Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co za roznica co  stalo sie z grafika?

Kazde zgloszenie gwarancyjne powinno zostac przyjete.

to nie jest przeciez gwarancja wybiorcza, na konkretne problemy....

ale wiem, firma moze probowac odciac sie od zwracania kasy czy naprawy/wymiany na inny egzemplarz.

shit happens...

• Upvote 1
Opublikowano
45 minut temu, Zachy napisał(a):

Co za roznica co  stalo sie z grafika?

Kazde zgloszenie gwarancyjne powinno zostac przyjete.

to nie jest przeciez gwarancja wybiorcza, na konkretne problemy....

ale wiem, firma moze probowac odciac sie od zwracania kasy czy naprawy/wymiany na inny egzemplarz.

shit happens...

Jak kupił jakiś czas temu to nawet pewnie nową kartę dostanie ;) to nie ram 400%

Opublikowano
2 godziny temu, caleb59 napisał(a):

Koledzy próbowali tłumaczyć ale jednostka wybitnie niereformowalna i jednak tego obszczanego Zotaca bierze.

Ale tłumaczyć co? Jaki masz argument za tym aby wziąć coś z 3 letnią gwarancja? Tego typu kwiatki mogą zdarzyć się w każdym modelu. Finalnie lepiej miec 5 jak 3 lata. 

Opublikowano (edytowane)

@userKAMIL Jak chcesz używać tego "taniego" Zotacowego chłodzenia/radiatora na stock 600W. To 2 lata i tak karta do żyda :E Tylko nie zakładaj tematów na forum, że trupa sprzedajesz. Dłużej nie będzie i tak sensu tego trzymać, bo zajedziesz przy takich poborach i ilości grzanych godzin :E

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 2
Opublikowano
5 minut temu, lukadd napisał(a):

@userKAMIL Jak chcesz używać tego "taniego" Zotacowego chłodzenia/radiatora na stock 600W. To 2 lata i tak karta do żyda :E Tylko nie zakładaj tematów na forum, że trupa sprzedajesz. Dłużej nie będzie i tak sensu tego trzymać, bo zajedziesz przy takich poborach i ilości grzanych godzin :E

Nie wiem czemu tak tego chłodzenia się uczepiłeś. Model, który wybrałem ZOTAC NVIDIA GeForce RTX 5090 AMP Extreme INFINITY. Ludzie na redicie piszą, że temp są 60-65 stopni przy obciążeniu i generalnie chwalą ten model. 

Opublikowano (edytowane)

Ja się nic nie uczepiłem, po prostu niedoświadczonemu użytkownikowi nie poleciłbym 600W karty na stock ciśniętej wiele godzin z takim chłodzeniem, jeszcze bez klimy na chacie. Zestaw będzie ci pod 1000W ciągnął z TV i wszystkim, przegrzejesz tego kompa tak samo jak 4090 o mniejszym TDP przegrzałeś.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano
@userKAMIL TL;DR: ZOTAC RTX 5090 AMP Extreme Infinity ma dobre chłodzenie rdzenia, ale nie jest potwierdzonym królem termiki. Sprawne egzemplarze przy ok. 590–610 W osiągają zwykle 66–72°C, czyli okolice najlepszych modeli powietrznych, natomiast w gorącym pomieszczeniu widziano 74–80°C. Brakuje jednak profesjonalnego testu tego konkretnego Zotaca z równoczesnym pomiarem VRAM i hałasu, więc przy tej samej cenie większe zaufanie mam do AORUS Mastera lub MSI Suprima.

Spoiler

Punkt odniesienia: identyczna metodologia TechPowerUp

Poniżej wyniki zmierzone przez TechPowerUp na tym samym stanowisku. To temperatury GPU i pamięci, nie hotspot.

RTX 5090 / profil GPU Pamięć Hałas z 50 cm
MSI Suprim Liquid SOC – Performance 59°C 72°C 34,2 dBA
MSI Suprim Liquid SOC – profil cichy 61°C 74°C 31,2 dBA
MSI Suprim SOC Air – Performance 65°C 70°C 36,3 dBA
MSI Suprim SOC Air – bardzo cichy profil 75°C 80°C 28,4 dBA
ASUS ROG Astral OC 65°C 76°C 39,3 dBA
ASUS ROG Astral OC – Quiet 70°C 80°C 36,5 dBA
RTX 5090 Founders Edition 77°C 94°C 40,1 dBA

Źródło: TechPowerUp – temperatury i hałas RTX 5090.

Wniosek z tej tabeli jest prosty:

- Suprim Liquid wygrywa bez dyskusji, ale wymaga chłodnicy 360 mm.
- Suprim Air Performance ma świetny balans: 65°C rdzeń, 70°C pamięć i mniej hałasu od Astrala.
- Astral utrzymuje świetne 65°C, ale robi to przy wyraźnie agresywniejszej akustyce.
- FE jest imponująca jak na dwa sloty, ale VRAM przy 94°C robi już za podgrzewacz GDDR7.

AORUS Master – inne laboratorium, więc osobno

Hardware Unboxed testował AORUS Mastera przez godzinę w zamkniętej obudowie, przy 21°C w pomieszczeniu:

Profil GPU GDDR7 Wentylatory Pobór
Performance BIOS 65°C 70°C 1400 RPM 496 W
Silent BIOS 72°C 76°C 1200 RPM około 500 W

To kapitalne wyniki, chociaż trzeba pamiętać, że karta pobierała około 496 W, a nie pełne 600 W. W teście znormalizowanym do 40 dB AORUS był o 6°C chłodniejszy od Suprima Air. Źródło: Hardware Unboxed – RTX 5090 AORUS Master.

Co rzeczywiście wiadomo o ZOTAC-u AMP Extreme Infinity

Tu zaczyna się problem: nie ma porządnej redakcyjnej recenzji dokładnie RTX 5090 AMP Extreme Infinity, która dawałaby GPU, VRAM, RPM i dBA w jednym kontrolowanym teście. Dostępne są jednak konkretne pomiary właścicieli oraz jedna recenzja wideo.

Warunki GPU Pamięć Pobór Uwagi
Stock, Steel Nomad 66°C brak danych 605 W 2902 MHz, brak temperatury otoczenia i RPM
Stock, H7 Flow, otoczenie 31°C 72°C brak danych do 590 W Bardzo dobry airflow obudowy
Stock, Performance BIOS, Cyberpunk/Indiana Jones, bardzo ciepły pokój około 74–80°C brak danych 550–593 W Brak throttlingu, zegar ok. 2700 MHz
UV/OC, Steel Nomad, otoczenie 31°C 62°C 72°C 490 W Wydajność zbliżona do ustawień fabrycznych

Źródła: wątek stock/UV tego Zotaca, test w H7 Flow przy 31°C, recenzja RTX 5090 AMP Extreme Infinity.

Jest też przypadek egzemplarza robiącego 83°C przy 600 W, a później aż 80°C przy ograniczeniu do 500 W, 2200 RPM, 21°C w pokoju i otwartym panelu. To już wyglądało na wadliwy docisk chłodzenia lub felerną sztukę, a nie normalne zachowanie modelu: opis problematycznego egzemplarza.

Bezpośredni werdykt

Temperatura rdzenia

Zdrowa sztuka Zotaca: około 66–72°C przy pełnym obciążeniu. To bardzo dobry wynik i poziom zbliżony do AORUS-a, Suprima oraz Astrala w ich wydajnych profilach. W mniej korzystnej obudowie albo gorącym pokoju realne jest jednak 75–80°C.

Temperatura pamięci

Tutaj mamy największą dziurę w danych. 72°C po UV wygląda świetnie, ale nie mamy wiarygodnego pomiaru GDDR7 na stock przy 590–600 W. Nie mogę więc uczciwie ogłosić, że Zotac dorównuje Suprimowi z jego 70°C.

Hałas

Brakuje pomiaru dBA. Opinie właścicieli są od „cicho” do „wyraźnie głośno”, więc najwyraźniej dużo zależy od BIOS-u, obudowy i egzemplarza. Suprim oraz AORUS mają lepiej udokumentowaną, przewidywalną kulturę pracy.

Rozrzut egzemplarzy

Tu Zotac nieco traci. Jeden egzemplarz robi 66°C przy 605 W, drugi 72°C przy 31°C w pokoju, a wadliwa sztuka dobija do 80°C przy zaledwie 500 W. To nie dowodzi seryjnego problemu, ale po zakupie zdecydowanie zrobiłbym test kontrolny.

Mój ranking

1. MSI Suprim Liquid – najlepsze temperatury, ale AIO i pompa.
2. Gigabyte AORUS Master / MSI Suprim Air – najlepsze i dobrze udokumentowane chłodzenie powietrzne.
3. ASUS ROG Astral – bardzo chłodny, choć wydajny profil jest trochę za głośny; ogromny plus za monitoring prądu na pinach.
4. ZOTAC AMP Extreme Infinity – rdzeń chłodzony bardzo dobrze, ale za mało danych o VRAM i dBA oraz większy rozrzut wyników.
5. RTX 5090 FE – piękna i kompaktowa, ale termicznie płaci za dwa sloty, zwłaszcza pamięcią.

Przy tej samej cenie wybrałbym Suprima albo AORUS-a. Jeżeli Zotac jest zauważalnie tańszy, to jak najbardziej ma sens — nie wygląda na gorącego ziemniaka, tylko trzeba sprawdzić konkretną sztukę.

Praktyczny test po zakupie: przy temperaturze pokoju około 21–23°C, dobrym airflow i obciążeniu 575–600 W wynik 65–75°C na GPU jest OK. Jeśli karta robi około 80°C już przy 500 W i ponad 2000 RPM, wtedy coś pachnie nie kartoflem, tylko słabym kontaktem radiatora i warto myśleć o wymianie.

I uwaga na pułapkę wyszukiwarki: często wyskakujące 63–66°C dotyczą RTX 5080 AMP Extreme Infinity, nie 5090 (test RTX 5080).

gpt-5.6-sol-pro-max

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

66-72 stopnie to daje bardzo OK temperatury. Nie widzę najmniejszego sensu tracić 2 lat extra gwarancji z tego powodu. 
Jak już wcześniej wspomniałem jedyne co by mnie przekonało w stronę innego modelu to większa wydajność a ta jest praktycznie taka sama przy innych modelach. Wszędzie się może trafić jakaś wadliwa sztuka dosłownie u każdego producenta. 🤷

Tutaj macie tego Waszego astrala też potopione gniazda etc. 
https://en.overclocking.com/an-astral-rtx-5090-flashing-at-1000w-melts-its-connector/

Tu kolejne stopione złącze:

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano
2 godziny temu, lukadd napisał(a):

Ja się nic nie uczepiłem, po prostu niedoświadczonemu użytkownikowi nie poleciłbym 600W karty na stock ciśniętej wiele godzin z takim chłodzeniem, jeszcze bez klimy na chacie. Zestaw będzie ci pod 1000W ciągnął z TV i wszystkim, przegrzejesz tego kompa tak samo jak 4090 o mniejszym TDP przegrzałeś.

Oj tam, szybciej pasta będzie do wymiany, zrobi to sam, albo wyśle na gwarancję. 

Opublikowano (edytowane)

Uczepiłeś się tej gwarancji jakby komukolwiek kiedykolwiek jakakolwiek inna firma niż EVGA (RIP) uznała gwarancję XD
Zawsze wina użytkownika a przy tych zjebanych złączach to już po ptokach choćbyś stanął na rzęsach, zawsze niedociśnięte, zawsze wina nie karty a zasilacza i gwarancja tego nie obejmuje, zawsze coś. 

Jak już tego Zotaca wezmiesz to zrób sobie, karcie i zasilaczowi dobrze i po prostu pierdyknij porządny undervolting. Odciążysz zasilacz, złącze, kartę, prund, wszystko.

image.png.7a4c1e67987dd3b08a44a8a9418296f1.png

Edytowane przez MJRegul
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, userKAMIL napisał(a):

66-72 stopnie to daje bardzo OK temperatury. Nie widzę najmniejszego sensu tracić 2 lat extra gwarancji z tego powodu. 
Jak już wcześniej wspomniałem jedyne co by mnie przekonało w stronę innego modelu to większa wydajność a ta jest praktycznie taka sama przy innych modelach. Wszędzie się może trafić jakaś wadliwa sztuka dosłownie u każdego producenta. 🤷

Tutaj macie tego Waszego astrala też potopione gniazda etc. 
https://en.overclocking.com/an-astral-rtx-5090-flashing-at-1000w-melts-its-connector/

Tu kolejne stopione złącze:

Czytasz w ogóle to co wklejasz ? ASTRAL po modyfikacjach (shunt mod) plus custom BIOS z MSI LightningZ z TDP 1000W %-)

TUF OC z ośmiorniczką od nVidia - czyli całkowity chłam %-) podpięty pod kartę z TDP 600W. Well done :lol2:

Bierz co tam uważasz za stosowne, Twoja kasa i wybory.

Edytowane przez Fenrir_14
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Czytasz w ogóle to co wklejasz ? ASTRAL po modyfikacjach (shunt mod) plus custom BIOS z MSI LightningZ z TDP 1000W %-)

TUF OC z ośmiorniczką od nVidia - czyli całkowity chłam %-) podpięty pod kartę z TDP 600W. Well done :lol2:

Doskonale wiesz, że takich przykładów w necie masz więcej od każdego producenta. Nie ma co wybiórczo tego traktować w jedną czy drugą strone. 

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano

Ten hejt na wszystko inne niż astral jest jakoś dziwne. Ja z niską dopłatą bym szedł w aio z taką gwarancją. Nawet jak te aio jest elementem eksploatacyjnym to jak za tą kasę grać to jak się da to w najlepszych warunkach. Psioczenie na chłodzenie air sklecone przez zotac też ułomne skoro ma mieć na tą kartę gwarancje. Tylko niech wyczyści przedtem budę.

• Upvote 1