Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To już pytanie kto jakich cudów oczekuje. Z planowaniem ergonomii, układu mebli Itp. uważam, że nie mam większego problemu, jestem wręcz zbyt wybredny, jeśli chodzi o układy mieszkań, co przy moim śmiesznym budżecie mnie gubi. 

A jak zapomnisz o jakimś gniazdku itp. to od użycia przedłużacza też się swiat nie zawali, to nie będzie apartament galmour za miliony monet. :)

Nie powiem, sam dawno temu pewnie bym robił głupie błędy, ale remont pokoju nauczył mnie swego czasu myślenia o detalach, a niedogodności w domu rodzinnym pokazały, co robić, a czego nie robić.

Jane, dom to już inny kaliber - ogarnięcie też z zewnątrz ogrzewanie itp 

Edytowane przez Zas
Opublikowano
3 minuty temu, Zas napisał(a):

Z planowaniem ergonomii, układu mebli Itp. uważam, że nie mam większego problemu, jestem wręcz zbyt wybredny

Jeśli nigdy nie zrobiłeś całego mieszkania od zera, to możesz się zdziwić ile 'oczywistych' rzeczy może nie wyjść :)

• Upvote 1
Opublikowano

@Zas Nie przypominam sobie, żeby u mnie w bloku ktoś wymieniał całe drzwi wejściowe, po prostu po odebraniu mieszkania wymieniasz sobie wkładkę do zamka na nową. 

Położenie gniazdek i kontaktów dobrze mieć rozplanowane jeszcze przed odbiorem mieszkania, żeby Ci elektrycy ułożyli je na etapie budowy. Inaczej będziesz pruł ściany podczas wykończenia (przeważnie i tak jest trochę prucia :), zmian koncepcji itp ).

Oczywiście gniazdko Ethernet w każdym pokoju to minimum, nawet w tak małym mieszkaniu może być problem, żeby jednym routerem ogarnąć wszystko po wifi i potrzeba więcej punktów. Ale to chyba obecnie standard.

Kogoś do odbioru dobrze mieć, jeśli bierzesz firmę do wykończenia to często robią też odbiór.

• Upvote 1
Opublikowano

Pośrednika bym nie brał, szkoda kasy - do odbioru wziąłem gościa kosztował mnie 600zł ale posprawdzał dużo rzeczy, znalazł też błędy na które ja bym nie wpadł, wymierzył mieszkanie i przesłal mi rzut w PDF ile mam kontra deklarowane przez DEV, w drzwiach tylko wkładki wymieniasz, chociaż ja będę miał całe skrzydło wymieniane bo nie mogli wyregulować - okazały się krzywe, DEV ma reklamować u producenta. Okna też regulowali bo "ciągło" po czasie, jakieś poprawki ubytków w tynku. Ja miałem za wysokie otwory drzwiowe powinni w cenie je obniżyć do wymiaru standardowych drzwi.

Opublikowano
10 godzin temu, some1 napisał(a):

Kogoś do odbioru dobrze mieć, jeśli bierzesz firmę do wykończenia to często robią też odbiór.

Firmę raczej będę wybierał na spokojnie po odbiorze, o ile coś kupię.
Ethernet w sypialni mi niepotrzebny, TV teraz i tak po IP, Wi-Fi ogarnie z przedpokoju.

No jeśli kupię gotowe, to gniazdek nie zmienię ani punktów nie dodam.

Ale część kabli można chyba puścić w peszlach pod panelami + pod listwami - zostaje kucie podejścia pod puszkę i otwór na puszkę, może tak wycenią taniej. :) Najgorsze to chyba ewentualne dodatkowe lampy na suficie np nad stołem... :( (mimo wszystko lepiej chyba robić bruzdę niż podwieszany w całym pomieszczeniu - designerskiego oświetlenia paskami LED nie planuję raczej poza częścią salonu)

9 godzin temu, bbandi napisał(a):

Pośrednika bym nie brał, szkoda kasy - do odbioru wziąłem gościa kosztował mnie 600zł ale posprawdzał dużo rzeczy, znalazł też błędy na które ja bym nie wpadł

Ale pośrednikowi płaci prowizję bank, ja chciałbym znaleźć względnie dobrą ofertę, a porównywać wszystkie oferty, procenty i promocje w kilku bankach i w każdym na własną rękę sprawdzać zdolność? Trochę lipa. Niektóre porównywarki w sieci podają szacunki rozjechane o kilkadziesiąt tys. dla tej samej kwoty, dochodu i szacowanych wydatków miesięcznych.

Napisz coś więcej, co takiego odkrył, na co byś nie wpadł. Drzwi i okna to niby standard, choć wiadomo, trzeba umieć dobrze sprawdzić + w życiu by mi nie przyszło do głowy mierzyć otwory :E 

Brałeś kogoś z polecenia, czy na chybił trafił z internetu?

Właśnie, już tak ogólnie, jakie mieliście strategie w szukaniu "fachowców"? Z polecenia, opinie na Google, Oferteo?

Opublikowano

Brałem takiego co miał dobre opinie w moim mieście, na protokole trochę tego było, np grzejnik miał w łazience zamontować a tego nie zrobił a mi to wyleciało z głowy, wilgoć zaznaczył ołówkiem dzięki czemu widziałem czy się  powiększa względem obrysu - a się powiększyło :D  dlatego od razu robiłem zdjęcia i do deva, jedno z ważniejszych to to pomierzenie czy mieszkanie ma tyle metrów ile mam mieć - wyszło że mam 1 cm2 mniej niż podał developer :E, poziomy okien itd - on też ma uprawnienia sam jak byś powiedział devowi co nie pasuje to może to olać a gościa z uprawnieniami to tak średnio oleje.

Co do banku to byłem w dwóch BOŚ i PKO w boś który jest moim bankiem od wielu lat miałem 100k zł mniejszą zdolność niż w PKO.

Opublikowano
8 godzin temu, Zas napisał(a):

Firmę raczej będę wybierał na spokojnie po odbiorze, o ile coś kupię.
Ethernet w sypialni mi niepotrzebny, TV teraz i tak po IP, Wi-Fi ogarnie z przedpokoju.

No jeśli kupię gotowe, to gniazdek nie zmienię ani punktów nie dodam.

Lepiej zorientuj się wcześniej jakie są terminy w okolicy, żebyś po odbiorze nie musiał czekać na ekipę miesiącami. :)

Z gniazdkami chodzi mi o to, że jeden router w kącie przy drzwiach może nie zapewnić dobrego zasięgu dla całego mieszkania. Wtedy po prostu wpinasz dodatkowy access point w pokoju gdzie chcesz mieć dobry zasięg i już. Ale w nowym budownictwie prawie na pewno będziesz miał już położone kable.

Opublikowano (edytowane)

Wrzuciłem zakres robót na Oferteo i chyba problem się rozwiązał, bo na żadne wykończenie mnie nie stać. :E

Na pewno nie od jednej firmy do wszystkiego. 

Znajdowane w sieci średnie stawki za poszczególne roboty (m2 glazury, montaż kabiny, ścianki, m2 ułożenia paneli itp.) - robiłem sobie zgrubny kosztorys robocizny - są jakieś 2-3x niższe. :E

Taki bonus za wygodę, czy internety, a nawet cenniki niektórych firm kłamią w kwestii kosztów robót? :

Edytowane przez Zas
Opublikowano

W sieci często są zaniżone kwoty. Najbardziej fantazjuje ta stronka KB. Jak weźmiesz górne widełki ze strony, co podaje najwyższe kwoty, to się na pewno zmieścisz. ;) Poza tym nie ma sensu się porównywać do innych. Każda chata jest inna. Wyceny dla tej samej też potrafią się różnić prawie dwukrotnie. Trzeba szukać dalej albo - lepiej - wziąć namiar od znajomego czy rodziny, co ma to już za sobą.

W moim przypadku miałem polecenie od projektantki wnętrz. Jedna czteroosobowa ekipa robiła znaczną większość. Gładzie, przeróbki elektryki, malowanie, kafle, LEDy, podcinane sufity, wylewki samopoziomujące, oświetlenie, półki w ścianach z LEDami przy wannie i kabinach w łazienkach, zabudowy GK, geberity, wieszanie TV, karniszy, kinkietów, żyrandoli, obrazów itd, itp. Ogólnie było tego w uj. W czterech siedzieli codziennie po osiem godzin przez klika miesięcy i naparzali ostro do przodu. Łącznie zrobili jakieś 220m2 pod klucz. Osobno miałem meblarza, tapicera, kładzenie paneli wraz z listwami, szklarza (kabina walk-in i lustro do wiatrołapu na wymiar) oraz kamieniarza (fartuch i blat w kuchni). Cenowo wszyscy byli tak średnia półka z plusem i to jest IMO dobry pułap. Tacy ludzie robią sensownie i w terminie bez przepłacania. Ogólnie wykończenie to był masaż tajski w porównaniu do samej budowy dla mnie.