Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, michaelius33 napisał(a):

Widzę, że niektórzy tradycyjnie karta AMD przed premierą zniszczy system będzie za pół darmo i w ogóle jak zainstalujesz to ci raka wyleczy.

A potem wychodzą testy i jest jak zazwyczaj :E

To tak w sumie od R2xx :E Ile to już będzie? 10 lat? AMD niszczy NV :E 

Plotki o nowym cudownym procesie, a później guano w testach bo “sterowniki”. 

• Upvote 2
  • Odpowiedzi 4,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
4 godziny temu, Radio Tirana napisał(a):

Czyli najpierw wjeżdża ARC B750 lub B770, trzy godziny później nowy Radełon. Oby tylko ceny podali od razu. 

W Konfie Intela na CES nic nie będzie o ich GPU.

Opublikowano
27 minut temu, Umpero napisał(a):

Dla mnie tylko cena jest blokadą aby kupić 5090. Jak będzie tak do 13k PLN to klikam jak szalony w momencie premiery aby kupić

Za tyle to nie będziesz musiał klikać jak szalony, aby kupić. Przecież 13k PLN to żadna okazja niezależnie jakie to monstrum będzie.

Opublikowano
Teraz, wamak napisał(a):

Przecież 13k PLN to żadna okazja niezależnie jakie to monstrum będzie.

Myślę, że 13k to jeszcze cena gdzie zejdzie na pniu. Wszystko wyżej to już ciężki temat.

Ale do 10k to faktycznie jak ktoś ma siano, lepiej wziąć 2-3 sztuki i sobie zarobić.

Opublikowano
2 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Plotki o nowym cudownym procesie, a później guano w testach bo “sterowniki”.

Co jak co, ale w końcu AMD mógłby ogarnąć jakiegoś porządnego majstra od sterowników i całego softu dla Radeonów, głównie przez sterowniki i ich stabilność ludzie nie chętnie biorą Radeona, nawet wolą dopłacić i brać coś z NV.

Opublikowano
17 minut temu, wamak napisał(a):

Za tyle to nie będziesz musiał klikać jak szalony, aby kupić. Przecież 13k PLN to żadna okazja niezależnie jakie to monstrum będzie.

Ale 12999 już tak:D

14 minut temu, Brolly napisał(a):

To będzie najdłuższy tydzień w historii tego forum 8:E

Ciekawe czy zamkną temat jak z 30xx zrobili:E

• Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Ciekawe czy zamkną temat jak z 30xx zrobili:E

Cisza wyborcza :E :E :E

1 minutę temu, Stjepan napisał(a):

Czekam aż się na forum ktoś pochwali że jest właśnie kupił Galax RTX 5090 HoF Ultimate Edition (nie dla bidakaów) za 3599 USD. :E

A tak naprawdę karta w leasing albo babke zastawił do lombardu :D

• Haha 3
Opublikowano
16 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Myślę, że 13k to jeszcze cena gdzie zejdzie na pniu. Wszystko wyżej to już ciężki temat.

Ale do 10k to faktycznie jak ktoś ma siano, lepiej wziąć 2-3 sztuki i sobie zarobić.

Tak, niestety ta granica się przesuwa z każdą kolejną premierą. 13k pewnie będzie jeszcze schodzić jak ciepłe bułeczki. Ja za swojego suprima 4090 zapłaciłem 10,5k, jeżeli 5090 da radę kupić w podobnych pieniądzach i wzrost wydajności będzie więcej niż zadowolajacy to istnieje szansa, że się złamię i też kupię :E Chociaż na razie nie planuję, ale taktycznie śledzę wątek ;) 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Jest sens wymieniać 4090 na cokolwiek z nowej generacji?? 

Nie

BTW ile dałeś i kiedy?

Edit: jak jesteś bogaty to na 5090 tylko

Edytowane przez Brolly
Opublikowano (edytowane)

Nie moge, 5000zl za karte do grania to dobra cena LOL. Kiedys byl za tyle wypas komp.  Teraz 1500zl trzeba dac za karte na detalach medium. Masakra.

BTW. To nie jest dobra cena tylko patologia wiec ci co sie zadomowili w tym niech nie zaklamuja rzeczywistosci.

Edytowane przez Radziuwilk
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Jak komuś zależy na PT to tak. Liczę na to że 5090 pozwoli już zagrać w 2560x1440p z PT bez upskalowania. W Indianie na 4090 z DLAA i FG to śmigało tak 100-120 fps ale na mapie w tajlandi (chyba, ta przedostatnia w każdym razie) to były spadki do 70 FPS co z FG już nie jest miłe :E 

Opublikowano
4 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Nie ma, ale to już część choroby :E Chociaż na razie jestem sceptyczny, czekam na wyniki wydajności i cenę

Opublikowano
Teraz, Radziuwilk napisał(a):

Nie moge, 5000zl za karte do grania to dobra cena LOL. Kiedys byl za tyle wypas komp.  Teraz 1500zl trzeba dac za karte na detalach medium. Masakra.

Kompa dziewczynie całego (bez GPU bo dostała moje) poskładałem za 6700 złotych. Z X670E, 32 GB ram, 2 TB SSD i 7800X3D + wiatraki lian li które tanie nie są. I to komp na biało, więc dodatkowo podatek od komponentów dopasowanych kolorystycznie. A zorientowałem się, że ten cały piec i tak kosztował mniej niż sam mój founders 4090 za którego chyba dałem 7749, coś takiego. 

Ceny GPU odjechały i to trzeba przyznać obiektywnie, niezależnie czy ktoś zarabia 4 na rękę czy 20 na rękę, GPU po 15k są po prostu kosmicznie drogie.

• Like 1
  • Upvote 4