Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Tak samo jak ja, za mała wydajność, za mało VRAM. :przytul:

Nowe gry czekają na nowego RTX. :E

Nowa karta nowe życie %-)

Tak się zastanawiam, na co ja jeszcze czekam w grach w tym roku ... chyba tylko na kolekcje MGS Vol. 2, aha nowy Ace Combat będzie, samolociki obowiązkowo, coś czuje, że RTX 5090 do tego potrzebny nie będzie LOL

W sumie to nie wiem, po co mi nowa karta. :D:D

Opublikowano (edytowane)

Z tymi grami to wszedzie jest podobnie jak nie skopią silnika. A nawet jak cos spieprza to tak jak w Crimsonie łatki to naprawiaja i poprawiaja wydajnosc. Wiec to kwestia tygodnia dwoch.

Grałem we wszystkie gierki z Path tracingiem, oprocz Pragmaty (gralem w demo ale nie ma PT). Wydajnosc na ogół jest taka sama. Graficznie to różnie, chociaz wszystkie sa ładne nie ma sie do czego przyczepic. 

Na ogól 4k DLSS Performance PT 60-70fps. W tych trudniejszych scenach. I wszedzie jest to samo. Alan Wake potrafi zbic do 50 w lesie podczas deszczu, i to tez w konkretnym miejscu. Reszta gier zbytnio nie rozni sie wydajnoscia po wlaczeniu Path tracingiu, jedynie VRAM jest inny, ale 16GB jest az nadto. Dla wielu gier 12GB by dalo rade. 

Natomaist ten nowy Path tracing o zwiekszonej wydajnosci 2-3x i jakosci, pozwoliłby grac w 4k DLSS Q na wiekszym FPS niz DLSS P. I takie cos to ja szanuje. Wielu uzytkownikow starszych i nieco slabszych kart mogloby pograc z PT. 

Półki co do premiery RTX 6000 wydajnosc bedzie raczej wygladac podobnie, chyba ze specjalnie producent gry cos sprartoli itp

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Na szczecie miażdżąca większość się z tobą nie zgadza wiec Nvidia coś musi z tym zrobić.

Musi? ;D

NR już jest opóźniony, może się jeszcze przesunie ale cel i strategia jest stała od dawna stała i jasno to komunikują.

Monopolu nie mają od spełniania życzeń graczy, przecież inaczej musieliby anulować DLSS, RT, PT, wycinać tensor cores i dawać 2x więcej vramu :D

2-3 generacje i gracze w topce nie będą potrafili grać bez NR tak jak dziś bez PT i FG.

Opublikowano
9 minut temu, Kadajo napisał(a):

Tak się zastanawiam, na co ja jeszcze czekam w grach w tym roku ... chyba tylko na kolekcje MGS Vol. 2, aha nowy Ace Combat będzie, samolociki obowiązkowo, coś czuje, że RTX 5090 do tego potrzebny nie będzie LOL

Tak się mówi jak się nie ma kasy :rotfl2:

Po co mi nowe auto jak mogę jeździć rowerem😊

Opublikowano
20 minut temu, Wu70 napisał(a):

Musi? ;D

Nie musi, ale tez nie musiała odpowiadać na krytykę, a jednak sam Jensen to zrobił, wiec jednak coś się tam przejmują ;)

14 minut temu, AudRob napisał(a):

Tak się mówi jak się nie ma kasy :rotfl2:

Po co mi nowe auto jak mogę jeździć rowerem😊

Chyba nieświadomie właśnie siebie opisałeś.

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Nie masz kupki wstydu? U mnie lista gier jest tak długa, że nie mam po co patrzyć na nowości. :E

Nowa karta, to nowy wyświetlacz pulpitu, na obecnej karcie graficznej pobiłem rekord, od zakupu przeszedłem tylko jedną grę. :smiech:

Do premiery RTX 60xx pojawią się też nowe procesory, więc będzie można sobie odświeżyć komputerek i mieć spokojną głowę do kolejnej premiery. :E

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Nie musi, ale tez nie musiała odpowiadać na krytykę, a jednak sam Jensen to zrobił, wiec jednak coś się tam przejmują ;)

Chyba nieświadomie właśnie siebie opisałeś.

Nie sądzę:D

Opublikowano
2 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Nie masz kupki wstydu? U mnie lista gier jest tak długa, że nie mam po co patrzyć na nowości. :E

Nowa karta, to nowy wyświetlacz pulpitu, na obecnej karcie graficznej pobiłem rekord, od zakupu przeszedłem tylko jedną grę. :smiech:

Do premiery RTX 60xx pojawią się też nowe procesory, więc będzie można sobie odświeżyć komputerek i mieć spokojną głowę do kolejnej premiery. :E

Ale po co , za 10 lat będą lepsze karty i technologia , nie lepiej poczekać?

3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Oczywiście ze nie 

Panie Kadajo trzeba cierpliwie czekać i nie narzekać,SteakSteak69GIF.gif.b26edf24f8089f82321192f745397806.gif

Opublikowano
6 minut temu, Doamdor napisał(a):

Pewnie ze mam, ale mnie nowe gry po prostu nie interesują. To nie jest tak ze ja nic nie kupuje, bo nie mam karty ;)

Wiesz ja jestem stary koń, mam wymaganie i nie gram we wszytko co wychodzi ;)

@AudRob, ale to ty dzwonisz LOL

Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Pewnie ze mam, ale mnie nowe gry po prostu nie interesują. To nie jest tak ze ja nic nie kupuje, bo nie mam karty ;)

@AudRob, ale to ty dzwonisz LOL

Nie dzwonię, bo numeru nie mam tylko stwierdzam fakt.

Miłej nocki.

10 minut temu, Kadajo napisał(a):

Wiesz ja jestem stary koń, mam wymaganie i nie gram we wszytko co wychodzi

Stary koń potrzebuje max GTX 1080 i git.

Tak na marginesie koleżka ma parę koni  ale one lubią siano. ;)

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Jak to nie, w nowe samoloty zagrasz?

Nie siedzę w temacie gier, więc nawet nie wiem co ma wyjść i co wyszło, ostatnia nowość w jaką grałem, to dodatek Widmo wolności. 

Wczesna starość? Jesteś po 60? 

Opublikowano

No bez przesady nie jestem aż tak stary :D

Ale czy Ace Combat to nowa seria ? No nie, od kolejna część której pierwsza była jeszcze na PSX :E

A no i ta FH6, ale to też taki bardziej odgrzewany kotlet wymagania tez bardziej niskie niż wysokie.

Czekam na nowego CyberPunka, ale to tak jeszcze z 10 lat pewnie :hihot:

Zapomnicie o nowym RTX, GTX wraca ;)

LOL

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Na szczecie miażdżąca większość się z tobą nie zgadza wiec Nvidia coś musi z tym zrobić.

image.png.7333b79efea8f7ca9100eb49476b5cb7.png

To jest bunt przeciwko AI niezależnie od tego czy efekt wygląda dobrze, czy nie. Gdyby Bethesda ogłosiła, że pracuje nad remasterem Starfielda i pokazala dokładnie ten sam trailer co Nvidia, ale bez używania słowa AI (i powiązanego z tym DLSS5), to większość piałaby z zachwytu.

Druga sprawa jest taka, że na ten moment ta technologia, łącznie z PT jest zarezerwowana dla wąskiej grupy graczy, którzy siedzą na topowych kartach co generację.

Jestem za DLSS5. 👍

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

Polecam kazdemu obejrzec raz jeszcze. Geforce GTX 1180. Plotek było niezliczona ilosc. itp. okazalo sie co innego. Ogolnie dobry launch sporo info, wtedy kiedy jeszcze karty graficzne byly najwazniejsze, wiec jest to najciekawsze. Obecnie to juz Ai AI Ai i GB4000000 czy ile tam za miliony $, zainteresowani 50 osób. Wczesniej 50milionow osob.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
7 godzin temu, Kadajo napisał(a):

O PR trzeba dbać a słowa są tanie, w końcu wszystko jest dla graczy :D

Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

To jest bunt przeciwko AI niezależnie od tego czy efekt wygląda dobrze, czy nie. Gdyby Bethesda ogłosiła, że pracuje nad remasterem Starfielda i pokazala dokładnie ten sam trailer co Nvidia, ale bez używania słowa AI (i powiązanego z tym DLSS5), to większość piałaby z zachwytu.

Dobrze napisane. Gracze będą w to grać z wywalonym jęzorem, tak jak wciągnęli każdą technologię nvidii.

Opublikowano
1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

wtedy kiedy jeszcze karty graficzne byly najwazniejsze

Nadal sa tak samo wazne wiec co Ty pitolisz ?? To ze firma zarabia wiecej w sektorze Ai to nie znaczy ze karty do gier sa mniej wazne bo nie sa, a rozwoj w AI to juz byl zaplanowany pewnie z 10lat temu i obrany kierunek. 

Jak kazda firma ma wiele rozgalezi i nie skupia sie tylko na jednej odnodze swojje dzialanosci, sektor PRO przeciez byl od wielu lat tak samo wazny.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Nadal sa tak samo wazne wiec co Ty pitolisz ??

Jeśli jesteś ograniczony produkcyjnie, to gdzie wolisz wsadzić danego chipa? Do karty dla Kowalskiego za 5k zł, czy do karty na rynek profesjonalny za 30k zł?

Na obecne zamówienia akceleratorów AI czeka się od 9 do 12 miesięcy.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)

Ty piszesz o czystej produkcji a to nie to samo o czym pisalem, przesuniecie pordukcji na drozsze czhipy to po prostu czysty biznes ale jak to ma sie do zaniedbywania rynku gamingowego bo kart na rynku nie brakuje? Przeciez to o czym pisesz wynika tylko i wylacznie z ograniczonyc mocy TSMC gdzie na premiere rtx 50 nie bylo takich problemow z produkcja jak teraz u tsmc. 

obraz.png.27d3ef13abff8fc8dcfa2b6bb0e8db1b.png

Ja nie pisze o zniedbywaniu sektora gamingowe przez pryzmat ograniczenia lini produkcyjnych tylko to w jakim kirrunku ida karty do gier czyli rozwoj w AI a tu nie ma zadnego ograniczenia tylko jest jasno obrany kierunek wiele lat temu. 

Edytowane przez Phoenix.