Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysiak napisał(a):

Testujesz GPU którego testów jest w pip w internecie :hihot:

a czy ja robie testy w meijscach CPU, testy przewidziane przez producenta, czy testy w miesjcach GPU???

Jakbym byl producentem demo testowe tak bym spreparowal, ze by bylo wszystkiego po trochu...

Opublikowano
Teraz, wallec napisał(a):

Czyli w sumie warto dobrze zainstalować windę, bo to może dać więcej niż kilka generacji cpu, wtf?

Pod wyniki (przynajmniej w benchu cyberka) ma to znaczenie...w realnym graniu jadąc na limicie GPU żadnego :) 

Opublikowano
2 minuty temu, Zachy napisał(a):

ja bym to inaczje nazwal - kazda platforma dziala troche inaczej i w zaleznosic od rozdizelczosci rozne czesci skladowych wynikow moga sie roznic

To tak nie działa, rozdzielczość nie ma z tym żadnego związku. Mógłbyś w Cyberku zrobić w 1080p porównanie 9850X3D i 270K w dwóch miejscach - w mieście, gdzie CPU jest dociskane, oraz na obrzeżach, gdzie GPU ma większe znaczenie. I by Ci wyszła w pierwszym scenariuszu wygrana 9850X3D, a w drugim 270K. Bez zmiany rozdzielczości.

Opublikowano
Teraz, Zachy napisał(a):

a czy ja robie testy w meijscach CPU, testy przewidziane przez producenta, czy testy w miesjcach GPU???

Jakbym byl producentem demo testowe tak bym spreparowal, ze by bylo wszystkiego po trochu...

To demo ma się nijak do rozgrywki i jest tak w wielu tytułach, nie tylko w tym, można w nim testować i gpu vs gpu, oraz cpu vs cpu, ale trzeba wiedzieć, jak testować 

Opublikowano
5 minut temu, tomcug napisał(a):

Bez urazy, ale jedynym betonem w tym temacie jesteście Wy dwoje. Zero wiedzy na temat tego, jak działają bottlenecki, jakie są różnice między platformami w kwestii sprawności PCIe, itd. W efekcie wyciągacie masę błędnych wniosków.

Dzięki 👍 dobrze wiedzieć że jeżeli chcesz sobie porównać responsywnosci i tzw flow platformy w różnych scenariuszach, w tym w grach tak jak w nie grasz to coś jest z Tobą nie tak 😀 

Na szczęście nigdy specjalnie się nie przejmowałem takimi diagnozami 😀 

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Fenrir_14 napisał(a):

dobrze wiedzieć że jeżeli chcesz sobie porównać responsywnosci i tzw flow platformy w różnych scenariuszach, w tym w grach tak jak w nie grasz to coś jest z Tobą nie tak

I znowu odwracasz kota ogonem. Nikt nie pisał, że jest w tym coś złego. Ale Waszym problemem jest to, że wyciągacie złe wnioski na podstawie testów, których nie bardzo rozumiecie, co one dokładnie testują.

• Thanks 1
  • Upvote 6
Opublikowano
Teraz, Fenrir_14 napisał(a):

Dzięki 👍 dobrze wiedzieć że jeżeli chcesz sobie porównać responsywnosci i tzw flow platformy w różnych scenariuszach, w tym w grach tak jak w nie grasz to coś jest z Tobą nie tak 😀 

Na szczęście nigdy specjalnie się nie przejmowałem takimi diagnozami 😀 

To, że się nie przejmowałeś takimi diagnozami, widać w twoich twierdzeniach :hahaha:

Opublikowano (edytowane)

@tomcug

mi wlasnie to chodzi,

wiele niezlaleznych testow w sieci pokazuje to samo

gdzie jest mocniejsze uzycie gpu tam Core Ultra potrafi wykrecic lepsze fps  niz x3d.

x3d ma najwiekszy dopal w niskich rozdzialkach,

a core ultra jak sie cisnie caly system mocniej odzyskuje lekko wigor.

alez my wiemy co dokladnie testujemy i dlaczego :D

TYlko wy kladziecie nacisk na TEST SAMEGO CPU, 

a my niekoniecznie.

Sprawdzamy jak zachowuja sie OBIE PLATFORMY w zadanych warunkach - wedle naszego uznania.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
1 minutę temu, Zachy napisał(a):

gdzie jest mocniejsze uzycie gpu tam Core Ultra potrafi wykrecic lepsze fps  niz x3d

Tyle, że to są tak małe różnice w wariancie 100% limitu GPU, że one w praktyce nie mają najmniejszego znaczenia.

Opublikowano

@tomcug

mi wlasnie to chodzi,

wiele niezlaleznych testow w sieci pokazuje to samo

gdzie jest mocniejsze uzycie gpu tam Core Ultra potrafi wykrecic lepsze fps  niz x3d.

x3d ma najwiekszy dopal w niskich rozdzialkach,

a core ultra jak sie cisnie caly system mocniej odzyskuje lekko wigor.

alez my wiemy co dokladnie testujemy i dlaczego :D

TYlko wy kladziecie nacisk na TEST SAMEGO CPU, 

a my na odwrot.

Jakie to są testy, ale takie nie w formie fejkowych filmików z YT tylko jakiś poważnych redakcji 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Zachy napisał(a):

@tomcug

Ale to też tłumaczył już @tomcugprzy okazji testów pentiaka...w inlelu lepiej działa podsystem pcie stąd na limicie gpu gdzie cpu się nudzi mogą być delikatnie wyższe wyniki na nim ;) 

Nie ma sensu odkrywać koła od nowa ;) 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, tomcug napisał(a):

Tyle, że to są tak małe różnice w wariancie 100% limitu GPU, że one w praktyce nie mają najmniejszego znaczenia.

np + 3,5fps przy średnim i -1.7fps przy minimalnym, a to wszystko przy 120fps i więcej, bo tak mu wyszło

9800x3d jest gorszy o 3fps w średnim, ale lepszy o 2 w minimalnym, normalnie baty dostał :hihot:

Edytowane przez SylwesterI.
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Jakie to są testy, ale takie nie w formie fejkowych filmików z YT tylko jakiś poważnych redakcji 

Nawet testy na itharwdare to pokazują, popatrz na minimalny fps

obraz.thumb.png.d6ab28da870fd08cda4c1282eae29a5d.png

obraz.thumb.png.bde5745bb00cce1a34092a1702dc9ce8.png

obraz.thumb.png.95321c9fb36472f38c44ef45944b2387.png

obraz.thumb.png.09cbab8fdd6906a4d654e962bf9edfd8.png

Edytowane przez wallec
Opublikowano
4 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

poszukaj sobie pan inteligent sam

ja szukam zgubionych 100fps w CP2077 i zanizania wydajnosci w innych testach

sa kanaly na yt ktore sestuja przekrojowo x3d i intele - czy to 13/14 gen, czy 15gen

i ich wyniki sa podobne

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, wallec napisał(a):

Nawet testy na itharwdare to pokazują, popatrz na minimalny fps

obraz.thumb.png.d6ab28da870fd08cda4c1282eae29a5d.png

obraz.thumb.png.bde5745bb00cce1a34092a1702dc9ce8.png

i co ty wyczytałeś z tych testów?

Jak tam w minimalnym fps intel obrywa, co najwyżej remisuje z amd :hihot:

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano

@tomcug nie widzę sensu dalszej dyskusji skoro tak stawiasz sprawę 😀 Pisałem Tobie raptem kilka godzin wcześniej o co mi chodzi ale żeście się zafiksowali na punkcie wyników i tyle. Pisałem żebys porównał sobie te wcześniej przytaczane cepy w miejscach np z dużą ilością aktywnych npecow to sam żeś stwierdził że to bez sensu bo ten słabszy proc momentalnie by klękł (nawet w wyższych rozdzialkach) a teraz znowu inna śpiewka. 

• Haha 1
Opublikowano

poszukaj sobie pan inteligent sam

ja szukam zgubionych 100fps w CP2077 i zanizania wydajnosci w innych testach

sa kanaly na yt ktore sestuja przekrojowo x3d i intele - czy to 13/14 gen, czy 15gen

i ich wyniki sa podobne

aha 

:hahaha:

Opublikowano
9 minut temu, wallec napisał(a):

Masz, będzie Ci łatwiej:
Zrzutekranu2026-03-29225857.thumb.png.4df38c45092c8510da6dbe65b2b39825.png

Zrzutekranu2026-03-29225929.thumb.png.fec76573da5c665437b2b5e23a659f08.png

A co ty tutaj wyczytałeś :hahaha:

skoro te testy są w różnych grach :hahaha:

w testach z rt nie ma gier, które rt nie wspierają, więc jak to chcesz porównywać 1:1 :boink:

mało tego x3d w jednych i drugich wygrywa z nowymi kapciami intela