Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
40 minut temu, GAZuOOT napisał(a):

No mi się udało zjechać do 0,85V, GPU-Z raportuje 0,845V. Tylko, tutaj jest taki problem, że krzywa przy tych napięciach tak leci na pysk, że muszę dawać +1000, żeby przy 0.845v było 1.85Ghz i przy 0.87 2.25-2.3Ghz (takty lubią sobie skakać w obrębie 100Mhz, niezależnie od obciążenia), wydaje mi się, że jest potencjał na więcej, ale karta nie reaguje na nic powyżej +1000.

Jak próbujesz pociągnąć do góry pkt z 0.85V do przykładowo do 2000Mhz czy 2200Mhz to nie działa tym sposobem? Jedynie na razie offset?

Opublikowano
1 minutę temu, dhyde00 napisał(a):

Przeciez wymnienam tylko na chwile az przyjdzie 5090 :D 

No i powiedziales to po moim poscie, brawo. Ja sie mialem domyslac co szanownemu panu chodzi po glowie :| 

A wracajac, do tego bo odbiegasz od tematu:

Godzinę temu, dhyde00 napisał(a):

Nic nie mów dobrego o 5080 bo zaraz wielki Pan należący do elity bo ma 5090 na zamówienie powie Ci, ze do niczego się nie nadaje i że używana 4090 jest lepsza 8:E

To 4090 jest wydajniejsza od 5080. Jak sie myle to prosze tutaj jakies testy wrzucic, ktore temu przecza. 

5 minut temu, Umpero napisał(a):

Dajcie już spokój z wałkowaniem tego tematu.
Zrobił jak chciał i tyle. Ważne, że jest zadowolony.

Oczywiscie, tylko niech nie gada bzdur, albo niech do poczatku pisze o co mu chodzi.

Opublikowano
1 minutę temu, Joloxx9 napisał(a):

No i powiedziales to po moim poscie, brawo. Ja sie mialem domyslac co szanownemu panu chodzi po glowie :| 

A wracajac, do tego bo odbiegasz od tematu:

To 4090 jest wydajniejsza od 5080. Jak sie myle to prosze tutaj jakies testy wrzucic, ktore temu przecza. 

Oczywiscie, tylko niech nie gada bzdur, albo niech do poczatku pisze o co mu chodzi.

Pisałem o tym już kilka razy, nie tylko w odpowiedzi na twój post. Mój komentarz dotyczący porównania kart 5080 i 4090 wynikał z tego, że gdy ktoś tutaj pisze, że jest zadowolony z zakupu karty 5080, pan Pippalina od razu zaczyna swoją retorykę, że tylko karta 5090 ma sens, i że lepiej kupić używaną kartę 4090 i srutututu

Opublikowano
49 minut temu, dhyde00 napisał(a):

Nie wiem czy umiesz czytać ale dla pewności napiszę jeszcze raz, moje obecne karty to 4090 w jednym buildzie a 4080S w drugim, kupiłem 2 x 5080 i mam 5090 TUF na zamówienie jak kilka innych tutaj. Więc co dokładnie mnie boli i jaka karta jest lepsza od mojej obecnej? 

Uwierz że do nich nic nie dociera.

Tam są podstawowe braki w logicznym myśleniu w oparciu o daną sytuacje.

Zachowania stada lemingów - usłyszeli że 

Zmieniasz 4090 na 5080 

I tyle są w stanie zarejestrować bo więcej te tęgie głowy nie ogarną... FATAL ERROR wywala :E

4090 jest l o niebo epsza i lepiej kupić używkę za 7k niż noer 5080 za 5-6k.

Dobra EOT DEFINITYWNIE dalsza dyskusja wymagałaby zejścia na niższy poziom, zaś czasu szkoda.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Może ja czegoś nie ogarniam, ale dla mnie narracja była, że sprzedał 4090, kupił 5080, "zaoszczędził" jakiś hajs i koniec. Potem, że 5080 super i zero artów, a mfg cud inżynierii softwarowej.

Nie przypominam sobie nic o 5090 😉 

Ja tez to tak odebralem. A tekst, ze nie moze sie doczekac zmiany 4090 na 5080 to tylko potwierdzil :)

Opublikowano
3 minuty temu, dhyde00 napisał(a):

Pisałem o tym już kilka razy, nie tylko w odpowiedzi na twój post. Mój komentarz dotyczący porównania kart 5080 i 4090 wynikał z tego, że gdy ktoś tutaj pisze, że jest zadowolony z zakupu karty 5080, pan Pippalina od razu zaczyna swoją retorykę, że tylko karta 5090 ma sens, i że lepiej kupić używaną kartę 4090 i srutututu

Ty myslisz, ze ja bede przegladac Twoja historie postow i ukladac sobie co kiedy napisales? Wyraznie napisales 2 rzeczy, ze 5080 > 4090 oraz, ze sie nie mozesz doczekac az swoja wymienic, de facto na slabszy model. Do tegosie odnioslem, teraz zaczynasz fikolki robic. Jezeli ktos ma do wyboru 5080 i 4090 w takiej samej, lub zblizonej cenie, to jaki jest sens brac 5080? Poza ewentualnie dluzsza gwarancja. 

Opublikowano (edytowane)

Dużo tu o VRAM. A ja tam myślę że 16GB wystarczy do grania na High/Very High na 5080 jeszcze przez 2-3 lata.

Co innego ustawienia Extreme, Experimental, Supreme itp to będą ustawienia juz pod wydajność 4090/5090 na których juz 5080 może klękać  (Patrz KCD2 w natywnym 4K) więc ilość ramu i tak nie ma znaczenia. Takie ustawienia są dodawane do gier aby właściciele tych czuli że są one do czegoś potrzebne, podczas gdy "szaracy" z 4080/5080 i tak z nich nie korzystają. Już nawet benchmarki dla przykładu KCD2 czy Indiany są wykonywane najczęściej na ustawieniach wysokich a nie na maksymalnych suwakach do prawej.

Tak więc 5080 Super z 24GB będzie spoko tylko i tak nie będzie odpowiedniej wydajności zeby pociągnąć gry na ustawieniach wykorzystujących więcej niz 16GB ram. Bądźmy realistami 5080 to 5070 w przebraniu, tej karcie zwyczajnie prędzej zabraknie mocy niz VRAMu.

To jest biznes, Nvidia chce żeby VRAM i wydajność w topowych kartach było do czegoś wykorzystane więc tworzone są pod te karty odpowiednie suwaki podczas gdy twórcy gier wiedzą że wciąż wiekszość kart wyprodukowanych w ostatnich 5 latach ma... 8 w porywach 12GB ramu. Wystarczy sprawdzić testy techpowerup gier i ich zapotrzebowanie na VRAM zeby odkryć, że twórcy gier wciaż celują miedzy 10GB a 12GB w 4K bez RT na wysokich ustawieniach, czasem zdarzy sie taki Outlaws ktory potrzebuje 14,5GB a z drugiej strony taki Wukong w 4K na Cinematic bez RT bierze 8GB VRAM, więc nie wiem jakim to cudem jescze w tym roku 16GB miałyby nie starczyć nawet z RT. Jak nie starczy to przesunę suwak tekstur z ULTRA MAX PERFORMANCE na High i korona mi nie spadnie z głowy. I tak pewnie pewnie side by side nie zobaczyłbym róznicy. Ale pewnie moja teza jest z dupy bo nie mam 5090 i wtedy mój punkt widzenia byłby inny.

Edytowane przez Benecol
Opublikowano
4 minuty temu, dhyde00 napisał(a):

Gdzie zakupiłeś 5090 i w jakiej cenie?

Opublikowano
3 minuty temu, zozolek napisał(a):

I tyle są w stanie zarejestrować bo więcej te tęgie głowy nie ogarną... FATAL ERROR wywala :E

Jestes glupi czy takiego tylko udajesz? Chcesz sobie ludzi obrazac to na podworko, jak Ci znajomi w gebe nie dadza. 

Opublikowano
9 minut temu, dhyde00 napisał(a):

komentarz dotyczący porównania kart 5080 i 4090 wynikał z tego, że gdy ktoś tutaj pisze, że jest zadowolony z zakupu karty 5080, pan Pippalina od razu zaczyna swoją retorykę, że tylko karta 5090 ma sens, i że lepiej kupić używaną kartę 4090 i srutututu

I to tez sie mamy domslac o co Tobie chodzi? 

Opublikowano
2 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Jestes glupi czy takiego tylko udajesz? Chcesz sobie ludzi obrazac to na podworko, jak Ci znajomi w gebe nie dadza. 

Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Dobra, przestańcie w końcu pieprzyć farmazony jak połamani i wklejcie wykresy gdzie 5080 jest szybsze od 4090.

Jak nie macie, to utkajcie i skończcie się ośmieszać.

Szambo wybiło - zyczę miłego dnia !!

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Dobra, przestańcie w końcu pieprzyć farmazony jak połamani i wklejcie wykresy gdzie 5080 jest szybsze od 4090.

Jak nie macie, to utkajcie i skończcie się ośmieszać.

Jasnie Pan @dhyde00 raczyl wyjasnic w koncu o co mu chodzilo, co prawda 3 strony pozniej i retoryka calkowicie sie zmienia, no ale w koncu wiadomo o co mu chodzilo :E 

Edytowane przez Joloxx9
Opublikowano
13 minut temu, sideband napisał(a):

Jak próbujesz pociągnąć do góry pkt z 0.85V do przykładowo do 2000Mhz czy 2200Mhz to nie działa tym sposobem? Jedynie na razie offset?

No właśnie wyżej się nie da, tak to wygląda przy 0,85. Powyżej +1000 nic się już nie zmienia:

Niby po lewo pokazuje 2,3GHz, ale faktycznie to jest coś ok 1.85GHz
image.thumb.png.01cb63dce4014bbe9036a557ffd0c8d3.png

a jak dam za dużo to punkt wychodzi poza skale:

image.thumb.png.0affbd782faca7e39cbd0423e142ac2a.png

Opublikowano
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Panowie @zozolek i @dhyde00, Kurteczka byłby z Was dumny, a gość od slajdu 5070 = 4090 właśnie dostał podwyżkę :D:D

Nie martw się, na pewno jest równie dumny z Ciebie, może i nawet bardziej, bo widzi jeszcze maluteńki potencjał w stadzie, które bierze 5090 za 14,5k xD 

Opublikowano
13 minut temu, dhyde00 napisał(a):

pan Pippalina od razu zaczyna swoją retorykę, że tylko karta 5090 ma sens, i że lepiej kupić używaną kartę 4090 i srutututu

Prawdę napisał, od 5080 lepiej kupić 4090.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, zozolek napisał(a):

Szambo wybiło - zyczę miłego dnia !!

Idz na poprzednia strone i zobacz jakie szambo zaczales robic, no smialo. Zaczepiasz uzytkownikow dookola, po czym robisz taka narracje. Czego Ty sie spodziewasz? Popatrz co stworzyles wczesniej nim CI tamto dobitnie napisalem:

9 minut temu, zozolek napisał(a):

Uwierz że do nich nic nie dociera.

Tam są podstawowe braki w logicznym myśleniu w oparciu o daną sytuacje.

Zachowania stada lemingów - usłyszeli że 

(...).

(...)dalsza dyskusja wymagałaby zejścia na niższy poziom, zaś czasu szkoda.

Godzinę temu, zozolek napisał(a):

Z xscama zobaczy kartę jak świnia niebo .

1 godzinę temu, zozolek napisał(a):

Nie próbuj tego wytłumaczyć - tutaj siedzi bańka PCMR. 

Skoro sama banka i imbecyle tu siedza to prosze:

55vmnn.png

Mozesz sobie wyobrazic napisy z jakimi ten orbazek lata po necie.

4 minuty temu, Mar_s napisał(a):

Wyluzujcie panowie albo każdy dostanie "po ojcowsku" co mu się należy, to są tylko karty graficzne do gier, nie ma o co skakać sobie do oczu.

Przeciez mamy logiczne braki w rozumowani jak to napisal @zozolek wiec nie wiem czy taki apel nam pomoze. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Nie wyganiaj go. Czekam na wykresy gdzie 5080 jest szybsze od 4090.

Nie wyganiam, jak mu nie pasuje bo sami imbecyle tu sa, a taka narracje tworzy, bo jak na razie nic sensownego na temat nie napisal to po co mu tutaj z nami siedziec? Drugi gosc nie lepszy, pisze A, robi B a my sie mamy domyslac co on tak na prawde robi. Napisalby 3 zdania wytlumaczenia to pewnie nie byloby calej spiny, no ale... Tak juz ma.