Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

nie wiem czy da ci to odpowiedź  ale proszę. 

Dziękuję bardzo, fotki mówią bardzo wiele. 

Z tego co dostrzegam, to również na dual nie ma termopada na VRM --> backplate, a jest chyba ta przekładka cienka podklejona. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.02.2026 o 13:20, Fenrir_14 napisał(a):

@Hilt0n bierz LightningZ i zrób testy prawilne bo chyba nigdzie ma zestawionej tej pary - - > Matrix vs LightningZ 💪 

Jakoś pod koniec tygodnia. Samo odpakowanie to jest fajne doświadczenie.

ms.jpg

ms2.jpeg

ms1.jpeg

Edytowane przez Hilt0n
  • Like 6
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@Hilt0n Jak to jest z wersją "Lightning" - czytam różne skrajne opinie. Niektórzy mówią, że główną zaletą tej karty jest brak potrzeby odłączania komputera od źródła zasilania w czasie burzy, ponieważ posiada dodatkową ochronę OLP (Over Lightining Protection), znowu niektórzy piszą, że to nieprawda i chwyt marketingowy. Jak to w końcu jest?

A tak na marginesie - ładny pakunek. Oby cewki nie skwierczały i niech służy ;) 

Opublikowano (edytowane)

Wszystko da się zrobić,

tu jest blok fullcover a nie kaleki Asetek jak w innych konstrukcjach GPU z AIO360...

o ile to komu potrzebne. 

Ta 360mm chłodnica to tu jest na sztukę.

Piekło w full load...

jak na 3090 Kingpin i to bez OC z AIO360 waliło żarem z chłodnicy to co jest tutaj przy takim poborze mocy?

Podłącz termoparę typu K do bocznej kasety w chłodnicy,podepnij do Octo temp 2pin i sprawdź co się tam odwala.

Edit

Roman sprawdził to na Asus Matrix 4090

15:25 sek wyniki z CLC

Edytowane przez Elder
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Elder napisał(a):

@Hilt0n Gratulacje,

dalej 19 stopni w pomieszczeniu wystarczy trzymać i zostawiasz AIO360 Lightning

czy CLC i ucieczka z MORA600 wywaloną do innego pomieszczenia ?

Mory nigdy nie miałem, ale chiller i trzy 480 mm radiatory gdzieś są w piwnicy. Chiller kiedyś stał obok mojego biurka i ganiał 24h z 2080TI… Nigdy więcej.  Porównam do Matrixa i lepsze zostanie. Mój komp nigdy nie jest skończony, zawsze coś dubię i zmieniam

Tutaj moja święta trójca: Cała trójka ma bardzo dobrą jakość wykonania, ale Lighting jest zbudowany na wyższym poziomie. Najlepiej zrobione GPU jakie kiedykolwiek widziałem.

Wizualnie najlepiej podoba mi się Matrix i w budzie też najlepiej wygląda. 

Wbudowany screen na Lightning jest ciekawy, ale software od MSI to jest totalna dupa i nie będę tego używał w takim stanie w jakim jest.

Na 1000W biosie Lightning wali gorącem z radiatora jak smok. 100% ogrzeje mi pokój o parę stopni :lol2:

Summa summarum, obie karty są niewarte i FE jest królem po lekkim UV.:rotfl:

amn.jpeg

Edytowane przez Hilt0n
  • Like 6
  • Upvote 2
Opublikowano

@Hilt0n Tego można było się spodziewać przy pojedynczej 360tce dla LightningZ. Jak nie masz na chacie czy chociaż w pokoju klimy to nawet cywilne wersje hybrydowe (Astral LC / Waterforce / Liquid czy Zotac) zieją żarem. Obie karty (Matrix i LightningZ) to typowo kolekcjonerskie wydania ofc więc sens zakupu pod same giercowanie czy nawet modele AI jest mocno wątpliwy. Karty świetne ale zdecydowanie dla wąskiego grona użytkowników. 

• Upvote 1
Opublikowano

@Hilt0n nie ma opcji aby produkt idealnie dopracowany dostać z inżynieryjnego i estetycznego punktu widzenia.

Nigdy takich założeń nie ma w korpo

z prostego powodu...koszty i czas takiego projektu są absurdalne i oni w to nie pójdą.

Dlatego skopana obudowa w Matrix blokująca wtyczki 12VHPWR z większym korpusem w 1 rev

i problemy z wyświetlaczem w Lightning o których wspomniałeś.

Chillery jak Hailea tylko w innym pomieszczeniu jak pracujesz bo dramat z głośnością

u mnie przez ścianę pracowni jest piwnica budynku gdzie zimą 12 stopni latem 16 stopni to MORA tam wpakowana załatwia temat

i nie użeram się z punktem rosy i izolacjami jak w Hailea.

Zostaw GPU po prostu w skrzynce a jak chcesz chłodu i ciszy to ewentualnie

nawiew tubą z klimy do chłodnicy doprowadzony aby bardzo zimne powietrze jej dostarczyć = zwiększyć efektywność pracy

ale nie takie zabawy

bo to overkill

• Upvote 1
Opublikowano
36 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Hilt0n Tego można było się spodziewać przy pojedynczej 360tce dla LightningZ. Jak nie masz na chacie czy chociaż w pokoju klimy to nawet cywilne wersje hybrydowe (Astral LC / Waterforce / Liquid czy Zotac) zieją żarem. Obie karty (Matrix i LightningZ) to typowo kolekcjonerskie wydania ofc więc sens zakupu pod same giercowanie czy nawet modele AI jest mocno wątpliwy. Karty świetne ale zdecydowanie dla wąskiego grona użytkowników. 

Ja jestem "kolekcjonerem" :D Moje Lightning 980Ti użyte przez parę dni jak było nowe,i teraz siedzi w szafie od 10 lat. 

980ti.JPG

42 minuty temu, Elder napisał(a):

@Hilt0n nie ma opcji aby produkt idealnie dopracowany dostać z inżynieryjnego i estetycznego punktu widzenia.

Nigdy takich założeń nie ma w korpo

z prostego powodu...koszty i czas takiego projektu są absurdalne i oni w to nie pójdą.

Dlatego skopana obudowa w Matrix blokująca wtyczki 12VHPWR z większym korpusem w 1 rev

i problemy z wyświetlaczem w Lightning o których wspomniałeś.

Chillery jak Hailea tylko w innym pomieszczeniu jak pracujesz bo dramat z głośnością

u mnie przez ścianę pracowni jest piwnica budynku gdzie zimą 12 stopni latem 16 stopni to MORA tam wpakowana załatwia temat

i nie użeram się z punktem rosy i izolacjami jak w Hailea.

Zostaw GPU po prostu w skrzynce a jak chcesz chłodu i ciszy to ewentualnie

nawiew tubą z klimy do chłodnicy doprowadzony aby bardzo zimne powietrze jej dostarczyć = zwiększyć efektywność pracy

ale nie takie zabawy

bo to overkill

Ja mam Alphacool 2000, jak dobrze pamiętam. Potem jak kupiłem 3090 Kingpina, to trzymałem go na AIO i już do tematu chillerów i nawet custom LC nie wróciłem. Za dużo roboty.

Myślę teraz o Corsair Air 5400, żeby może tam wsadzić rad, bo ma swoje własne odizolowane miejsce, ale muszę sprawdzić wszystkie wymiary wcześniej.

• Like 3
Opublikowano

@Hilt0n Air 5400 dobra opcja pod modyfikację nawiewu zimnym powietrzem z klimy

o ile w to idziesz

bo pchasz Lightning grubo up 3000Mhz bez jego modyfikacji.

Można wtedy push pull dać na chłodnicę 6x Phanteks T30 bo robią robotę i po sprawie...do 900rpm są bardzo ciche a dają bdb ciśnienie statyczne.

Małe zmiany a Lightning ori zostaje nie rzeźbiony pod CLC = szybki mod a skuteczny.