Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Niektóre gry po prostu nie pokazują rozdzielczości DSR. Nie raz się z tym spotkałem.

Zgadza się, tylko właśnie w takich przypadkach pomaga ustawienie wyższej rozdzielczości wyświetlania pulpitu przed uruchomieniem gry.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, leven napisał(a):

Święte słowa. 3000mhz na GPU przy jak najniższym stabilnym napięciu (na krzywej) i będzie cacy. Do tego + 2000mhz dla memek.

przy 2000 wywalało (zamrażało program) w czasie ladingów w grze 

Edytowane przez Luki_
Opublikowano
52 minuty temu, leven napisał(a):

W takim razie zostaw memki na fabrycznych nastawach. Miałem  podobnie na 3060ti :( 

Teraz na samsungach + 2000mhz i nie ma problemu, ALE ja walczę o każdy FPS

Znaczy stabilnie mam na 1500 wszytko jest git. Wyżej nie ma co żyłować i szukac max granicy.

Opublikowano

Ma ktoś jakiś rozsądny OC guide dla RTXów? Do drugiego kompa kupiłem 5070 Gigabyte SFF i chciałbym zobaczyć jak najłatwiej zrobić UV. Wcześniej miałem same RXy i obecnie 9070, a moja ostatnia karta NV to była 1050 :E

Jak ten Gigabyte SFF się sprawuje? Ma ktośtaką kartę?

Opublikowano
Godzinę temu, GrimlocK napisał(a):

Ma ktoś jakiś rozsądny OC guide dla RTXów? Do drugiego kompa kupiłem 5070 Gigabyte SFF i chciałbym zobaczyć jak najłatwiej zrobić UV. Wcześniej miałem same RXy i obecnie 9070, a moja ostatnia karta NV to była 1050 :E

Jak ten Gigabyte SFF się sprawuje? Ma ktośtaką kartę?

Opublikowano
18 godzin temu, Luki_ napisał(a):

przy 2000 wywalało (zamrażało program) w czasie ladingów w grze 

Chyba źle to napisałem. Krzywa MHZ/V w AF ustawić na 3000mhz dla gpu przy jak najniższym stabilnym napięciu. Wtedy masz UV + OC - to zaleta Balkweela :)

No i podnieść taktowanie pamięci  + 2000mhz. W sumie można nawet 10% przyśpieszyć kartę, a zarazem obniżyć pobór prądu.

16 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

albo na 5070, 

Nie wiem. Mozna bylo za 2200zl kupic 5070  albo za 1900 5060Ti i walczyc o kazdy FPS

Upscalery nvidii są tak fajne, że wolę kartę 5060ti 16 GB, niż 5070 12GB.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Odpowiem za gadające głowy z filmiku wyżej: zdecydowanie czekać na następną generację albo zaoszczędzić 1500 zł kupując 5070 Ti. 

5080 na dzień dzisiejszy to jest karta dla nikogo. Ani dużej wydajności, ani VRAM.

To grywalne jest dopiero od DLSS Ultra performance w 4k z pt. Spada do 37-39fps z DLSS P

Powiesz, ze 5070Ti to karta do 1440p. No ale juz w tej rozdzielczosci 5070 sobie nieźle radzi, a jest sporo tanszy.

Wiec o ile mozna powiedziec, ze 5080 jest mało opłacalna, to o tyle oferuje Ci gre z DLSS P w zasadzie w kazdej grze z PT, czego niestety nie moze zaoferowac 5070TI. 

Najbardziej oplacalna karta to jednak 5070tka, I najbardziej sensowna do rozdzielczosci 1440p. Jezeli mowimy o uzywaniu PT, Znowu do 4k DLSS Q z PT to tylko 5090 (karta z cena obecnie 16 000zł [najtanisza]). Jezeli chcesz grac 4k DLSS P, musisz miec 4090tke albo 5080 po OC, 

Do 1440p najlepsza jest 5070Ti znowu ta karta jest sporo drozsza od 5070. W zaleznosci od budzetu mozna kupic taka albo taka. 

Czy czekac na next gen? Pytanie tylko kiedy bedzie ten next gen. Bo jak styczen 2027 to pewnie ze tak. Gorzej jak to bedzie styczen 2028, to wtedy wiadomo ze nie.

Edytowane przez maxmaster027
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Wiec o ile mozna powiedziec, ze 5080 jest mało opłacalna, to o tyle oferuje Ci gre z DLSS P w zasadzie w kazdej grze z PT, czego niestety nie moze zaoferowac 5070TI. 

8 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Znowu do 4k DLSS Q z PT to tylko 5090 (karta z cena obecnie 16 000zł [najtanisza])

🫣🫣🫣 

9 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Bo jak styczen 2027 to pewnie ze tak.

Trzymajmy się tego, że zostaną zaprezentowane jednak w styczniu 2027. Superek 5000 nie będzie, więc nie mają powodu, by to dalej opóźniać. 

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, sideband napisał(a):

Gdyby nowy gen miałby pojawić w styczniu 2027 to nowe chipy byłyby już w produkcji ;)

Zero jakichkolwiek informacji o Rubinie dla graczy ;) A w drugiej połowie 2026 to dopiero Rubin pod AI, który ma priorytet.

Jakbym napisal, ze wrzesien 2027 albo styczen 2028 to wiesz co by bylo. Tak dajesz tę nutke nadzieji. Że moze luty 2027 itp 

Juz pomijajac to, nawet niech to bedą wakacje 2027, na siggraphie to zaprezentuja np 1 lub 2 modele, na nastepne bedzie trzeba sporo czekac, zapewne 2-3mies potem, w jakiej ilosci sztuk wejdna na rynek, bo jak rzuca znowu pare egzemplarzy polowa poleci do testerow cena poszybuje, 3mies czekania na ustabilizowanie cen. No i sie okaze, że w przyzwoitej cenie GPU beda dopiero na wiosne 2028

Opublikowano
1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Trzymajcie mnie 🤣 to juz jakis wyższy level odklejki czy co? 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ale my nie o tym ;) 

Mialem 5070ti, mialem 5080 i jak ktos twerdzi, ze na 5080 PT jest grywalne, a na 5070ti nie to juz wyzsza szkola jazdy jest no ale rozumiem, ze chlop ma 5080 to jej broni rekoma i nogami. Zreszta kazdy juz dobrze zna ta narracje nie od dzis ;) 

badzmy powazni :hihot:

obraz.png.e1e5bc7a5699b4de178672ed6a6b2d93.png

Edytowane przez Phoenix.