Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Ja takim smieciom nawet nie odpisuje, i co najsmieszniejsze zawsze sprzedaje za tyle ile chce i kupuje ktos kto nawet jednej wiadomosci nie napisal tylko po prostu kliknal kup :hihot:

To samo :thumbup:

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Trzeci rodzaj prawdy. Ani postępy Intela od czasów Nehalema nie były tak marne, jak ludki żartowały, bo w takim przypadku Zen 1 by zmasakrował Intela w grach, ani Zen 4 i 5 nie są tak bliskie Zen 3, jak krzywy sugeruje. W grach to jest przepaść między Zen 3 a Zen 4 i 5.

• Upvote 8
Opublikowano

@wallec skok na poziomie ~5% z Zen 3 do Zen 5? xD Wolałem czasy telewizji z prostego względu - kiedyś ludzie, którzy trafiali do publiki byli weryfikowani i informacje, które przekazywali także, więc nie mogły być z tyłka.
Teraz? Byle kto przekonująco gada i może kit wciskać podobny do tego wyżej. Swoją drogą halucynacje jak w AI.

• Upvote 1
Opublikowano

Też mi się wydaje że trochę nawija makaron.

Może przeskok zen1 na zen2 i 7700 na 9700 to była lipa a tak to z 20% zysku raczej się pojawiało 

Jedynie z punktu widzenia ilości/rodzaju rdzeni jest praktycznie zero usprawnień oprócz tego że upchali 8 rdzeni do ccd?

Opublikowano

@wallec Zobacz na filmiku Twojego guru na czyim materiale się zaczepia.

Może i test premierowy sprzed roku ale zobacz tabelki jaki jest rozjazd między generacjami na przykładzie 5800X3D, 7800X3D i 9800X3D.
Z tymi ~5% i porównaniem do drewnianych premier Intela z przeszłości to gość tak odpłynął, że powinni znaleźć mu miejsce w lokalnym anglojęzycznym odpowiedniku Choroszczy.

Swoją drogą nie wiem co Ty tam widzisz w tym niszowym kanale. Typeczek chyba próbuje się wzbić na jakiejś kontrowersji i mu cosik nie wychodzi ;) 

Opublikowano
W dniu 28.06.2026 o 17:16, Zachy napisał(a):

Akurat jesli o OLX chodzi to u mnie wiekszosc kupuja ludzie face - to - face + platnosc gotowka,

albo natychmiastowy przelew elixir, raz facet placil Revoultem i przelew tez szybko szedl.

Bardzo rzadko sie wysylke robi sprzetu, to czesciej ja juz na olx z przesylka olx cos biore,

bo np nie chce mi sie po sprzet warty 2-4k pln jezdzic na drugi koniec polski.

Ostatnio kartę sprzedałem za 4k , na OLX ale bez przesyłki tylko za pobraniem pocztą , gość odebrał zapłacił i każdy zadowolony.

Opublikowano
46 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@wallec Zobacz na filmiku Twojego guru na czyim materiale się zaczepia.

Może i test premierowy sprzed roku ale zobacz tabelki jaki jest rozjazd między generacjami na przykładzie 5800X3D, 7800X3D i 9800X3D.
Z tymi ~5% i porównaniem do drewnianych premier Intela z przeszłości to gość tak odpłynął, że powinni znaleźć mu miejsce w lokalnym anglojęzycznym odpowiedniku Choroszczy.

Swoją drogą nie wiem co Ty tam widzisz w tym niszowym kanale. Typeczek chyba próbuje się wzbić na jakiejś kontrowersji i mu cosik nie wychodzi ;) 

7600x vs 9600x

7700x vs 9700x

Opublikowano
19 minut temu, wallec napisał(a):

7600x vs 9600x

7700x vs 9700x

Tak, bo jak porównujemy np. RTX 4000 do 5000 to nie istotne są różnice między topowymi 4090 vs 5090 tylko skupiamy się na wzroście między 4060, a 5060. Z resztą koleżka zaczął od Zen 3.

Coś na zasadzie "powiedz co chcesz udowodnić, a ja znajdę odpowiedni slajd jako dowód anegdotyczny".

Opublikowano

@wallec Najpierw wrzucasz film kwadraciaka gdzie nagina rzeczywistość, a teraz próbujesz sam budować podobny front przez cherry picking.
Prześledź sobie zastój intela o którym side wspominał - 6 gen i5 6400 mam do dzisiaj w kompie multimedialnym. Tam "całe" next-geny, to było pudrowanie trupa.
Przykład z dzisiaj - gorąca dyskusja w temacie Zen 3 nt. sensowności i opłacalności zakupu 5800X3D za 1,5-1,6zł bo tyle chodzi w nowym rzucie, a odpowiedniki Zen4/5 czyli odpowiednio 7800X3D/9800X3D.
Swojego czasu jak brałem 7500F, to pomimo 6 rdzeni walczył jak równy z równym w gamingu jako przeciwwaga do 5800X3D, a dzisiaj to procek za 500zł. R7 7700 będzie już zauważalnie lepszym wyborem od obu, a kosztuje 700zł.
Gdyby kanciasty miał rację z przyrostami i byłoby lustrzanie jak w przeszłości u intela, to każdy by siedział na Zen 3 i się śmiał z systemu ;) 

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
W dniu 2.07.2026 o 22:19, Jensen Huang napisał(a):

Ktoś już wie może jakie są stock watości dla tych nowych timming? TccdL/TccdL_WR/TccdL_WR2

I czy jest to zależne od kości i BIOS czy dla wszystkich taki sam stock dla danej prędkości?

image.thumb.png.1682bfe75098b24c67a11c727199146c.png