Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Badalamann napisał(a):

Pomijanie kosztów instalacji tzn jej amortyzacji w czasie. Pomijanie kosztów serwisu pogwarancyjnego.

Ile razy można pisać że ta strona porównuje sam koszt energii żeby można było sobie porównać. 

Opublikowano
Teraz, Camis napisał(a):

Ile razy można pisać że ta strona porównuje sam koszt energii żeby można było sobie porównać. 

Ale oczywiście wierzysz w to, co podaje jakaś stronka, gdzie nie można nawet podać rodzaju kotła gazowego czy węglowego. Kocioł kotłowi nierówny. Można tam podać temperaturę na zewnątrz, co sporo zmienia przy farelkach ? Nie. Zwykłe wróżenie z czapy i tyle.

1 minutę temu, Badalamann napisał(a):

@Camis Pisałem ogólnie o takich tabelkach w różnych artykułach z mediów, z artykułów o ogrzewaniu. Mocno naganiają na pompy ciepła.

No właśnie, i oto chodzi.

• Haha 2
Opublikowano
7 minut temu, Cappucino napisał(a):

Kocioł kotłowi nierówny.

Masz podaną moc grzewczą i sprawność kotła. Więcej Ci nie potrzeba. 

Jeżeli jednego i drugiego parametru kocioł nie trzyma to już inna sprawa. Tam są wyliczenia dla konkretnej mocy i sprawności. 

W moim przypadku tabela idealnie odzwierciedla zapotrzebowanie na prąd przy powietrznej pompie ciepła. 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Tak, tylko jak mierzone, przez kogo, w jakich warunkach ? Masz takie informacje? Zwykłe banialuki siane po necie.

Wszystko jest napisane. Ba, nawet są podane 3 warianty domów aby lepiej dopasować to pod swój dom. Z resztą można samemu policzyć.

Edytowane przez trepek
Opublikowano
4 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Masz podaną moc grzewczą i sprawność kotła. Więcej Ci nie potrzeba. 

DOKŁADNIE.

Matematyka, fizyka oraz czytanie tabelek na poziomie podstawówki to za trudna rzecz. 

Opublikowano
29 minut temu, Cappucino napisał(a):

jak spalanie aut podawane przez producentów, ale w warunkach laboratoryjnych i przy spełnieniu określonych zasad

Kolega chyba w jaskini przespał ostatnie lata. Od pewnego czasu homologacja odbywa się na drodze.

Opublikowano

Ja mam gaz w domu, 114 m2 użytkowej. Dwa piętra. Gaz za tamten rok 2 800 zł rocznie. Czyli miesięcznie średnio 233 zł Sama amortyzacja pompy i PV zakładając, że to będzie działać 15 lat wynosi od 270 zł miesięcznie. To wychodzi więcej niż amortyzacja pieca i rachunek za gaz. Oczywiście ceny się mogą zmienić ale to trudno przewidzieć w każdym rodzaju ogrzewania.

Opublikowano
3 minuty temu, trepek napisał(a):

Kolega chyba w jaskini przespał ostatnie lata. Od pewnego czasu homologacja odbywa się na drodze.

Tak, i dlatego hybryda potrafi spalić trzy litry a nawet litr...tylko po przejechaniu setki km. robi się 7 litrów.:lol2:. Także wracaj kolego do jaskini.

8 minut temu, Camis napisał(a):

DOKŁADNIE.

Matematyka, fizyka oraz czytanie tabelek na poziomie podstawówki to za trudna rzecz. 

Widać, za to naiwność na wysokim poziomie.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, KiloKush napisał(a):

To wychodzi więcej niż amortyzacja pieca i rachunek za gaz. Oczywiście ceny się mogą zmienić ale to trudno przewidzieć w każdym rodzaju ogrzewania.

Ceny gazu będą rosnąć w najbliższych latach, na przyszły rok już są spodziewane podwyżki rzędu 15-20%.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
7 minut temu, Cappucino napisał(a):

Tak, i dlatego hybryda potrafi spalić trzy litry a nawet litr...tylko po przejechaniu setki km. robi się 7 litrów.:lol2:. Także wracaj kolego do jaskini.

No, i dokładnie takie zachowanie pokazują nowe badania WLTP:

image.thumb.png.c873e70b38d5cba4302fd258cb355fce.png

Powyższe dane są dla pierwszego lepszego samochodu z brzegu jakiego szukałem czyli dla Skody Kodiaq 1.5 PHEV. Wróć już do jaskini bo Twoje zacietrzewienie w głupocie jest porażające.

Opublikowano

Dom 164m2 powierzchni użytkowej z zapotrzebowaniem energetycznym 90kWh/m2/rok + pompa ciepła 9kW + taryfa G12W  (strefa dzienna 27%, strefa nocna 73%)

Ogrzewanie - 3800kWh/rok

Ciepła woda- 1000kWh/rok 

Sprawność pompy według sterownika wyszła na poziomie 4.5 jednak z danych wychodzi 3.88.

90 x 164 = 14760kWh / 3800kWh = 3.88

Samo ogrzewanie wyszło by ~3400zl ale mam PV więc roczny rachunek za prąd to 1460zł. Temperatura w domu na parterze 21.5-22.5 i na piętrze 21.5C.  

Opublikowano
2 minuty temu, trepek napisał(a):

Powyższe dane są dla pierwszego lepszego samochodu z brzegu jakiego szukałem czyli dla Skody Kodiaq 1.5 PHEV. Wróć już do jaskini bo Twoje zacietrzewienie w głupocie jest porażające.

Przynajmniej nie używam rynsztokowego języka. Pisząc miałem na mysli to co producenci często wcześniej podawali.

4 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Dom 164m2 powierzchni użytkowej z zapotrzebowaniem energetycznym 90kWh/m2/rok + pompa ciepła 9kW + taryfa G12W  (strefa dzienna 27%, strefa nocna 73%)

Ogrzewanie - 3800kWh/rok

Ciepła woda- 1000kWh/rok 

Sprawność pompy według sterownika wyszła na poziomie 4.5 jednak z danych wychodzi 3.88.

90 x 164 = 14760kWh / 3800kWh = 3.88

Samo ogrzewanie wyszło by ~3400zl ale mam PV więc roczny rachunek za prąd to 1460zł. Temperatura w domu na parterze 21.5-22.5 i na piętrze 21.5C.  

Jaki koszt instalacji(pompa i panele) ?

Opublikowano
7 minut temu, Kris194 napisał(a):

Ceny gazu będą rosnąć w najbliższych latach, na przyszły rok już są spodziewane podwyżki rzędu 15-20%.

A ceny prądu? A sposób rozliczania prosumentów PV? To też się zmienia. Bez szans na elektrownię atomową w tym kraju to raczej taniej nie będzie.

Opublikowano
Teraz, Cappucino napisał(a):

Przynajmniej nie używam rynsztokowego języka.

Które ze słów jest rynsztokowe? Zacietrzewienie, głupota czy porażający?

1 minutę temu, Cappucino napisał(a):

Pisząc miałem na mysli to co producenci często wcześniej podawali.

No dzień dobry, od afery dieselgate zmienił się sposób pomiaru składu spalin oraz metodyki badania zużycia paliwa. Dieselgate był w 2015r.

Na przyszłość - jak będziesz z czegoś drwił to zastanów się 5 sekund, czy nie robisz z siebie osoby, hmm (żeby nie było rynsztokowo)... mało kompetentnej w danym temacie.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, trepek napisał(a):

No dzień dobry, od afery dieselgate zmienił się sposób pomiaru składu spalin oraz metodyki badania zużycia paliwa. Dieselgate był w 2015r.

Na przyszłość - jak będziesz z czegoś drwił to zastanów się 5 sekund, czy nie robisz z siebie osoby, hmm (żeby nie było rynsztokowo)... mało kompetentnej w danym temacie.

Ale nie zmienia to faktu, że to nadal badanie laboratoryjne w optymalnych warunkach  i wydłużone do 30 minut.  Jednak na drodze często co innego wychodzi. Więc kolego daruj sobie ten język.

https://motorvolt.pl/samochody-elektryczne/norma-wltp

Może na przyszłość, poświęć te minutę na sprawdzenie jak są przeprowadzone badania a nie wciskasz końcowy wynik i rzucasz mięsem.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
36 minut temu, Cappucino napisał(a):

Jaki koszt instalacji(pompa i panele) ?

Pompa 9kW + Panele 10kWp + ocieplenie budynku 12cm 0.33 = 144tyś zł - 71.5tyś dotacje = 72.5tyś. 

10% z dotacji wzięła firma, która od początku do końca prowadziła papierologię czyli 7150zł. Finalnie całość wyszła 79.6tyś zł. 

Opublikowano
26 minut temu, KiloKush napisał(a):

A ceny prądu? A sposób rozliczania prosumentów PV? To też się zmienia. Bez szans na elektrownię atomową w tym kraju to raczej taniej nie będzie.

W przypadku PV to tu chyba przyszłością są magazyny energii a nie jej sprzedaż. Swoją drogą jestem ciekaw jak rozwiąże się kwestie ogrzewania i CWU po roku 2040 w starych kamienicach w centrach miast. Obecnie problemu nie ma bo właściwie wszystko bazuje na indywidualnych instalacjach operatych o kocioł gazowy ale co dalej to dobre pytanie a zostało jedynie 15 lat.

Opublikowano
9 minut temu, Cappucino napisał(a):

Niemały wydatek. A koszt serwisowania?

Nie mam obowiązkowych, gwarancyjnych serwisów corocznych ale jeśli będę chciał to koszt 400zł za sprawdzenie ciśnienia w układzie, wyczyszczenie filtrów i wymiennika. Instalacja jest tak zrobiona, że nie trzeba dużej wiedzy by samemu to zrobić. Filtry i wymiennik czyściłem w październiku a ciśnieniomierze z zaworami bezpieczeństwa trzymają początkowe parametry ;) 

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Auta wodorowe vs elektryczne. Co wygra?

Samochód wodorowy można zatankować w 5 minut, z jego rury wydechowej wydobywa się tylko woda, a paliwo możemy wyprodukować z nadwyżek „zielonej” energii. Dlaczego zatem na świecie sprzedaje się mniej aut wodorowych niż elektrycznych w samej Polsce? Co mówią o przyszłości tej technologii producenci wodoru i aut wodorowych? Czy i kiedy wodór może wygrać z autami spalinowymi i elektrycznymi?

...

W telegraficznym skrócie
Podstawowymi problemami wodoru są: ogromne straty energii względem np. napędów elektrycznych, co przekłada się na wzrost kosztów wodoru i jego zużycie w autach, konieczność produkcji wielokrotnie większej ilości prądu do ich zasilania, skomplikowanie auta i stacji tankowania, wysoka cena wodoru i jego dostępność, mała gęstość wodoru, wymagająca upakowania w aucie dużych cylindrycznych zbiorników na gazowy wodór, wytrzymujących większe ciśnienie niż panuje na dnie oceanu lub ogromnego baku na płynny wodór, utrzymującego temperaturę -253 st. C, konieczność zmieszczenia dodatkowo sporych stosów ogniw paliwowych, potężnej chłodnicy i jeszcze baterii trakcyjnej.

Do tego dochodzą bardzo wysokie koszty wymiany zbiorników wodoru po 15 latach, a jednocześnie brak wyraźnej przewagi w zasięgu nad elektrykami i wysokie koszty produkcji takich samochodów.

...

h2-ev-efektywnosc-sprawnosc-straty-energ

Spoiler

h2-stacja-tankowania-wodoru-1024x587.png

h2-ev-ice-efektywnosc-sprawnosc-straty-e

ev-ice-h2-lpg-koszty-100-km-1024x587.png

https://wysokienapiecie.pl/99762-auta-wodorowe-vs-elektryczne-co-wygra/

Edytowane przez Camis
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, KiloKush napisał(a):

Ja mam gaz w domu, 114 m2 użytkowej. Dwa piętra. Gaz za tamten rok 2 800 zł rocznie. Czyli miesięcznie średnio 233 zł Sama amortyzacja pompy i PV zakładając, że to będzie działać 15 lat wynosi od 270 zł miesięcznie. To wychodzi więcej niż amortyzacja pieca i rachunek za gaz. Oczywiście ceny się mogą zmienić ale to trudno przewidzieć w każdym rodzaju ogrzewania.

dobry kociol gazowy co/cwu tani tez nie jest. o kwestiach bezpieczentwa oraz obowiazkach prawnych wynikajacych z jego posiadania nawet nie wspomne. nie. dziekuje, mam uczulenie na gaz w domu i w jego okolicy ;)  co do kosztow, w przypadku energii elektr masz troche mozliwosci ich "optymalizacji", czy to dzieki PV, czy tez doborem samej taryfy. w przypadku gazu, drewna, wegla, nie slyszalem, aby bylo to mozliwe - albo robisz zapasy poza sezonem, albo placisz jak zagraja. 

@Camis w kwestii wodoru, bo o tym zdaje sie wszyscy zapominaja, to jest tez nowa, zastepcza forma dla trzymania posiadaczy aut na smyczy "lobby paliwowego" . nie chcesz ropy, damy ci wodor, ale caly czas bedziesz musial kupowac go od nas. fajny wybor

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Ja mam gaz w domu, 114 m2 użytkowej. Dwa piętra. Gaz za tamten rok 2 800 zł rocznie. Czyli miesięcznie średnio 233 zł Sama amortyzacja pompy

Takie kłamstwa (i kradzież gazu) wprowadzają w błąd i Tusk bezczelnie nie mrozi cen. Realnie to jest 6000-7000 w 2023 (bez grzania wody).

9 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Monopole chcą min 50% marży (a tam gdzie mogą 500%). Przy cenie 160 wywalczyły 239, ostatnio ceny giełdowe są rzędu 230-240 a ostatnia zatwierdzona przez URE to było 318 więc może być podwyżka z 239 na 318.

9 godzin temu, KiloKush napisał(a):

A ceny prądu?

Ceny prądu są niskie i nie ma co mrozić. Jedynie marże by nie leciały w kosmos na 500% dla firm czy 50% dla nas. Niedługo grozi nam pełne "urynkowienie" czyli marże monopoli z kosmosu.

Co do gazu to SKANDALEM jest brak mrożenia. To bandytyzm Tuska, zerwali umowy długoterminowe - kontraktowe i postawili na spekulantów giełdowych gdy ceny od wielu lat skaczą 1 1 1 2 2 2 10. Za ten brak mrożenia będzie podziękowanie w wyborach (nie ważne, że dużą większość winy ma PIS, skoro państwo zlikwidowało uśrednianie kontraktowe to samo musi to robić, bo wiadomo że te ceny spadną kiedyś na 50 itp, a ludzie nie mogą płacić 500 lub 5 000 w styczniu zależnie od loterii giełdowej).

Edytowane przez sino