Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, znaFca napisał(a):

@wallec 12900,13900,14900... To samo przez 3 lata tylko TDP podniesione, a Ty się AMD czepiasz? 

To nie to samo, Intel zwiększał ilość rdzeni, cache, taktowanie oraz dopracował proces technologiczny.

AMD od premiery 9000 ma dostępną całą technologię i tylko co pół roku dodaje „nowe” procki z brakującymi elementami układanki by farmic tych samych użytkowników.

Najpierw puścili zwykle 9000

Potem puścili x3d ale dwuchipletowe z jednym ccd z3d

Potem puścili 9800x3d

Potem 9850x3d (coś Ala ks intela)

Teraz puszcza dwuchipletowe x3d

Ten sam produkt sprzedany pięć razy ;)

• Haha 2
Opublikowano
49 minut temu, znaFca napisał(a):

Poza ITH i PurePC są jakieś inne redakcje WWW a nie YT, z którymi liczą się producenci? 

Myślę, że ze dwie jeszcze są. My generalnie nie jesteśmy u producentów w pierwszej lidze i nic się z tym zrobić nie da.

Opublikowano

No coś tam Intela wyleczyli np wjechały Treadrippery w segmencie HEDT

i Intel za 18 core SKL-X za 10K nagle 5K zrobił bo wpierd...dostał i trąba opadła.

Niech się biją...jest konkurencja lepsze ceny CPU mamy

w GPU nie ma równej walki to...nvidia kosi a user beczy jak płaci.

• Like 3
Opublikowano
20 godzin temu, wallec napisał(a):

Ciekawi mnie co on zrobił "nie tak", że 200MHz różnicy zegara pomiędzy 7500x3d a 7600x3d czyli 3.3% 4.3% daje 11% wzrostu wydajności.

Skoro już się rozpędzamy to proszę o wskazówkę do tego pytania.

i jeszcze najnowsza recenzja od łysego - jak zawsze w punkt

Opublikowano
Godzinę temu, wallec napisał(a):

To nie to samo, Intel zwiększał ilość rdzeni, cache, taktowanie oraz dopracował proces technologiczny.

AMD od premiery 9000 ma dostępną całą technologię i tylko co pół roku dodaje „nowe” procki z brakującymi elementami układanki by farmic tych samych użytkowników.

Najpierw puścili zwykle 9000

Potem puścili x3d ale dwuchipletowe z jednym ccd z3d

Potem puścili 9800x3d

Potem 9850x3d (coś Ala ks intela)

Teraz puszcza dwuchipletowe x3d

Ten sam produkt sprzedany pięć razy ;)

Przynajmniej te kolejne produkty sa dopracowane, a baza jest najwydajniejszy cpu do gier czyli ulepszamy to co najlepsze, a intel poki co to wydaje kapcie ktore ledwo gonia jego poprzednia generacje :hihot: Ale to od dawna wiemy ze smakuje ci :kupa: :dupa:

• Haha 1
  • Upvote 3
Opublikowano

Zamień słowo ulepszamy na udostępniamy i dam plusik.

Oni teraz robią jakbyś kupował subskrypcję.

Technologia jest, możliwości są ale nie puszczą wszystkiego od razu.

Obstawiam że tego 9950x3d x2 czy jak on się ma nazywać też będą wypuszczać na dwa razy tj. teraz nakleją 3d cache na wolniejsze rdzenie (gorszy bin) a za 3 miesiące puszczą kolejną wersję zrobioną z dwóch dobrych, szybszych o 200MHz ccd ;) 

• Haha 1
Opublikowano

Panowie tu się nic nie dzieje...

dostajemy od lat zmiany podawane łyżeczką od herbaty 

plus mielenie podstawkami u Intela

zarówno w mainstream jak wcześniej w HEDT (zabili to ale ponoć wracają...poczekamy zobaczymy te nowe HEDT Intel).

Plus producentów mobo co nie mają czasu na rzetelne dopracowanie produktu przy rotacji podstawek (ukłony dla ASRock)

ale to już od dawna było

patrz HEDT Asus Rampage 6 Extreme 1rev 2017r = plasticzana spierdolina z RGB piekło na sekcji,

potem 2gen Omega początek 2019r dalej sekcja kocioł

potem Encore koniec 2019 nareszcie to działa jak mogło od początku.

Asus...haa.

Trzy razy kasę brali gnoje z Asusa za mobo które leczyli

a w grudniu 2017 EVGA X299 Dark wyszła do której Vice łapę przyłożył i Tim

i wszystko gra sekcja chłodna i azotować można a żyje ...zero problemów

mam ją w użytku do dziś w którymś z kompów.

Nie chce zdechnąć

a tyle lat pracuje w stacji roboczej że miliony godzin nastukała.

@wallec 9950X3D D2 nic tu nie wnosi co usprawiedliwia wymianę 9950X3D jak kto go używa do pracy

przy tej sugerowanej cenie jaką teraz spekulujemy że w PL zrobią.

Mam wywalone, w CAD/CAM dla mnie żadna różnica zostaje 9950X3D stary do pracy.

Giery...nie mam czasu na to.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Przynajmniej te kolejne produkty sa dopracowane, a baza jest najwydajniejszy cpu do gier czyli ulepszamy to co najlepsze, a intel poki co to wydaje kapcie ktore ledwo gonia jego poprzednia generacje :hihot: Ale to od dawna wiemy ze smakuje ci :kupa: :dupa:

Dlaczego Ty w każdym poście zamiast skupić się na poruszanym wątku tj. w tym przypadku procesory AMD, to musisz skupić się na osobach?

Nigdy nie probowałem :kupa: :dupa: i nie wiem jak ono smakuje.

Może pomógłbyś mi zrozumieć jak to możliwe, że zgodnie z obrazkiem przytoczonym przez moderatora @Kadajo 200MHz różnicy zegara pomiędzy 7500x3d a 7600x3d czyli 4.3% daje 11% wzrostu wydajności?

image.png.2b7f27c25d18ca83f09c8c87ada1fc20.png

Opublikowano
6 minut temu, wallec napisał(a):

Może pomógłbyś mi zrozumieć jak to możliwe, że zgodnie z obrazkiem przytoczonym przez moderatora @Kadajo 200MHz różnicy zegara pomiędzy 7500x3d a 7600x3d czyli 4.3% daje 11% wzrostu wydajności?

Ewidentnie masz jakąs teorie. Podziel się.

Opublikowano

Wg. mnie to błąd i kuleje lub nie istnieje u nich coś takiego jak "korekta".

To już drugi babol w drugim z rzędu nagraniu, a jak widać mają bardzo duży wpływ na odbiorców i kształtowanie rynku skoro nawet tutaj przechodzi to "niezauważone" i jest akceptowalne - nikt nie kwapi się do odpowiedzi udając, że tematu nie ma ;)

Wczoraj opublikowali film, w którym wyniki 9800x3d są inne niż dwa tygodnie temu podczas recenzji 270k plus.

Recenzja 270k plus - minimalny fps 214

image.png.aaa9676ea138cffe4561c5ee9993e6f0.png

Wczoraj - minimalny fps 197 (tutaj na wykresach nie ma już procesorów niebieskich dla porównania)

image.png.df6fe48a55c13181d84efe20c250d2f1.png

Przypadek?

Opublikowano (edytowane)

@wallecprzecież na tym co wkleiłeś wyniki obu 9800x3d maja te same wartości. 

edit: a ok, chodzi o minimalny. Z drugiej strony to jest wartosc, którą potrafi obnizyć jakiś proces windowsa. A co do 7500x3d, to może różnice nie są tylko w zegarze.

Edytowane przez Sidr
Opublikowano
1 minutę temu, Sidr napisał(a):

No kurde, weź popatrz na minimalny fps.

Jak opisując wyniki i wklejając screeny, Ty nie jesteś w stanie zauważyć różnicy to wyobraź sobie jakie szanse na wychwycenie tego ma zwykła osoba, która tylko ogląda nagranie?

Opublikowano
10 minut temu, wallec napisał(a):

Wczoraj opublikowali film, w którym wyniki 9800x3d są inne niż dwa tygodnie temu podczas recenzji 270k plus.

Recenzja 270k plus - minimalny fps 214

Już Ci to tłumaczyłem. On cały czas testuje te proce od nowa, po co nie wiem, ale istotne jest to, że on ma grube błędy pomiarowe, stąd takie rozjazdy.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, tomcug napisał(a):

Już Ci to tłumaczyłem. On cały czas testuje te proce od nowa, po co nie wiem, ale istotne jest to, że on ma grube błędy pomiarowe, stąd takie rozjazdy.

Może tak być, ale nie daje mi spokoju ze wszystkim innym procesorom wyniki się powtarzają.

Na 9800x3d avg się zgadza (bo i tak jest wysoki) ale minimalny już jest inny.

Ta różnica 7500x3d vs 7600x3d też jest z „pupy”.

Może mają coś nie tak z formułą w excellu, wstawiona gdzieś $ itp. nie wiem jak się robi te wykresy 

Ale kij z wynikami, chodzi o efekt i wpływ na oglądającego, który później ma zaszczepioną opinię innych i ją powtarza bez zastanowienia 

19 minut temu, Sidr napisał(a):

edit: a ok, chodzi o minimalny. Z drugiej strony to jest wartosc, którą potrafi obnizyć jakiś proces windowsa. A co do 7500x3d, to może różnice nie są tylko w zegarze.

Sprawdziłem specyfikację cpu na stronie AMD i wg tej strony jest tylko 200MHz boost i 100MHz base

Edytowane przez wallec