Isharoth Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Reaktywacja popularnego tematu. Jak tam u was sytuacja? Ja czekam na odbiory, które będą jakoś kwiecień/maj 2025. Powoli planuję już wykończenie. Przeraża mnie ile dziś trzeba zapłacić za kuchnię. Zrobiłem sobie projekt w plannerze IKEA i wyjdzie to spokojnie >20k zł. Na szczęście w standardzie wykończenia u mojego dewelopera są pomalowane ściany, więc może na początek wykończę mieszkanie w bardzo minimalnym stopniu. Byle była cała łazienka i kuchnia i żeby było gdzie spać, a resztę mebli będę już sobie potem dokupywał. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trepek Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Ja wymieniam dwa okna dachowe, w 2019r płaciłem za wymianę 4400, teraz 6800 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spychcio Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Oo nasz kultowy wątek, całe szczeście zakupa mam za sobą, 60m2 :))) dla singla. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mag_zbc Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 1 godzinę temu, Isharoth napisał: Przeraża mnie ile dziś trzeba zapłacić za kuchnię. Dlatego polecam zrobić to co ja zrobiłem, czyli położyć płytki samemu, wbrew pozorom nie jest to trudne, szczególnie jeżeli w mieszkaniu deweloperskim masz proste ściany i podłogi - ja w bloku z lat 90 nie miałem i trzeba było wyrównywać klejem, ale ostatecznie wyszło nawet porządnie. Koszty narzędzi prawie zerowe, bo kupujesz na Olx używaną porządną przecinarkę, robisz remont, a dwa tygodnie później sprzedajesz przecinarkę za tyle samo. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spychcio Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Całe szczęście mam super wuja, który całe życie wykańcza mieszkania, domy i ogarnął mi w prezencie całe mieszkanie (60m2) od stanu deweloperskiego pod klucz za 50% ceny:)) to się nawet nie zastanawiałem:) 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crew 900 Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Przez takie gnidy ludzi w tym mnie nie stać a własne M https://wiadomosci.wp.pl/3601-aktow-notarialnych-tak-kancelaria-wiceministra-jacka-tomczaka-zarabia-na-branzy-deweloperskiej-7086962786790080a Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasm Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s To jak to jest z tym praniem? 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheMr. Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s (edytowany) @Crew 900 To jest połowiczna prawda. Skumulowana inflacja zrobiła swoje, i ceny mieszkań to pokazują. Mieszkania przed pandemią były po 7k-9k/m2 zł, obecnie +45%. I możesz znaleźć mieszkania już właśnie w takich cenach, 10-13k/m2 zł. Edytowano %s o %s przez TheMr. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klakier1984 Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Tylko na kaloryferze Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Isharoth Napisano %s o %s Autor Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s (edytowany) 5 godzin temu, Spychcio napisał: Oo nasz kultowy wątek, całe szczeście zakupa mam za sobą, 60m2 :))) dla singla. Jaki luksus. Ja niestety mogłem sobie pozwolić na 44m2. Ale w fajnym miejscu, no i w sumie nie wiem czy potrzebowałbym większe mieszkanie dla siebie. Mniejsze łatwiej wysprzątać, a sypialnię będę miał większą niż obecnie, bo aż ponad 13m2. O metr szersza od obecnej, przy tej samej długości. Jedyne czego mi będzie brakować to jakiegoś małego pokoiku do trzymania różnych badziewi i kartonów. Początkowo planowałem sobie wymurować taką garderobę, ale musiałbym z kuchni trochę miejsca odjąć, a na to nie mogę sobie już zbytnio pozwolić. Także przy 44m2 trzeba iść na pewne kompromisy, ale jak na mieszkanie dla singla to naprawdę nie ma co narzekać. Gdyby nie te wzrosty cen po pierwszych dopłatach 'dla deweloperów' i inflacją to może mógłbym sobie pozwolić na więcej. Niestety nie zdążyłem się załapać przed. Edytowano %s o %s przez Isharoth Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spychcio Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 1 minutę temu, Isharoth napisał: Jaki luksus. Ja niestety mogłem sobie pozwolić na 44m2. Ale w fajnym miejscu, no i w sumie nie wiem czy potrzebowałbym większe mieszkanie dla siebie. Mniejsze łatwiej wysprzątać, a sypialnię będę miał większą niż obecnie, bo aż ponad 13m2. O metr szersza od obecnej, przy tej samej długości. Jedyne czego mi będzie brakować to jakiegoś małego pokoiku do trzymania różnych badziewi i kartonów. Początkowo planowałem sobie wymurować taką garderobę, ale musiałbym z kuchni trochę miejsca odjąć, a na to nie mogę sobie już zbytnio pozwolić. Także przy 43m2 trzeba iść na pewne kompromisy, ale jak na mieszkanie dla singla to naprawdę nie ma co narzekać. Gdyby nie te wzrosty cen po pierwszych dopłatach 'dla deweloperów' i inflacją to może mógłbym sobie pozwolić na więcej. Niestety nie zdążyłem się załapać przed. No mi się właśnie udało idealnie przed i dlatego 60m2 a nie 40m2. Chociaż raz w życiu miałem z czymś fart. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yzo Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Koniecznie weź kogoś do odbiorów + inspekcji kanalizacji, żeby sprawdzić wszystko dokładnie ;). Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasm Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s (edytowany) 59 minut temu, Spychcio napisał: No mi się właśnie udało idealnie przed i dlatego 60m2 a nie 40m2. Chociaż raz w życiu miałem z czymś fart. Idealnie przed czyli w 2012? Od 2013 do dziś co rok jest znacznie drożej. Edytowano %s o %s przez michasm Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheMr. Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s A od 2015 roku co roku masz 10-15% podwyższaną minimalną. Ba, nawet dwa razy do roku w ostatnim czasie Idealny zakup ma mieszkanie/dom był w 2014-2016 roku. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spychcio Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Przed chwilą, michasm napisał: Idealnie przed czyli w 2012? Odebrałem mieszkanie 2 lata temu, a rezerwowałem ok. 4 lata temu, jak jeszcze totalnie nic nie stało, były tylko plany/projekty. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasm Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Przed chwilą, Spychcio napisał: Odebrałem mieszkanie 2 lata temu, a rezerwowałem ok. 4 lata temu, jak jeszcze totalnie nic nie stało, były tylko plany/projekty. To jakbyś zarezerwował 5 lat temu zamiast 4 to byś miał 15-20 procent taniej. I tak samo 6 i 7 lat temu. To chyba był najgorętszy okets wzrostu cen i co roku każdy mówił, że mógł kupić rok wcześniej znacznie taniej. Mistrzem ten co kupił miejsce postojowe za 5-15k. Teraz 80k w górę 😅 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spychcio Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s Tam gdzie kupiłem, wtedy cena wynosiła 4800zł m2 a teraz jest 8800zł m2, więc przynajmniej dla mnie to był fart bo milionerem nie jestem Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheMr. Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 23 minuty temu, Spychcio napisał: Odebrałem mieszkanie 2 lata temu, a rezerwowałem ok. 4 lata temu, jak jeszcze totalnie nic nie stało, były tylko plany/projekty. 4 lata temu za 4800, wooow, to mega fart. Średnia ofertowa we Wro w 2020 była na poziomie 7-8k, i to był skok z 5k w 2019 roku Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8V32 PcLab Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 9 godzin temu, Spychcio napisał: Oo nasz kultowy wątek, całe szczeście zakupa mam za sobą, 60m2 :))) dla singla. Łooo panie, to możesz się czuć jak prezydent, bo on ma 132 na dwoje Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spychcio Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s 17 minut temu, 8V32 PcLab napisał: Łooo panie, to możesz się czuć jak prezydent, bo on ma 132 na dwoje Zdaje sobie sprawę, że to i tak małe mieszkanie, ale cieszę się, że mam 3 pokoje... salon z aneksem, sypialnie i nareszcie gaming room:) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Isharoth Napisano wczoraj o 09:40 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano wczoraj o 09:40 15 godzin temu, Yzo napisał: Koniecznie weź kogoś do odbiorów + inspekcji kanalizacji, żeby sprawdzić wszystko dokładnie ;). A właśnie co do odbiorów, to korzystał ktoś może z usług 'Pewny Lokal'? Jeśli tak to jak wasze odczucia? 15 godzin temu, TheMr. napisał: A od 2015 roku co roku masz 10-15% podwyższaną minimalną. Ba, nawet dwa razy do roku w ostatnim czasie Idealny zakup ma mieszkanie/dom był w 2014-2016 roku. Ano, ale teraz przy okazji inflacji + dopłat dla deweloperów za poprzedniego rządu był największy skok cen. Przynajmniej jak patrzę na wykres na trojmiasto.pl Załamałem się jak zobaczyłem jak ceny nagle mocno wzrosły. Dobrze że teraz trochę stanęły w miejscu, ale nie byłbym takim optymistą. Zapotrzebowanie na nieruchomości w dużych miastach jest nadal przeolbrzymie. Jeśli ceny mieszkań spadną, to najwyżej w tych małych miejscowościach, z których wszyscy się przeprowadzają do miast. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camis Napisano wczoraj o 10:14 Zgłoś Udostępnij Napisano wczoraj o 10:14 Panie to przez pomyłkę było!!11 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheMr. Napisano 23 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 23 godziny temu 44 minuty temu, Isharoth napisał: Ano, ale teraz przy okazji inflacji + dopłat dla deweloperów za poprzedniego rządu był największy skok cen. Przynajmniej jak patrzę na wykres na trojmiasto.pl Załamałem się jak zobaczyłem jak ceny nagle mocno wzrosły. Dobrze że teraz trochę stanęły w miejscu, ale nie byłbym takim optymistą. Zapotrzebowanie na nieruchomości w dużych miastach jest nadal przeolbrzymie. Jeśli ceny mieszkań spadną, to najwyżej w tych małych miejscowościach, z których wszyscy się przeprowadzają do miast. Owszem. Teraz się właśnie zastanawiam czy już kupować coś dla przyszłego pokolenia, czy jednak poczekać, a jak poczekam to znowu będę pluł sobie w brodę że nie kupiłem Ciężko przewidzieć co się będzie działo z tymi cenami. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się