Kadajo 9 793 Opublikowano Czwartek o 12:59 Opublikowano Czwartek o 12:59 2 godziny temu, Kyle napisał(a): Więc twierdzisz, że w twojej bajce jest taka różnica na 32" 4K między DLAA a DLSS Quality (profil K), żeby jeszcze był sens uruchamiać DLAA? Oczywiście, że tak. Mam 32" 4K i widzę bez problemu różnicę między DLSS Q a DLAA. DLSS Q wygląda ok, ale DLAA wygląda zdecydowanie lepiej. Przed użyciem DLAA w większości przypadków blokuje mnie za słabe GPU. I tyle w temacie. DLSS, tak samo jak FG używam tylko wtedy, gdy muszę. Na tym polega piękno PCMR, że to ja decyduję, jak dobra będzie jakość obrazu. 2 godziny temu, Kyle napisał(a): Trzeba być niezłym ortodoksem, by w 5K, przy monitorze z wysokim PPI, grać na "natywnej" (DLAA, lub zwykły render + TAA), kiedy dostępny jest w danej grze DLSS. ... i do tego udawać, że ma to sens Różnica w wymaganiach VRAM między 1920x1080 a 3840x2160 w grach, to często +30% (nie 300). Także o VRAM przy 5120x2160 + DLSS Balanced/Quality (wzgl. 3440x1440 DLAA), to bym się tutaj nie martwił, chyba, że ktoś ma tego VRAM na prawdę mało (a wówczas, to się powinien martwić zawsze). Chyba ci DLSS za bardzo miesza w głowie 1
kamilos69 388 Opublikowano Czwartek o 13:03 Opublikowano Czwartek o 13:03 (edytowane) @Kadajo Jemu się dużo w głowie miesza i nie potrafi tego ogarnąć. Znowu zaraz wyskoczy z jakimiś cyferkami z czapy. @Kyle Wszyscy to dobrze rozumieją nie musisz się powtarzać. Koniec teorii. Edytowane Czwartek o 13:05 przez kamilos69
Kadajo 9 793 Opublikowano Czwartek o 13:07 Opublikowano Czwartek o 13:07 Dobrze, że mamy DLSS, bo dzięki niemu możemy znacznie łatwiej osiągnąć HFR z nadal bardzo dobrą jakością obrazu. Ale nie czarujmy się, że jakość obrazu jest praktycznie taka sama jak z DLAA, bo nie jest. Gdyby było inaczej, Nvidia nie dałaby nam DLAA.
Kaczkofan 312 Opublikowano Czwartek o 13:09 Opublikowano Czwartek o 13:09 W kwestii nowych paneli "Penta Tandem" QD-OLED od Samsung. Jeśli dobrze kojarzę temat, to tegoroczne modele Asus (np. mój z sygnaturki) i MSI (msi mpg 341cqr x36) + Dell Alienware, o którym pisaliśmy wcześniej są wykonane w tej technologi, correct? Samsung najpierw wprowadził tę technologię, a dopiero z czasem zaczął mocniej promować termin "Penta Tandem". Nie widziałem na stronie producenta (Asus) terminu "penta tandem", ale patrząc na paremetry/opis matryc w tych modelach to praktycznie wszystkie cechy PT mają.
Kyle 514 Opublikowano Czwartek o 13:19 Opublikowano Czwartek o 13:19 17 minut temu, Kadajo napisał(a): DLSS Q wygląda ok, Na którym profilu jakościowym? (A, B , C ... M?) Do tego wszystko zależy od wielkości ekranu i rozdzielczości.
kamilos69 388 Opublikowano Czwartek o 13:20 Opublikowano Czwartek o 13:20 @Kaczkofan Samsung qd-oled 5gen to nazywa się V-Stripe RGB. 1
sideband 3 011 Opublikowano Czwartek o 13:26 Opublikowano Czwartek o 13:26 10 minut temu, Kadajo napisał(a): Dobrze, że mamy DLSS, bo dzięki niemu możemy znacznie łatwiej osiągnąć HFR z nadal bardzo dobrą jakością obrazu. Ale nie czarujmy się, że jakość obrazu jest praktycznie taka sama jak z DLAA, bo nie jest. Gdyby było inaczej, Nvidia nie dałaby nam DLAA. Jak gra nie powala jakością textur do tego jest rozmazana gówno efektami to tak tego nie widać. To nawet z nowym DLSS P wygląda ok. Tylko w praktyce tak czy inaczej żyleta jest dopiero z DLAA.
Kadajo 9 793 Opublikowano Czwartek o 13:45 Opublikowano Czwartek o 13:45 21 minut temu, Kyle napisał(a): Na którym profilu jakościowym? Nie ma znaczenia, bo tych samych presetów można użyć przy DLAA. DLAA ZAWSZE będzie wyglądało lepiej od DLSS przy tym samym presecie. 22 minuty temu, Kyle napisał(a): Do tego wszystko zależy od wielkości ekranu i rozdzielczości. No to jest oczywiste.
Kyle 514 Opublikowano Czwartek o 14:48 Opublikowano Czwartek o 14:48 Godzinę temu, Kadajo napisał(a): DLAA ZAWSZE będzie wyglądało lepiej od DLSS przy tym samym presecie. To jest oczywiste. Godzinę temu, sideband napisał(a): Tylko w praktyce tak czy inaczej żyleta jest dopiero z DLAA. Nie na 27" 2560x1440 (oglądanym z typowej monitorowej odległości). Po prostu zbyt niska rozdzielczość ekranu/za niskie PPI.
Wu70 970 Opublikowano Czwartek o 15:06 Opublikowano Czwartek o 15:06 5 godzin temu, Mizu napisał(a): Dell24 mi odpisał, żeby pytać w połowie sierpnia o AW3426DW Miałem nadzieje, że lada chwila trafi do sklepów.. Dell w de ma datę dostawy na 3 września więc wcześniej nie masz na co liczyć
Phoenix. 6 909 Opublikowano Czwartek o 15:13 Opublikowano Czwartek o 15:13 Gorzej jak papierowe premiery gpu
MrKetiw 276 Opublikowano Piątek o 08:50 Opublikowano Piątek o 08:50 17 godzin temu, Wu70 napisał(a): Dell w de ma datę dostawy na 3 września więc wcześniej nie masz na co liczyć https://dell24.pl/p/21420/Monitor-gamingowy-DELL-Alienware-AW3426DW-34-21-9-280Hz-QD-OLED-zakrzywiony-czarny Dokładnie wysyłka wrzesień.
shd 0 Opublikowano Piątek o 12:47 Opublikowano Piątek o 12:47 W dniu 22.07.2026 o 14:13, Mizu napisał(a): No wygląda na to, że Dell może nas pozytywnie zaskoczyć: https://dell24.pl/p/21420/Monitor-gamingowy-DELL-Alienware-AW3426DW-34-21-9-280Hz-QD-OLED-zakrzywiony-czarny Drugi sklep potwierdzający cene w okolicach 3200zł, troche w szoku jestem gdyby to było prawdą. Preorder jest tam w tym Dell24, warto ich zapytać bo chyba blisko współpracują z Dellem to może wiedzą już no ale opinie to mają różnorakie także boje sie tam składać preorder To duży dystrybutor della, współpracuje z nimi już kilka lat i nigdy nie miałem problemu. W dużej dystrbucji - ingram micro, można zamówić monitor w cenie 2505PLN netto, zamówiłem już ekran dla siebie, czekam na potwierdzenie daty dostawy
Spychcio 881 Opublikowano Piątek o 21:14 Opublikowano Piątek o 21:14 Święty Graal gamingu single player, OLED 5K2K 34/39".
Mistrz zakonu Paladynów 893 Opublikowano Sobota o 14:17 Opublikowano Sobota o 14:17 (edytowane) 17 godzin temu, Spychcio napisał(a): Święty Graal gamingu single player, OLED 5K2K 34/39". Prawie bo źle spojrzałem to nie jest QD OLED, w moich warunkach wolał bym QD, ale cena zacna na pewno jest Więc chyba się skuszę na tego drugiego nowego della i będę na 3440x1440. Edytowane Sobota o 14:18 przez Mistrz zakonu Paladynów
Doamdor 2 823 Opublikowano Sobota o 16:17 Opublikowano Sobota o 16:17 @Mistrz zakonu Paladynów Bierz, bierz 5K2K, niech RTX 5080 się nie nudzi.
oldfashioned 821 Opublikowano wczoraj o 10:35 Opublikowano wczoraj o 10:35 W 5k2k 5080 to bedzie beztlenowo jechal od 1 minuty 1
galakty 5 063 Opublikowano wczoraj o 15:41 Opublikowano wczoraj o 15:41 Nie wiem czy ktoś wrzucał - https://www.pepper.pl/promocje/monitor-lg-ultragear-27gx700a-b-265-2k-tandem-oled-1321955
Doamdor 2 823 Opublikowano wczoraj o 16:48 Opublikowano wczoraj o 16:48 6 godzin temu, oldfashioned napisał(a): W 5k2k 5080 to bedzie beztlenowo jechal od 1 minuty Podkręci i będzie dobrze. 3
Lameismyname 3 943 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu 5 godzin temu, galakty napisał(a): Nie wiem czy ktoś wrzucał - https://www.pepper.pl/promocje/monitor-lg-ultragear-27gx700a-b-265-2k-tandem-oled-1321955 Cena zacna jak za Tandema. Może i gorszy soft od ASUSa i Gigabyte, ale najbardziej jednak zniechęca to: 1
galakty 5 063 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 8 godzin temu, Lameismyname napisał(a): Cena zacna jak za Tandema. Może i gorszy soft od ASUSa i Gigabyte, ale najbardziej jednak zniechęca to: Byłem przekonany że to tylko w TV Trochę odwalają Sony, Ci robią sensory do telefonów, a mają najgorsze aparaty w branży, LG widzę chce dogonić 1
Lameismyname 3 943 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 50 minut temu, galakty napisał(a): Byłem przekonany że to tylko w TV Trochę odwalają Sony, Ci robią sensory do telefonów, a mają najgorsze aparaty w branży, LG widzę chce dogonić No właśnie jak widać nie tylko w TV. Szkoda, bo przez lata miałem różne graty tej firmy i sobie chwaliłem, z tu teraz taka polityka. Co do samego Sony - nigdy nie byłem konsolowcem ale kiedyś robili naprawdę pozytywne wrażenie. Pamiętam jak darli łacha z konkurencji w przeszłości i wychodzili na good guya. No ale to było kiedyś... 1
MJRegul 737 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Drogą kupna nabyłem Mini-LED 4K 160Hz jako, że w internetach był bardzo dobrze oceniany. No ale oczekuję jednak czegoś innego, monitor fajny, 4K robi robotę ale w SDR lokalne wygaszanie to dramat a w HDR wygląda tak se. Jednak mimo całego "ale" mojego do OLED potrzebuję do szczęścia OLED. Czarny ma być czarny! ROG PG27UCWM - najlepiej oceniany 4K OLED jaki znalazłem, cena kosmos, ale może warto? Fajna opcja czujnika zbliżeniowego. Szukam czegoś co nada się do giercowania (nie do esportów ale takie 160Hz+ miło by było) ale i do czytania - czyli czcionka musi być OK. Jestem uczulony na pionowy banding i ogólnie w cenie 3000+ za monitor to bym chciał coś co czuje za co zapłaciłem. Miło by było by miał matrycę błyszczącą. Ktoś coś?
Rekomendowane odpowiedzi