Element Wojny 1 101 Opublikowano Sobota o 19:35 Opublikowano Sobota o 19:35 18 minut temu, JeRRyF3D napisał(a): Ale faktem jest, że ja miałem NG 5 lat temu... https://www.youtube.com/@jerryf3d832 A w komentarzach... 2
JeRRyF3D 671 Opublikowano Sobota o 19:37 Opublikowano Sobota o 19:37 Ale co chcesz przez to powiedzieć?
Vexis 20 Opublikowano Sobota o 19:39 Opublikowano Sobota o 19:39 (edytowane) @Reddzik ja bym na Twoim miejscu odpuścił. W grafikach dzieje się to samo co w motoryzacji. W 2018 kupiłem samochód za ~150k zł. Podobnej klasy i o takiej samej mocy kupiłem w 2021 za 225k zł. Gdybym teraz chciał zmienić samochód na coś podobnego cena wychodzi prawie 300k Stwierdziłem, że pojeżdżę jeszcze 3 lata i zdaję sobie sprawę, że pewnie będzie mnie to kosztować za 3 lata 350 albo i 400k, ale to będzie wydane 400k na 6 lat, a nie 600-700k. To samo stwierdziłem przy grafikach, nie interesuje mnie RT/PT, TAA, DLSS, FSR, FG, FMF i inne technologie, które niestety degradują po części obraz dając w zamian czasami wątpliwej jakości poprawę. Kup sobie kartę gdzie masz mocny raster i możesz grać w natywnej rozdziałce i nie leć tym owczym pędem za innymi. Szczerze, to lepiej będzie zmienić sobie monitor na OLED i ultrawide niż dawać 4-5k na kartę. Jak siądziesz przed takim monitorem, to będziesz miał większe WOW niż przy nowej grafice. Ograj sobie gry, których jeszcze nie ruszyłeś (na pewno takie masz ), a do tematu karty wrócisz za jakiś czas. Kupisz mocniejszą niż teraz byś kupił i do tego taniej. Jakbyśmy we wszystkim chcieli mieć same nowości, to każdy musiałby być CEO, w jakimś wielkim corpo. Edytowane Sobota o 19:59 przez Vexis 3 3
Voodoo2 137 Opublikowano Sobota o 19:39 Opublikowano Sobota o 19:39 3 godziny temu, Kadajo napisał(a): Ja wole grac na karcie, którą mam niż ciągle czytać fejki, o kartach których nie ma 1
Reddzik 741 Opublikowano Sobota o 19:42 Opublikowano Sobota o 19:42 Sorka za offtop, ale co do Wieśka 3 NG Edition, właśnie odpaliłem i na mojej bieda edyszyn RTX z 8gb vram, (czyt złomie komputerowym ) tak to działa: screeny w spoilerze, gra dopiero co zaczęta i więcej testuję niż grałem, nie chciało mi się zaczynać jej ogrywać drugi raz, kiedyś tylko raz ograłem na premierę, Czysta gra bez modów, tekstury od Halka odpadają, bo za mało vramu, tak samo jak w Cyberku. O lol, screen F12 ze steama nie nagrał mi OSD z Msi Afterburner, wtf. Teraz patrzę, a chciałem wrzucić screeny... Co tu się porobiło. Więc tak w osadzie, vram wzrósł do ok 6.2GB+, poza było ok 1gb mniej z tego co pamiętam, fps tak 55-60+ zależnie od miejsca i kamery na co się patrzę. Z racji braku OSD, wrzucę tylko ustawienia na jakich mam ustawionego Wiesława, niestety ale uber+ nawet bez RT nie wchodzi w grę, bo za mało vramu i przy okazji fps też nie jest za wesoły, z tego co pamiętam. W razie W mam też Lossless Scaling, ostatnio testowałem, ale jednak lepiej bez tego, odpalenie tego softu zabiera ok 10-20fps za to, że po chwili podbije ten FPS, więc czasem to żadna pomoc. Wolę 40fps i grać w trybie "konsolowym" na padzie. Spoiler Bez HW, blurów, aberracja iitp
Smalec 245 Opublikowano Sobota o 19:44 Opublikowano Sobota o 19:44 Gdzie przecieki wydajności do jasnego Huanga! 3
JeRRyF3D 671 Opublikowano Sobota o 19:45 Opublikowano Sobota o 19:45 (edytowane) 13 minut temu, Vexis napisał(a): (...) To samo stwierdziłem przy grafikach, nie interesuje mnie RT/PT, TAA, DLSS, FSR, FG, FMF i inne technologie, które niestety degradują po części obraz dając w zamian czasami wątpliwej jakości poprawę. Kup sobie kartę gdzie masz mocny raster i możesz grać w natywnej rozdziałek i nie leć tym owczym pędem za innymi. Szczerze, to lepiej będzie zmienić sobie monitor na OLED i ultrawide niż dawać 4-5k na kartę. Jak siądziesz przed takim monitorem, to będziesz miał większe WOW niż przy nowej grafice. (...) Bardzo subiektywne i absolutnie bez analizy potrzeb klienta. To są Twoje spostrzeżenia i Twoje potrzeby i OK (i spoko) i... są o 180' odmienne od moich. Wszystkie ficzery - bardzo pożądane, utrata jakości... dyskusyjna, utrawide - nikt jeszcze długo mnie nie przekona do tej proporcji w grach. Użyłeś DOKŁADNIE odwrotnej argumentacji, jaka do mnie by dotarła i która obrazuje przeciwieństwo moich potrzeb. Edytowane Sobota o 19:52 przez JeRRyF3D 1
Element Wojny 1 101 Opublikowano Sobota o 19:48 Opublikowano Sobota o 19:48 4 minuty temu, Reddzik napisał(a): właśnie odpaliłem i na mojej bieda edyszyn RTX z 8gb vram, (czyt złomie komputerowym ) Pokaż ukrytą zawartość Bez HW, blurów, aberracja iitp Widzę, że masz niezłego doła hardware'owego. Kolego sprawa jest prosta - inwestuj w kartę z minimum 16GB pamięci i tyle. Skoro za źródło wszystkich swoich problemów uważasz właśnie ten aspekt, to zrób coś z tym. Albo daj sobie spokój
cichy45 338 Opublikowano Sobota o 19:48 Opublikowano Sobota o 19:48 (edytowane) 10 minut temu, Vexis napisał(a): To samo stwierdziłem przy grafikach, nie interesuje mnie RT/PT, TAA, DLSS, FSR, FG, FMF i inne technologie (...) Kup sobie kartę gdzie masz mocny raster i możesz grać w natywnej rozdziałek Czyli inaczej pisząc, jak się nie obrócisz to dupa (nvidia) z tyłu Czy raster, czy RT to wybór jest tylko jeden (niestety) jeśli chce się top wydajności do natywnej rozdziałki. 7 minut temu, Reddzik napisał(a): W razie W mam też Lossless Scaling, ostatnio testowałem, ale jednak lepiej bez tego, odpalenie tego softu zabiera ok 10-20fps za to, że po chwili podbije ten FPS, więc czasem to żadna pomoc. Dlatego przy lossless scaling warto się zastanowić nad dual GPU. Lepsza karta renderuje grę, a gorsza robi framegen, dzięki temu nie ma spadków FPS po aktywacji FG Edytowane Sobota o 19:49 przez cichy45
RTX5090 131 Opublikowano Sobota o 19:55 Opublikowano Sobota o 19:55 (edytowane) Namiastka UE 5.5 w test demo Wioska aka Wiedźmin 4 - wynik tylko dla FHD Tak więc WIedzmin 4 to bez RTX 6090 nie ma szans Edytowane Sobota o 19:56 przez RTX5090 1 2
Vexis 20 Opublikowano Sobota o 19:57 Opublikowano Sobota o 19:57 (edytowane) @JeRRyF3D każdy jest inny Ja miałem takie samo podejście do motoryzacji, zawsze chciałem nowy model itd, ale cenowo robi się sky is the limit, a jakościowo dno Jeździłem teraz nowym modelem i to pikanie, i informowanie, że rzekomo jestem zmęczony jest nie do wytrzymania, ale dość off topu. Te nowe wodotryski w grach do mnie nie przemawiają, bo psują inne rzeczy. Każdy zwraca uwagę na coś innego i dobrze wiedzieć jakie ma się oczekiwania. Wtedy podejmuje się najlepsze decyzje i nie jest się po czasie nimi rozczarowany Najgorzej mają niestety osoby, które się wahają. Dlatego rozumiem dobrze @Reddzik, bo tak samo się motałem z tematem samochodu od początku 2024 @cichy45 i tak, i nie. Wszystko zależy od tego w jakiej cenie będzie chciał ostatecznie kupić kartę. Jeżeli w danej cenie jedna karta będzie miała gorsze RT, ale więcej ram i mocniejszy raster, to wybór nie jest oczywisty. To samo było 2 lata wstecz, część osób kupiła 6950XT, bo w tej cenie było tylko 4070 od nVidii. Edytowane Sobota o 20:02 przez Vexis
Reddzik 741 Opublikowano Sobota o 20:02 Opublikowano Sobota o 20:02 (edytowane) 28 minut temu, Vexis napisał(a): Kup sobie kartę gdzie masz mocny raster i możesz grać w natywnej Ostatnio sporo siedzę w testach, więcej niż gram, zrobiłem sobie "kolekcję" na steamie gier, które mam na teraz do ogrania, tak jak kolega @Element Wojny ma w podpisie na forum i chcę skończyć, bo niektóre stoją rozgrzebane itd. Ostatnio dokończyłem Crisis Core FF 7 Reunion i dodatek do RE Village. Właśnie z tych testów wynika, że taki Radeon 7900XT praktycznie daje mi prawie x2 więcej fps niż mam obecnie w grach w rasterze w natywnym, oczywiście to jest jego moc z najlepszym CPU, ja 5600x nie zmienię jeszcze przez jakiś czas. Jako, że tyle mogę i chcę wydać to celuję w niego, ale czekam na prezentację odnośnie nowych tj 9070XT i testy. Wtedy się zobaczy co z tym "fantem" zrobić. Nie wydam 4-5tyś na grafikę, aż takim napalonym- co można wnioskować po ostatnich wypocinach, czy jak to nazwać, nie jestem, tylko zaczął mnie denerwować limit mojej grafiki w grach przez vram, Nie grałem w Indianę bo wiedziałem, że mogą być problemy, jest nawet porada, że trzeba zjechać z detalami, ale to kiedyś się zagra, nie pali się, wiele gier i tak ominąłem czy to optymalizacja czy wiadomo vram, cena. Dlatego chcę dopłacić do ok 3tyś niż kupować np 4070, czy rx 7800xt w okolicy 2tyś, i mieć na dłużej, na ok 4 lat liczę, że mi wytrzyma z moimi wymaganiami, gdyby nie te 8gb vram to pewnie nadal bym siedział na tym RTX i nie miał chęci na wymianę na teraz, czy "za chwilę". Nie gonię króliczka, gdybym miał 4080/90 to pewnie jeszcze długoooooo bym nie wymienił, prędzej by mi stuknęła 50 - żartuję bo to 8 lat, ale coś w tym jest. Wiem, powtarzam się. 18 minut temu, Element Wojny napisał(a): Widzę, że masz niezłego doła hardware'owego. Kolego sprawa jest prosta - inwestuj w kartę z minimum 16GB pamięci i tyle. Skoro za źródło wszystkich swoich problemów uważasz właśnie ten aspekt, to zrób coś z tym. Albo daj sobie spokój Bez przesady, nie mam doła, tylko nazywam po "imieniu" ową sytuację, Spokojnie dam radę, wziąłem tabsy na nadciśnienie, jak co wieczór, więc serce mam nadzieję, że wytrzyma Jak tam przecieki? Bo widzę, że cisza i tylko ja zaśmiecam temat swoimi wypocinami, czy to trafnymi czy nie, ale próbuję podtrzymać temat przy "życiu" w taki czy inny sposób. Edytowane Sobota o 20:07 przez Reddzik 1
SebastianFM 54 Opublikowano Sobota o 20:12 Opublikowano Sobota o 20:12 54 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a): I tak i nie. Różnica między klasycznym W3 a NG jest IMO porażająca vs "zwykły, stary" W3. Ale faktem jest, że NG, to nic innego, jak dorobek lat od premiery tysięcy modów. Zebrano 1500 najlepszych modów i zaszyto je do NG i z racji na postęp i tego, że "można", bo sprzęt poszedł do przodu - dorzucono lepsze światło + RT. Ja miałem NG na długi czas przed jego premierą, ale wymagało to poznania wiedzy tajemnej modowaia, eliminacji kolizji modów, ich doboru, dziesiątki godzin dłubania. Dziś dostajesz to na tacy. Ale faktem jest, że ja miałem NG 5 lat temu... https://www.youtube.com/@jerryf3d832 Nie miałeś. NG to jednak głównie poprawiona grafika. 1
Lameismyname 232 Opublikowano Sobota o 20:15 Opublikowano Sobota o 20:15 A kto wrzucał przeciek, że RTXy z serii dzięki jakiejś kompresji(?) VRAM mają bez problemu dawać radę? Jakiś kolejny as w rękawie zielonych?
Vexis 20 Opublikowano Sobota o 20:15 Opublikowano Sobota o 20:15 @Reddzik odkąd mam rodzinę i mniej czasu na granie to zauważyłem, że działa to na plus Nie kupuję już gier zaraz po premierze tylko czekam, aż wyjdzie wersja z wszystkimi dodatkami. Teraz jestem jakieś 3 lata w plecy. Cyberpunka z dodatkiem skończyłem teraz w grudniu Plus taki, że mogę sobie po czasie odrzucić niektóre tytuły, bo wiem, że jednak to nie to, a na gorąco pewnie bym je kupił. Ostatnia gra kupiona na czasie to Helldivers 2, ale przyznam, że dawno się tak nie ubawiłem ze znajomymi 1
JeRRyF3D 671 Opublikowano Sobota o 20:16 Opublikowano Sobota o 20:16 (edytowane) 21 minut temu, RTX5090 napisał(a): Namiastka UE 5.5 w test demo Wioska aka Wiedźmin 4 Żartujesz, prawda? 5 minut temu, SebastianFM napisał(a): Nie miałeś. NG to jednak głównie poprawiona grafika. 25GB katalog mods (95% graficznych) - ok. 150 szt. podciągało mi pewnie tylko cienie. Edytowane Sobota o 20:17 przez JeRRyF3D
SebastianFM 54 Opublikowano Sobota o 20:19 Opublikowano Sobota o 20:19 2 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a): 25GB katalog mods (95% graficznych) - ok. 150 szt. podciągało mi pewnie tylko cienie. Czy te mody dodawały GI i odbicia z użyciem RT? Czy zmieniały grafikę w takim stopniu?
JeRRyF3D 671 Opublikowano Sobota o 20:21 Opublikowano Sobota o 20:21 Teraz, SebastianFM napisał(a): Czy te mody dodawały GI i odbicia z użyciem RT? Nie chce mi się dyskutować z kimś, kto nawet nie przeczytał mojego posta, ale go komentuje.
lukadd 691 Opublikowano Sobota o 20:25 Opublikowano Sobota o 20:25 8 minut temu, Lameismyname napisał(a): A kto wrzucał przeciek, że RTXy z serii dzięki jakiejś kompresji(?) VRAM mają bez problemu dawać radę? Jakiś kolejny as w rękawie zielonych? Lepsza kompresja textur. Czy to będzie czy nie jak do końca będzie wyglądało w grach wyjdzie w praniu. Ale nie traktowałbym tego jako jakieś serum na zbyt małą ilość vram w grach gdzie devów gonią terminy i nie mają czasu na porządną optymalizację gier na premiery 1
Phoenix. 748 Opublikowano Sobota o 20:28 Opublikowano Sobota o 20:28 12 minut temu, Lameismyname napisał(a): A kto wrzucał przeciek, że RTXy z serii dzięki jakiejś kompresji(?) VRAM mają bez problemu dawać radę? Jakiś kolejny as w rękawie zielonych? Dla mnie to osobiście żaden wow ficzer bo nawet jeśli tak będzie działa to tylko tam gdzie wymagany będzie DLSS a nie z automatu w każdej grze.
SebastianFM 54 Opublikowano Sobota o 20:28 Opublikowano Sobota o 20:28 @JeRRyF3D, a mi to wygląda raczej na to, że brakuje ci argumentów. Ja twoją odpowiedź przeczytałem kilka razy przed skomentowaniem. W dalszym ciągu nie zgadzam się z twoim stwierdzeniem, że dzięki modom miałeś Next-Gen. 1
Phoenix. 748 Opublikowano Sobota o 20:29 Opublikowano Sobota o 20:29 Czyli potrzeba nowej karty i implementacji w grze.
RTX5090 131 Opublikowano Sobota o 20:30 Opublikowano Sobota o 20:30 14 minut temu, JeRRyF3D napisał(a): Żartujesz, prawda? https://gamegpu.com/test-video-cards/village-from-the-witcher-4-on-unreal-engine-5-demo-test-gpu-cpu Jest link do ściągnięcia dema 1
SebastianFM 54 Opublikowano Sobota o 20:33 Opublikowano Sobota o 20:33 @RTX5090, to nie ma nic wspólnego z Wiedźmin 4 więc to jest wyciąganie wniosków z dupki na temat tego, jak będzie działać ta gra. 1 2
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez Reddzik,
t's showtime!
Rekomendacja dodana przez Zhao
6 reakcji
Pokaż odpowiedź