Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Kadajo napisał(a):

jakiej różnicy ? Konrad nie przeprowadza żadnych dogłębnych testów przecież.

Ale wypowiedział się w komentarzu pod ostatnim filmem:

"FG na Blackwellach działa sprawniej niż na Adach z uwagi na lepszy frame pacing, także można nawet cisnąc z bazy 55-60, co mniej więcej przekłada się na 65-70 Ady."

Napisałem, że chłop ostatnio przewala mase testów i może to zauważył.

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Kadajo napisał(a):

Bo Blackwell lepiej się kreci wiec oczywistym jest ze będzie wydajniejszy.

To prawda. I to jest 4080 tak jak pisał Sebastian. Natomiast do 4080S która jest 1-2% szybsza od 4080, bedzie juz nieco mniej. Można nawet spróbować obliczyc czy ta wydajnosc 192 do 150 sie zgadza. Ja wiem, ze sie zgadza :) 

Ale tutaj ostatnio był świetny test pewnie wiekszosc z was widziala, Dzony dawał juz link

I tutaj jest OC ktos tutaj wkleiał nei wiem czy nie Ty 
image.png.0bef922ea4e09c5e91c213e9b02a37de.png

OC na wszystkich kartach jest naprawde solidne nie wszystkie modele ady szly +200Mhz, podobnie jak nie kazdy model blackwella zrobi +400mhz.

Natomiast w takim tescie masz 74FPS na tym 5080 SOLID +400 /+2000
Zrzutekranu2025-11-08144226.thumb.png.1fddd65b7978b1af9774f47c99331fcc.png

Screenshot(853).thumb.png.504698bb4b0c8215061a104c43297c09.png

U mnie jest 76fps czyli okolice 3% szybciej. 
Natomiast moja ma w tym teście 5080 vs 4080 186fps. Wiec brakuje jej do tej z testu 5080 też okolo 3%. 

Zatem ten test który tu wrzuciłem 192 vs 150 jest prawdiłowy. Różnie sa duze, ale wlasnie uzależnione od tytułów. Wiec na przestrzeni np 100gier moze to byc inna roznica aczkolwiek zapewne zauwazalna.

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@maxmaster027, odpowiedziałeś na jedno zdanie wyrwane z kontekstu. Dyskusja jest o tym jak działałby MFG na RTX 4080 i chodziło mi o różnicę w wydajności nie po OC tylko na stock.

RTX4080vsRTX5080.png.da2fd5f324e8588e2c55d0fdfd17985e.png

No ok, na stock vs stock moge Ci tyle powiedziec, ze różnice miedzy 4080 vs 5080 beda mniejsze niz po OC obu kart, ale to na pewno wiesz :) Tak zdaje sobie sprawe, że w tabelce nie wyglada to specjalnie imponujaco

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, SebastianFM napisał(a):

nigdzie nie ma potwierdzenia, że MFG korzysta z FP4.

Tensor Core 5. gen z FP4 to główna zmiana względem Ady, a można przeczytać na stronie NVIDIA coś takiego:

Figure 25. DLSS 4 Multi Frame Generation

A few Blackwell-only features enable DLSS 4 to work effectively. The 5th Generation Tensor Cores contain more computational horsepower, allowing them to more quickly execute the series of AI models that calculate optical flow and generate multiple frames. The AI Management Processor enables better scheduling of DLSS AI processing, graphics rendering, and the frame pacing algorithm."

"Kilka funkcji dostępnych wyłącznie w Blackwell umożliwia efektywne działanie DLSS 4. Rdzenie Tensor piątej generacji oferują większą moc obliczeniową, co pozwala im szybciej wykonywać serię modeli AI obliczających przepływ optyczny i generujących wiele klatek. Procesor zarządzania AI umożliwia lepsze planowanie przetwarzania AI DLSS, renderowania grafiki i algorytmu tempa klatek."

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
38 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Zależy od gry. Dla SOTTR wyglada tak. W innych grach to jest roznie. Tez zalezy czy porownujesz karty OC vs OC czy def vs def. Jak def vs def to roznice sa mniejsze, jak po OC jak widac to blackwell odjezdza

Uwielbiasz bawić się w selekcjonowanie przykładów, które pasują do tezy mocarnego RTX-a 5080, więc dla równowagi podam Ci taki przykład:

s1.png.d426808e02987dfee1fe82236b72b4d4.png

RTX 5080 = RTX 4070 Ti SUPER

:rodzinka:

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
41 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Ale wypowiedział się w komentarzu pod ostatnim filmem:

"FG na Blackwellach działa sprawniej niż na Adach z uwagi na lepszy frame pacing, także można nawet cisnąc z bazy 55-60, co mniej więcej przekłada się na 65-70 Ady."

Napisałem, że chłop ostatnio przewala mase testów i może to zauważył.

Przecież zalecana baza dla FGx2 to tez 60 FPS

Poza tym frame pacing nie wpłynie na ilość generowanych artefaktów, a to one są główną przyczyną gdzie nie poleca się używać niskiego FR.

Mało tego, przy teście HU wyraźnie zaznacza ze MFG wymaga wyższego bazowego FPS aby nie generować tylu artefaktów.

Chyba ze Nvidia coś od premiery poprawiła, ale to by się tym chwalili.

Opublikowano (edytowane)

NVIDIA sama łączy FP4 z DLSS4

Screenshot_20251109-124544.png.bc13c31202e651d2ddf729d4fdd80eb7.png

6 minut temu, tomcug napisał(a):

Uwielbiasz bawić się w selekcjonowanie przykładów, które pasują do tezy mocarnego RTX-a 5080, więc dla równowagi podam Ci taki przykład:

Dla równowagi. RTX5080 szybszy niż 4090:

Screenshot_20251109-124813.png

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Tu nie ma co wróżyć przy tym co pokazały 5xxx(naście % +) to widocznie przy premierze Ady nie wiedzieli co im przyszłość pokaże skoro dali fg pierwszej iteracji. Pytanie czy się akurat tutaj z czymś nie wstrzymali... ktoś w ogóle iżywa tego mfg bo napewno nie DżonyBi a drugi mało obiektywny...

1 minutę temu, DżonyBi napisał(a):

NVIDIA sama łączy FP4 z DLSS4

Screenshot_20251109-124544.png.bc13c31202e651d2ddf729d4fdd80eb7.png

Że podaje 2 opcje to widocznie tego nie łączy.

Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Kiedyś było powiedzenie "Znajdźcie mi człowieka, to ja znajdę na niego paragraf".
W sumie tutaj pasowałoby "Powiedz mi co chcesz udowodnić, to ja znajdę na to odpowiednie slajdy" xD 

Co do 5080, to bardzo dobrze temat oddaje parodia kolegi @Smalec

mitus.thumb.png.d70fea3b2a6ca27d3ce4776d95c2b651.png

• Haha 5
Opublikowano
9 minut temu, tomcug napisał(a):

s1.png.d426808e02987dfee1fe82236b72b4d4.png

RTX 5080 = RTX 4070 Ti SUPER

:rodzinka:

Spoko, szanuje. Ale 4090 120fps, a 4080 112? Tylko 8 fps. Cos jakby procesor blokował. Może blackwell robi przy okazji wiekszy narzut na CPU wiec dlatego tak Ci wyszlo. Ciezko mi powiedziec czemu tak jest :) 

Opublikowano (edytowane)

@areczek1987

Ale generalnie NVIDIA łączy MFG z AI i podkreśla szybkość rdzeni 5 gen.

Screenshot_20251109-125508.thumb.png.e0b20ea917302d57ad8376375b63afd9.png

Obliczenia są wykonywane w FP4 (szybko ogromna liczba operacji), ale końcowy wynik jest sumowany/akumulowany w FP32, czyli zachowuje precyzję.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
6 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Spoko, szanuje. Ale 4090 120fps, a 4080 112? Tylko 8 fps. Cos jakby procesor blokował. Może blackwell robi przy okazji wiekszy narzut na CPU wiec dlatego tak Ci wyszlo. Ciezko mi powiedziec czemu tak jest :) 

Przy testach GPU gdzie ogranicznikiem jest CPU to różne kwiatki mogą wyjść a na pewno nie jest to zwykły scenariusz używania%-)

Opublikowano (edytowane)

Byc może, prawdopodobnie należało reflex wyłaczyć przed tym testem. Niektóre gry na świezym etapie, przy wypuszczaniu czasami maja z tym problem. 

The Outer Worlds 2 is Unplayable with Ray Tracing...ON AN RTX 5090 PC 🤦🏻‍♂️ 

zWORM napisal, ze ten tytuł jest niegrywalny na 5090 z RT ..także nastepna lipa optymalizacyjna

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)

NVIDIA łączy rdzenie tensor 5 generacji z MFG i frame pacing czy wam to się podoba czy nie, a czy one są potrzebne czy nie do działania MFG na układach Ada, to niech każdy sam osądzi. Czy FP4 jest częściowo wykorzystywany w tym całym procesie? - ja myślę, że tak. Natomiast tak jak pisałem wcześniej, nie ma powodów, żeby nie wierzyć Konradowi z EH, że FG działa sprawniej na Blackwellach. Ja tego już nie sprawdzę, bo RTXa 4090 już nie mam i wcale za nim nie tęsknie.

Screenshot_20251109-130711.thumb.png.1caa32ac2ee94da0eadec8d561fd05f9.png

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
16 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Chciałbyś ;) Żadnych bottlenecków tam nie było, tu masz screena na RTX 4090, użycie GPU 99%.

theouterworlds2-wingdk-shipping_2025_10_

To, że gdzieś nie ma skalowania, się po prostu zdarza i nie musi być limitem CPU. W tej grze przy niskich rozdziałkach skalowanie z zasobami GPU jest marne.

6 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Byc może, prawdopodobnie należało reflex wyłaczyć przed tym testem. Niektóre gry na świezym etapie, przy wypuszczaniu czasami maja z tym problem.

Jaki Reflex, jak tam nie było Reflexa włączonego 8:E

2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

4k DLSS Performance, RT on. 46fps 1% low 18fps... żarty

Masz na zrzucie 57% użycia GPU, ta gierka z włączonym RT ma ogromny problem z CPU bottleneckiem, więc się RT po prostu nie włącza. Zresztą to żadne RT, tylko Lumen sprzętowy.

Opublikowano

Napisałem Ci wyżej, wydajność z włączonym "RT" (czyli Lumenem sprzętowym, czyli dupa a nie RT) wynika wyłącznie ze srogiego ograniczania przez CPU. To osobny problem w tej grze, niezwiązany stricte ze słabą formą Blackwella. Na 4090 miałbyś taką samą lipę z "RT".