Phoenix. 4 728 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 9 minut temu, bartez88 napisał(a): 5080 będzie miał wydajność ok 4090 Hue hue 🤣 Będzie dobrze na tym cpu.
maxmaster027 887 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia No ale po co 5090 do rasteryzacji? Przecież to karta, która ma mnostwo różnych ficzerów. RT, FG (2,3,4) path tracing i neural rendering itp wiec raczej do wyboru do koloru
Phoenix. 4 728 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 6 minut temu, cichy45 napisał(a): NVIDIA nie ma serca, pokazywać karty teraz a testy i premiera sklepowa dopiero za 3 tygodnie. Sporo wniosków można już dziś wyciągnąć więc te testy to tylko formalność Napewno trzeba nastawić się na chłodne podejście. Celuje +15%-20% dla rasteryzacji dla kart poniżej 5090 i 25%-30% dla 5090 oraz 40%-50% lepsze w wydajności RT. Poniżej tego będę rozczarowany w wszystko co wyżej na plus.
Tester Wrażeń 839 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a): No ale po co 5090 do rasteryzacji? Przecież to karta, która ma mnostwo różnych ficzerów. RT, FG (2,3,4) path tracing i neural rendering itp wiec raczej do wyboru do koloru 5090 dla zachcianki najwyższej wydajności, a 5080 rasteryzacja mnie obchodzi dlatego, że są tytuły, gdzie generator klatek nie jest potrzebny, a dodatkowa moc się przyda względem 4070Ti
Ogider 103 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Ja to mam pecha. Jak się wreszcie zdecydowałem cały komputer zmienić to wpadłem w jedną z gorszych GPU gen pod kątem przyrostów i wzrostu poboru. (przynajmniej tak się wydaje)
Gret 557 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 1 minutę temu, Ogider napisał(a): Ja to mam pecha. Jak się wreszcie zdecydowałem cały komputer zmienić to wpadłem w jedną z gorszych GPU gen pod kątem przyrostów i wzrostu poboru. (przynajmniej tak się wydaje) Ee tam ale przynajmniej troszkę taniej jest jak 40x0
DżonyBi 1 971 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Bierz 5080 za te ~5K, z MFG bedziesz mial 2x4090. 2
zozolek 312 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) 2 minuty temu, DżonyBi napisał(a): Bierz 5080 za te ~5K, z MFG bedziesz mial 2x4090. kurde musze zatem zrewidowac cene za 4090 max 2k myślisz dostanę ? ciekawi mnie kultura pracy tych kart, tdp jest wyższe a karty mniejsze ... z 4xxx przewymiarowali chłodzenia konkretnie, ale były chłodne. Edytowane 8 Stycznia przez zozolek 1
Gret 557 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 1 minutę temu, zozolek napisał(a): kurde musze zatem zrewidowac cene za 4090 max 2k myślisz dostanę ? Ciężko ale dam 1500zl jak chcesz
Element Wojny 4 775 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 1 godzinę temu, RTX5090 napisał(a): Z tego filmiku wyżej (5090) Smuci trochę że przyrost normalnej wydajności jest tak względnie mały. Cały boost tej generacji opiera się na MFG I zapewne w ta strone bedzie to wszystko szlo, rowniez w kolejnych generacjach. Widziales konfy Intela, AMD i Nvidii? Jedna wielka obsesja na punkcie AI. Nie bylo chyba minuty podczas konferencji, zeby nie padlo AI to AI tamto. Dla nich to zyla zlota, i o wiele latwiejszy sposob na uzyskanie wiekszej mocy tam gdzie jest potrzebna, w porownaniu do srodkow ktore musza pakowac w rozwoj hardware. Jesli sadzisz ze w kolejnej generacji bedzie lepiej, to sie myslisz. Dostaniesz pewnie DLSS5, FG x8 i jakies kolejne AI cuda ficzery.
DżonyBi 1 971 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) 15 minut temu, zozolek napisał(a): kurde musze zatem zrewidowac cene za 4090 max 2k myślisz dostanę ? Ostatnio ktos na olx sprzedal za 4.5k. Chyba, bo aukcji juz nie ma. Edytowane 8 Stycznia przez DżonyBi
aureumchaos 440 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia na olx 4080S stoja za 4k... cikeawe, ciekawe po ile beda jak juz wyjda 5080... nie sprzedam karty dopoki nie kupie nowej a wtedy ceny za 4080S pewnie poleca w dol.. hmmm
maxmaster027 887 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 10 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a): 5090 dla zachcianki najwyższej wydajności, a 5080 rasteryzacja mnie obchodzi dlatego, że są tytuły, gdzie generator klatek nie jest potrzebny, a dodatkowa moc się przyda względem 4070Ti 5090 to sama sobie sterem okretem i żaglem
galakty 3 332 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 13 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a): są tytuły, gdzie generator klatek nie jest potrzebny Przede wszystkim większość tytułów NIE MA generatora
Tester Wrażeń 839 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) 11 minut temu, galakty napisał(a): Przede wszystkim większość tytułów NIE MA generatora Lepiej to ujmując Nvidia’s perfect world.mp4 Edytowane 8 Stycznia przez Tester Wrażeń
Radio Tirana 1 046 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 12 minut temu, aureumchaos napisał(a): na olx 4080S stoja za 4k... cikeawe, ciekawe po ile beda jak juz wyjda 5080... nie sprzedam karty dopoki nie kupie nowej a wtedy ceny za 4080S pewnie poleca w dol.. hmmm Na premierę na pewno nie opłaca się kupować. Skoro masz 4080 to możesz sobie kulturalnie czekać na promocje, aby dołożyć jak najmniej przy sprzedaży starej karty. 1
Smalec 1 551 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 52 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): Pomyliły Wam się ewidentnie wątki. Może jakiś mod w końcu zrobi wątek dla domorosłych biznesmanów i moralizatorów. Tam będą sobie pisać kto jak ma żyć, na co wydawać kasę i tłumaczyć ludziom kiedy mogą sobie pozwolić wydać 10k na kartę, a kiedy nie. Oczywiście będą też porady małżeńskie opisujące kiedy kupno czegoś za 10k jest okej, a kiedy jako efekt motyla rozjebie związek małżeński. @Mar_s, @tomcug Wątki o tym, że ktoś ma nasrane pod deklem kupując GPU za 10 koła przewijają się co jakiś czas. Takim nie przetłumaczysz 🤷 4
RTX4090 358 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Ceny 4090 pójdą w górę zaraz po wynikach 5090 oraz NIBY szybszej 5070 (bo wtedy skumają że ten mega boost jest tylko z MFG)
some1 536 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) Ta, patrząc na to, co działo się ostatnio przed innymi premierami (9800x3d, 4090), to teraz może być dobry moment na... zakup używanej 4090 Teraz wielu uwierzyło w słupki Jensena, na premierę okaże się, że jednak nowe karty wcale takie szybkie nie są gdy recenzenci wezmą się za testy bez FG. Do tego ciężko kupić w zapowiedzianych cenach, bo większość niereferentów będzie droższa o co najmniej kilkaset PLN, FE ceny niskie ale jak zwykle w PL dostępne na papierze, a popyt zrobi swoje i kto nie kupi od razu będzie dopłacał u Januszy z allegro. I taki stan utrzyma się przez jakiś czas. Edytowane 8 Stycznia przez some1
galakty 3 332 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 9 minut temu, Radio Tirana napisał(a): Na premierę na pewno nie opłaca się kupować. Skoro masz 4080 to możesz sobie kulturalnie czekać na promocje, aby dołożyć jak najmniej przy sprzedaży starej karty. Oj nie do końca, jak nie kupi na premierę to sobie poczeka 3-6 msc aż ceny spadną. Tuż po premierze wymiecie je ze sklepów i ceny wzrosną
Art385 339 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 2 minuty temu, RTX5090 napisał(a): Ceny 4090 pójdą w górę zaraz po wynikach 5090 oraz NIBY szybszej 5070 (bo wtedy skumają że ten mega boost jest tylko z MFG) Lepiej poczekać z copem, bo MFG aktualnie prezentuje się ciekawie a jak aktualnie będzie to lepiej wyglądać w kwestii artów i ghostingu a wszystko wskazuje, że będzie. To może się to okazać wypasem. Szczególnie mnie to ciekawi pod kątem lapków.
Phoenix. 4 728 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 40 minut temu, Ogider napisał(a): Ja to mam pecha. Jak się wreszcie zdecydowałem cały komputer zmienić to wpadłem w jedną z gorszych GPU gen pod kątem przyrostów i wzrostu poboru. (przynajmniej tak się wydaje) To dobrze ci sie wydaje bo jakby nie patrzec mamy najszybszy gen obecnie w postaci nowej generacji. No ale zawsze mozesz kupic gena sprzed 2 lat Teraz, areczek1987 napisał(a): I po co te smieciowe filmy ?? Nabijac komus takiemu ogladalnosc i ten krzykliwy tyt??
areczek1987 908 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 1 minutę temu, Phoenix. napisał(a): I po co te smieciowe filmy ?? Nabijac komus takiemu ogladalnosc i ten krzykliwy tyt?? Ten akurat ma ciekawe.
Phoenix. 4 728 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Teraz, areczek1987 napisał(a): Ten akurat ma ciekawe. I co w nim ciekawego ? Gosc nie powiedzial nic czego nie wiemy wiec??
Rekomendowane odpowiedzi