Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Bono_UG napisał(a):

Jeżeli większość przejadasz sam, to co za różnica?

A co innego zrobisz na nowych zasadach?

3 godziny temu, Bono_UG napisał(a):

Z tabelki, którą dałeś aż tak różowo nie jest, zwłaszcza jak uwzględni się też wodę użytkową i zimę. Wtedy zaczyna być na styl lepiej lub nawet gorzej.

Tu jeszcze trzeba doliczyć ogromny koszt inwestycji w kompletny zestaw dla domu co przy obecnych zasadach tak szybko sie nie zwróci. Kocioł na gaz to kilka tysi plus przyłącze gazowe. Za tyle to nawet dobrej pompy nie kupimy.

2 godziny temu, Dimazz napisał(a):

Wiesz w Polsce na dotacje firmy wykonawcze często montowały PC do starych domów na grzejnikach. One mogą pracować z wyższymi temperaturami. Nie ma z tym problemu przy markowych pompach tylko wtedy koszt ogrzewania mocno wzrasta

No właśnie, jak mocno ?

2 godziny temu, Totek napisał(a):

Dom jest 80km od morza i tu w okresie zimowym mamy bardzo wilgotne powietrze i duże zachmurzenie, odczuwalna temperatura przy 2 stopniach w plusie jest niższa, niż jak jest delikatny mróz. Pochmurno wcale nie znaczy że jest cieplej.

To i tak jest zupełnie inny klimat jak nad samym morzem, tu 10 km. od morza często bywa zupełnie powietrze i temperatura.

2 godziny temu, SuLac0 napisał(a):

podane koszty dotycza PV na starych zasadch -

Ale one już nie istnieją dla tych, co teraz by chcieli, więc można sobie darować takie kalkulacje bo tylko wprowadzają w błąd każdego kto chciałby teraz pompkę kupić.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Bono_UG napisał(a):

Jeżeli większość przejadasz sam, to co za różnica? Jak pójdziesz w off-grid to już w ogóle możesz lać na ceny.

No na razie nie da się lać na ceny bo nawet uwzględniając magazyn to nie zmagazynujesz prądu na jesień, zimę.
Magazyn trzyma z reguły 24h.

Może małe turbiny wiatrowe dobry pomysł ale jeszcze chyba za mało o tym wiadomo.

PV+magazyn+turbiny.

Sprawdzałem ceny turbin i o ile nie są to reklamy firm pośredniczących to ceny są chore.
40k najniższa cena.

A jeszcze później serwisowanie.

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano (edytowane)

i później zbierają się koszta serwisu, przeglądu.
Przegląd PV to raz na 3 lata kilka stów.

Przegląd pc czy pieca gazowego to średnio 500-600zł rocznie.

Przegląd magazynu nie wiem ale na pewno co roku.

Przegląd turbiny wiatrowej nie wiem ale ze względu na charakterystykę pracy pewnie co roku.

I samo to że musisz pilnować terminów i szukać ludzi do przeglądów.

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano

Ludzie szukają uzupełnienia do PV to i turbiny zaczęły się pojawiać bo sens ekonomiczny samego PV na nowych zasadach jest mocno średni.

Nie masz za bardzo jak wykorzystać tego prądu kiedy świeci słońce a oddajesz firmie energetycznej za grosze.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Totek napisał(a):

Uwielbiam argumentację gdzie na koniec dowiadujemy się, że są panele na starych zasadach,  podczas gdy ja mam nowe zasady. Do tego 20h słońca w skali miesiąca w grudniu i styczniu %-) przy wyliczeniu na nowych zasadach ta tabelka wyglądałaby nieco inaczej :hihot:

8 godzin temu, Dimazz napisał(a):

gdyby faktycznie koszta ogrzewania PC wynosiły 500-600zł w okresie zimowym to nikt nie używałby innego ogrzewania.

Dobry wykresik prezentowany przez handlowców.

Sam jestem ciekaw jak na prawdę sprawują się pompy gruntowe pionowe. W różnych domach i w różnych warunkach bo obecnie są one rzadkie.

Owszem da się mocno zejść z kosztów ogrzewania budując dom pasywny ale taki dom musi się znajdować w strefie klimatycznej A ewentualnie B i musi być dobrze zbudowany z dobrych materiałów a z tym różnie bywa.

A jak koledzy wyżej piszą może być to wykres uwzględniający PV na starych zasadach.

Mam dom 165m2 bardzo dobrze ocieplony z samymi grzejnikami i ogrzewany PC Panasonic 9kW Split HP seria J. PC używane jest również do grzania CWU dla 3 osób do 48C przez cały rok. Mam PV 10kwp na nowych zasadach, która w 2024r wyprodukowała łącznie 12.7MWh. 

Mój roczny rachunek za prąd za 2024r to 1430zł i w to jest wliczone, ogrzewanie zimą, ciepła woda przez cały rok, klimatyzacja latem. 

Pompa uzyskała roczny COP 4.0. 

8 godzin temu, 209458 napisał(a):

Przede wszystkim PC ma niską temperaturę na wyjściu. Tzn może mieć większą, ale wtedy COP idzie się... przespacerować, więc już na start realne połączenie to tylko z podłogówką. Jak ktoś ma tradycyjne grzejniki to raczej może zapomnieć, chyba, że pół ścian nimi obwiesi.

Nie do końca jest to prawda. Mam same grzejniki w domu, które zostały po poprzedniej, wysokotemperaturowej instalacji i współpracują z pompą ciepła. Korzystam z krzywej grzewczej, 

43C na grzejniki przy -15C na zewnątrz 

30C na grzejniki przy 10C na zewnątrz. 

W domu przez całą zimę mam na parterze 22-22.5C a na piętrze 21C - w sypialniach skręcone są termostaty. 

Realnie w ciągu roku gdybym miał podłogówkę zaoszczędził bym 17% energii w sezonie zimowym czyli zamiast 3800kwh pompa zjadła by 3100kWh. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Dimazz napisał(a):

Przegląd pc czy pieca gazowego to średnio 500-600zł rocznie.

150zł rocznie przegląd kotła gazowego kondensata wraz z czyszczeniem.

3 godziny temu, Dimazz napisał(a):

Ludzie szukają uzupełnienia do PV to i turbiny zaczęły się pojawiać

Ale te małe turbiny wymagają stałego i mocnego wiatru, a ten to na 100 metrach wieje a nie przy ziemi. Sąsiedzi tez nie będą zadowoleni z hałasu, szczególnie w nocy.

Godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

Mam dom 165m2 bardzo dobrze ocieplony z samymi grzejnikami i ogrzewany PC Panasonic 9kW Split HP seria J.

No właśnie, bardzo dobrze ocieplony. Gdybyś ogrzewał kotłem gazowym to tez pewno wyszło by bardzo małe zużycie gazu. Na nowych zasadach podejrzewam, koszty byłyby zbliżone.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano

@DjXbeatpiszesz, że masz dobrze zaizolowany dom i od tego trzeba zacząć. Bo to jest podstawa.

10kwp to koszt obecnie około 20-25k zł nie ma juz na to dotacji tylko z mój prąd jest ale tylko z magazynem.
Ja nie neguję pomp ciepła bo sam znam przypadki przy dobrym ociepleniu na grzejnikach i z jakimś pv dobrze się sprawdzają ale w pierwszej i ewentualnie drugiej strefie klimatycznej w Polsce.

Stare poniemieckie domy docieplone styropianem dobrej jakości 20-30cm i ocieplone stropy lub dachy, okna dwuszybowe lub wymienione na 3 szybowe i wymienione drzwi. Bez dużych przeszkleń bo w takich domach z reguły nie było  i tarasów tez nie było.

Koszt styropianu jest śmieszny bo to będzie 5-7k zł na taki dom podobny do Twojego.

Ocieplenie stropu jeżeli poddasze  nie jest użytkowane można zrobić samemu. Dach nie może przeciekać a reszta to zadzwonić do sklepu budowlanego kupić wełnę dobrej jakości 25-30cm i można folię. Wełna z dowozem około 3k zł a folia kilkadziesiąt.
Wnieść sobie na strych i rozwinąć to jest docieplenie stropu.

Opublikowano
42 minuty temu, Cappucino napisał(a):

No właśnie, bardzo dobrze ocieplony. Gdybyś ogrzewał kotłem gazowym to tez pewno wyszło by bardzo małe zużycie gazu. Na nowych zasadach podejrzewam, koszty byłyby zbliżone.

Mój brat ma 155m2 i jeszcze lepiej ocieplony dom bo ma okna 3-szybowe a ja 2-szybowe. On zapłacił za gaz 3200zł za cały rok a ja 1430zł za prąd na cały rok. ;) 

• Like 1
Opublikowano

Małe turbiny nigdy nie wyciągną takiej wydajności jak duże, bo najzwyczajniej wyżej wiatr wieje silniej. To zależy od ukształtowania terenu i wielu innych czynników, ale ogólna zasada jest niezmienna i wynika z "tarcia" mas powietrza o powierzchnię ziemi. Z drugiej strony panele przecież tez nie każdy ma zamontowane optymalnie ze względu na różne warunki i jakoś to działa.

Opublikowano
12 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Mój brat ma 155m2 i jeszcze lepiej ocieplony dom bo ma okna 3-szybowe a ja 2-szybowe. On zapłacił za gaz 3200zł za cały rok a ja 1430zł za prąd na cały rok. ;) 

A ile on zapłacił za kocioł a ile Ty za cała instalację pv, pompę i cała resztę?

• Upvote 1
Opublikowano

no brat z gazem zdecydowanie przeplacil, mogl postawic koze w kazdym pokoju i palic pet'ami znalezionymi na ulicy. ;) mogl tez mieszkac w mieszkaniu 25m2, a nie na 155m2.

pytanie "ile on zaplacil" jest kompletnie pozbawione sensu. do tematu mozna wrocic za min 10-15 lat, bo na  tyle srednio robi sie takie inwestycje. i nie chodzi tutaj o sam koszt jej przeprowadzenia czy energii, ale tez o inne kwesti. np. fukcjonalosci i bezpieczenstwa. takich rzeczy nie da sie pobrac z cennika.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Cappucino napisał(a):

A ile on zapłacił za kocioł a ile Ty za cała instalację pv, pompę i cała resztę?

Brat za instalacje pieca na gaz z 2 zbiornikami i montażem zapłacił 24tyś  zł.
Ja za pompę ciepła z przeróbką instalacji 2 zbiornikami i dotacją zapłaciłem 34tyś zł. 
Koszt ogrzania domu bez PV jest praktycznie taki sam uwzględniając cenę gazu i moja cenę prądu z taryfy G12W. Dokladajac PV na nowych zasadach ogrzanie PC wychodzi juz znacznie taniej ;)
Ja za PV zapłaciłem 35tys zł. 
W 2024r instalacja wyprodukowała 12.7MWh i za cały 2024r zapłaciłem 1430zł. Wprowadzanie takie ilości energii do sieci to marnotrawstwo dlatego kupiłem elektryka dla siebie i niebawem będzie drugi dla żony - ładuje go w słoneczne dni aby inwestycja zwróciła się jak najszybciej. 
W zeszłym roku na paliwo do 2 samochodów wydałem 19tyś zł + 1430zł rachunku za prąd. 
Wedlug moich szacunków mój roczny rachunek za prąd z 2 elektrykami przy zachowaniu takich samych przebiegów nie przekroczy 5 tyś zł ;) 

21tyś - 5tyś zł = 16 tyś zł zwrotu rocznie

BEV dla żony będzie z wypożyczalni za całe 13zł brutto/ms :E 

2 godziny temu, 209458 napisał(a):

Małe turbiny nigdy nie wyciągną takiej wydajności jak duże, bo najzwyczajniej wyżej wiatr wieje silniej. 

Znajomy pare lat wstecz zainwestował w 2 wiatraki turbinowe. Bardzo dużą część czasu wiatraki nie pracowały ze względu na zbyt duży wiatr powyżej 25m/s

Jak zatem ma się to do dużych wiatraków jeśli małe są często wyłączane by nie przeciążyć wirnika? 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

Czyli po dwóch latach zwrot inwestycji? Coooo. :E 

14 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Mam okna 3 szybowe, styropian z lambda na poziomie eko, żaluzje, wełnę, no wszystko tip top, dwa piece gazowe, 200m2 wyjdzie razem, i za rok zapłaciłem 4.5k gazu :E 

Kurczę, muszę chyba coś pomyśleć nad zmianą czegoś. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

Jakie zbiorniki? Kocioł gazowy wiszący  kondensat to koszt 4 tys. zł,(Ariston)  plus wkład kominowy i montaż 3-4 tys.zł. Myślę, że przy tak docieplonej chałupie tego typu kocioł w zupełności wystarczy.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano (edytowane)

Ja za pompę ciepła z przeróbką instalacji 2 zbiornikami i dotacją zapłaciłem 34tyś zł. 

280m2 z garażem, gaz, koszty za ostatni rok - 3800 zł.

Ale też instalacja była skomplikowana i kosztowała ok. 80 tys. zł (piec najlepszy w klasie Weishaupt). W każdej chwili mogę dołożyć pompę ciepła i wyłączyć piec. :) 

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 2
Opublikowano

Pompy ciepła nie gruntowe  a zwłaszcza monobloki są na tyle mało inwazyjne że bez problemu można dołożyć tylko chyba split i piec gazowy nie mogą być w tym samym pomieszczeniu. 

Niestety ogrzewania i ceny tak szybko się zmieniają że nigdy nie trafisz. Ludzie czasem mają wszystko. 
Piec na gaz, na ekogroszek lub pelet i jeszcze pompe ciepła. 
Dobrze mieć możliwość w razie jakichś problemów dołożyć lub trzymać stary dobry kopciuch na wszystko :D 

Trafi się zima stulecia albo problemy z ruskimi i niedobory surowca to zawsze można skombinować jakieś paliwo stałe. 

2 godziny temu, TheMr. napisał(a):

Czyli po dwóch latach zwrot inwestycji? Coooo. :E 

Mam okna 3 szybowe, styropian z lambda na poziomie eko, żaluzje, wełnę, no wszystko tip top, dwa piece gazowe, 200m2 wyjdzie razem, i za rok zapłaciłem 4.5k gazu :E 

Kurczę, muszę chyba coś pomyśleć nad zmianą czegoś. 

A jakie zapotrzebowanie energetyczne ma dom. Bo przy dobrym ociepleniu to poinno być 6-7kW.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Jakie zbiorniki? Kocioł gazowy wiszący  kondensat to koszt 4 tys. zł,(Ariston)  plus wkład kominowy i montaż 3-4 tys.zł. Myślę, że przy tak docieplonej chałupie tego typu kocioł w zupełności wystarczy.

2 zbiorniki. Jeden na CWU a drugi na CO. Dlaczego bufor? Bo ma kominek z płaszczem wodnym. Przerobienie starej instalacji z kopciucha. Dołożenie zaworow bezpieczeństwa i pompek obiegowych bo stara instalacja była grawitacyjna. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

2 zbiorniki. Jeden na CWU a drugi na CO. Dlaczego bufor? Bo ma kominek z płaszczem wodnym. Przerobienie starej instalacji z kopciucha. Dołożenie zaworow bezpieczeństwa i pompek obiegowych bo stara instalacja była grawitacyjna. 

To zmienia postać rzeczy, w innym przypadku koszt zdecydowanie mniejszy,

Opublikowano
2 godziny temu, Dimazz napisał(a):

A jakie zapotrzebowanie energetyczne ma dom. Bo przy dobrym ociepleniu to poinno być 6-7kW.

To są dwa osobne domy. Jeden ma 140 m2, drugi 60-70m2. Ocieplenie robione pod średnio-wysoki standard. Teraz dopatrzyłem, że podałem ceny z innego roku :E Za 2024 wyszło 6.5k zł za rok :E 

Opublikowano

U mnie dom 280m^2 z lat 80'tych. Docieplony, okna 3 szybowe. Ogrzewanie gaz + PC (w zależności co w danym okresie wyjdzie korzystniej to tym grzeję). Mam panele z magazynem. Prognozy na ten rok to 1000zł za prąd, 3300zł na gaz (łącznie z ciepłą wodą, gotowaniem i bieżącym zużyciem energii). W domu mieszkają 2 rodziny (w sumie 5 osób).

Dla porównania przed modernizacją ogrzewania i panelami szły 4 tony ekogroszku premium, 4500 kWh prądu i 350m^3 gazu na ogrzanie wody. Czy warto było zrobić inwestycję? Każdy może sobie policzyć ile bym płacił jakbym nic nie zrobił. Mi wychodzi jakieś 11-12 tys zł rocznie na ogrzewanie, grzanie wody i prąd (w zależności od ceny węgla, przyjąłem 1800zł/tona).

• Upvote 1