Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.05.2025 o 17:21, wallec napisał(a):

W 10 minut obejrzałeś 30 minutowe nagranie.

Ja obejrzałem nawet kilka razy i niestety nie znalazłem tam testów sterownika. W zasadzie żadnych testów tam nie znalazłem poza opowieściami gościa któremu coś tam kiedyś na innych kartach nie działało, a teraz działa na jeszcze innej karcie. Co to ma wspólnego z testami sterownika pojęcia niestety nie mam.

W dniu 22.05.2025 o 06:37, wallec napisał(a):

Dokładnie, jak ktoś kto zna wady sprzętu bo regularnie mu coś nie działało, a teraz testuje to samo i działa i chwali, to wiedz, że coś jest na rzeczy.

Tylko że gościu głównie opowiada że coś nie działało i nic nie testuje, bo testy tak nie wyglądają.

W dniu 22.05.2025 o 14:45, Vexis napisał(a):

Teraz jest 9070 XT Red Devil w Proline za 3299 zł.

Nawet mnie nie wkur....:metal: Jak nie mam wybitnie czasu to się nagle robi wysyp PowerColorów w normalnych cenach. I jak tu kupić jak nie mam kiedy przetestować. Jak się utrzymają jeszcze 3 tygodnie to będzie nowy Radek wjeżdżał na kwadrat :witojcie:

W dniu 23.05.2025 o 07:24, Lameismyname napisał(a):

Tak 2,5k aby ceną konkurowały jeszcze bardziej z RTX 5070 i byłby sztos.

9070 Hellhound był wyceniony na premierę na 620$, a teraz wychodzi że cena jest w okolicach 590$ więc nie ma co narzekać przy tym modelu. Nikt chyba nie sądzi że dobre niereferenty będą od razu szły w cenie MSRP. Zresztą lepsze 5070 też zaczynają się w okolicach 2700.

W dniu 23.05.2025 o 07:24, Lameismyname napisał(a):

Ktoś jest na bieżąco odnośnie wgrywania biosu z 9070XT do 9070? Już ten mod działa stabilnie czy nadal jest jako ciekawostka?

To raczej ciekawostka. By dowalić 100 W power limitu więcej do 9070 potrzeba model z dobrym chłodzeniem, które kosztują zazwyczaj tyle co najtańsze XT. Zyskujesz nie wiele więcej niż po OC 9070 które dalej będzie "zjadało" sporo mniej watów.

Edytowane przez voodoo34
Opublikowano (edytowane)

Czyli mam rozumieć, że jeżeli gość gra w gry od x lat.
Grał sobie w nie na rdna 1, rdna 2, rdna 3 i teraz gra w nie na rdna 4 i na rdna 4 problemy, które miał wcześniej to jest freezy, przycinki, niedziałające multi gpu/streaming itp a teraz działa to to nie są testy i rdna 1, rdna 2 i rdna 3 miały problemy sprzętowe tj. były/są elektrozłomem?

Jak inaczej się testuje sprzęt i postęp?

Np. miałem rx 5700. Nie działało mi x, y, z.
Teraz mam rx 9070xt. Działa mi x, y, z.

To nie jest test?

Edytowane przez wallec
Opublikowano

Red Devil ma troszkę lepsze chłodzenie. 1 heatpipe więcej. Fabrycznie ma troszkę wyższe zegary. Więc musisz sobie sam odpowiedzieć czy warto dopłacać do tych rzeczy.

• Upvote 1
Opublikowano

Takie małe info, trafiłem wersję RX 9070 XT Nitro+ na pamięciach Samsunga, zdecydowanie mniej się grzeją niż kości Hynix. W spoczynku w Windows jest około 38c, w Steel Nomad po 3 przejściach było max 70c gdzie na TUF RX 9070 XT i pamięciach Hynix miałem 82c-84c.

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, piotr07 napisał(a):

Takie małe info, trafiłem wersję RX 9070 XT Nitro+ na pamięciach Samsunga, zdecydowanie mniej się grzeją niż kości Hynix. W spoczynku w Windows jest około 38c, w Steel Nomad po 3 przejściach było max 70c gdzie na TUF RX 9070 XT i pamięciach Hynix miałem 82c-84c.

Hej.

Gdzie, jak to sprawdzić?

Organoleptycznie czy jakimś programem?

Opublikowano (edytowane)

@MadDog Hellhound ma 1 slot chłodzenia i 1 slot na wentylatory. W Red Devil same finy mają 2 sloty, a 3 slot zajmują wentylatory. Do tego Hellhound ma stock power limit 330W, a Red Devil 360W. Także przy dobrej sztuce może być sytuacja, że po UV i OC, Red Devil będzie 10% szybszy i do tego będzie dalej cichy. Także opisujmy różnice dokładniej, bo jakby mi ktoś napisał, że dopłacam 150 zł za 1 heatpipe i troszkę lepsze chłodzenie to bym nie dopłacił, a sens dopłaty w tym przypadku akurat jest, bo dopłacamy niecałe 5%, a mamy kartę z super kulturą pracy i będzie szybsza więcej niż te 5%. Nie wprowadzajmy użytkowników błąd. @pazuzel tutaj masz więcej info.
0000010238_2.jpg.07faab0b16eb51286c2c0bcf2a961788.jpg0000010238_4.jpg.e40511f780f3e00fd42932f61fb23307.jpg0000010239_5.jpg.3590c41cef3aa20dd64dc6aac8c26eb2.jpg0000010239_8.jpg.e5ded6187db192b287087e25d0a5524a.jpg

Edytowane przez Vexis
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nie trzeba być omnibusem, żeby wyobrazić sobie, że karta z dużo większym układem chłodzenia będzie się podkręcać lepiej, nie wydając przy tym odgłosów startującego samolotu.

Testy jednak wskazują, że overclocking w tych kartach niewiele daje w porównaniu do uzysku wydajności przy dobrym undervolcie, a wtedy te różnice w FPS są minimalne.

Nie neguję zakupu największej karty, bo kupiłbym wyłącznie dla lepszej kultury pracy, cichszych wentylatorów, ale dopóki nie chcesz kręcić karty do maximum, to różnicy wielkiej raczej nie będzie.

Po prostu omijał bym modele typu Asus prime 9070 xt oc edition, jeśli ktoś nie ma dobrze wentylowanej/otwartej obudowy.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano

@belegirmo dzięki, widzisz wziąłem fotkę ze sklepu i jeszcze są złe podpięte pod model XT :D
@Jedi88 przecież masz testy, gdzie po oc i zwiększeniu PL do ~360W masz 9070XT, które generują 26-27dB i kręcą się 1100-1200 RPM. Cisza i wydajność w jednym.

Opublikowano
13 minut temu, Vexis napisał(a):

@belegirmo dzięki, widzisz wziąłem fotkę ze sklepu i jeszcze są złe podpięte pod model XT :D
@Jedi88 przecież masz testy, gdzie po oc i zwiększeniu PL do ~360W masz 9070XT, które generują 26-27dB i kręcą się 1100-1200 RPM. Cisza i wydajność w jednym.

Tak i to mniej więcej napisałem w pierwszych 2 akapitach. Myk polega na tym, że to nie są kosmiczne różnice w FPSach.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Radziuwilk napisał(a):

https://www.youtube.com/watch?v=eZ_CXMKaafs

Nie wiem na ile ten test jest legitny, ale zakladam ze jest.

Pierwsze 4 gry sa bez bottlenecka... ja sie pytam gdzie ten progres???

Przeciez 5700xt rywalizowal z 2060S

3060 jest na poziomie 2080, 4060 jest szybszy od 3060, a 5060 jest zauważalnie lepszy od 4060/ wiec masz dużą różnice. 5070XT rywalizował raczej z 2070 i 2060S. 

• Like 1
Opublikowano
50 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Tak i to mniej więcej napisałem w pierwszych 2 akapitach. Myk polega na tym, że to nie są kosmiczne różnice w FPSach.

Kosmiczne nie, ale 5% będzie spokojnie, a dopłata jest nawet mniejsza. Poza tym po doświadczeniach z różnymi 6950XT, wiem, że nigdy więcej kart z lipnym chłodzeniem, zwłaszcza jak jest tak mała różnica w cenie.

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Vexis napisał(a):

Kosmiczne nie, ale 5% będzie spokojnie, a dopłata jest nawet mniejsza. Poza tym po doświadczeniach z różnymi 6950XT, wiem, że nigdy więcej kart z lipnym chłodzeniem, zwłaszcza jak jest tak mała różnica w cenie.

Przecież steel legend, hellhound, pure czy nawet gaming oc od Gigabyte to nie są karty z lipnym chłodzeniem. Mówię, nie neguję dopłaty za większe, lepsze chłodzenie, ale różnicy wielkiej nie będzicie.

Na ww. Asusa prime i na reapera bym uważał. Chyba, że ktoś ma otwartą, lub ogromną obudowę z dobrą wentylacją.

Edytowane przez Jedi88
  • Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

3060 jest na poziomie 2080, 4060 jest szybszy od 3060, a 5060 jest zauważalnie lepszy od 4060/ wiec masz dużą różnice. 5070XT rywalizował raczej z 2070 i 2060S. 

2080 jest szybsza od 4060 a 3060 wciąga nosem. 3060 wygrywa z nią ilością vramu a 4060 generatorem.

Opublikowano
5 godzin temu, Send1N napisał(a):

Panowie którzy kupili 9070xt pokazywali tutaj  że spokojnie dają radę np XFX swift czy Powercolor Reaper a są to "low endy"

Moim zdaniem warto skupić się na podstawowych modelach w jak najniższej cenie, aby zakup nad 5070ti miał jak największy sens finansowo.
Kolega @Krzysiak ma reapera i bardzo pozytywnie się wypowiada. O SWFT ktoś też pisał w superlatywach.

• Upvote 2