Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, tomcug napisał(a):

Kostki od Samsunga są 1-2% wolniejsze przy tym samym zegarze, ale tego i tak nie zauważysz ;)

A potencjał OC? Często się zderzałem z opiniami typu: "Hynixy są gorętsze ale się lepiej kręcą".
Miałeś trochę radków z serii 9xxx - jakieś obserwacje na ten temat z pierwszej ręki?

Opublikowano
6 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Lameismyname Podczas zabawy LLM moje -80MV powiedziala "papa" xD Zszedlem do -70MV i jest stabilnie.

OC i UV trzeba testować długofalowo w różnych scenariuszach, a i tak nigdy nie wiesz czy coś się nie wykrzaczy.
Tutaj po prostu trzeba przy niestabilnościach schodzić z lekkim zapasem aż się znajdzie stabilne ustawienie.

Opublikowano

Mnie właśnie dziwi dobra forma 7800XT i 7900XT/XTX w ostatnim roku w grach z Ray Tracingiem. Chyba developerzy zaczęli tuningować zwykle RT tak aby nie przeciążać RDNA3?? 

Bo jest tak że ciężko się grało z RT na RDNA3 a teraz patrząc na ostatni rok to jakby już się nagle da? :E

PT nadal poza zasięgiem i nawet na RX9070 jest ciężko głównie przez brak Ray Reconstruction. Tutaj AMD dowiozło zgodnie z oczekiwaniami czyli minęło 6 miesięcy od premiery RR i jest jedno wielkie gówno i już zapomnieli o tym zanim jeszcze zaimplementowali w dwóch grach :kupa:

• Like 1
Opublikowano
48 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Chyba developerzy zaczęli tuningować zwykle RT tak aby nie przeciążać RDNA3?? 

To wynik tylko i wylacznie z tego, ze efekty sa slabe lub uproszczone, lub deweloperzy optymalizuja pod konsole (czyt: uproszczaja znowu) ;) 

Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

A potencjał OC? Często się zderzałem z opiniami typu: "Hynixy są gorętsze ale się lepiej kręcą".
Miałeś trochę radków z serii 9xxx - jakieś obserwacje na ten temat z pierwszej ręki?

Na wszystkich kartach, jakie miałem, Samsungi kręciły się lepiej. O ile kontroler pozwolił to wykorzystać, bo np. w 9070 GRE mogłem w grach ustawić 2850 MHz (jak na kostki 2250 MHz świetny wynik), ale na pulpicie czarny ekran przy zegarze powyżej 2650 xD Może to kwestia sterowników, nie wiem, bo na wszystkich trzech 9070 GRE dokładnie to samo, czyli to nie kwestia stricte jakości krzemu. Ewentualnie przy dwóch brakujących kostkach kontroler świruje czy coś, bo na 9070 i 9070 XT z Samsungami tego nie widziałem.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o temperatury steel legend 9070 XT to należy zauważyć, że nie jest to karta out of the box. Standardowa krzywa jest niewystarczająca i temperatury są niepotrzebnie wysokie. Przy moich ustawieniach oscyluje wokół 1800-2500 rpm, przy czym 2500 rpm dopiero przy +10% mocy. Zazwyczaj non stop 2000 rpm i nie wybija się poza wentylatory obudowy, czy AIO.

Karta wymaga dobrej regulacji, temperatury są takie jak podałem powyżej. Tak to u mnie wygląda:

IMG_20260709_160631_552.jpg

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
2 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Jedi88 Musisz miec bardzo glosny komputer. U mnie wentylatory obudowy i CPU chodza praktycznie caly czas na 600 RPM, a na wyzsze obroty wchodza tylko przy kompilacji shaderow xD Wystarczy ze karta wchodzi na 1300 RPM i juz sie zaczyna przebijac.

Co tu dużo mówić. Już 2 raz nie popatrzyłem i wrzuciłem posta do złego tematu, tylko tym razem pasuje :hahaha:. Niech już zostanie.

Wentylatory Arctic liquid freezer 360 pro są dosyć głośne. Karta na 2000 RPM znacznie cichsza.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Jedi88Kurzu duzo nie zbiera? U mnie zbiera, mimo niskich RPM.

Mam małą obudowę jonsbo D31 mesh w układzie komina, więc większość zatrzymuje się na kratce wentylatorów wlotowych na dole. Powiedzmy, że po pół roku ściągnąłem bardzo niewielką ilość kurzu z radiatora. Jest lepiej niż myślałem.

Edytowane przez Jedi88
  • Upvote 1
Opublikowano

Lama tam coś wyżej pisał o obserwejszyn :P samsungów i hynixów  na radeonach 9xxx to z mojej strony organoleptycznie obmacane i obserwowane były 4szt. 9060xt 16gb , pierwsza moja szafir pulse na samsungach kupiona koniec grudnia 2025r. , 3 szt. następne dla ludzików do zestawów na przestrzeni  mnw. luty 2026 do maja  i w tym wypadku  2szt szafir pulse i 1szt. gigabyte  już na hynixach . Śmiało można stwierdzić że temp. na hynixach były we ch.. wyższe w samym idle moj szafir 41-44c  a tamte z tego co pamiętam wyżej o 10-12c wyżej , na starcie 54-56c.  

Opublikowano
W dniu 8.07.2026 o 18:58, Lameismyname napisał(a):

Ma przebłyski ale chyba cześciej w pędzel dostaje od 9070XT jak nie. W RT już całkiem.

Pamiętam jak rok temu XTX rywalizował z 4080 a tu już prawie poziom 4090 z ray tracing 

IMG_7064.thumb.png.d37e1dfd0a9d8bc148c19630641c7093.png

Opublikowano
Godzinę temu, unadarek napisał(a):

Lama tam coś wyżej pisał o obserwejszyn :P samsungów i hynixów  na radeonach 9xxx to z mojej strony organoleptycznie obmacane i obserwowane były 4szt. 9060xt 16gb , pierwsza moja szafir pulse na samsungach kupiona koniec grudnia 2025r. , 3 szt. następne dla ludzików do zestawów na przestrzeni  mnw. luty 2026 do maja  i w tym wypadku  2szt szafir pulse i 1szt. gigabyte  już na hynixach . Śmiało można stwierdzić że temp. na hynixach były we ch.. wyższe w samym idle moj szafir 41-44c  a tamte z tego co pamiętam wyżej o 10-12c wyżej , na starcie 54-56c.  

Zachęcony jutro odpalam kompa na sprzedaż w którym mam Pulse'a. Tam powinien być PTM i Samsungi ale już nie pamiętam. Jeśli tak cena +100pln :cool:

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, unadarek napisał(a):

Lama tam coś wyżej pisał o obserwejszyn :P samsungów i hynixów  na radeonach 9xxx

W skrócie - lepiej trafić na Samsungi ale to ponoć teraz nie problem ;) 

1 minutę temu, wallec napisał(a):

Pamiętam jak rok temu XTX rywalizował z 4080 a tu już prawie poziom 4090 z ray tracing 

Sam XTX to był niezły mocarz. Szkoda, że czerwoni nie wypuścili takiego koksa w tej generacji.

Teraz, Grolshek napisał(a):

Zachęcony jutro odpalam kompa na sprzedaż w którym mam Pulse'a. Tam powinien być PTM i Samsungi ale już nie pamiętam. Jeśli tak cena +100pln :cool:

Taaa.... Mirki handlarze z allegro/olx podłapią i zaraz będzie "wersja selekt z Samsungami" albo "Perła loterii pamięciowej" i myk parę stówek w górę.
"Panie, szwagier miał na Hyniksach to jak budę trzymał pod biurkiem to aż mu stopę poparzyło i do dzisiaj na rencie siedzi, a tutaj świeżutkie Samsungi selekty kości co miały trafić do bogatego szejka ale się rozmyślił bo konsolę kupił - bierzesz Pan czy nie bo tutaj zaraz klient umówiony i trzech w kolejce czeka. I nie mów Pan, że drogo... ja do tego interesu to praktycznie dokładam bo serce mam dobre"

:rotfl: