Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W sumie to jeszcze oczywiście w temacie temperatur ważna jest buda i przeciąg w niej. U mnie po zdjęciu szyby 100rpm wentylatorów mniej i 71C zamiast 75C przy 350W. A jak dmuchnąłem z e-fajka chmurę jak stary diesel na wentyle z przodu to one ledwo co ssą %-)

A nagrzewanie pokoju? U mnie z 23C po godzinie grania robi się 26,5C około. Termometr 1m od komputera od strony zasysania a nie wydmuchu. Przy 600W bym miał ze 30C w pokoju i procesor nie 70C a 85C %-)

Edytowane przez MJRegul
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

5090 po wyjęciu z pudełka oddaje +/- 30% ciepła więcej niż 4090.

Hmm... Teraz to trochę się zastanawiam czy może faktycznie lepszym wyborem będzie to z wodnym chłodzeniem:

https://www.scan.co.uk/products/zotac-nvidia-geforce-rtx-5090-arcticstorm-aio-32gb-gddr7-ray-tracing-graphics-card-dlss4-21760-cores

Tylko jak wywalę te 3 wiatraki na boku obudowy co mam (one wtłaczają powietrze do środka) a włożę te z karty co będą wyciągać powietrze. Zostanie mi jeden tylko na dole co wtłacza do środka. Nie pochrzani się to wszystko?

Buda Phanteks NV5.

IMG_3960.jpeg

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano

KUR** !! Właśnie coś odkryłem dmuchając na kompa - zamontowałem przednie wentyle na wydmuch %-) %-) %-) Czyli w obudowie miałem 5x14cm i wszystkie na wydmuch :hahaha: a ja tu się o temperaturach i przewiewie w budzie wymądrzam :hahaha:
Yebane składanie kompa o 3 w nocy po paru piwkach XD 

• Haha 6
  • Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, userKAMIL napisał(a):

Hmm... Teraz to trochę się zastanawiam czy może faktycznie lepszym wyborem będzie to z wodnym chłodzeniem:

https://www.scan.co.uk/products/zotac-nvidia-geforce-rtx-5090-arcticstorm-aio-32gb-gddr7-ray-tracing-graphics-card-dlss4-21760-cores

Tylko jak wywalę te 3 wiatraki na boku obudowy co mam (one wtłaczają powietrze do środka) a włożę te z karty co będą wyciągać powietrze. Zostanie mi jeden tylko na dole co wtłacza do środka. Nie pochrzani się to wszystko?

Buda Phanteks NV5.

Ta karta ma dobre i wydajne chłodzenie. Natomiast z racji olbrzymiego ciepła jakie oddaje jedyna orientacja dla radiatora to wydech czyli wentylatory wypychają ciepło z chłodnicy na zewnatrz. 

Jeżeli masz taką możliwość podmień obudowę na NV7, jest świetna i ma kapitalny obieg powietrza. Dokup uchwyt do pionowego montażu i trzy wentylatory 140mm na spód obudowy https://www.coolermaster.com/en-global/products/vertical-gpu-holder-kit-v3.html

Będziesz miał niesamowity ciąg kominowy, który idealnie schłodzi Ci sekcję, dyski nvme na płycie i pamięci. Jeśli zamontujesz kartę klasycznie przytkasz i przyblokujesz ten ciąg powietrza wtłaczanego przez dolne wentyle. 

W NV5 możesz spróbować z odwróceniem tylnego wentylatora na wdmuchujący ale i tak to będzie za mało dla 6 wentylatorów na wydechu. 

Na upartego mogłbyś wrzucić chłodnicę od AIO na bok jako intake ale wtedy wtłaczasz ciepłe powietrze do budy czego należy unikać. Kluczem jest jak najszybsze pozbycie się gorącego powietrza z obudowy, wyrzucenie go na zewnątrz. 

Miałem dość długo NV7 z Astralem LC i to jest absolutnie kapitalna obudowa. Osobiście uważam że to jest najlepsza decyzja jaką możesz podjąć dysponując budżetem 4500 euro.

Ta buda posłuży Ci wiele lat, wygląda świetnie i jest bardzo funkcjonalna. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Ta karta ma dobre i wydajne chłodzenie. Natomiast z racji olbrzymiego ciepła jakie oddaje jedyna orientacja dla radiatora to wydech czyli wentylatory wypychają ciepło z chłodnicy na zewnatrz. 

Jeżeli masz taką możliwość podmień obudowę na NV7, jest świetna i ma kapitalny obieg powietrza. Dokup uchwyt do pionowego montażu i trzy wentylatory 140mm na spód obudowy https://www.coolermaster.com/en-global/products/vertical-gpu-holder-kit-v3.html

Będziesz miał niesamowity ciąg kominowy, który idealnie schłodzi Ci sekcję, dyski nvme na płycie i pamięci. Jeśli zamontujesz kartę klasycznie przytkasz i przyblokujesz ten ciąg powietrza wtłaczanego przez dolne wentyle. 

W NV5 możesz spróbować z odwróceniem tylnego wentylatora na wdmuchujący ale i tak to będzie za mało dla 6 wentylatorów na wydechu. 

Na upartego mogłbyś wrzucić chłodnicę od AIO na bok jako intake ale wtedy wtłaczasz ciepłe powietrze do budy czego należy unikać. Kluczem jest jak najszybsze pozbycie się gorącego powietrza z obudowy, wyrzucenie go na zewnątrz. 

Miałem dość długo NV7 z Astralem LC i to jest absolutnie kapitalna obudowa. Osobiście uważam że to jest najlepsza decyzja jaką możesz podjąć dysponując budżetem 4500 euro.

Ta buda posłuży Ci wiele lat, wygląda świetnie i jest bardzo funkcjonalna. 

Sama karta to około 4300 euro. Zostaje 200 i pewnie na budę, ten uchwyt i kolejne wentylatory już nie starczy. A 4,5K to jest absolutny max. Chciałbym w tych 4000 się zmieścić najlepiej.  

Opublikowano
1 godzinę temu, areczek1987 napisał(a):

To aio też kijowe ?

Wszystkie 5090 z AIO wypadają podobnie pod względem temperatur. 

Sam miałem tego Arctica brać, ale niewiele drożej trafił się Astral i z perspektywy czasu wolę widzieć co się odkurwia na pinach z tym prądem. 

48 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Przecież tak ''argumentują'' tu tego Zotaca. Gdzie tempy 65-72 to lipa.

Optymistycznie podchodzisz do tego co Ci AI podrzuca :E

Raczej nierealne, żeby ten Zotac w normalnych warunkach miał po 65-70 stopni. Tyle to on pewnie łapie chwilę po obciążeniu a wraz ze wzrostem temperatury w pomieszczeniu będzie tylko gorzej. 

Od premiery przewinęły się przez forum prawie wszystkie 5090 dostępne dla ludu i topka w powietrznych to Suprim, Astral, Aorus i Vanguard, które mają takie wyniki a o Zotacu pod względem wybitnego chłodzenia nikt nie słyszał. 

• Upvote 1
Opublikowano

@userKAMIL czasem warto lekko nagiąć budżet ale jak już pisałem to Twoje pieniądze. Ja akurat nie uznaję półśrodków ale rozumiem że ludzie mają różne priorytety, nie tylko oczywiście finansowe.

Dałem Ci przykład który sam osobiście przerobiłem i uczciwie mogę Ci powiedzieć że w perspektywie czasowej na pewno takie rozwiązanie sprawdzi się lepiej niż upchanie tego RTX'a w mniejszej budzie.

Jak dobrze kupisz to w tych 2 stówkach ekstra powinieneś się zamknąć. Możesz sprawdzić jeszcze stronę Phanteks'a oficjalną dla swojej lokalizacji, trafiają się budy w tzw. bundle'ach z wentylatorami w zestawie.  

Opublikowano (edytowane)

@Fenrir_14 Wspomniałeś wcześniej o 3 wentylatorach na spód tego NV7 i 140mm?

Czy te 3 co mam, które wtłaczają powietrze Phanteks D30 Black Reverse Airflow D-RGB 120mm. Też były by ok? Odchodzi mi wówczas koszt wentyli.

Opublikowano (edytowane)

@userKAMIL Tak, będą OK. Wspomniałem o rozmiarze 140mm bo oficjalnie NV7 jest klasyfikowana wszędzie jako obudowa wspierająca jedynie wentyle 120mm. Mam tą obudowę w domu i spokojnie zamontujesz na spodzie 140mm.

Skoro masz reversy to dodatkowo ładnie się to zepnie wizualnie. Z czasem jak wpadnie jakieś extra sianko na głupoty możesz sobie zafundować RGB Frame Kita. Fajnie to wygląda.

Uchwyt Cooler jest tak zajebisty że po powrocie do EVO XL i tak go zamontowałem wycinając przeszkadzające elementy w Lian Li :)

NV7 Astral LC.jpg

EVO XL Astral LC.jpg

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
1 minutę temu, Fenrir_14 napisał(a):

@userKAMIL Tak, będą OK. Wspomniałem o rozmiarze 140mm bo oficjalnie NV7 jest klasyfikowana wszędzie jako obudowa wspierająca jedynie wentyle 120mm. Mam tą obudowę w domu i spokojnie zamontujesz na spodzie 140mm.

Skoro masz reversy to dodatkowo ładnie się to zepnie wizualnie. Z czasem jak wpadnie jakieś extra sianko na głupoty możesz sobie zafundować RGB Frame Kita. Fajnie to wygląda.

NV7 Astral LC.jpg

Mam podróbkę tej budy czyli Modecom Space XL NF. Docelowo właśnie taki build chcę zrobić. Teraz pytanie: nie lepiej żeby wentylki po lewej i na dole pchały zimne powietrze a obie chłodnice je wyciągały?

Opublikowano
45 minut temu, MJRegul napisał(a):

KUR** !! Właśnie coś odkryłem dmuchając na kompa - zamontowałem przednie wentyle na wydmuch %-) %-) %-) Czyli w obudowie miałem 5x14cm i wszystkie na wydmuch :hahaha: a ja tu się o temperaturach i przewiewie w budzie wymądrzam :hahaha:
Yebane składanie kompa o 3 w nocy po paru piwkach XD 

image.png.73866b4d449f28e4a229cdd707581778.png

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@Fenrir_14

Cholera rozbiłeś mi cały plan jaki miałem przez ostatnie tygodnie! 

No ale dobra policzmy to:

Karta: 4300 euro

Ten chwytak (możesz prosze sprawdzić kolego czy mówimy dokładnie o tym modelu)  https://www.paradigit.ie/cooler-master-vertical-graphics-card-holder-kit-v3/21881260/product

z dostawą pewnie z 80 euro.

Zostaje 120 euro (mogę pewnie tam kapkę jeszcze dorzucić) dacie radę wynaleźć tego NV7 z wysyłką do IE w jak najniższej cenie? Sam coś poszukam oczywiście ale może ktoś ma jakieś pewne sklepy etc.

Czy to jest wszystko? Czy jeszcze coś bym musiał dokupić.

Mam też 2 extra te same wentyle jeden wyciąga powietrze drugi wtłacza ale pewnie jak go odwrócę to oba na tył obudowy będą ok? 

Opublikowano
2 minuty temu, Grolshek napisał(a):

Mam podróbkę tej budy czyli Modecom Space XL NF. Docelowo właśnie taki build chcę zrobić. Teraz pytanie: nie lepiej żeby wentylki po lewej i na dole pchały zimne powietrze a obie chłodnice je wyciągały?

Tak, zdecydowanie lepiej. Tak zrób właśnie :thumbup: Ja wtedy akurat testowałem wpływ nawiewu z bocznej chłodnicy na wtyczkę zasilającą :lol2: 

Zawsze najlepiej chłodnice ustawiać jako wydech a zimne powietrze wtłaczać bezpośrednio z zewnątrz. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@userKAMIL TAK, ten podlinkowany przez Ciebie uchwyt zamawiaj śmiało. Jego zajebistość polega przede wszystkim na tym że możesz kartę przesuwać lewo - prawo i regulować głębokość czyli odległość od szyby.

Te 2 wentyle o których wspomniałeś spokojnie pakuj na tył. Nic więcej nie potrzebujesz. Z czasem możesz dokupić ten RGB Kit żeby podkreślić formę obudowy. No, jeszcze polecam porządny przewód H++ od moddyi 

https://www.moddiy.com/products/6374/ATX-3.1-PCIe-5.1-H-12V-2X6-675W-12VHPWR-16-Pin-Power-Cable.html. Do tej obudowy optymalnie 60 cm długości. Z kolorowym kołnieżem, wtedy jesteś pewien że weszła "po same jaja" :) 

I masz wszystko dopięte na tip-top. Tutaj masz obudowy:

https://pricespy.co.uk/product.php?p=10348459

@Grolshek tak patrzyłem to całkiem przemyślana konstrukcja tej budki. Tylko prześwit na dole jest dosyć mały jak na moje standarty. Ale możesz temu łatwo zaradzić i mocno poprawić zaciąg świeżego powietrza od spodu.

Polecam podłożyć pod stopki: https://allegro.pl/produkt/mata-antywibracyjna-bitmat-czarna-25x50-cm-8-mm-5d7f5560-682f-45e4-8e05-b2389ad20e17?offerId=12884350238&context=abec1a51367eea5280de5d5cb6c92ff24a027902952ef6de495afdfd315e4e41d6ef15abfe0994970a7ab912be0c22d6f29fb1489965161b01421da03b99a852ee505699ee2bed5a7ee5e6f6f12f154029cd5b376e028a793d9926ac79e48f9cae540fe2da5dbd6a29bdc6fea72269e7b81779aabac3e0bba1eaa33e553ab57bf61de36cf58c79b4aca877fb73a2d4b4&sellerHasChanged=false&fromVariant=12889094827

Wytnij sobie po prostu takie 4 kwadraty i podnieś ja trochę na tym :thumbup:

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

No, jeszcze polecam porządny przewód H++ od moddyi 

Ostatnio wymieniłem zasilacz na be quiet power zone 2 1000W. Tam w zestawie był kabel 12V-2X6 więc przy nim bym został.

Dobra przemyślę to wszystko i raz jeszcze podliczę. Raczej jestem zdecydowany na taki manewr. 

Czy ktoś jeszcze ma coś do dodanie w tej kwestii? Ewentualnie jakaś zmiana etc? 

@Kadajo @lukadd @caleb59?

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, userKAMIL napisał(a):

Ostatnio wymieniłem zasilacz na be quiet power zone 2 1000W. Tam w zestawie był kabal 12V-2X6 więc przy nim bym został.

Dobra przemyślę to wszystko i raz jeszcze podliczę. Raczej jestem zdecydowany na taki manewr. 

Czy ktoś jeszcze ma coś do dodanie w tej kwestii? Ewentualnie jakaś zmiana etc? 

@Kadajo ?

Odemnie masz zielone swiatlo :thumbup:

Godzinę temu, Doamdor napisał(a):

Kurna, by było 24 GB, to już bym zamówił, a tak co to za robota … :E

Piekna Noctua %-)

• Like 1