Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

https://semiwiki.com/semiconductor-services/techinsights/352972-iedm-2025-tsmc-2nm-process-disclosure-how-does-it-measure-up/

Ciekawostka, która pozwoli wzmocnić moc fusów przy wróżeniu przyszłości GPU dla graczy.

Z tego wynika, że 2nm GPU poniżej 1000$ za kartę, to raczej nieprędko.

Pewnie dadzą 7060 na 96bit ale z toną kompletnie bezużytecznej pamięci, do tego trochę makaronu na uszach o smaku wygenerowanej klatki i starczy 3nm do 2030tego :E

Nvidia. The way it's meant to be milked.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, lukadd napisał(a):

Jak tak dalej pójdzie, to wykreśl całkowicie z listy tą 6090. Po co komu to jak ludzie zadowoleni z xx80. 

Kurteczka też będzie zadowolony, da pół układu, cenę jeszcze podniesie, vramu przytnie, 5% na minusie do wydajności a ludzie będą zadowoleni i tak :E

Im dłużej siedzę na RTX 4060, tym bardziej jestem skłonny kupić RTX 5060/Ti. Kurteczka wie jak wpłynąć na nas, żebyśmy byli zadowoleni z jego produktów. :wariat:

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Send1N napisał(a):

Takie zjawisko wystepuje od 20 lat :E nie warto tak mieć bo jak sam zauważyłeś masz niepotrzebnie wyższy pobór w idle i niczego to nie daje co do wydajności, po włączeniu jakiegoś gry/benchmarka itp grafa automatycznie wrzuca odpowiednie zegary do danego obciążenia.

Czyli ustawianie trybu w windows maksymalna wydajność i ogólna optymalizacja Windowsa pod „wydajność” „gry” z filmików na YT mija się z celem? 🤦🏼‍♂️

Edytowane przez Kiper09
Opublikowano
17 minut temu, Send1N napisał(a):

@Kiper09 Nie wbijaj po prostu w sterowniku nv maksymalnej wydajności w głównym menu, windowsowy plan zasilania możesz sobie ustawić jaki chcesz.

Ta wysoka wydajność oprócz trzymania CPU na zegarach coś daje? Nigdy się temu nie przyglądałem zawsze ustawiałem najwyższą wydajność i nie myślałem tym, ale jak to ma być 1 sec szybciej otwierana strona w chrome to po co ?

Opublikowano
11 godzin temu, Marcusfff napisał(a):

To już wolno cytować obrazki? :E

Wolno jak ma to jakieś uzasadnienie. A nie każdy cytuje post z obrazkiem jeden za drugim bez ładu i składu.

I potem ktoś to czyta i widzi 20 razy ten sam obrazek gdzie odpowiedzi są kompletnie z dupy i można było ten obrazek z tego cytowania usunąć.

Przypominam też, że można odpowiadać z tagiem nicku użytkownika, bez cytowania.

3 minuty temu, Kiper09 napisał(a):

Ta wysoka wydajność oprócz trzymania CPU na zegarach coś daje? Nigdy się temu nie przyglądałem zawsze ustawiałem najwyższą wydajność i nie myślałem tym, ale jak to ma być 1 sec szybciej otwierana strona w chrome to po co ?

Tak, większe zużycie prądu :D

• Thanks 2
Opublikowano
4 minuty temu, Kiper09 napisał(a):

Zależy od sprzętu, nie wiem gdzie sprawdzasz zegary ale np na ryzenie mimo wysokiej czy tam po edytowaniu rejestru "najwyższej wydajności" zegar i tak jest zbijany a rdzenie nawet usypiane, możesz sobie potestować, ważne abyś nie dawał planu "oszczędzanie energii" w trybie zbalansowanym przykładowo standardowo masz włączone oszczędzanie energii dla pci-e i nie każdy o tym wie, ostatnio tutaj jeden gościu miał problem przez to :E 

• Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

Tu masz profil, który mam zapisany do gier, bo mnie naprawdę wali czy karta weźmie 350W czy 420W

4090uvcp20773.thumb.jpg.07bc6abc7cea0c29fb7bb212ae7fb1c4.jpgcp2077cpu3.thumb.jpg.8cf5d969f6311ded99146d3df16456b3.jpg

Super, czyli mam wynik ok 10% niższy od Twojego profilu do gier i ok 7% niższy dla podobnego poboru prądu co u mnie. A możesz puścić taki test całkowicie na def, tak jak karta wyjęta z pudełka? Mega mnie ciekawi jaka wtedy będzie różnica.

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, FszoQ napisał(a):

Ten monitor od msi co ta Pani w rączkach trzyma jest chyba tańszy niż ArTiEx fifti ejti yo! :P:E

Prestiż to RTX 5090, a nie jakiś tam RTX 5080, czy mały Oled. :E

18 minut temu, Totek napisał(a):

Mam wrażenie że posiadacze 4090 będą mogli spokojnie do 2030 na nich siedzieć. Interes dekady :D

tenor.gif

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano

Jak dla mnie to działania kurteczki nadają się do postępowania antymonopolowego. Chyba trudno sobie wyobrazić bardziej jaskrawy przykład.  Przez swoją zachłanność wycofali serię 4xxx Zrobili papierową premierę seri 5xxx ( która tak na prawdę dużo nie wnosi). Przecież seria 5xxx to taka sama premiera jak intela 15gen. ( d..py nie urywa - jakiś postęp jest). Tylko intel dał ceny normalne. Przecież gdyby była dostępna seria 4xxx to piątka za te ceny to by leżała na pułkach.   

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, zielony04 napisał(a):

Jak dla mnie to działania kurteczki nadają się do postępowania antymonopolowego. Chyba trudno sobie wyobrazić bardziej jaskrawy przykład.  Przez swoją zachłanność wycofali serię 4xxx Zrobili papierową premierę seri 5xxx ( która tak na prawdę dużo nie wnosi). Przecież seria 5xxx to taka sama premiera jak intela 15gen. ( d..py nie urywa - jakiś postęp jest). Tylko intel dał ceny normalne. Przecież gdyby była dostępna seria 4xxx to piątka za te ceny to by leżała na pułkach.   

Nie wycofali przez zachłanność serii RTX 4xxx, lecz zwolnili linie produkcyjną dla RTX 5xxx, które produkowane są w tym samym procesie technologicznym.

Produkcja ruszyła początkiem stycznia, a Chińczycy mają nowy rok i nie pracują do połowy lutego, więc produkcja stoi.

Ceny są takie, a nie inne, bo kart na rynku jest bardzo mało. Jak produkcja ruszy, to z każdym kolejnym miesiącem sytuacja na rynku będzie się poprawiać.

Opublikowano
8 minut temu, Doamdor napisał(a):

Nie wycofali przez zachłanność serii RTX 4xxx, lecz zwolnili linie produkcyjną dla RTX 5xxx, które produkowane są w tym samym procesie technologicznym.

Produkcja ruszyła początkiem stycznia, a Chińczycy mają nowy rok i nie pracują do połowy lutego, więc produkcja stoi.

Ceny są takie, a nie inne, bo kart na rynku jest bardzo mało. Jak produkcja ruszy, to z każdym kolejnym miesiącem sytuacja na rynku będzie się poprawiać.

Przecież to niemożliwe, że korporacje na jeden i pół miesiąca kładą lachę i wstrzymują produkcję, rzucają łopatą, klawiaturą, mopem czy innymi narzędziami, którymi zarabiają hajs i mają wywalone. Żaden biznes, przedsiębiorstwo, korpo by na to nie poszło.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Umpero napisał(a):

Przecież to niemożliwe, że korporacje na jeden i pół miesiąca kładą lachę i wstrzymują produkcję, rzucają łopatą, klawiaturą, mopem czy innymi narzędziami, którymi zarabiają hajs i mają wywalone. Żaden biznes, przedsiębiorstwo, korpo by na to nie poszło.

Oczywiście że to jest bzdura i nikt by tak nie zrobił.To jest dokładne,przemyślane,celowe działanie. MSI-"Wyprodukujemy na razie 10 000 kart,i sprzedamy je 70-100% powyżej MSRP". Gigabyte,Zotac i inni to samo

Nie wiem jak w 2025 ktoś mógł pomyśleć że zatrzymują maszyny,gaszą światło i mówią -Wracamy za półtora miesiąca:boink:

"Chiński Nowy Rok.Dni wolne: 28 stycznia – 3 lutego 2025 

Chiński Nowy Rok: wypada w styczniu lub lutym, 3 dni wolnego"

No,to mit mamy pięknie obalony.

Celowe działanie i tyle

Edytowane przez X360
Opublikowano
12 minut temu, Umpero napisał(a):

Kalendarz-importera-chinski-nowy-rok-202

• Like 1
Opublikowano

Panowie, każda szanującą się firma bierze pod uwagę przestój, przerwę itd. Tym bardziej, że w Chinach co roku jest ta sama sytuacja, choć termin obchodzenia Nowego Roku jest dość ruchomy. W home appliance i automotive pracowałem blisko 7 lat w zakupach/planowaniu produkcji, co roku już we wrześniu musieliśmy bookować terminy i brać pod uwagę przestój. Nie wierzę, że firma pokroju NV nie mogła tego zaplanować wcześniej. Jasne, produkcja GPU to nie to samo co klepanie konektorów/pokręteł etc., ale procesy planistyczno-zakupowo-logistyczne są wszędzie te same lub podobne :)  Koniec OT z mojej strony.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Doamdor napisał(a):

Kalendarz-importera-chinski-nowy-rok-202

Przygotowują się do 3 dni wolnego miesiąc czasu?

Kompletnie nierealna ta twoja grafika

Edytowane przez X360
  • Confused 1