Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Fikołek napisał(a):

Widziałem na Reddit że cała ta konstrukcja gniazda w karcie ma być przemodelowana a obecna idzie do kosza i na tą obecną żadne przejściówki nawet za milion,nie pomogą .Ma być rewizja, Zobaczymy 

Dasz link? Nie mogę znaleźć źródła, a już 2 osoby piszą o rewizji. 

Opublikowano
2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ale ogólnie też już mam wątpliwości co do sensu przesiadki :)

Wątpliwości miałem już wcześniej ze względu na mały przyrost mocy, teraz to trzeba czekać, jak się sytuacja rozwinie, bo jestem pewien, że będą rev.2 z przynajmniej 2 złączami zasilania albo  ze zmianami w pcb z podziałem zasilania na kanały, albo z tym i tym

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Na to bym nie liczył. Przy premierze 4090 była ta sama gadka. Gniazda się palą, lipa, za miesiąc nowe rewizje. 2.5 roku później żadnych nowych rewizji, i do tego dostajemy nowe karty z takim samym pojedynczym złączem. Za 2 lata dostaniemy 60xx i też będzie to samo :)

Jak nie było?

1. Była rev, tylko zrobili to na kablu, wypuścili nową wersję kabla kompatybilną ze starym złączem

2. rtx 4090 brały jednak mniej mocy ciągłej i to tak o 100W, więc zapasu było więcej, przy tysiącach sprzedanych kart mimo wszystko się zrobiła afera i zrobili nowy kabel

3. teraz masz początki sprzedaży kart, mała ilość, a codziennie zgłaszane problemy jakieś.

4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Trzeba ładować nowe kable zawsze przy zmianie karty i tyle. 

Ładowanie nowych kabli nic nie da, jak konstrukcja jest skopana, co będziesz co tydzień/miesiąc ładował nowe kable ?

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
31 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

No. AQUA faktycznie widzę gruby soft.

T_sensory możesz sobie również skonfigurować pod HWinfo. Jak masz 3 to możesz powpinać i od strony zasilacza, od strony gpu i jeszcze gdzie tam ci pasuję 8:E

W HWinfo bezpośrednio nie ma RGB w alertach, ale możesz ustawić sobie sygnał dźwiękowy po przekroczeniu temp, do tego dowolny jaki chcesz nawet jakiś własny np. syrena alarmowa :E Wyskakujący komunikat na ekranie o przekroczeniu.

Możesz dodać odpalanie jakiegoś pliku wykonywalnego softu po przekroczeniu temp który np. załączy wtedy miganie światełek w budzie itd.

Opcji na pewno jest wiele na różnych softach.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Przecież kabel Ci się nie uszkodzi sam z siebie w miesiąc :)

Z 4090 też najpierw co chwilę afery, a potem nagle cisza. Na forum też żadnej spalonej wtyczki. 

A czemu się ma nie uszkodzić w 1 miesiąc ? Widziałeś filmik derbauera? Nowy kabel i na start 23 A na jednej żyle, ile to podziała, jak tego nie zauważy ktoś ?

Ja sam wymieniałem już 3 kable na 4090, zanim się spaliły, bo co miałem czekać aż się ujara?

Inni w tym temacie też zgłaszali ze już kilka kabli wymienione maja

Opublikowano
8 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

w hwinfo chyba można nawet wstawić skrypt na wyłączenie kompa, jak się alert uruchomi

Na pewno, bo możesz dodać jakich chcesz plik wykonywalny, który zostanie uruchomiony po przekroczeniu ustawionej temp na danym sensorze.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

a gwarancja odrzucona przez "uszkodzenie mechaniczne" %-)

Wtedy to będzie kombo, sklep mnie wyr.... musiałem czekać, teraz ASUS ...

proby-samobojcze-large.jpg

3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Na nowym kablu miał wszystko okej. Na starym miał jazdę :)

a nowy kabel za chwilę będzie stary

Opublikowano

Czy te karty z oznaczeniem OC są jakkolwiek warte? Jestem ciekawy czym te karty się różnią od zrobienia samemu OC. 

Bo śmiesznie to wygląda, że z oznaczeniem OC te karty są średnio o 400 zł droższe. 

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@zielony21122 Opowiedz nam swoją historię. Czujesz lęk i przerażeniem gdy włączasz kompa? Czujesz smród spalenizny? Przewody parzą w łapki? Użyłeś nowego kabla czy styranego?

I przy okazji napisz, skąd dorwałeś 5090 bo mi umknęło :)

Gratuluję wbicia 1 miejsca w Steel Nomad :)

Lęk czuje na pewno (szczególnie jak widzę że czasem karta przekracza 600w np. w cyberku) , ale smrodu spalenizny na szczęście jeszcze nie  :D.

Nie sprawdzałem czy parzą czy nie ale zdecydowanie to sprawdzę.  Użyłem kabla 12HPWR od be quieta : https://www.bequiet.com/pl/accessories/3959

Kabla wcześniej używałem z 4090 FE  przez rok i 3 miesiące -  wpinałem i wypinałem go tylko raz, więc styrany raczej nie jest. 

Z x-kom.

Spoko, dzięki. 

Edytowane przez zielony21122
Opublikowano
6 minut temu, zielony21122 napisał(a):

Lęk czuje na pewno (szczególnie jak widzę że czasem karta przekracza 600w np. w cyberku) , ale smrodu spalenizny na szczęście jeszcze nie  :D.

IT wskoczyło do wora sportów ekstremalnych.
Jak skok na bungi. Nie dosyć, że płacisz, to jeszcze w trakcie zabawy obesrany, czy finał będzie z happy endem. 

Opublikowano
3 minuty temu, Johny72 napisał(a):

https://www.caseking.de/en/asus-tuf-geforce-rtx-5070-ti-oc-edition-16384-mb-gddr7-/GCAS-654.html

1.384,9 euro  :o  ciekawe ile w naszych sklepach będzie kosztować toż to prawie 6k złociszy.   

5200zł: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-asus-tuf-gaming-geforce-rtx-5070-ti-oc-edition-gddr7-16gb-dlss-4
Wystarczy, że klikniesz w zakładkę "raty" i tam masz wartość produktu. Pewnie w krótkim czasie ludzie wykupią 5070ti, będą drogie i niedostępne jak już pisałem wcześniej.