Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie bede sie kłócił, o gustach sie nie dyskutuje, Mi sie grafika w Dirt 2.0 podoba wlacz sobie jak masz sprawdz jak to wyglada, dalem tylko video zeby Ci pokazac ze da sie robic gry ze swietna oprawa ktore maja 400-500fps. 

Tak Path tracing polepsza grafike podobnie jak RT, no ale przy tym mocno ubija wydajnosc. Bez dobrego upscalera nie dalo by sie z tego korzystac. Natomiast ja tutaj upscaler DLSS wielokrotnie chwalilem i to bardzo. Natomaist sam PT nie w kazdej scenie przynosi jakas znaczaca poprawe graficzna a FPS i tak podzielic na 4. 

Opublikowano (edytowane)

edit: OK, faktycznie niepotrzebny offtop, ale nie ja go zacząłem. Zwinę w spojler.

Spoiler

Fajna ta logika "bo musi być postęp a jak się nie podoba to se idź grać w gry z 2010 czy starsze"

Mam takie jedno pytanie:

Jak postęp się zatrzyma, to będziemy schodzić do grania w 30, 15 i 5fps, bo przecież jest 2050 a nie będziemy grać w jakieś starocie z 2035? :E

Ten prześmiewczy ton i przekonanie, że się jest najmądrzejszym, bo się mówi jednym głosem z ekspertami z DF itp. zazwyczaj też cechuje przekonanie, że więcej niż 60 czy 120fps nic już nie daje. I kit tam, że w ruchu 120 vs 500fps to jak porównać 360p do 8K. To NIE jest postęp, bo Jensen tak go nie nazwał, więc koniec tematu. :lol2:

Do PT nic nie mam. Jasne, że to jest postęp. Ale do czasu aż będzie to mogło lecieć przynajmniej na najdroższym PC za pierdyliony w 120fps + MFG=500+fps bez artefaktów tak widocznych, że "szkoda sensu", to jest po prostu na to za wcześnie.

Tak jak za wcześnie było na 1080p w grach na PS3, które chodziły w 15fps i tak jak za wcześnie było na kompach z roku 1990 na grafikę opartą o teksturowane poligony. Lotus z 1991r. wygląda i bawi 10x lepiej od Test Drive'a na wektorach (ten sam komputer Amiga 500). A przecież Test Drive 2 to był postęp. Tylko że kosztem tego postępu było 5fps.

Postęp - tak

Postęp na siłę i bez sensu - nie.

Edytowane przez VRman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, galakty napisał(a):

Ja kupię 6070Ti pewnie o ile wcześniej się nie złamię przy Super. Słabe 5000 i słabe 6000 to wciąż dużo lepiej od 4000. 

Wymieniasz kartę wtedy, kiedy zysk wydajnościowy jest dla Ciebie odczuwalny. Dla jednego sensownym przeskokiem może być co jedną generację, dla drugiego co drugą, a trzeci może w ogóle nie zmieniać z różnych powodów.

Jest też czwarta grupa, która płacze na forum od kilkuset stron jaka to NVIDIA zła, część z nich nazywa tępymi ludkami i dumbass'ami tych co sobie zmieniają częściej i kupują te "rzekomo" katastrofalne karty.

Najśmieszniejsze jest w tym to, że oni też kiedyś zmienią GPU i będą mieli w głębokim poważaniu to czy akurat ta nowa karta jest "katastrofalnie słaba" względem poprzednika, bo i tak ją kupią jak po prostu będzie im to się opłacać. 

Chciałbym też przypomnieć, że niektórzy grają w VR i widzą więcej niż te 30-40% w przypadku 5090. W VR 5090 uzyskuje też frametime'y nieosiągalny dla 4090. Ja jeszcze liczę na to że Index 2 pojawi się do czasu wydania kolejnej generacji GPU, a wtedy 5090 będzie złotym dodatkiem. W zasadzie to już jest.

Pierwszy słupek zatrzymuje się na 120fps, bo tak ogranicza headset. Natomiast frametime uzyskany na 5090 i tak robi robotę - nie ma litości dla 4090, bo różnica potrafi być kolosalna.

Screenshot_20251026-163052.thumb.png.257d5606fbfe2f942b97d34c1cafbeaf.png

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
Opublikowano

Ja robilem dosc mocny research zanim sie zdecydowalem na 5090 vs 4090 (nie robilem przesiadki, tylko caly komp od zera skladalem).
Ameryki tym co napisze nie odkryje, ale im wyzsza rozdzialka, tym widac wieksza roznice w performance (do 30-40% wiecej avg fps w 5k2k). Do tego fgx2 vs fgx4. Dla jednego to bubel, ktorego nie uzywa, dla drugiego to dodatkowe klatki dla 'przyjemniejszego' grania. 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, DżonyBi napisał(a):

Chciałbym też przypomnieć, że niektórzy grają w VR i widzą więcej niż te 30-40% w przypadku 5090. W VR 5090 uzyskuje też frametime'y nieosiągalny dla 4090. Ja jeszcze liczę na to że Index 2 pojawi się do czasu wydania kolejnej generacji GPU, a wtedy 5090 będzie złotym dodatkiem. W zasadzie to już jest.

To jest skrajny przypadek z wymuszeniem bardzo wysokiej rozdzielczości. 

U mnie realna różnica pomiędzy kartami na moich ustawieniach w DCS VR (bo tylko symulatory ogrywam w VR)  to 15-35%. 

Edytowane przez some1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, some1 napisał(a):

To jest skrajny przypadek z wymuszeniem bardzo wysokiej rozdzielczości. 

Nie jest skrajny, bo dalej masz 90 fps na 5090. Skrajny usadziłby też 5090.

Ja mam przegrane kilkaset h w różnych tytułach m.in. Automobilista 2. 4090 nie radzi sobie tak dobrze i tyle, a powiedziałbym, że niedomaga i to bardzo w pewnych warunkach. Sam framerate też jest imponujący na 5090. 

Mi możesz pisać co chcesz. Wiem co dostałem w VR przechodząc na 5090.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

ja wiem czy te tryby sa takie niegrywalne... 

image.thumb.png.72f4102796a2b987ab08560f1de30694.png
104 vs 75 

image.thumb.png.ef7f96d5416a570cb77bbbec9cf495eb.png

image.thumb.png.d3bfbae64d2b245f5354ea6a25ab1c66.png

Zdaje sie, że po prostu wieksza przepustowosc pamieci daje kopa w wyzszych rozdzielczosciach, ale nie mozna powiedziec ze sa to tryby niegrywalne.

Dodatkowo ja polecam kazdemu obejrzec film z YT, naprawde fajnie zrobiony o tym jak to wygladało z SLI sam mialem lekka podniete jak ta technologia wyszla robilem wow teraz to wyglada...tak sobie wrecz kiepsko z perspektywy MFG

Teraz wystarczy pare klikniec i ta wydajnosc , wedlug mnie lepsza niz to co bylo na SLI jest na wyciagniecie reki 

image.thumb.png.1e7c75434af5373bfc151799dd839e3d.png

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, some1 napisał(a):

Ja też wiem i wbrew temu co piszesz nie jest to "więcej niż 30-40%". Generalnie zysk jest podobny jak w 2D. 

Można Tobie wklejać tysiące screenów i pisać o własnych doświadczenich, ale Ty nie chcesz przyjąć tego do wiadomości. Jak nie umiesz popchnąć ustawień wyżej, żeby wyciągnąć wiecej z 5090 i utrzymać grywalność to Twój problem. Baw się dobrze.

3 godziny temu, galakty napisał(a):

A trzeba dodać że AMS2 w VR jest jednym z lżejszych tytułów... 

Są momenty gdzie 4090 leży i kwiczy. Jak się dzieje więcej na ekranie i dodatkowo np. pada deszcz.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

Przyszedł zasilacz:thumbup:, jakieś podpowiedz, uważać na coś, czy podłączać normalnie pełen zestaw ?  Dla przypomnienia poprzedni strzelił iskrą i padł. Co to jest ten 5V boost?

20251027_130418.jpg

20251027_130713.jpg

20251027_130727.jpg

20251027_130853.jpg

Edytowane przez Skitter
  • Upvote 2