Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierwsza jesienna (prawie zimowa) noc i już powietrze można kroić :mniam: Wieczorem było 7 stopni, z rana 3. Miejscami już wskazało 1 na plusie, an niedzieli na poniedziałek 18 przez calą noc. Jak żyć w tym klimacie :D

Opublikowano (edytowane)

@trepek

Transport osobowy jest małą częścią wykorzystania ropy. A zanim on całkiem zaniknie (spalinowy), to i już złoża będą powoli się wyczerpywać windując cenę. Do tego daleka droga.

Zresztą, nie po to Arabia ma złoża żeby inwestować gdzie się tylko da zabezpieczając swoją przyszłość, a nie czekaj... to tylko Rosja nie ma planu co robić jak zacznie ropa się kończyć :E

I że jeszcze Elonowi pozwolili sprzedawać mln aut, jak to tak. Tyle mogłoby być spalinowych :E

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
Cytat

Niemiecki gigant chce zwolnić 13 tys. osób. Wiemy gdzie. Przyczyną m.in. spadek popytu na diesle

Niemiecki koncern Bosch Group zamierza zwolnić ok. 13 tys. osób. Firma musi ciąć koszty — także z powodu wolniejszego tempa przechodzenia na elektromobilność i spadku zainteresowania samochodami z silnikiem Diesla. Do największych zwolnień dojdzie w Niemczech.

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/zwolnienia-w-boschu-niemiecki-gigant-chce-sie-pozegnac-z-13-tys-osob-do-2030-r/h2fl36c

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Cytat

Kanclerz Merz apeluje o zmianę kursu. "Nie możemy ryzykować"

Kanclerz Niemiec Friedrich Merz wezwał Unię Europejską do rezygnacji z planowanego zakazu sprzedaży nowych aut spalinowy

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/friedrich-merz-zakaz-aut-spalinowych-po-2035-r-to-ryzyko-dla-gospodarki/r3tyvb4

biedna Polska all-in, co kadencje opozniamy elektrownie atomowa, robimy ustawy pod wiatraki wbrew obywatelom

a niemcy chca  teraz zeby planeta plonela? XDDDDDDDDDD

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

@Camis

Ostatnio wpadł mi w rękę cennik VW z 2020 roku i aż oniemiałem jakie były ceny. Obecnie podobne konfiguracje mają ceny o około 40-50% wyższe.

Także ciekawe czemu nowe samochody sprzedają się źle, ciekawe... nie wspominając jeszcze jak w nowych autach tną koszta na jakości.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Nie tylko auta podrożały. Bawi mnie, że jak jest mowa o konkurencji z Chin to się nie mówi o zmniejszeniu cen, poprawię jakości tylko jak zrobić by Chińskie było droższe %-) 

Szukanie problemów dookoła tylko nie u samego siebie. Mam kupić europejskie drogie bo tak jest fajnie. No ja podziękuję. 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano (edytowane)

@tgolik

Samochody są zagranicznymi produktami. iPhony też podrożały 46% w ciągu 5 lat, a może TV?

VW ID7 kosztuje od 227k (już po ostatnich obniżkach). W Chinach od 120k.

VW Passat kosztuje od 175k (już po ostatnich obniżkach, parę miesięcy temu chyba od 185k startował). W Chinach od 91k.

Dalej mam wymieniać? ;) 

Już nie wspominając o wyposażeniu. Naprawdę badziewnej jakości kamera cofania kosztuje 1.5k zł? Nieco większy ekran 6k zł? 

To wszystko masz w standardzie w chińczyku, bo elektronika i gadżety są tanie. Z kolei w takim VW lekką ręką trzeba dorzucić 50k na nią ;) 

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)

@tgolik

Szacuje się, że 40% europejskiego auta składa się z komponentów wyprodukowanych w Chinach ;) 

Każdy kto siedzi w branży moto powie Ci, że obecne ceny są niczym usprawiedliwione poza chciwością.

Doszliśmy też już do etapu, gdzie auta premium są wykończone tanim plastikiem, a silniki potrafią się rozlecieć po 100k km.

Ostatnio mój mechanik mówił, że miał 3 letnie auto na warsztacie i już wszędzie rdza powychodziła pod spodem. Czemu? Producenci już praktycznie przestali konserwować podwozie.

I Ty chcesz to wszystko tłumaczyć inflacją w Polsce? :D 

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@tgolik

Zostawię to bez komentarza jakie robisz fikołki aby usprawiedliwić wzrost cen aut o 40-50% zarazem przy mocno spadającej jakości ;) 

Robocizna stanowi drobny ułamek ceny auta.

image.png.75e7b636c498ca2d724a121c3e85be5a.png

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)

Same koszty w salonie sprzedaży samochodów to z 5-10 tys. dolców na auto.

Podobnie koszty gwarancji samochodów - prawie czysta robocizna to parę tysięcy dolarów na auto.

Edytowane przez tgolik