Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

9800XD dostepny prawie wszedzie juz, ciekawe kiedy sklepy beda schodzic z ceny bo teraz juz bedzie tylko tendencja spadkowa i brak przerw w dostawach. A jak widac nawet szal za 3k tego cpu sie juz skonczyl i wisi w sklepach.

Opublikowano

Mam nadzieje, że po nowym roku sytuacja się ustabilizuje i będzie spadek cen do normalnych wartości, tym bardziej, że zbliża się premiera kolejnych jednostek, których cena msrp może być porównywalna do obecnej ceny 9800X3D (3000-3400zł)

Opublikowano

Asrock wydał nowy bios do Taichi.
Razem z nowym biosem przyszła opcja "Game mode", która wyłącza SMT i jeśli dobrze zrozumiałem też jeden rdzeń.
Rzekomo ma to dać zwiększenie wydajności w grach. Może mi ktoś wytłumaczyć jakim cudem?
Na reddicie ludzie też do końca nie wiedzą jak to działa.
Ktoś może testował na 9800X3D i może się pochwalić spostrzeżeniami?

Opublikowano

ASUS wydał update firmware dla sterownika USB 4, niestety na stronie dla mojej płyty, jak i dla innych modeli X670E wrzucili sterownik dla kontrolera od ASMedia, zamiast dla JHL8540, które płyty z serii X670E mają zamontowane. Nie wiem, czy dla serii X870E wrzucili odpowiedni plik, może to update tylko dla X870E jest i przez błąd kogoś wiszą te pliki na stronach płyt z X670E.

Opublikowano

Going by AMD's typical release cadence, the Zen 6 processors that follow Ryzen 9000 will likely turn up in the middle of 2026, or just before – maybe late Q2 – and so Zen 7 might arrive early Q2 in 2028.

Opublikowano
8 godzin temu, Pavel87 napisał(a):

Mam nadzieje, że po nowym roku sytuacja się ustabilizuje i będzie spadek cen do normalnych wartości, tym bardziej, że zbliża się premiera kolejnych jednostek, których cena msrp może być porównywalna do obecnej ceny 9800X3D (3000-3400zł)

Po nowym roku na pewno, ale czy to będzie w lutym czy w czerwcu? :E

Na styczeń niestety nic się nie zapowiada, aby była jakaś sensowna zmiana.

• Sad 1
Opublikowano
18 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Euro odkleiło już do końca... 

Screenshot_20241220_221025_SamsungInternet.thumb.jpg.e8af7f55962189cfc956146e3d8d765a.jpg

Niedawno było za 3999, więc jednak mają ludzkie odruchy... :smiech:

Nets mieli przez chwilę za ponad 4,2k... :lol2:

Człowiek nie kupił na premierę i teraz tak jakoś się niepewnie czuje, ale znając życie, jak się po nowym roku pojawi więcej sztuk, to się nie zdziwię jak już w cenie około trzytysięcznej.

Opublikowano

Mam problem i nie wiem jaka jest przyczyna. 

Podczas gry w Diablo Immortal raz na jakiś czas przy dużym natężeniu mobów, efektów następuje nagłe freeze i trzeba wyłączyć kompa.

Procek 9800X3D, płyta MPG X870E CARBON WIFI, 2 x 32 GB ramu, karta GTX 4070 Ti super.

Mam ustawione curve na 22 wcześniej na 24 i to samo się działo. Reszta ustawień napięć na auto. Wcześniej miałem GTX 4090 i nie miałem takich akcji (ale wątpię że to przez grafikę).

Temp procka w stersie nie przekraczają 80 stopni.

Co zrobić?

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Johnny Tomala napisał(a):

ASUS wydał update firmware dla sterownika USB 4, niestety na stronie dla mojej płyty, jak i dla innych modeli X670E wrzucili sterownik dla kontrolera od ASMedia, zamiast dla JHL8540, które płyty z serii X670E mają zamontowane. Nie wiem, czy dla serii X870E wrzucili odpowiedni plik, może to update tylko dla X870E jest i przez błąd kogoś wiszą te pliki na stronach płyt z X670E.

To jest firmware do tego dlatego wisi na stronie każdej płyty: https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/accessories/usb4-pcie-gen4-card/

Godzinę temu, lysyn napisał(a):

Mam problem i nie wiem jaka jest przyczyna. 

Podczas gry w Diablo Immortal raz na jakiś czas przy dużym natężeniu mobów, efektów następuje nagłe freeze i trzeba wyłączyć kompa.

Procek 9800X3D, płyta MPG X870E CARBON WIFI, 2 x 32 GB ramu, karta GTX 4070 Ti super.

Mam ustawione curve na 22 wcześniej na 24 i to samo się działo. Reszta ustawień napięć na auto. Wcześniej miałem GTX 4090 i nie miałem takich akcji (ale wątpię że to przez grafikę).

Temp procka w stersie nie przekraczają 80 stopni.

Co zrobić?

A które sterowniki do GPU masz ? Bo szczerze mówiąc te nowe to :kupa: Spróbuj 561.09 i wtedy zobacz.

Edytowane przez bourne2008