Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ale nikt nie zmusza do grania z PT, tak to jest biadolenie, a na co to komu, ale jak gra ma PT to nagle kazdy wlaczyc chce:hihot: To samo bedzie z DLSS5, ci co najpierw marudzili beda marudzic nadal, a finalnie bedzie to kazdy wlaczal :red: Ta sama spiewka jestr z radeoniarzami, a na co to komu jak nvidia byla pierwsza, jak na radku to samo dziala to nagle cud miod i odpalamy :hahaha:Gry z samym RT na dzisiejsze karty maja juz male wymagania, tylko PT gniecie karty.

Ja bym sie martwil dzis o dobre gry, a nie fejkowe klatki :D No wydajnosci nie brakuje, dobrych gier tak.

Trudno zmuszać ludzi do grania z PT, gdzie tylko jedna karta ledwo daje radę z PT + DLSS. :E

Każdy widzi jakie gry wychodzą i jakie są pewniaki na przyszłość. 

Opublikowano (edytowane)

@Fenrir_14 Balans, to gdzie nas pcha kurteczka z jego bełkotem wydasz więcej ... itd

mało mnie interesuje.

Ale...

@Phoenix. trafił w punkt.

Topiąc kasę w nowym hardware nadal mam wrażenie że gry...brakuje mi gier

w których ten wydatek mi się zwraca.

Jakoś tak miałko...bez większych emocji Pragmata...itd

Już tu byłem już to znam.

Co do raportu finansowego nvgreedii...węszę olewkę graczy w postępie geometrycznym

więc...pole do popisu dla innych firm na rynku.

Chyba...bo walczą z Godzillą.

Edytowane przez Elder
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Do PT obowiazkowe sa dopalacze i to oczywiste, a z nimi to i ja gram w 1440p bez problemu na 5070 o czym juz pisalem dzis na przykladzie residenta wiec nie popadajmy w skrajnosci bo to absurd ;)  

Wszystko na maxa, DLSS Balanced/FG2x 

Da sie grac i oczy nie bola wiec to pitolenie, ze da sie grac tylko na 5090 to ja slysze od 2018r a kazda gre do tej pory z RT ogralem po kolei na wszystkim co wychodzilo i to nie byly topy gpu. Do tego mozna wlaczyc RT i odzyskac sporo fps.

2026051.thumb.JPG.576200801d401e7c4010d0e5a627e689.JPG

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 3
Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

Ale nikt nie zmusza do grania z PT, tak to jest biadolenie, a na co to komu, ale jak gra ma PT to nagle kazdy wlaczyc chce:hihot: To samo bedzie z DLSS5, ci co najpierw marudzili beda marudzic nadal, a finalnie bedzie to kazdy wlaczal :red: Ta sama spiewka jestr z radeoniarzami, a na co to komu jak nvidia byla pierwsza, jak na radku to samo dziala to nagle cud miod i odpalamy :hahaha:Gry z samym RT na dzisiejsze karty maja juz male wymagania, tylko PT gniecie karty.

Cytat nie do mnie ale przyznam Ci rację.
Co na pewno nas łączy to podejście do sprzętu - widzę po Twojej żonglerce sprzętowej, że nie żenisz się ze sprzętem.
Wczoraj Intel, dzisiaj AMD, jutro Nvidia, a na weekend może Radeon.
Przedwczoraj RTX 5080 był na styk, dzisiaj RTX 5070 Ci wystarcza, a w międzyczasie 9070XT był w sam raz.
U mnie też, dzisiaj RX 9070XT, wyjdzie coś ciekawego z oszałamiającym PT to może na 5080 się skuszę, a może jednak Intel Arc B580 (hehe teraz to sobie jaja robię).
Wszystko jest dla ludzi. Najgorzej mi szkoda tych co założyli sobie klapki na oczy i wyznają sprzęt czerwonych/zielonych/niebieskich jak religię i rozmawia się z nimi jak ze starymi babami z jakiejś pipidówy

Teraz, maxmaster027 napisał(a):

Moj model to taki sredniak. Jakbym mial AStrala to bym sie pochwalil. Ale daje rade 3x 140mm na reversie na dole i 3x 140 na gorze sporo pomaga jezeli chodzi o temp i o obudowe, PTM, nowe pady 17W na pamieciach itp. bez tego 3.1Ghz to byl max i to na lekkich gierkach.

Coś mi wymijająco odpisałeś, w sygnie też zdawkowo RTX 5080.
Hmm... przypomniał mi się kawał.

Koleś po 50tce podjeżdża pod szkołę, uchyla szybę i zagaduje do licealistki
- chodź, przewiozę cię
(dziewczyna ignoruje gościa)
- no chodź, wsiadaj, dam Ci 50zł
(dziewczyna idzie dalej ignorując typa)
- no chodź, dam Ci 100zł
(dziewczyna w końcu zatrzymuje się i nerwowo odpowiada)
- ojciec, kupiłeś sobie Matiza, to sobie teraz nim sam jeźdź

No i puenta jest taka - czy Twoim Matizem nie jest czasem Ventus? xD 

• Upvote 1
Opublikowano

@Elder Ja sprzęt do PC traktuje sentymentalnie. To jakaś część mnie, która nadal czerpie frajdę i mam nadzieje, że to nigdy nie zgaśnie. 
Gdybym to traktował jak odkurzacz, nie byłbym na forum odkurzaczy i nie dzielił się z innymi posiadaczami odkurzaczy wrażeniami z odkurzania ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Do PT obowiazkowe sa dopalacze i to oczywiste, a z nimi to i ja gram w 1440p bez problemu na 5070 o czym juz pisalem dzis na przykladzie residenta wiec nie popadajmy w skrajnosci bo to absurd ;)  

Wszystko na maxa, DLSS Balanced/FG2x 

Da sie grac i oczy nie bola wiec to pitolenie, ze da sie grac tylko na 5090 to ja slysze od 2018r a kazda gre do tej pory z RT ogralem po kolei na wszystkim co wychodzilo i to nie byly topy gpu. Do tego mozna wlaczyc RT i odzyskac sporo fps.

2026051.thumb.JPG.576200801d401e7c4010d0e5a627e689.JPG

Nie każdy gra w WQHD, ja gram w 4K od 2020 roku, wymagania są zupełnie inne. 

Opublikowano
7 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Wczoraj Intel, dzisiaj AMD, jutro Nvidia, a na weekend może Radeon.

Bo to tylko kawalek złomu do rozrywki, a ze gram juz malo poza grami multi to mam to co mam i mi wystarcaa, bedzie gra na ktora sie podjaram to wsadzimy cos lepszego, poki co do tych gier tasiemcow nie widze potrzeby. 

1 minutę temu, Doamdor napisał(a):

Nie każdy gra w WQHD, ja gram w 4K od 2020 roku, wymagania są zupełnie inne. 

To kupujesz 5080/5090 i grasz w 4k tak jak ja na 5070 w 1440p i to tyle ;) 

PT i RT nie musisz wlaczac a do tego i 4k nie potrzeba 5090 ;) 

Ale jak chcesz miec Pt to trzeba przelknac zabe i odpalic upscalery i FG.

Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

Bo to tylko kawalek złomu do rozrywki, a ze gram juz malo poza grami multi to mam to co mam i mi wystarcaa, bedzie gra na ktora sie podjaram to wsadzimy cos lepszego, poki co do tych gier tasiemcow nie widze potrzeby. 

Też tak myślę. Ja casualowo CS2, a w tą grę mógłbym pograć na kartoflu, wystarczałoby zjechać z detali.
Chociaż dla RE:R warto było mieć lepsze GPU. Ten tytuł mi siadł jak złoto.
Teraz jak przejdę Pragmatę to nie mam nic na horyzoncie. Zobaczymy. 

Opublikowano

@Lameismyname Znam to,tak miałem 3 dekady...ale jako stary dziad pogrzebałem sentymenty,

pragmatyzm wygrał...ale zazdroszczę.

Emocje u mnie wyblakły,Ty masz fun nadal. 

Jeszcze z 7 ton hardware jak u mnie i też Ci przejdzie.

Na razie mam w głowie nowe METRO 2039...gorzko słodki smak poprzednich odsłon mami mnie nadal.

• Sad 1
Opublikowano

@Elder Mam 3 hobby i w każdym pasja trwa. Może przez to, że są tak kompletnie inne, a jak czasem się jednym z nich przesycę, to przekładam chwilowo energię na pozostałe i tak jakoś to trwa.
Co do Metro... kiedyś przeszedłem pierwszą odsłonę, była liniowa, fabuła drewno, potworki bardziej śmieszne jak straszne i nigdy mnie to nie wciągnęło. Co innego seria STALKER, majstersztyk. Trochę porównywanie jabłek do gruszek ale mimo wszystko.
No i o dziwo polski Chernobylite był całkiem fajny. Chociaż na dwójce psy wieszają i chyba sobie daruję podejście.

Oglądałem jakieś gameplaye Metro Exodusa, bo zbierał opinię jako fuzja Stalkera z Metro, ale patrząc na te gameplaye bardzo krytycznie nigdy się nie skusiłem.

Opublikowano (edytowane)
Teraz, Elder napisał(a):

Hmm...możliwe.

Ja tam chcę wrócić.

Prosty powód...od czasu pierwszego Fallout jakoś tak moje widzenie jakości miodności gier umiera...ale to inna bajka.

Ja zawsze staram się dać czystą kartę tytułom do których podchodzę.

A co do Fallouta, moim zdaniem jedynka jest najlepsza. Majstersztyk.
Klimatu osamotnienia i muzyki "The Glow" nie odda nic.
Szkoda, że gier nie da się zapomnieć jak po flashu z "Man in Black".
Ja na tyle miałem długą przerwę od "jedynki" Fallouta, że jak w końcu dotarłem do "The Glow" i usłyszałem "Radiation Storm" to nie mogłem się nawierzyć klimatem, ponownie po latach.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano

Dobre podejście.

Nie rzuca kotwicy.

Tworzymy sobie obraz w miarę upływu lat tego co chcemy emocjonalnie wyrwać  nowych gier

ale...

Co dostajemy?

Wymagający user ma ten sam problem,bagaż doświadczeń.

Nie wiem czy to przekleństwo czy...norma.

Idź dalej swoją drogą,nie idź moją w hobby bo ja źle wybrałem inne aktywności,

niezwykle emocjonujące i bolesne jak coś pójdzie nie tak.

Mama mówiła wracaj do tych swoich komputerów to nie posłuchałem...

20260519_201306.thumb.jpg.ae1718a7a2cf6823a9b37155833150b5.jpg

Opublikowano
10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

To kupujesz 5080/5090 i grasz w 4k tak jak ja na 5070 w 1440p i to tyle ;) 

PT i RT nie musisz wlaczac a do tego i 4k nie potrzeba 5090 ;) 

Ale jak chcesz miec Pt to trzeba przelknac zabe i odpalic upscalery i FG.

Wydajności mi nie brakuje w to co gram, a kupka wstydu jest tak duża, że obecne nowości nawet nie tykam. 

RTX 5080 raczej bym nie kupił do 4K, miałem RTX 5070 Ti, który i tak był downgrade :hihot: i brakowało wydajności w grach bez RT. 

W Cyberpunk 2077 PT jak dla mnie obowiązkowe, za duża różnica w porównaniu do RT. Zanim przejdę obecne gry na mojej liście, to będzie kolejna generacja kart graficznych. :E

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Elder napisał(a):

Dobre podejście.

Nie rzuca kotwicy.

Tworzymy sobie obraz w miarę upływu lat tego co chcemy emocjonalnie wyrwać  nowych gier

ale...

Co dostajemy?

Wymagający user ma ten sam problem,bagaż doświadczeń.

Nie wiem czy to przekleństwo czy...norma.

No takich ludzi jak ja czy Ty byle tytuł AAA z masą wybuchów i kwadratową fabułą nie poruszy. 
Podświadomie szukamy perełki ale z tym ciężko, chociaż jest parę tytułów ostatnich lat co mnie pozytywnie zaskoczyły.

1 minutę temu, Elder napisał(a):

Idź dalej swoją drogą,nie idź moją w hobby bo ja źle wybrałem inne aktywności,

niezwykle emocjonujące i bolesne jak coś pójdzie nie tak.

Mama mówiła wracaj do tych swoich komputerów to nie posłuchałem...

20260519_201306.thumb.jpg.ae1718a7a2cf6823a9b37155833150b5.jpg

Ładny motorek. Kiedyś przez lata gdy byłem sporo młodszy, tłukłem się sprzętami typu motorower komar ;) Myślałem wielokrotnie w ostatnich latach o zakupie crossa i tłuczeniu się po zadupiach - pewnie sprawiłoby mi to frajdę nie mniejszą niż kiedyś i miałbym czwarte hobby.

Moje hobby to tak (kolejność nieistotna):
1. Sprzęt komputerowy
2. Sprzęt muzyczny, instrumenty. Gram w zespole cięższą muzy. Próby, koncerty, takie tam.
3. No i tutaj jest jeszcze jedno hobby, niezwykle emocjonujące i chyba jeszcze gorzej niebezpieczne jak Twoje gdy pójdzie coś nie tak. Przy okazji eksploatacyjnie i zakupowo najbardziej kosztowne. 

No ale coś trzeba w życiu robić, a czasem nawet coś zmienić jak się nudzi.

Opublikowano

True.

Nie ma drugiej szansy i resetu, nie ma save i zacznij misję od nowa.

Odłożysz na półkę na później to stracisz.

Gramy,jeździmy,jutro może nie przyjść więc dziś tylko ma znaczenie.

Proszę nie przypominaj mi o sprzęcie muzycznym i ciężkim graniu...to jest mój nałóg,obsesja...

Opublikowano (edytowane)
Teraz, Elder napisał(a):

Proszę nie przypominaj mi o sprzęcie muzycznym i ciężkim graniu...to jest mój nałóg,obsesja...

Ja potrafię po miesiącach nawet latach przerwy z rzadkim dotykaniem instrumentu pójść w drugą skrajność - pełna kapela, próby, płyty, nagrania, koncerty itd. ;) 
To jest jak jazda na rowerze (albo motorze) - tego się nie zapomina ;) 

No ale już nie idźmy w offtopa, bo można gadać i gadać :) 

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano

W sumie to jestem ciekawy co będzie dalej, Nvidia może olać gaming i nawet tego nie będzie widać w exelu.

A skoro w biznesie nie ma sentymentów to albo będziemy mieli totalna stagnacje albo marka GF dokończy swojego żywota i pojawia się karty "AI".

Tak czy siak smutno trochę ze na naszych barach Nvidia wyrosła a teraz sprzedaje... marchew  :skrzypce:

Opublikowano
23 minuty temu, oldfashioned napisał(a):

Korpo korpo, ciekawe czy w pewnym momencie odpuszcza totalnie i zamkna, czy beda sie bawili w sprzedaz calej dywizji komus ;)

Nic nie odpuszcza i nie zamkna, ja nie wiem czy niektorzy nie rozumieja, ze w bisnesie mozna prowadzic jednoczesnie wiele galezi ?? Juz widze jak Jensen zamyka to od czego postawa firma :hihot: