Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, sovas napisał(a):

Aż sprawdziłem jak u mnie to wygląda w nowym corsair shift rm1200x. Kabel nigdy nie montowany. Nie mam obiektywu do makro, ale może coś widać.

Trzymaj, trzymaj bo jak już go raz włożysz i wyjmiesz to później już tylko śmietnik.

Opublikowano

Aż sprawdziłem jak u mnie to wygląda w nowym corsair shift rm1200x. Kabel nigdy nie montowany. Nie mam obiektywu do makro, ale może coś widać.

IMG_1747.thumb.jpeg.233fe9dcf3d1af25bf42390f6704585d.jpeg

IMG_1748.thumb.jpeg.3c41be5f5ec498674c5a45661424bbc6.jpeg

Patrząc na te zdjęcia to wygląda podobnie jak u Jay'a. Bardzo nierównomiernie osadzone są te piny (niektóre mocno głęboko) I pewnie są luźne tzn można je pewnie łatwo przesunąć ruszając przewodami, czyli przy wpinaniu będą się wgłębiać. Der8auer ma swoim video tez miał Corsaira wiec możliwe że te gorące przewody były też wynikiem gorszego kontaktu niektórych pinów. Zwłaszcza że na innym video podpiął innym kablem i wtedy nie miał już nierównomiernego przesyłu prądu pomiędzy przewodami

Opublikowano (edytowane)

Średnio ten przewód wygląda. Piny się przesuwają jak poruszam przewodami %-) TUF chyba nie ma monitoringu? Mogę ewentualnie ręcznie sprawdzić miernikiem o ile przyjdzie karta. 

Edytowane przez sovas
Opublikowano

Kup gaśnicę i czujnik dymu, bo eksperci z YouTube podejrzewają, że ten przewód jest winowajcą. :hihot:

Opublikowano

Lipa straszna z tymi kablami. Co jak co ale to ma 600W ogarniac, kazdy pin powinien byc stabilny jak skala bez możliwości ruchu. 

Tak w ogóle inżyniery z NV dały doopy tworzac kabel max 600W gdy karta, którą mają obsłużyć ma w spike więcej niż 600W poboru.

Toć kabel powinien gwarantować stabilną (nie roztapianie sie) pracę przy poborze 20% większym niż maksymalny spike karty. 

Takie 720W gwarantowane to powinno byc minimum a nie na totalny styk albo i poza specką w sumie. 

Opublikowano
3 godziny temu, sovas napisał(a):

R.I.P

image.thumb.png.14a960371d7d5d315710ae6b96e0a6fe.png

• Haha 1
Opublikowano

Każdy kabel wygląda tak samo, ruszając przewodami, będą się ruszać piny, bo taka jest konstrukcja tego złącza, w izolatorze piny są wciśnięte i trzymają się na odgiętych blaszkach.

Problem jest w braku zapasu mocy, gniazdo zaprojektowane na 660W, a tu w testach im wychodzi, że karty biorą 630W, jeden styk się źle ułoży i już jest poza specyfikacją i zaczyna się degradacja

28 minut temu, sovas napisał(a):

Średnio ten przewód wygląda. Piny się przesuwają jak poruszam przewodami %-) TUF chyba nie ma monitoringu? Mogę ewentualnie ręcznie sprawdzić miernikiem o ile przyjdzie karta. 

Jaką masz teraz kartę

Opublikowano (edytowane)

Mam ostatni dzień na zwrot zasilacza, ale nie wiem nawet na co mógłbym wymienić :D

2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Jaką masz teraz kartę

3080, ona jest podłączona 3x pcie 8 pin

Edytowane przez sovas
Opublikowano

To będziesz miał problem z czasem, ja na tufie wymieniałem już kabel zasilający w corsairze, a teraz po 3 miesiącach pada kabel w cooler masterze, przy czym od 3 miesięcy karta jest w budzie SFF z limitem 450W.

Wcześniej na karcie były: oryginalny bios 600W, bios 666W HOF i 1000W XOC, problem jest taki, że nawet na biosie XOC w grach czy 3dmarkach ciężko było 4090 tufa zmusić do poboru więcej od 550W przez moment, mało tego nawet jak robiłem wyniki do 3dmarka to były krótkie przebiegi na takiej mocy, w cp2077 wtedy to było 500-520W max, oczywiście w syntetykach typu occt  można wymusić i 900W na karcie. Ale w grach z max biosem można było założyć, że 500W to średni maksymalny pobór.

Na kartach 5090 wychodzi, że na normalnym biosie te karty biorą 570-600W ze skokami do 630W , to po kilkugodzinnych sesjach w grach te kable BĘDĄ się degradować.

Kart wyszło mało, stosunkowo niewiele osób je posiada , a już od groma zgłoszeń o problemach, to skala o wiele większa niż przy 4090

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Każdy kabel wygląda tak samo, ruszając przewodami, będą się ruszać piny, bo taka jest konstrukcja tego złącza, w izolatorze piny są wciśnięte i trzymają się na odgiętych blaszkach.

Problem jest w braku zapasu mocy, gniazdo zaprojektowane na 660W, a tu w testach im wychodzi, że karty biorą 630W, jeden styk się źle ułoży i już jest poza specyfikacją i zaczyna się degradacja

Jaką masz teraz kartę

Nie każdy. Zobacz sobie film od JayzTwoCents który linkowałem wcześniej. Są kable w których piny sa równo osadzone i nie mają takiego luzu np. Od MSI. To był poprawiony kabel z kolorowym znacznikiem pokazujacym czy jest dobrze wpięty więc powiedzmy że to kabel 12V-2x6, bo pod względem technicznym niczym się nie rowninod pierwszych kabli 12vhpwr

Edytowane przez JohnyWol
Opublikowano
10 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Kart wyszło mało, stosunkowo niewiele osób je posiada , a już od groma zgłoszeń o problemach, to skala o wiele większa niż przy 4090

też jestem ciekaw jak już kilka tysięcy kart trafi do konsumentów

Opublikowano

No właśnie przy 4090 trafiały się pojedyncze sztuki z problemami, ale to było w przeciągu tych 3 pierwszych premierowych miesięcy. Gdzie 4090tek była cała masa u ludzi. Nawet na premierę sklepową trafiło ich nieporównywalnie więcej do ludzi na całym świecie.

Przy 5090 nie dość, że 600W to kart trafiło do ludzi do tej pory całe nic, wielkie sklepy miały po kilka sztuk na stanie i już mamy tyle problemów.

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, lukadd napisał(a):

No właśnie przy 4090 trafiały się pojedyncze sztuki z problemami, ale to było w przeciągu tych 3 pierwszych premierowych miesięcy. Gdzie 4090tek była cała masa u ludzi. Nawet na premierę sklepową trafiło ich nieporównywalnie więcej do ludzi na całym świecie.

Przy 5090 nie dość, że 600W to kart trafiło do ludzi do tej pory całe nic, wielkie sklepy miały po kilka sztuk na stanie i już mamy tyle problemów.

Bo przy 4090 były karty, które miały biosy 600W , a i tak brały w grach te 500W, były karty z biosem 450W i tam nie było więcej jak 450W, a przy 5090 praktycznie każda leci pod 600W

Opublikowano
51 minut temu, sovas napisał(a):

Mam ostatni dzień na zwrot zasilacza, ale nie wiem nawet na co mógłbym wymienić :D

3080, ona jest podłączona 3x pcie 8 pin

Wymień przewód, Corsair ma takie przewody w swojej ofercie.  Dwa lata temu kupiłem od nich przewód, piny równo i sztywno osadzone, a sam przewód nie jest elastyczny.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Doamdor napisał(a):

Wymień przewód, Corsair ma takie przewody w swojej ofercie.  Dwa lata temu kupiłem od nich przewód, piny równo i sztywno osadzone, a sam przewód nie jest elastyczny.

Ale na jaki? Ja mam taki, oryginalny jaki z zasilaczem był https://www.corsair.com/pl/pl/p/pc-components-accessories/cp-8920284/600w-pcie-5-0-12v-2x6-type-4-psu-power-cable-cp-8920284

Edit: na moim jest napisane type 5 (nie 4).

Zasilacz ten, za 800 kupiłem jak był, kable typu 5 (mikro po stronie zasilacza) 

https://www.amazon.pl/dp/B0BPSYHY41

Edytowane przez sovas
Opublikowano
25 minut temu, sovas napisał(a):

Ale na jaki? Ja mam taki, oryginalny jaki z zasilaczem był https://www.corsair.com/pl/pl/p/pc-components-accessories/cp-8920284/600w-pcie-5-0-12v-2x6-type-4-psu-power-cable-cp-8920284

Edit: na moim jest napisane type 5 (nie 4).

Zasilacz ten, za 800 kupiłem jak był, kable typu 5 (mikro po stronie zasilacza) 

https://www.amazon.pl/dp/B0BPSYHY41

https://www.corsair.com/pl/pl/p/pc-components-accessories/cp-8920331/premium-individually-sleeved-12-4pin-pcie-gen-5-12v-2x6-600w-cable-type-4-black-cp-8920331

Opublikowano (edytowane)