Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Co Wy opowiadacie? :o
Ja to robię raz na... kwartał? Może i nie. I w zasadzie jest kryształ w środku. 

Chodzi filtr przejechać odkurzaczem delikatną szczoteczką , żeby miał lepszy przepływ to chyba nie ciężko.

Godzinę temu, bofff napisał(a):

zły setup to nadmierne podciśnienie i nadciśnienie (niezbilansowana presja). zbilansowany flow pozwala uniknąć sytuacji, że gorące powietrze miesza się w środku zamiast  opuścić obudowę
planujemy kierunek airflow na podstawie dostępnych opcji (możliwości  montażu) i  dbamy aby setup nie zakłócał tego  kierunku (vide bok i front zatrzymujący flow a wentyl nad nimi wyciągający to zanim wykona swoje zadanie)

no i  na koniec... nie da się wytworzyć sensownego ruchu powietrza na 500rmp jednym/dwoma wentylami, stąd 3 rzeczywiście mają więcej  sensu żeby zachować ciszę

A co mnie twoje filmiki obchodzą .

Sam przetestuj i się dowiesz co jest najlepsze , zrób na swojej budzie testy , dopasuj co ci odpowiada i tyle , a filmiki to wiesz gdzie sobie możesz włożyć.

Opublikowano

może za trudne znalazłem rzeczywiście, następne postaram się ze strzałeczkami

jeśli  nie jesteś wyciągnąć wniosków  ze zwizualizowanego dymem airflow to masz oczywiście rację, możesz sobie wkładać co  tam zechcesz i gdzie zechcesz i cieszyć się swoim setupem

a ja akurat we wszystkich swoich PC mam custom loops i airflow dopasowany pod build

• Haha 1
Opublikowano
23 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Co Wy opowiadacie? :o
Ja to robię raz na... kwartał? Może i nie. I w zasadzie jest kryształ w środku. 
Przynajmniej nie widze kurzu (pewnie gdybym coś dotknął paluchem w środku, to zmieniłbym zdanie ;) ).
Ważna jest "przepływowość" w budzie i - o czym zapomianmy - warunki i styl życia.
Budę mam na biurku (wysoko), mieszkam sam, bez zwierząt, nikt się nie kręci, nie "podnosi" kurzu itd.

No odkurzyc to se mozesz raz na kwartal albo raz na 2miechy, ale jak masz przewiew to siateczke bedziesz mial w kurzu po tyg lub 2 tyg. W sumie to mozna i rzadziej, zalezy od od wielu czynnikow. Jak masz klimatyzacje w domu to pewnie i raz na pol roku wystarczy, klima ma tez filtry.

Opublikowano
58 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

No jasne! Lepiej kupić wiadro wentylatorów, przez tydzień zakładać i ściągać, badać i nagrywać.

Nie przesadzaj spokojnie bo guma pęknie .

Masz dobre wentyle to wiadomo że będzie git , tyle że krzywe ustawić pod siebie  więc spoko po uj nerwy?

Wiadro wentyli tu nie jest potrzebne , chyba że wiadro wody do ostudzenia głowy.

Po uj tyle wentyli wkładać:boink:

Godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

No jasne! Lepiej kupić wiadro wentylatorów, przez tydzień zakładać i ściągać, badać i nagrywać.

Wcześniej było co i jak , a tu dalej masło maślane .

Koniec tematu.🤣

Opublikowano (edytowane)

Tyle perd00lenia o wentylach a jak komuś zależy na ciszy to nie ma innej możliwości niż wywalic wszystko poza budę.

Jak ktoś ma 5090 to trzeba się pozbyć 600+w z  budy a jak się nie ma nie wiadomo jak przerośniętej budy to powodzenia.Custom WC albo zatyczki do uszu. 

Fizyki nie oszukasz. 

Edytowane przez RavenArsenal
  • Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, bofff napisał(a):

build

:boink:

7 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

No odkurzyc to se mozesz raz na kwartal albo raz na 2miechy, ale jak masz przewiew to siateczke bedziesz mial w kurzu po tyg lub 2 tyg. W sumie to mozna i rzadziej, zalezy od od wielu czynnikow. Jak masz klimatyzacje w domu to pewnie i raz na pol roku wystarczy, klima ma tez filtry.

Kurz jest zawsze i wszędzie . 

Oczywiście jak się nie używa można  raz na rok😊

Zresztą kurz i tak obsiądzie , ale na zewnątrz.

7 godzin temu, JeRRyF3D napisał(a):

Po co skorzystać z tego, co już ktoś zrobił! ;)

Bez jaj .

Sam robisz i sprawdzasz jak jest nie korzystasz co jest u kogoś , to nie tak działa