Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, Kabor napisał(a):

Ja wymuszam z poziomu inspectora.

U mnie jest dosc fps (240fps-290fps) wiec DLSS nawet nie ma potrzeby wlaczac, a na mapie 128 osob CPU mi juz ogranicza gpu i widze spadki uzycia ponizej 90% wiec tutaj cpu z 3D kasza by sie przydał :D 

55 minut temu, Kadajo napisał(a):

Heheh nawet zapomniałem ze w BF2042 nie ma Transformera :E

Naprawdę w 4K DLSS wygląda znacznie lepiej.

DLSS 3.1 jest wiec stary w ujj! :D 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Tak, przeskoczyłem na 4K

Jeśli chodzi o BF2024 to ja grałem w 82 FPS wiec na to mi jeszcze mocy starczyło, włączyłem DLSS Quality i jazda.

Ogólnie RTX 4070 Ti mocy jako tako starcza jeśli będziemy się bawić DLSS lub obniżać detale, ale gorzej z ilością pamięci, bo ja mam 12GB wersje. Tutaj już jest lipa.

Ostatecznie można zejść na 2,5K skalowanie działa zadziwiająco dobrze.

Jak wyjdzie 5080 z 24GB pamięci to nawet ja się zacznę zastanawiać, chociaż raczej będę czekać na nowe karty.

Tak czy siak, moje kolejne GPU musi mieć co najmniej 24GB pamięci i być tak szybkie jak nie szybsze od 4090.

I nie pożerać 400W.

Dla trzech gier w które grasz taka zmiana?:o

Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Tak, przeskoczyłem na 4K

Jak wyjdzie 5080 z 24GB pamięci to nawet ja się zacznę zastanawiać, chociaż raczej będę czekać na nowe karty.

Tak czy siak, moje kolejne GPU musi mieć co najmniej 24GB pamięci i być tak szybkie jak nie szybsze od 4090.

I nie pożerać 400W.

0bjaz1s9hcuc1.gif

Kim jesteś i co zrobiłeś z Kadajo? - Proszę mi go tu zaraz wypuścić z tej piwnicy :E 

Kadajo i gpu za grube siano - świat się kończy :E 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

2x więcej pamięci to raz no ale super będzie też z 10% (?) wydajniejsza niż zwykła 5080.

Ktoś pamięta jak to było z 4xxx? ja chyba się tak w bambuko zrobiłem kupiłem 4070 TI 16gb za 4200 zł (z 4500 promka która i tak musiałem sprzedac xD ) po czym wyszła chyba za 4 miesiąca 4070 ti super za 3900. Nie dość że tańsze to wydajniejsze :E

Skoro 5070 ti kosztuje ~~ 4k to 5070 ti super ile z 4,5k? (tańsze modele w msrp wiadomo)

Edytowane przez Brolly
Opublikowano

Podobno wydajność ma być taka sama. Jeśli w ogóle to wyjdzie :D

Apropo standardowego gamutu znalazłem jeszcze coś takiego, nie testowałem jeszcze:

Godzinę temu, Zhao napisał(a):

0bjaz1s9hcuc1.gif

Kim jesteś i co zrobiłeś z Kadajo? - Proszę mi go tu zaraz wypuścić z tej piwnicy :E 

Szury Nvidii przejęły mu konto :hihot:

2 godziny temu, sideband napisał(a):

Nic niczego nie wymusza niezależnie od tryby możesz wbić 8/10/12bit. Pełny gamut plus zjechane kolory w CP to masz pięknie rozjechane kolory :E Ale skoro tego nie widzisz to wcale nie dziwię się, że nie dostrzegasz innych wada tej matrycy :E

12bit to 10bit+dithering przy WOLED może ciut pomóc z color bandingiem.

Pisz smialo o jakie wady chodzi, może je widzę tylko mi nie przeszkadzają.

Tak jak brak czerni  jasnym pomieszczeniu na QD-OLED czy cos w tym stylu.

Sprawdziłem ten programik z video wyżej i działa, weź tam @sideband rzuć na to swoim okrutnym okiem czy kolory są ok :E

8be00b984f057a16b036225cf159036c.png.36db40a0d5a8a2c258b2239f45cc5b96.png

https://github.com/ledoge/novideo_srgb/releases

Zaraz się jeszcze pobawię z G-sync i trochę potestuje ten VRR flicker teraz jak już pod siebie monitor mam ogarnięty.

• Haha 2
Opublikowano
3 godziny temu, Brolly napisał(a):

2x więcej pamięci to raz no ale super będzie też z 10% (?) wydajniejsza niż zwykła 5080.

Ktoś pamięta jak to było z 4xxx? ja chyba się tak w bambuko zrobiłem kupiłem 4070 TI 16gb za 4200 zł (z 4500 promka która i tak musiałem sprzedac xD ) po czym wyszła chyba za 4 miesiąca 4070 ti super za 3900. Nie dość że tańsze to wydajniejsze :E

Skoro 5070 ti kosztuje ~~ 4k to 5070 ti super ile z 4,5k? (tańsze modele w msrp wiadomo)

no nie. 5070ti kosztuje normalnie 3500zł a czasem na promocjach za 3200 może i niżej były.

to nieudana generacja. Niewielka różnica względem poprzedników

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Dimazz napisał(a):

no nie. 5070ti kosztuje normalnie 3500zł a czasem na promocjach za 3200 może i niżej były.

to nieudana generacja. Niewielka różnica względem poprzedników

Bardziej mi chodzi o ile droższa i wydajniejsza będzie 5070 ti super czy samo super od 5070 ti

Opublikowano (edytowane)

Przecieki byly tylko nt 5080 i wiekszych kosciach, spec zostaje ta sama wiec nie licz na 5070ti super skoro to tez pelny chip wiec cuda nie doloza ;) Dadza szybszei wieksze kostki pamieci i na tym sie skonczy. Zreszta przecieki mowily tylko o 5080 i 5070 bo przeciez 5070ti ma 16gb wiec tu nie beda dokladac. 

Edytowane przez Phoenix.
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Kadajo napisał(a):

ebd3dafdb7d2792fe43a8686c32c1cc2.thumb.png.ee1878a9cf47114a6c5526de99e08ff8.png

offtop

Spoiler

O kurde, jaka herezja. :gordon:

Od momentu gdy GeForce 2 dostał opcję podbicia to z niej korzystam. Obecnie:

image.png.05bd8399c3efd7a9342cc72fc9910e0a.png

(to elsidi niestety)

Jak można chcieć mniejszej saturacji? No jak?! 

Ja rozumiem, że ten OLED ma od miliarda do tryliona razy lepsze kolory niż mój monitor, ale..

zmniejszać saturację?

Do pracy grafika to jeszcze rozumiem. Ale do gier? 

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Zhao napisał(a):

O 5090 chyba nie myśli, więc nie jest tak źle. Tylko szaleńcy kupują 5090. xD

Przydarzyła mi się tajemnicza przygoda:

Wczoraj zmieniłem stery grafy na 576.80, bezpośrednio po tym testowałem TLOU2 i wszystko działało jak należy. Natomiast jakiś czas temu odpaliłem grę ponownie i w HDR kolory były wyblakłe. W ustawieniach systemu było wszystko bez zmian. Dziwnym trafem jak wyłączyłem w grze HDR skrótem klawiszowym, kolory wróciły do normy, nie licząc jakiś problemów z oświetleniem (niebo było jedną, wielką, jasną i prześwietloną plamą). HDR został wyłączony, ale jakby działał czy coś. 

Po sprawdzeniu wszystkiego, oświeciło mnie i ostatecznie problem rozwiązałem (przynajmniej tak to wyglądało) sposobem ze zmianą tryby pełnoekranowego w okienkowy i z powrotem. Kiedyś, przy szukaniu informacji przed zakupowych o oledach i hdrach, wpadłem na takie rozwiązanie. Nawet nie pamiętam czy tyczyło się problemów z kolorami.

Raczej to nie miało chyba nic wspólnego z nowym sterownikiem, ponieważ HDR za pierwszą próbą działał właściwie.

Ma może jakiś majster ds. oledów pomysł, co to było i czy to normalne? :hmm:

Edit: jednak nie do końca jest dobrze z kolorami. Szczególnie po oświetleniu postaci promieniami słońca, twarze wydają się intensywnie brązowe czy nieraz pomarańczowe. Włosy Ellie przybierają barwę krwistej czerwieni. Wcześniej coś takiego też było, ale nie rzucało się to tak w oczy. 

W zarządzaniu kolorami nie zmienił się profil. 

Jak był problem z wyblakłymi kolorami, tak teraz są przesycone, prześwietlone, a i trochę pomaga zmniejszenie jasności w grze. 

Edytowane przez Kakarotto
Opublikowano

Kolejne testy za mną, tym razem na warsztat poszedł HFR. 

Odpaliłem NFS Unbound, odblokowałem FPS, żeby zobaczyć ile z karty wycisnę razem z DLSS Q+FG, udało się gdzieś tam zbliżyć w okolice 140FPS wiec nawet nie blisko 240, ale holly shit jaka jakość obrazu w ruchu i płynność... dawno czegoś takiego nie doświadczyłem.

LCD przy tym to było jakieś pierdniecie...

Zaraz muszę zainstalować coś starego, żeby wycisnąć 240 FPS i zobaczyć czy będzie różnica, a potem moze przetestuje ten dual mode i 480Hz ale to chyba na UT99 :E

Nie dość ze jakość obrazu jest jednym słowem fenomenalna pomimo DLSS i FG to jeszcze płynność wywala poza skale, tego się nie da opisać to trzeba zobaczyć.

@VRman nawet ty się byś zdziwił, kupuj OLED'a i nawet się nie zastanawiaj. Opad szczęki gwarantowany.

jaw-drop.gif

Spodziewałem się ze bedzie lepiej, ale nie spodziewałem się ze to będzie aż tak widoczna różnica.

9xr43t.jpg.afa678b6b6f92e6d879dc473867773d4.jpg

huang_smiling_close_summit_2024_reduced_

Jensen you son of a... :hihot:

Nie dziwie się ze ludzie piszą o 4K i OLED, że to game changer... IT IS.

Kupienie tego monitora to było najlepsze co zrobiłem dla swojego PC EVER :D

Boję się HDR przetestować, bo już w ogóle przepadnę :skacze: 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Boję się HDR przetestować, bo już w ogóle przepadnę

A ile się było trzeba naczytać na temat, że 4k to jest niepotrzebne i zasobnożerne, DLLS beznadziejne a FG do pupy :E

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

Kolejne testy za mną, tym razem na warsztat poszedł HFR. 

Odpaliłem NFS Unbound, odblokowałem FPS, żeby zobaczyć ile z karty wycisnę razem z DLSS Q+FG, udało się gdzieś tam zbliżyć w okolice 140FPS wiec nawet nie blisko 240, ale holly shit jaka jakość obrazu w ruchu i płynność... dawno czegoś takiego nie doświadczyłem.

LCD przy tym to było jakieś pierdniecie...

Zaraz muszę zainstalować coś starego, żeby wycisnąć 240 FPS i zobaczyć czy będzie różnica, a potem moze przetestuje ten dual mode i 480Hz ale to chyba na UT99 :E

Nie dość ze jakość obrazu jest jednym słowem fenomenalna pomimo DLSS i FG to jeszcze płynność wywala poza skale, tego się nie da opisać to trzeba zobaczyć.

@VRman nawet ty się byś zdziwił, kupuj OLED'a i nawet się nie zastanawiaj. Opad szczęki gwarantowany.

Spodziewałem się ze bedzie lepiej, ale nie spodziewałem się ze to będzie aż tak widoczna różnica.

Jensen you son of a... :hihot:

Boję się HDR przetestować, bo już w ogóle przepadnę :skacze: 

Populacja 5090 powiększa się;D

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Populacja 5090 powiększa się;D

w64w-5zj3EBcW3RQQfGbrvTIOlgdA6sEcJA7582x

:hihot:

5 minut temu, bleidd napisał(a):

Możesz przypomnieć co kupiłeś? Bo trochę mi się nie chce przeglądać ostatnich 10 stron tematu :E

Już siedzi w sygnaturze, 32GS95UV.

6 minut temu, Kabor napisał(a):

A ile się było trzeba naczytać na temat, że 4k to jest niepotrzebne i zasobnożerne, DLLS beznadziejne a FG do pupy :E

2 minuty temu, michaelius33 napisał(a):

A pisałem wiele razy , że framegen to dobra opcja właśnie do tych monitorów 240 i szybszych to była szydera :E 

No serio przepraszam wszystkich ze bylem niewierzący :skacze:

9xr6fh.jpg.1e9bd699eb6947640c0e3434f7540554.jpg

• Like 1
  • Haha 4
Opublikowano

Będę potrzebował beta testera kabla optycznego DP2.1 na sprzęcie Blackwell + monitor z DP 2.1 by sprawdzić czy na pewno ogarnia UHD 240Hz bez DSC :E

Jak ktoś zainteresowany to na pw i kabel po teście zostaje oczywiście u niego ;)

Opublikowano
10 godzin temu, Kakarotto napisał(a):

O 5090 chyba nie myśli, więc nie jest tak źle. Tylko szaleńcy kupują 5090. xD

Przydarzyła mi się tajemnicza przygoda:

Wczoraj zmieniłem stery grafy na 576.80, bezpośrednio po tym testowałem TLOU2 i wszystko działało jak należy. Natomiast jakiś czas temu odpaliłem grę ponownie i w HDR kolory były wyblakłe. W ustawieniach systemu było wszystko bez zmian. Dziwnym trafem jak wyłączyłem w grze HDR skrótem klawiszowym, kolory wróciły do normy, nie licząc jakiś problemów z oświetleniem (niebo było jedną, wielką, jasną i prześwietloną plamą). HDR został wyłączony, ale jakby działał czy coś. 

Po sprawdzeniu wszystkiego, oświeciło mnie i ostatecznie problem rozwiązałem (przynajmniej tak to wyglądało) sposobem ze zmianą tryby pełnoekranowego w okienkowy i z powrotem. Kiedyś, przy szukaniu informacji przed zakupowych o oledach i hdrach, wpadłem na takie rozwiązanie. Nawet nie pamiętam czy tyczyło się problemów z kolorami.

Raczej to nie miało chyba nic wspólnego z nowym sterownikiem, ponieważ HDR za pierwszą próbą działał właściwie.

Ma może jakiś majster ds. oledów pomysł, co to było i czy to normalne? :hmm:

Edit: jednak nie do końca jest dobrze z kolorami. Szczególnie po oświetleniu postaci promieniami słońca, twarze wydają się intensywnie brązowe czy nieraz pomarańczowe. Włosy Ellie przybierają barwę krwistej czerwieni. Wcześniej coś takiego też było, ale nie rzucało się to tak w oczy. 

W zarządzaniu kolorami nie zmienił się profil. 

Jak był problem z wyblakłymi kolorami, tak teraz są przesycone, prześwietlone, a i trochę pomaga zmniejszenie jasności w grze. 

Jeśli używasz nakładki Nvidii i filtru RTX HDR w grach, które HDRu natywnie nie mają, to sprawdź czy czasem w TLOU2 czy innych grach z natywnym HDR ten filtr też Ci się sam nie uruchamia. U mnie były takie kwiatki w Stalkerze 2 i War Thunderze. Mimo że te gry  mają natywny HDR, to nakładka Nvidi z automatu dorzuciła też swojego HDRa i przez to też mi się kompletnie rozjechały kolory - były mega wyblakłe albo zbytnio przesycone.  

• Like 1