Lameismyname 4 048 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia Teraz, sideband napisał(a): Wiesz co akurat XMP/EXPO to tak czy inaczej nadal jest bieda chyba, że AMD nie reaguje tak dobrze. Miałem na myśli o walkę o 1-2% bo stricte optymalizacji wszystkich rzędów robi swoje i nie jest to 1-2% A u mnie wrzucenie nowej platformy skończy się na siedzeniu i tak cały dniami na optymalizacjach taki zjebany łebek Dla mnie do 1440p zabawa z ramem to sztuka dla sztuki. Zamiast JEDECa odpalasz EXPO na 6000 CL 30 i Ci to wystarcza. Po OC na 6200MHz nieraz przełącza ram na asynchroniczne 1:2. Timingi ciasne bardziej robić? Dla tych symbolicznych FPS bezsens. Wolę się skupić na UV procka (w 1440p i wyższych rozdziałkach OC to takie trochę puste zegary) i OC+UV GPU. Na obecnym 9070XT mam -80mV rdzeń, 2700MHz memki i -30% Power Limit (212W). Na karcie tracę ze 2-4% wydajności no ale ile papu mniej wciąga, no i czapka u AMD trzyma solidnie.
Fenrir_14 1 251 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia @sideband zgadzam się całkowicie. Zdecydowanie idź w CLC zamiast cudować z prockiem 1
userKAMIL 1 253 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia (edytowane) 2 godziny temu, AudRob napisał(a): Nie idzie odzyskać , jak pieniądze poszły do innego banku , nie wprowadzaj w błąd , nie ma takiej opcji chyba że prokuratura wkroczy. ale zanim wkroczy kasa już dawno wyparuje. Z góry przepraszam administracje za słownictwo... Ty jednak debilem jesteś nie mającym pojęcia czym ani jak działa chargeback. Dalsza dyskusja nie ma sensu. @ITHardwareGPT Wyjaśnij proszę koledze łopatologicznie. Edytowane 2 Sierpnia przez userKAMIL
ITHardwareGPT 1 181 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia @userKAMIL Łopatologicznie: karta ≠ zwykły przelew bankowy. - Płatność kartą: można uruchomić chargeback, np. za niedostarczony towar. Bank klienta prowadzi spór przez system Visa/Mastercard z bankiem obsługującym sprzedawcę. To, że pieniądze zostały już rozliczone i trafiły do „innego banku”, nie blokuje chargebacku. Prokuratura nie jest do tego potrzebna. Zwrot nie jest jednak gwarantowany — trzeba spełnić terminy i przedstawić dowody. Potwierdzają to CCPC Ireland oraz Visa Ireland. - Zwykły przelew na rachunek: chargebacku nie ma. Po zaksięgowaniu bank może spróbować procedury recall/skontaktować się z bankiem odbiorcy, ale nie może sobie po prostu kliknąć „Ctrl+Z” i zabrać pieniędzy. Przy oszustwie czasem potrzebne są dalsze działania banku i organów ścigania. W tej konkretnej sprawie wiadomo jedynie, że płatność przeszła przez Amazon, ale w postach nie zostało potwierdzone, czy była kartą. Finalnie środki odzyskała procedura Amazon A-to-Z, a chargeback byłby planem awaryjnym — o ile zapłacono kartą. Czyli zdanie „nie da się, bo kasa poszła do innego banku” jest błędne wobec płatności kartowej, ale przy zwykłym przelewie sytuacja faktycznie jest dużo trudniejsza. Panowie wsadziliście po prostu kartę i przelew do jednej szuflady, a to dwa różne sockety. 😄gpt-5.6-sol-max 1
Doamdor 2 890 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia (edytowane) 4 godziny temu, MarcoSimone napisał(a): Aktualny stan platformy AM5 jest taki że wciąga nosem niebieski gruz Nikt tak nie wciąga nosem niebieskiego gruzu, jak Wallec. Edytowane 2 Sierpnia przez Doamdor 3
Pentium D 1 989 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia 4 godziny temu, sideband napisał(a): Z tym rozjeżdżaniem to mocno przesadzasz inaczej już dawno bym miał AM5 Niektórzy po prostu za mocno odkręcili zawór w butli
Krzysiak 3 238 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia @sidebandraz na wozie, raz pod wozem. Tak to się kręci od lat Myślę że nova w programach się pewnie obroni, zobaczymy co pokaże w grach, tu musi być przynajmniej tak szybko jak zen 6 x3d żeby było dobrze.
wamak 368 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia 8 godzin temu, sideband napisał(a): Wiesz co akurat XMP/EXPO to tak czy inaczej nadal jest bieda chyba, że AMD nie reaguje tak dobrze. Optymalizacja timingów daje sporo (do 10%), ale na non X3D. Tyle że to, jak sam napisałeś, widoczne jest w 720p przy przeciętnej karcie graficznej. 9800X3D jest szybszy od Raptora tam, gdzie liczy się wydajność pamięci.
musichunter1x 1 613 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) Od biedy AM5 nadal jest kiepskie z poborem w idle i przy bardzo małych obciążeniach <~25W. Gdyby nie to już dawno miałbym ryzena 8400f z 32GB czekając na ZEN6, gdy w którym może to poprawią. Szkoda że to mnie zniechęciło, wraz z brakiem potrzeby na lepszy CPU i 32gb ramu. Znając życie to sprzedałbym to na górce. Edytowane 3 Sierpnia przez musichunter1x
Krzysiak 3 238 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia @Lameismynameja tam dla sportu mam ustawione wszystkie rzędy ręcznie przy 6200. Szczerze mówiąc nawet nie sprawdzałem czy i jak to wpływa na wyniki względem auto
MarcoSimone 1 342 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) 12 godzin temu, sideband napisał(a): To radzę sprawdzić jak nierówny jest 9800x3d w grach U mnie to jest analiza na zimno i żadnego miażdzenia nie ma ARL jest jeszcze bardziej nierówny. W obu przypadkach wynika to z architektury lub jej słabości Nie potrzebuje CPU, który raz jest 40% szybszy, a raz jest na równi Ma być zawsze i wszędzie moc nawet mniejsza, ale dziękuje za sinusoidę Jak tego nie kapujesz to trudno. Spoko loko Towarzyszu Całkowicie rozumiem Twoje podejście. Dla mnie ARL jest tak beznadziejny, że w moich oczach AM5 "miażdży". Jakbym miał być na Intelu, czy to z sympatii dla marki czy zimej kalkulacjii albo dla samych gier, wolałbym 13/14gen. Rozumiem też że ktoś może być fanem marki i brać ARL. Sam swego czasu zamieniałem 8700K na Ryzen 2600 ( z ciekawości, po latach siedzenia na Intelu). Edytowane 3 Sierpnia przez MarcoSimone
MarcoSimone 1 342 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia 8 godzin temu, Pentium D napisał(a): Niektórzy po prostu za mocno odkręcili zawór w butli Paradne, niebieski troll mnie upomina 1
Pentium D 1 989 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia @MarcoSimone Zamiast bez sensu hajs wydawać na CPU lepiej zbieraj na rtx 5090. Więcej to da niż kilkaset MHz na CPU.
Krzysiak 3 238 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia 8 godzin temu, Pentium D napisał(a): Niektórzy po prostu za mocno odkręcili zawór w butli Po prostu wybierają to co lepsze pod ich zastosowania...gdybym jak ty grał w cinebencha na pewno bym nie kupił 9800x3d 1
Pentium D 1 989 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia 1 minutę temu, Krzysiak napisał(a): Po prostu wybierają to co lepsze pod ich zastosowania...gdybym jak ty grał w cinebencha na pewno bym nie kupił 9800x3d Już się wyleczyłem z Cinebencha. 5
MarcoSimone 1 342 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia @Pentium D Skąd założenie że kieruję się zimna kalkulacją przy swoich kombinacjach? Jasne racjonalniej jest maksować GPU ale nie jest mi ono potrzebne. Mega drogie i robiące piekło w 10m2 pokoju. 5080 to jest max co mi potrzebne do szczęścia. Więcej nie wykorzystam przy moim sposobie giercowania. A 9850X3D to po prostu zabawa a nie rozsądek. To wszystko. 3
Lameismyname 4 048 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) 2 godziny temu, Krzysiak napisał(a): @Lameismynameja tam dla sportu mam ustawione wszystkie rzędy ręcznie przy 6200. Szczerze mówiąc nawet nie sprawdzałem czy i jak to wpływa na wyniki względem auto A sprawdzałeś w Zen Timings czy Ci czasem po cichu nie przeskoczyło z synchronicznych 1:1 na asynchroniczne 1:2? Kontroler często sam kapituluje przy 6200 i przełącza. Zwykły Kowalski cieszy się, że wszystko działa, a tak naprawdę ustawił dużo gorzej jak fabryczne 6000 po wczytaniu profilu EXPO. Tak jest prawidłowo (1:1 synchronicznie - screen sprzed chwili): Nieprawidłowo byłoby 1:2 asynchronicznie gdzie UCLK jest 2*mniejszy od MCLK czyli w tym konkretnym przypadku miałby dokładnie 1500. Można zapisać teraz ogólną zasadę. MCLK jest ZAWSZE 2x mniejszy od SPEED UCLK powinien wynosić dokładnie tyle samo MCLK (synchroniczne 1:1) Jeżeli UCLK nam pokazuje 2x mniejszy od MCLK (asynchroniczne 1:2) Na dwóch konkretnych przykładach. [przykład A] Kupujemy w sklepie pamięci 2x16GB 6000 CL30, po wczytaniu profilu EXPO w bios, pamięci zaczynają pracować na optymalnym ustawieniu (tj. 6000 CL30) i pracują synchronicznie 1:1 co sprawdzamy w ZenTimings odczytując te wartości. Speed: 6000 MT/s MCLK: 3000 UCLK 3000 Jeżeli trafimy na fatalny kontroler pamięci w loterii krzemowej lub/i kiepskie biny pamięci, to po wczytaniu EXPO możemy zastać w ZenTimings takie wyniki: Speed: 6000 MT/s MCLK: 3000 UCLK 1500 Czyli asynchroniczne 1:2, które jest przez nas niechciane! Musimy wtedy kombinować aby przywrócić synchroniczność pamięci. Moim zdaniem najłatwiej pobawić się taktowaniem, bo najłatwiej je obniżyć. Zjechałbym z 6000 -> 5600 i pewnie by pomogło. Przypadek cholernie skrajny i mało prawdopodobny ale takie jest moje remedium. Analogicznie inny przykład [przykład B] Kupujemy w sklepie pamięci 2x16GB 6400 CL28, po wczytaniu profilu EXPO w bios, pamięci zaczynają pracować na optymalnym ustawieniu (tj. 6400 CL28) i pracują synchronicznie 1:1 co sprawdzamy w ZenTimings odczytując te wartości. Speed: 6400 MT/s MCLK: 3200 UCLK 3200 Jeżeli trafimy na fatalny kontroler pamięci w loterii krzemowej lub/i kiepskie biny pamięci, to po wczytaniu EXPO możemy zastać w ZenTimings takie wyniki: Speed: 6400 MT/s MCLK: 3200 UCLK 1600 Czyli asynchroniczne 1:2, które jest przez nas niechciane! Musimy wtedy kombinować aby przywrócić synchroniczność pamięci. Moim zdaniem najłatwiej pobawić się taktowaniem, bo najłatwiej je obniżyć. Zjechałbym z 6400 -> 6200 lub 6000 i pewnie by pomogło. Tutaj dodatkowo dochodzi inna kwestia - w przypadku AMD złotym ustawieniem jest 6000 MT/s co określa nawet sam producent. Wszystko powyżej jest loterią czy prawidłowo zadziała. Chyba opisałem to wystarczająco łopatologicznie dla populi. Jak popełniłem jakiś logiczny błąd, to proszę o wskazanie. Na intelu jest inna "góra" więc pamięci mogą pracować synchronicznie na wyższych częstotliwościach. Tutaj proszę kolegów "intelowców" o dołożenie swojej cegiełki. Edytowane 3 Sierpnia przez Lameismyname
Phoenix. 6 996 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia 41 minut temu, Krzysiak napisał(a): Po prostu wybierają to co lepsze pod ich zastosowania...gdybym jak ty grał w cinebencha na pewno bym nie kupił 9800x3d Fakty sa takie, ze 9800xd/9850xd to top cpu do gier i ludzie moga sobie gadac rozne pierdololo i biadolic pod nosem ale fakty sa jasne, to jest najwydajniejszy cpu do gier na ta chwile 3
Pentium D 1 989 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia Przecież nikt tu nie zaprzeczał, że ma najwyższy średni fps w 1080p 1
sideband 3 090 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia AI jest zasilane przez Blackwella opowiada o gruszkach na wierzbie żebyś leciał do sklepu po 5090 po przejściu na 2160p 2
Krzysiak 3 238 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia @Lameismynameoczywiście, że 1:1, mam na sztywno w biosie ustawione i tak trzyma
sideband 3 090 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia https://videocardz.com/newz/asus-gigabyte-and-msi-reportedly-plan-motherboard-price-increases-for-q3-2026 @Kadajo się załamie kompletnie Płyty nie chcą schodzić to cyk podnosimy ceny
Lameismyname 4 048 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia Przecież to z wejścia było widać, że zagrywka na czas... nie wiem co się łudziłeś. Za hajs z cepa pewnie nakupił gier na steamie i teraz sprzedaje dostępy do współdzielonego konta siedząc na plaży i popijając drinka. Ciesz się, że to na platformie amazona, bo wezmą to na klatę. Jedynie czasu szkoda i zamieszania. 1 1
bourne2008 1 813 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia (edytowane) Edytowane 4 Sierpnia przez bourne2008 2
Rekomendowane odpowiedzi