Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Camis

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

Quantum Kinetics ogłosiła nowy rekord w dziedzinie syntezy termojądrowej EN
Opatentowany reaktor modułowy utrzymywał temperaturę plazmy na poziomie 200 milionów stopni Celsjusza przez 24 godziny. Po drodze w trakcie eksperymentu rozdzielono izotopy U-234/235/238. Wcześniej uważano to za niemożliwe.

https://www.yahoo.com/news/us-firm-sets-record-plasma-213547664.html

• Like 2

W dniu 7.11.2024 o 21:34, Kris194 napisał(a):

Wychodzi na to, że nawet gdyby pisiory nie zablokowały wiatraków na lądzie to w dniu takim jak dzisiaj bylibyśmy tam gdzie jesteśmy.

Niekoniecznie, kwestia jak ten wiatr się rozkłada w całym kraju.
Przypadki, że nigdzie nie wieje są raczej rzadkie, a tak zawsze jakaś część będzie produkować.

Tanio nie będzie, bo w takiej sytuacji, żeby mieć gwarantowane powiedzmy 10GW, to pewnie trzeba nadmiarowo zainstalować około 30GW.

• Upvote 1

To są osoby które "przyoszczędziły" i nie zrobiły magazynu energii o którym porządne firmy trąbiły od roku, że zgodnie ze zmianą rozliczenia z foto trzeba magazyn stawiać, a obecnie na magazyny są dofinansowania. Do tego pompa pewnie 2x większa niż dom potrzebuje, gorszej jakości, byle jaki montaż i mamy tragedię - a jak z ratunkiem to do państwa które "oszukało". 

9 minut temu, Gret napisał(a):

że niby ogrzewanie gazem jest tańsze jak PC? 

Ja tam nie narzekam na rachunki tego typu co opisali powyżej. :E

Oczywiście pewnie jest tak jak @TheMr. napisał - jakby ludzie doinwestowali do tego interesu to pewnie dałoby radę wszystko z głową zrobić. Przeciętny Kowalski jednak nie patrzy na to, aby porządnie zainwestować w dane rozwiązanie, więc są sytuacje jakie są.

Dla mnie ogrzewanie gazowe jest optymalne. Wiadomo, są tańsze rozwiązania jak i droższe. ;) W głównej mierze zależy od metrażu.

Na początku też była "fala" osób która mówiła że ogrzewanie podłogowe to psuje się, awarie, kosztowo się nie opłaca, rachunki wyższe itd. Z tym będzie tak samo. I dopóki mam 65% energii z węgla, to bycie "eko" to kolejna kwestia. To takie pół eko. 

Ja ogrzewam gazem i mam śmieszne rachunki - wydajny mało awaryjny piec Buderusa, 3 szybowe okna z średnio-wysokiej półki (kupione w 2016 roku, Uw = 0.75 bodajże ) i dobrze położona wełna.