Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@MarcoSimone przeszło te dwie godziny spokojnie i spróbuje teraz może na -33 ale najpierw aida64 bo szybciej jakby coś bylo nie tak. W biosie nie ustawiałem tenperatury max 85 bo jak @ju-rek pisał że to by był wstyd dla najjaśniejszej królowej chłodzeń Nocty jakby tego nie uciągneła:hihot:

Zrzut ekranu (22).png

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Szukać kodów czy instalować innych aplikacji, już mi się nie chcę. Na -30 occt mi wywalił, -25 nie i tak na razie zostawię. Jak wywali podczas używania, dam -20. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Isharoth napisał(a):

A jak tam doświadczenia z 9850X3D jeśli chodzi o CO? Na ile udało się wam zejść i czy coś przy okazji jeszcze zmienialiście?

NIe patrz na curve. Ona nic nie mówi bez podania vcore przy tym samym zegarku.

Dlatego, że każdy CPU ma inny startowy VID.

Jeden startuje z wyższego VID, drugi z niższego a na finał po UV będą latać na tym samym vcore przy identycznym zegarku.

A przecież jeden miał CO -30 a drugi -20 ;)

EDIT:

Względem 9800X3D zyskałem +150Mhz daily na all cores bez zbijania zegarka pod obciążeniem w grach typu BF6.

Do tego niższe vcore ido tego IMC dźwiga 6400Mhz na kostkach. Na 9800X3D 6200 max i VSOC 1.25v a teraz 6000 VSOC 1.15v/6200 VSOC 1.2v/6400 VSOC 1.25v.

Edytowane przez MarcoSimone
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Isharoth napisał(a):

A jak tam doświadczenia z 9850X3D jeśli chodzi o CO? Na ile udało się wam zejść i czy coś przy okazji jeszcze zmienialiście?

Nie ma absolutnie żadnego znaczenia ile ktoś ma ujemnej CO ile razy jeszcze to można powtórzyć? Jest zależna nie tylko od loterii krzemowej ale również od wyjściowego napięcia jakie podaje płyta a te są totalnie różne. Ten sam procesor na różnych płytach potrafi mieć różne CO.

Edytowane przez Grolshek
  • Like 1
Opublikowano

A ja bralem cpu od pimpka. I tak jak u niego na x870e hero chodzily ustawy dla CO tak samo mam na gigabyte x870 tachyon.

Przekladalem tez cpu z x670e gene do b650e taichi i x870e nova, a potem do x870e hero, a na koncu x870e apex i ten sam cpu dokladnie tak samo ustawialem

Czary mary :)

Opublikowano
5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

A byles wtedy trzezwy ??

Tak. B650e była to ASRock steel legend i pracowało na tym-30 a na msi x870e tomahawk nie chciała już na -25 więc pracowało na -20, nie wiem czy to wina różnych podawanych napięć na płytach czy co innego ale tak było🤷