Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Oj jak ja życzę kurtasowi aby czkawką wyszły mu te 5xxxx i żeby to spowodowało gigantyczne straty dla nvidii i żeby mieli nauczkę do końca życia i zmienili politykę zarówno cenową jak i tworzenia bubli :) Miejmy nadzieję, że już więcej osób nie będzie kupować tego badziewia za gigantyczne pieniądze.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
13 minut temu, bbandi napisał(a):

performance-upscaling-3840-2160.png

34 minuty temu, Radziuwilk napisał(a):

Kolejny ficzer zamiast dorzucic taniej pamieci, no ale po co pamiec jak mozna miec 8gb i tylko 20% gorszy 1% low.

Nvidia bardzo nie ladnie oj bardzo. Nawet Intel dal do swojego low endu 10GB, AMD nie widzi problemu do wyposazania kart w 16GB nawet jesli te karty nie beda mogly z tego zbytnio skorzystac. No ale NV taka ilosc kaze nazywac luksusowym prestizem.

Jaka konkurencja, taka odpowiedź zielonych.

Opublikowano
8 minut temu, hubio napisał(a):

Oj jak ja życzę kurtasowi aby czkawką wyszły mu te 5xxxx i żeby to spowodowało gigantyczne straty dla nvidii i żeby mieli nauczkę do końca życia i zmienili politykę zarówno cenową jak i tworzenia bubli :) Miejmy nadzieję, że już więcej osób nie będzie kupować tego badziewia za gigantyczne pieniądze.

To samo pisales 2,5 Roku temu na rtx 4090 za 11k a teraz za 14 kazdemu slinka Leci a kurteczka ma sie dobrze. 

• Like 3
Opublikowano
27 minut temu, hubio napisał(a):

Miejmy nadzieję, że już więcej osób nie będzie kupować tego badziewia za gigantyczne pieniądze.

Im bardziej jest cos niedostepne tym bardziej ludzie sie na to rzucaja wiec twoja nadzieja umrze ostatnia ;)

• Sad 1
Opublikowano
14 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Coś jest tyle warte ile ktoś chce za to dać.
Teraz jest wyławianie napalonych frajerów za 150-200% MSRP.
Poczekamy i zobaczymy ;)

Tylko 12k $ to nie jest 200%, a 800% MSRP. :E  

Opublikowano
4 godziny temu, kendo999 napisał(a):

5090  do 4k  i ponad 200hz odświeżanie   nie wiem czy na tym forum mają ze trzy soby taki monitor

Liczyles mnie ? ale nie mam jeszcze 5090 :lol2:

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, bartez88 napisał(a):

@ztx

Nic poza 5090 nie da stabilnych 60 fps w 1440p overdrive.

Pierwsze słyszę żeby 5090 dawała stabilne 60fps w 1440p przy PT w cyberku.

Chyba że masz na myśli że z dlss, to wtedy tak. 

Edytowane przez zielony21122
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, RtxOn napisał(a):

To samo pisales 2,5 Roku temu na rtx 4090 za 11k a teraz za 14 kazdemu slinka Leci a kurteczka ma sie dobrze. 

Tak wiem co pisałem i co do cen bardzo się pomyliłem. Już pisałem o tym w tym temacie na początku. Tym nie mniej w przypadku 4090 ja tylko pisałem, że cena poleci i negowałem sens do wydawania kasy na zmianę FPS z 80 na 200 i zaznaczałem, że to tylko do 4K. Natomiast teraz jest zupełnie inna sytuacja. Po pierwsze coraz więcej użytkowników gra w 4K. Do tego w ciągu 2 lat wymagania gier podskoczyły. Ale... 5090 nawet w tym 4K nie oferuje nic ponad jakieś 10-20% więcej do 4090. Teraz sens kupowania tego badziewia jest naprawdę wątpliwy...

Natomiast co do 5080 to już tutaj sens wydaje się lepszy bo cena MSRP ok 5000zł jest chyba w miarę ok. Liczę na bardzo na fajne wersje w przyszłości 5080Ti albo jakieś super z niezłym OC za dobrą kasę i może sam się przesiądę z 3080Ti. Więc żeby była jasność - może trochę na wyrost te życzenia kurtasowi bo na 5090 to oni i tak nie mieli zarabiać. Zobaczymy wszystko co się rozegra na poziomie 5050 do 5080.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
16 minut temu, zielony21122 napisał(a):

No bo nie da, dalej to za mało. W mniej wymagających miejscówkach będzie te 60+, ale w bardziej i tak będzie dropić do ~50-55.

Opublikowano
24 minuty temu, zielony21122 napisał(a):

Skoro 5080 daje 40-45 to jeśli 5090 (karta przypominam za 13-14k) nie daje 60 to jest to katastrofa

Opublikowano
5 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

Przepraszam bardzo nie każdy, być może też kupię 5090, ale podobnie jak kupowałem 4090, nie robię tego w momencie premiery, bo to czas strzyżenia baranów, po kilku miesiącach pewnie kole środka wakacji, karty będą dostępne w cenach mrsp i będzie wybór producentów.

Nie rozumiem ludzi posiadających rtx 4090, po co rzucają się teraz na przeszacowane rtx 5090 z zaledwie dwudziestokilkuprocentową przewagą wydajności (a co dopiero tych zamieniających 4090 na 5080 :smiech:), ale kurteczka to lubi i to jego target do takich machlojek :banana:

Z tymi wakacjami i cenami MSRP to tak optymistycznie podchodzisz.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Umpero napisał(a):

Z tymi wakacjami i cenami MSRP to tak optymistycznie podchodzisz.

Wakacje 2026. :E

10 minut temu, DżonyBi napisał(a):

5080 Astral to prawie 3kg i 4 wentylator, a temperatury i tak gorsze niz u MSI. Jak stwierdzil HU "Stupid Big, Stupid Expensive". Tak samo uwazam.

Asus poszedł w wentylatory i masę, a MSI w lepszy radiator.

cooler-performance-comparison-gpu.png

cooler-performance-comparison-mem.png

Edytowane przez Doamdor