Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To już pytanie kto jakich cudów oczekuje. Z planowaniem ergonomii, układu mebli Itp. uważam, że nie mam większego problemu, jestem wręcz zbyt wybredny, jeśli chodzi o układy mieszkań, co przy moim śmiesznym budżecie mnie gubi. 

A jak zapomnisz o jakimś gniazdku itp. to od użycia przedłużacza też się swiat nie zawali, to nie będzie apartament galmour za miliony monet. :)

Nie powiem, sam dawno temu pewnie bym robił głupie błędy, ale remont pokoju nauczył mnie swego czasu myślenia o detalach, a niedogodności w domu rodzinnym pokazały, co robić, a czego nie robić.

Jane, dom to już inny kaliber - ogarnięcie też z zewnątrz ogrzewanie itp 

Edytowane przez Zas
Opublikowano
3 minuty temu, Zas napisał(a):

Z planowaniem ergonomii, układu mebli Itp. uważam, że nie mam większego problemu, jestem wręcz zbyt wybredny

Jeśli nigdy nie zrobiłeś całego mieszkania od zera, to możesz się zdziwić ile 'oczywistych' rzeczy może nie wyjść :)

• Upvote 1
Opublikowano

@Zas Nie przypominam sobie, żeby u mnie w bloku ktoś wymieniał całe drzwi wejściowe, po prostu po odebraniu mieszkania wymieniasz sobie wkładkę do zamka na nową. 

Położenie gniazdek i kontaktów dobrze mieć rozplanowane jeszcze przed odbiorem mieszkania, żeby Ci elektrycy ułożyli je na etapie budowy. Inaczej będziesz pruł ściany podczas wykończenia (przeważnie i tak jest trochę prucia :), zmian koncepcji itp ).

Oczywiście gniazdko Ethernet w każdym pokoju to minimum, nawet w tak małym mieszkaniu może być problem, żeby jednym routerem ogarnąć wszystko po wifi i potrzeba więcej punktów. Ale to chyba obecnie standard.

Kogoś do odbioru dobrze mieć, jeśli bierzesz firmę do wykończenia to często robią też odbiór.

• Upvote 1