Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, heat napisał(a):

Nawet jakby Jensen po nockach przez tydzień robił ten adapter z całym sztabem inżynierów, to jak przez przez jeden kabel leci 23A, to potem są takie, a nie inne efekty. 

Przykładowy konektor pod 30A

pol_pl_Wtyki-XT60-Konektor-wtyk-i-gniazd

A teraz proponuję sobie porównać z 12V-2x6

12VHPWR-PCIe-5-16pin-Back.jpg

To nawet nie wymaga komentarza...

• Upvote 3
Opublikowano
31 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Zły filmik zlinkowalem pierwsze, jest jakis wymog ile stron wcześniej trzeba przeczytać przes wrzuceniem postu, czy sarkazm tak bez powodu? Chyba, że źle bo filmik pk angielsku.

kja tam wszystko zrozumialem 

Opublikowano

Co jak co ale przydałoby się żeby ktoś pomierzył temperaturę i natężenie na poszczególnych żyłach na RTX 3090 Ti FE bo tam też było 12 pin ale podstawowa różnica jest taka, że tam mieliśmy 3 rezystory a nie jeden

front_small.jpg

Opublikowano

Teraz będzie 200 stron pitolenia "szpeców" kabelkowych :lol2: Tak jak pisałem już dawno temu będą te same problemy jakie były przy poprzedniej generacji jeżeli nie będzie trzymać się odpowiedniej jakości konektorów. Tylko czekałem na pierwsze upalenia.

• Upvote 1
Opublikowano
37 minut temu, heat napisał(a):

Roman w filmie potwierdził, że kabel był dobrej jakości, a nawet powyżej tego co można by oczekiwać.
Nawet jakby Jensen po nockach przez tydzień robił ten adapter z całym sztabem inżynierów, to jak przez przez jeden kabel leci 23A, to potem są takie, a nie inne efekty. 
Nie chcę sobie nawet wyobrażać jaką temperaturę miał ten kabel skoro tak stopiło oplot...

Temperatura mogła być też przez słabe połączenie. Co z tego że wtyczka mocno siedzi jak konektorki lekko na siebie nachodzą. Później mamy efekty

Opublikowano
4 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

Temperatura mogła być też przez słabe połączenie. Co z tego że wtyczka mocno siedzi jak konektorki lekko na siebie nachodzą. Później mamy efekty

Temperatura to była przez blisko 3x wyższe natężenie niż powinno być, fizyki nie oszukasz. 12V-2x6 było projektowane pod 7-8 A na pin a nie 23.

Opublikowano
2 minuty temu, Faflucy napisał(a):

Tak swoją drogą podłączylibyście 5090 to tego przewodu co wkleiłem wyżej? 

Ja bym podłączył, nic w tym kablu złego nie ma.

Jak na tym coś by się stało to na każdym innym byłoby to samo.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No ale pytanie dlaczego tam szło 23A jednym kablem. Tego ciągle nie rozumiem. 

Skoro wtyczka dobrze siedzi, to co powoduje, że nagle 1 kabel daje 23A, a 3 inne po 2A?

To pytanie prosimy kierować do Nvidii i Intela :E

:smiech:

Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Skoro wtyczka dobrze siedzi, to co powoduje, że nagle 1 kabel daje 23A, a 3 inne po 2A?

Bo fizyka nie działa tak jakby księgowy/prezes sobie zażyczył.

• Haha 3
Opublikowano
6 minut temu, Faflucy napisał(a):

Ja generalnie nie widzę problemu w używaniu dedykowanych kabli albo od producenta zasilacza, albo od nVidii (tak, te straszne przejściówki). Jak coś się zjara, przynajmniej wiadomo do kogo pisać zgłoszenie.

Miałbym za to obawy przed używaniem kabli innych firm. Nie dlatego, że są gorszej jakości czy większe ryzyko awarii, tylko dlatego, że w razie czego rozmywa się odpowiedzialność kto ma pokryć ewentualne uszkodzenia sprzętu. 

Opublikowano
Godzinę temu, Wuadator napisał(a):

Jeśli chodzi o polskie to na pewno wpadły pojedyncze sztuki:

Ja wróciłem z urlopu, na spokojnie chciałem coś upolować w ciągu najbliższego miesiąca, ale jak zobaczyłem ten filmik z natężeniem prądu na kablach, to stwierdziłem, że na razie odpuszczam :)

Zrzut ekranu 2025-02-11 165302.png

Zrzut ekranu 2025-02-11 165310.png

Zrzut ekranu 2025-02-11 165319.png

czy ten serwer jest jakis tajny? znalazlem tylko dla amazona i odswiezam te strony po 1000 razy dziennie ;)

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Bo dla zasilacza i karty nie ma znaczenia czy to idzie na jednym przewodzie czy 6, nvidia dała dupy i tyle. Wrzucilem tutaj filmik, obejrzyj koleś tlumaczy jaka jest różnica 

Edytowane przez Joloxx9
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No dobra. Ale to jest jak widać do wychwycenia w 5 min testów. Więc może to jednak jest jakiś błąd partii albo coś. Nie wiem... 

To znaczy, że u Derbauera na jednym przewodzie jest ~10x większy opór elektryczny niż na drugim. U tego gościa któremu spaliła się karta było pewnie jeszcze gorzej. 

A dlaczego tak? Może mimo dobrze włożonej wtyczki styki wewnątrz nie kontaktują. Może w gniazdku jest jakiś defekt. Może jest źle przylutowane, albo coś pękło na PCB. Na razie nie wiadomo.

Opublikowano
24 minuty temu, Faflucy napisał(a):

A jest jakiś inny wybór ? Przecież to ori Seasonic. Zaczyna się panika ! A pamiętajcie, że panika zwiększa liczbę ofiar :E