Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Zachy napisał(a):

skoro ci 270k nie podpowiada cenowo, mozliwosciami itp to nie jest procesor dla ciebie.

dla jednego cos jest ciekawe, dla innego nie musi takie byc

czy twoje preferencje to absolut dla wszystkich?

@wallec chce wycisnac maksa z tego co Intel zaserwowal,

to zmienia.

No nie jest, bo nie lubię płacić więcej za mniej, ale to teraz wychodzi, że jest nowe "feature" u intela 

Opublikowano (edytowane)

A czy ty rozumiesz ze nowy bios oficjalnie wprowadzil obsluge 270k+ ?

I np apo + binary tool mogly tez zaczac dzialac?

To oskarzasz innych o oszustwo jeszcze.

Ja nie jestem tu od tego zeby ci mowic jak masz system skonfigurowac zebys mial lepsza wydajnosc :salut:

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
7 minut temu, Zachy napisał(a):

Ja tylko podalem fakt cen,

mi to rybka co bedzie lepsze,

bo to wtedy kupie

fakt faktem 270k jest ciekawie wyceniony i o to mi chodzilo.

@SylwesterI.

Chce powtorzyc test zeby miec pewnosc ze byl dobrze zrobiony

i na mojej platformie po update biosu i firmware do mobo.

bo to przynioslo spory + wydajnosci,

poza optymalizacja systemu.

a ty dalej swoje i z ta sama kiepska retoryka :smiech:

Sprawdź jeszcze proszę APO i ta drugą nową „wajchę” od intela IBOT

Opublikowano
Teraz, Zachy napisał(a):

Czlowieku zarzucasz mi znowu jakies klamstwo, matactwo itp

Bo co - FPS ci sie nie zgadza i nie wiesz jak to ugryzc?

Nie moj problem.

:hahaha:

forum jest od dzielenia się informacjami , walcuś to wie, zdradził że ruszanie kamerką dało 10fps więcej , ty się chowasz z magicznym "cyk" i 37fps, a nawet zapowiadasz kolejny "cyk" 

Opublikowano
16 minut temu, wallec napisał(a):

Ale Ty ogarniasz że w benchmarku są generowane inne rzeczy niż w realnej grze i my go używamy do tego aby porównać ilość fps na stock i po tuningu na niepełnym gpu load?

I spoko. Gorzej, jak go zaczynacie używać do porównywania różnych procesorów, do czego się w ogóle nie nadaje.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, znaFca napisał(a):

WAŻNE, ŻE PROC TANI !!!! To, że reszta aby były wyniki jak u nich wyjdzie w opór drożej niż na AMD, to tylko drobny szczegół...

3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No to już się mści na Intelu kiepska platforma, ale do tego już się człowiek przyzwyczaił.

Mało tego pakować tyle kasy w martwą już podstawkę :stryczek:

19 minut temu, wallec napisał(a):

Ale Ty ogarniasz że w benchmarku są generowane inne rzeczy niż w realnej grze i my go używamy do tego aby porównać ilość fps na stock i po tuningu na niepełnym gpu load?

Równie dobrze mogę powiedzieć że wkleiłeś screen z inną ilością postaci itp i dlatego masz niecałe 5% większe fps.

Rownie dobrze mogę poprosić żebyś nagrał 5 minutowe nagranie jak biegasz po mieście wsiadasz do auta wchodzisz do budynku, lądujesz interfejs i wtedy porównać 1% low, avg oraz min fps a także ilość stuteru spowodowanego ewentualnym amdipem.

I dobrze rozumiem że Ty poprosiłeś kolegę żeby Ci zrobił print screen z fpsami i je tutaj wklejasz???

nagrywaj, ja też nagram 

ps. Walcuś jak wyniki się zgadzały dla ciebie to nie miałeś problemów z porównaniami

a jak ty grasz w cp2077 benchmark i cieszysz się, że tam więcej fps, a w realnej rozgrywce mniej, to wiesz ... ten teges

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

forum jest od dzielenia się informacjami , walcuś to wie, zdradził że ruszanie kamerką dało 10fps więcej , ty się chowasz z magicznym "cyk" i 37fps, a nawet zapowiadasz kolejny "cyk" 

Omg, skończ proszę z kamerką, bo sam po zakwestionowaniu różnicy zauważyłem, że kadr jest inny (mam klawe Bluetooth połączoną z touchpadem i mi się przesunęło) i potem wkleiłem dobre screeny gdzie też były różnice na innych prędkościach RAM…

Opublikowano (edytowane)

@wallec

powtorze test tej miejscowki i wbudowanego bencha jak sie upewnie ze na obu dziala APO + Binary.

w SOTR z tymi apkami z 347 fps podskoczyl mi do 410 :)

+ cos tam przy systemie jeszcze gmeralem w miedzyczasie tez.

@znaFca

ja mam obie paltformy - x3d i ar.

wiec staram sie byc obiektywny posiadajac oba zestawy.

masz z tym jakis problem?

jestem z Gdanska, jesli to cos zmienia :rotfl:

a ten przytyk zachowaj dla swoich kolegow.

Edytowane przez Zachy
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

nagrywaj, ja też nagram 

ps. Walcuś jak wyniki się zgadzały dla ciebie to nie miałeś problemów z porównaniami

a jak ty grasz w cp2077 benchmark i cieszysz się, że tam więcej fps, a w realnej rozgrywce mniej, to wiesz ... ten teges

Nie wiem czy mam mniej w realnej rozgrywce bo nie porównywałem;)

Opublikowano
9 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Jak ktoś chce kupić proca na kilka lat i potrzebuje wszechstronnego CPU w dobrej cenie, to czemu nie? Wtedy "martwość" tej podstawki nie ma znaczenia.

• Upvote 3
Opublikowano
3 minuty temu, tomcug napisał(a):

Jak ktoś chce kupić proca na kilka lat i potrzebuje wszechstronnego CPU w dobrej cenie, to czemu nie? Wtedy "martwość" tej podstawki nie ma znaczenia.

Zobaczymy ile będzie % różnicy pomiędzy 1 gen. am5 a ostatnią, a nawet 2gen. a ostatnią

Czy nie wyjdzie, żeby lepiej się w martwe na starcie podstawki intela jednak nie ładować 

Opublikowano

Ale to pytanie co najwyżej do wróżbity Macieja, jaka będzie różnica na koniec życia AM5 %-) Jak ktoś ma takie wymagania wobec proca, które napisałem wyżej, to Arrow Refresh po prostu daje radę i nie ma co tego negować.

Opublikowano
Teraz, tomcug napisał(a):

Ale to pytanie co najwyżej do wróżbity Macieja, jaka będzie różnica na koniec życia AM5 %-) Jak ktoś ma takie wymagania wobec proca, które napisałem wyżej, to Arrow Refresh po prostu daje radę i nie ma co tego negować.

Nie zgadzam się z tym, skoro na starcie na martwej podstawce jest słabszy, tym bardziej, żeby powalczył trzeba ładować drogiego mobasa i ramki z gw. high oc 

2 minuty temu, Zachy napisał(a):

@SylwesterI.

no dobra, wygrales, mam taka wajche w domu, ze jak ja uzyje to nagle cpu dostaje 50% kopa,

zadowala cie ta odpowiedz?

Ja to wiedziałem, wszyscy widzą te magiczne "cyk" , a czy to wajcha/wihajster/hax, to mało kogo

Opublikowano (edytowane)

... ta wajcha nazywa sie - 2nd bios + update bious do najnowszej wersji + update FW na plycie.

:bandyta:

Pogodz sie z faktami, ze na Intelu to moze przyniesc wymierne korzysci.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Zachy napisał(a):

... ta wajcha nazywa sie - 2nd bios + update bious do najnowszej wersji + updat FW na plycie.

:bandyta:

Pogodz sie z faktami, ze na Intelu to moze przyniesc wymierne korzysci.

images.jpg.4ea8dc64818618b5d0a6e2162b867eae.jpg

dawaj te "wyniki" na nowym biosie :hura:

@tomcug

no to Cię nowe testy czekają, stare do kosza, wychodzi na to, że nowe biosy = nowe przetasowanie w testach, +37fps, po zmianie biosu nie w kij dmuchał, wyjdzie w końcu, że intel ma topkę nad topkami 

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano

@Zachy - na chwile obecna widze, ze to Ty tutaj siejesz najwiekszy zamęt a potem placz i raporty. Reszta nie pozostaje Ci dluzna i nie jest krystaliczna ale siewcą zamętu jesteś obecnie Ty
Uspokuj sie bo wyjedziesz w Bieszczady

Co do reszty osob (m.in @SylwesterI.) - rowniez i Wam proponuje sie uspokoic i kontynuowac rozmowe w temacie trzymając odpowiedni poziom

Ci co mnie odrobine znaja, wiedzą, ze proszę raz. Drugiej prosby nie bedzie

• Upvote 1