Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, michaelius33 napisał(a):

Multi Frame Generation , ale tutaj jednak trochę sobie kurteczka strzelił w kolano bo jak całą resztę dali na 4000 to słaby powód do zmiany :E

Wcale sobie nie strzelił, wręcz przeciwnie. Wszystkie features w coraz większym stopniu wykorzystują AI i wymagają coraz większej wydajności rdzeni Tensor a właśnie ta wydajność została najbardziej zwiększona.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czemu Cię interesuje, kto z tego forum się na co nabrał, jak obok masz wielokrotnie więcej osób w gronie osób nie ogarniających niczego, bo np. są bogaci i żyją sobie w Ameryce. 
Powiedzmy 10 000 osób.

17 minut temu, hubio napisał(a):

Raczej nie moralizatorski tylko refleksyjny bo co mi do tego kto co kupuje. Tylko zastanawiam się czy takie osoby nie są ofiarami takiego nakręcania się przez marketing i samych siebie?

Tutaj powiedzmy niech w wątku się udziela 50. Z nich niech 10 chce kupić. Niech 1-4 z nich się nabiera, albo kupuje bezmyślnie.
Co da Ci wiedza o tym? Po co w ogóle się nad tym zastanawiać?

I jeszcze jedno: Sporo osób się interesuje co się dzieje, co NV robi, co AMD robi, nawet jeśli nie planują kupować karty w tym roku. 

Teraz jest prawdopodobnie +20 do +30%. Ludziom, którym brakuje wydajności, ludziom, którzy chcieliby pograć w gry z PT, ludziom, którym 4090 nie starcza w VR, przyda się nawet te +20%. Jak kogoś stać i ma chęć, to niech sobie kupuje.

Że nas NV robi w wała to też nie nowość.

W dobie AI zupełnie nie ma znaczenia co robią gracze. To nie tak, że można Nvidii cokolwiek pokazać głosując portfelem. Oni mogą kompletnie zrezygnować z robienia konsumenckiego GPU do gier. 
Zresztą i tak ludzie chcący 32GB do pracy lub obliczeń te karty będą kupować.

Motywacje do zakupu nic nie znaczą. A apropo tego czy można kasę wydać na co innego lepiej - pewnie można. Ja bym na VR najpierw na miejscu tych co mają już 4070Ti lub szybszą. A pewnie za kilka tysięcy da się pojechać na jakąś wycieczkę, albo kupić sobie zabawkę w innym hobby. 
Tylko...

Spoiler

image.png.2812dad04e93b5985a09c73afb369e26.png

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

Wcale sobie nie strzelił, wręcz przeciwnie. Wszystkie features w coraz większym stopniu wykorzystują AI i wymagają coraz większej wydajności rdzeni Tensor a właśnie ta wydajność została najbardziej zwiększona.

No właśnie ciekawe, czy te nowe generacje DLSS i FG przypadkiem nie okażą się bardziej wymagające od GPU niż poprzednie. Jeszcze może być, że DLSS, który dostaniemy z nowymi sterownikami wygląda lepiej, ale wydajność na Ada i Ampere pójdzie w dół. 

W sumie pomysł na artykuł dla @tomcug na ITH :)

Opublikowano
29 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Mam sobie wszystkiego odmawiać a potem  po 30 latach spłaty kredytu cieszyć się że w końcu mam swój dom?

Mam Odin podobne podejście do pieniędzy. Raz są raz ich nie ma ale jak już są to po to aby je wydawać i nimi się cieszyć...

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, Kadajo napisał(a):

Dlatego będziesz mógł wybierać z jakiego modelu chcesz korzystać. CNN czy Transformer ;)

Masz jakies info nt wyboru bo dla mnie to malo logiczne zeby miec do wyboru gorsza opcje, wdg mnie zostanie ona zastapiona i nie bedzie zadnego wyboru.

Opublikowano
28 minut temu, hubio napisał(a):

To co za chwilę napiszę będzie dosyć kontrowersyjne, ale czy nie uważacie, że nakręcacie się sami na spory wydatek kasy żeby napchać kieszenie korpo? Przecież ten cały marketing na premierę za GIGANTYCZNE pieniądze to nie łowienie frajerów? Jak słyszę, że 5090 ma kosztować z 15k i robi się znów jak w przypadku 4090 otoczkę "niedostępności" i wykupywania to znany jak świat chwyt marketingowy... Kup jak najszybciej, zamów w przedsprzedaży itp. Celowo wypuszcza nvidia małą ilość tych kart żeby windować ceny. Nie mam 15k na wydanie, ale dla potrzeby 120 fps zamiast 40fps wolałbym raczej taką kwotę wydać na co innego... Zdanie to raczej podziela większość graczy bo dane z grudnia prezentują się tak: :)

Przechwytywanie.JPG

4090 która wciąż jest bardzo droga ma 1,16% (dzięki @lukadd) ślepy jestem :)  Czy aby kupowanie takiej 5090 za ogromne pieniądze to nie wydatek dla snobów i osób dowartościowujących się rzeczami materialnymi?

tenor.gif

29 minut temu, lukadd napisał(a):

Dla tego trzeba się bawić dopóki można :dj: Nigdy nie wiadomo, na pasach jutro może jakiś świr nas zmielić.

Ale dla mnie 5090 za słabe, aby było warto się przesiadać z 4090, a przynajmniej na pewno premierowo :E . Więc niech inni się bawią.

Dlatego lepiej kopnąć w kalendarz z RTX 5090, niż z RTX 4090. ;D

Opublikowano
11 minut temu, some1 napisał(a):

Da się zrobić, po premierze RTX 5080.

1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Masz jakies info nt wyboru bo dla mnie to malo logiczne zeby miec do wyboru gorsza opcje, wdg mnie zostanie ona zastapiona i nie bedzie zadnego wyboru.

W niepublicznej wersji Cyberpunka jest wybór między CNN a Transformer (wnioskując po zrzutach z neta), a czy docelowo Transformer ma zastąpić całkowicie CNN, tego jeszcze nie wiadomo, ale pewnie tak.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, some1 napisał(a):

No właśnie ciekawe, czy te nowe generacje DLSS i FG przypadkiem nie okażą się bardziej wymagające od GPU niż poprzednie. Jeszcze może być, że DLSS, który dostaniemy z nowymi sterownikami wygląda lepiej, ale wydajność na Ada i Ampere pójdzie w dół. 

Tak będzie na pewno tylko nie wiadomo w jakim stopniu wpłynie to na wydajność. Jeżeli chodzi o DLSS, RR i DLAA to nowy model Transformer wymaga 4 razy więcej obliczeń. Co za przypadek, że akurat RTX 5080 będzie ponad 4 razy wydajniejszy od RTX 4080 w obliczeniach AI (uwzględniając to, że na RTX 40x0 obliczenia są wykonywane z precyzją FP16 a na RTX 50x0 ma być używane FP4). 😊 Nowy FG ma nie korzystać ze sprzętowego OFA, zamiast tego używać większej ilości obliczeń AI. Nowy FG na RTX 50x0 ma być wydajniejszy a na RTX 40x0 to się dopiero okaże jaka będzie wydajność.

12 minut temu, Kadajo napisał(a):

Dlatego będziesz mógł wybierać z jakiego modelu chcesz korzystać. CNN czy Transformer ;)

Ci co kupią RTX 50x0 nie będą musieli wybierać. 😁

3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Był pokazany zrzut z ustawień Cyberpunk 2077 z możliwością wyboru modelu.

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano
12 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Tak będzie na pewno tylko nie wiadomo w jakim stopniu wpłynie to na wydajność. Jeżeli chodzi o DLSS, RR i DLAA to nowy model Transformer wymaga 4 razy więcej obliczeń. Co za przypadek, że akurat RTX 5080 będzie ponad 4 razy wydajniejszy od RTX 4080 w obliczeniach AI (uwzględniając to, że na RTX 40x0 obliczenia są wykonywane z precyzją FP16 a na RTX 50x0 ma być używane FP4). 😊 Nowy FG ma nie korzystać ze sprzętowego OFA, zamiast tego używać większej ilości obliczeń AI. Nowy FG na RTX 50x0 ma być wydajniejszy a na RTX 40x0 to się dopiero okaże jaka będzie wydajność.

Był pokazany zrzut z ustawień Cyberpunk 2077 z możliwością wyboru modelu.

A gdzie jest napisane, że nagle będzie korzystać z precyzji FP4 i czy owa precyzja jest wystarczająca.

• Upvote 1
Opublikowano

@sideband, wywnioskowałem z informacji podanych przez NVIDIA, wynika to m. in. z poniższego zdania.
"Even with these efficiencies, the GPU still needs to execute 5 AI models across Super Resolution, Ray Reconstruction, and Multi Frame Generation for each rendered frame, all within a few milliseconds, otherwise DLSS Multi Frame Generation could have become a decelerator. To achieve this, GeForce RTX 50 Series GPUs include 5th Generation Tensor Cores with up to 2.5X more AI processing performance."

Przecież taka wydajność jest właśnie przy użyciu niższej precyzji FP4, inaczej różnica pomiędzy RTX 4080 i RTX 5080 wynosiłaby około 10% a pomiędzy RTX 4090 i RTX 5090 może 30%.

• Upvote 1
Opublikowano
18 minut temu, Doamdor napisał(a):

Dlatego lepiej kopnąć w kalendarz z RTX 5090, niż z RTX 4090. ;D

Za mały skok wydajności, aby sypać kasiorę kurteczce za 5090. Lepiej już przeznaczyć tą kasiorę na inne hobby. np. rowery, audio etc. :E

Nowy zasilacz chyba sobie kupię z nudów do kompa ten Seasonic Prime TX-1600W ATX 3.1 Noctua Edition wydaję się całkiem spoko i już będzie pod kopa co da RTX 6090 :E

Opublikowano
28 minut temu, Phoenix. napisał(a):

W CP2077 można było wybierać było to widać na pokazach, ale czy faktycznie będzie tak w każdej grze, nie mam takiego info.

W sumie jeśli nie to raczej by oznaczało ze spadek wydajności nie będzie duży, chyba by Nvidia nie strzelała samobója wprowadzając coś co ubije 3 generacje RTX :E

27 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Lucky them :E

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Za mały skok wydajności, aby sypać kasiorę kurteczce za 5090. Lepiej już przeznaczyć tą kasiorę na inne hobby. np. rowery, audio etc. :E

Nowy zasilacz chyba sobie kupię z nudów do kompa ten Seasonic Prime TX-1600W ATX 3.1 Noctua Edition wydaję się całkiem spoko i już będzie pod kopa co da RTX 6090 :E

A jak nowa wtyczka będzie?:E

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

To by było miło, nie chce mi się wierzyć do puki nie zobaczę, bo takie rozwiązanie pewnie z 5$ więcej kosztuje niż standardowe, więc logiczne, że do bieda karty za 1000 nie powinni dorzucać.

A na poważnie nazwa filmiku nawiązuje typowo do 5090, o chłodzeniu mówią jako o calej serii 50xx

Edytowane przez Joloxx9
Opublikowano (edytowane)

No raczej. To wszystko polega na tym że to się kręci ale nie huczy przez brak czegokolwiek na drodze powietrza. To wymaga przewodności.

70 standardowa to zapomnij. 70ti bez fe

Mi szkoda że nie ma tej 4 slotowej kobyły. Specjalnie sobie kupiłem sama im1 pocket mając na to nadzieję...

Idealna pod długość matx...

Edytowane przez areczek1987