Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

NV pożarła tak dużą część rynku i tak wiele z tego tortu gamingowego wykroiła dla siebie

że od lat trzyma prymat

ale...

przypominam jak na ryj się wyłożyła 25 lat temu inna potęga rynku gier 3dfx Voodoo.

Mieli w łapach wszystko i wszystko przeciekło przez palce przez kilka błędnych decyzji biznesowych.

Absolutnie nie wierzę aby taki błąd powieliła NV.

Intel co osiadł na laurach i ... lanie dostał od AMD

i to nie tylko w segmencie konsumenckim

ale i serwerowych CPU

(wjechał EPYC i AMD przejęło niemal połowę x86 rynku serwerowego).

W 2020 roku Intel kontrolował ponad 80% rynku konsumenckich CPU

podczas gdy AMD dopiero budowało swoją pozycję serią Ryzen.

Spójrzmy na wyniki dziś.

Nikt nie przewidział skali tej zmiany bo jak i z czego to można było w 2020 wywróżyć?

NV odpuści i odda większe udziały rynku konsumenckich GPU dla AMD?

Hmm...niby dlaczego?

@Kadajo Owszem nie ma sentymentów w biznesie

i tak jak napisałeś realny scenariusz analizy sceny obejmuje raczej przejściową stagnację.

Ubicie marki GF mało realne.

Korpo lezie zawsze tam gdzie hajs płynie a ten jest obecnie w AI

wcześniej 2018 crypto faktyczny przychód Nvidii związany z cyfrowymi walutami wyniósł w okolicy 1,95 miliarda dolarów

i co...zabrali nam zabawki i ubiło to gaming?

Opublikowano

Ja wiem, ze Ty zawsze wiesz lepiej. W tym wypadku jak dzialaja korporacje. No coz.
Przykladow gdzie korpo sprzedawalo/zamykalo kiedys flagowe dywizje jest w historii multum. 

Korpo to excel, przyjdzie moment ze po prostu przesuniecie srodkow/nakladow w inne miejsce bedzie dawalo wiecej +. Samsung tez juz nie sprzedaje spozywki %-)

Opublikowano

Wszytko pięknie fajnie ale na razie Nvidia nie pokazała nic co by można nazwać następnym przełomem. Tzn. pokazała ich zdaniem i została wyśmiania przez praktycznie wszystkich :)

Tak ze może i wiodą prym ale to nie oznacza ze są nieomylni, a zaczyna być coraz bardziej widoczne ze zlewają to czego się od nich oczekuje i na sile próbują forsować rozwiązania które "im pasują".

To tak nie działa. W czasach kiedy sobie mordkę rozwalili o karty FX tez próbowali przeforsować swoje widzimisię i się ładnie wtedy pośliznęli.

Wiem ze to dziś inna sytuacja ale nadal może się okazać ze Nvidia nawet mając najlepsze karty nie jest potrzebna nikomu do tworzenia gier.

Bo jak nikogo na te karty nie będzie stać a tylko najwyższe modele będą mogły korzystać z "dobrodziejstw AI" to AMD powoli i systematycznie zacznie przejmować klientów Nvidii.

Opublikowano

Zaczna sprzedawac swoja technologie/polprodukty. Apple tez stoi na ekranach Samsunga.
Potencjalnie inna firma bedzie mogla sprzedawac karty graficzne pod swoja nazwa, w duzym stopniu produkowane przez NV / na technologii NV. Nie wiem do jak bardzo technologicznie jest to mozliwe, zeby NV pchnelo dalej tylko karty gamingowe i nie tworzylo sobie dodatkowej konkurencji w ich glownej obecnie dywizji, ale mozemy byc pewni ze na pewno takie symulacje juz sobie robili, wielokrotnie ;) 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Kadajo napisał(a):

Wszytko pięknie fajnie ale na razie Nvidia nie pokazała nic co by można nazwać następnym przełomem. Tzn. pokazała ich zdaniem i została wyśmiania przez praktycznie wszystkich :)

Tak ze może i wiodą prym ale to nie oznacza ze są nieomylni, a zaczyna być coraz bardziej widoczne ze zlewają to czego się od nich oczekuje i na sile próbują forsować rozwiązania które "im pasują".

Obecna technologia nie pozwala na przełomy, bo obecne 3 nannometry  (\(10^{-9}\) m)  zaczyna dochodzić do wielkości atomu :E 

Edytowane przez leven
  • Like 1
Opublikowano

Zapewne tak. Najlepsze co mógłby się dziś przydarzyć gamingowi to odseparowanie kart graficznych od AI. Tak jak stało się z krypto.

Ja chyba pierwszy raz w historii legitnie jestem bardziej ciekawy co pokaże AMD z nowymi kartami niż Nvidia dlatego ze cokolwiek nie pokaże wiadomo ze będzie nieprzyzwoicie drogie a to przestaje mnie już interesować. Mnie praktycznie GPU jest potrzebne tylko do gier i jego możliwości w AI mnie kompletnie nie interesują. Dlaczego wiec mam płacić jakieś chore pieniądze ze możliwości których nie wykorzystam.

Nvidia mogla by bez problemu odseparować AI od gamingu tylko im się to po prostu nie opłaca. Po co robić czip do gier jak można zrobić czip d AI który się lepiej sprzedaje.

Opublikowano

No wiec wlasnie nie ma co się oszukiwać ze Nvidia da nam jakieś super karty do grania.

Może AMD ale na Nvidia już chyba nie ma co liczyć w tej kwestii. I żeby nie było ze AMD to zbawca nasz, oni zrobią dokładnie to samo jeśli będą mieli taka możliwość ale jest w tej chwili szansa ze ich następne karty będą ciekawsze dla graczy niż Nv bo może nie będą najlepsze ale będą kosztowały normalne pieniądze i będą wystarczająco dobre.

Opublikowano (edytowane)

Teoretycznie po każdej korpo można się spodziewać, że jak są na topie to dokonują niekorzystnych dla konsumentów decyzji, bo mogą.
Chociaż tak uczciwie rzecz biorąc, AMD od dawna przoduje w prockach i póki co bardzo racjonalnie i bez kontrowersji to wszystko się odbywa.
Bez szaleństw typu ubijanie wsparcia podstawek, windowanie absurdalne cen itp. W sumie wznowienie produkcji 5800X3D na 10 lecie też odebrane jest na plus.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano

@Kadajo Najbardziej ubolewam, że wszystkie rzekome przecieki o RX 9080/9080XT/9090/9090XT okazały się nieprawdą.
Tak samo jak ubolewam nad brakiem superek od zielonych.

Ciekawe co next-geny pokarzą, ale to jeszcze ze 2 lata czekania.
Póki co jest tak jak w starym powiedzeniu - chujowo ale stabilnie ;) 

Opublikowano

I cały ten dyskomfort aby można było to....

@ITHardwareGPT Arnoldzie, przygotuj proszę fotorealistyczną grafikę zordona z power rangers, gdzie twarzą jest twarz Jensena. 
Tutaj przykładowy reference.
zordon_first_appearance.jpg

Dodaj napis "Go Go AI Rangers", możesz przeszukać grafiki w internecie i bazować na oryginalnym napisie "Go Go Power Rangers" z piorunkiem.

Opublikowano (edytowane)

@ITHardwareGPT Jeśli mowa o Power Rangers, to mamy kilka kolorów, gdzie:
Czerwony to AMD
Zielony to nVidia
Niebieski to Intel
Czarny....  co byś tutaj wsadził? Może to tzw czarna owca? Jakiś szpieg tej całej technologicznej drużyny? Choć tam były też inne kolory

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
@Reddzik Czarny dałbym ARM/Qualcomm — taki tajniak/infiltrator drużyny. Niby nie zawsze na pierwszym planie, ale siedzi wszędzie: telefony, handheldy, konsole, Maci przez ARM-owy klimat, teraz jeszcze Windows on ARM i AI-laptopy. Taki Ranger od: „ja tu tylko przechodzę… a za 5 lat połowa rynku jest moja” :E

A reszta kolorów mogłaby być tak:

- Czerwony — AMD
- Zielony — NVIDIA
- Niebieski — Intel
- Czarny — ARM/Qualcomm, szpieg od efektywności
- Biały — Apple, drogi late-game boss w lśniącej zbroi
- Żółty — TSMC, bo bez niego reszta Rangerów nie ma mocy
- Różowy — Samsung, czasem błyszczy, czasem robi dramę z procesem

A Zordonem wiadomo kto — Jensen z tuby, wołający: „Rangers, increase margins!”

gpt-5.5-2026-04-23

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, Kadajo napisał(a):

AMD powoli i systematycznie zacznie przejmować klientów Nvidii.

AMD tak samo jest zainteresowane gamingiem jak nvidia ;) Najnowsza ich premiera kart do AI to 2 tygodnie do tyłu, po prostu gorzej im w tym idzie ale robią wszystko żeby złapać coś z tortu :D

4 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Najlepsze co mógłby się dziś przydarzyć gamingowi to odseparowanie kart graficznych od AI. Tak jak stało się z krypto.

Jest taka spółka, inwestuj: https://finance.yahoo.com/quote/CBRS/

:D

5 godzin temu, oldfashioned napisał(a):

Korpo korpo, ciekawe czy w pewnym momencie odpuszcza totalnie i zamkna, czy beda sie bawili w sprzedaz calej dywizji komus ;)

Edge computing i lokalne inferencje AI to będzie kolejny duży rynek, firmy powoli zaczynają inwestować w tym kierunku i dlatego nie ma szans żeby oddali komuś karty do ...lokalnego AI ;)

Najdroższa spółka świata będzie robić wszystko żeby utrzymać agresywne tempo wzrostu na AI, najlepsze co może nas spotkać to jak po prostu te AI zacznie być poważnie wykorzystywane w grach, wtedy automatycznie podczepimy się pod pociąg który będzie kręcił świetny liczby wzrostu wydajności co generację.

Jak ktoś liczy na gigantyczne wzrosty w rasteryzacji to zostaje mu modlitwa.

Opublikowano

Ta już widzę te AI w grach które będzie wymagało topowych kart żeby to wykorzystać. :skrzypce:

Jaka karta Nvidii nadaje się sensownie do AI prócz 5090 ...

Ebał pies to AI. Nawet jeśli przyjęlibyśmy mega pozytywny scenariusz to kiedy to ma "wypalić" za 5 lat 10, 15 ?? 

Oni po 8 latach nawet RT/PT nie ogarnęli a już się biorą za kolejną "innowacje".

Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

to kiedy to ma "wypalić"

To juz dziala od 2018r i caly czas sie rozwija, masz DLSS,FG/RR,a za chwile masa innych nowych rzeczy ;) Tak jak w grafice nie bylo momentu ze to juz jest to, tu i teraz tak nie bedzie w AI, caly czas bedzie gonienie kroliczka ;) 

Opublikowano

Witam. Tak na szybko bo troche wypadłem, z tematu GPU, oststnia zmiana to asus tuf  4080 gaming oc. Monitor 4k - 144Hz. Jest sens wymienia na 5080,jeśli tak to na jaki model?

Pozdrawiam