Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

To mówisz, że jak Zelenski się nie zgodzi to USA zrobią inwazję na UA? 

Zachęcasz :) 

Żarty się Ciebie, jak zwykle trzymają. USA robią wszystko dla korzyści, a Ty ciągle myślisz, że im zależy na ludziach w Odessie, czy innym Mariupolu.

Opublikowano

Nie przypominam sobie żeby USA udzielając pomocy chciały czegoś w zamian. To jest zmiana zasad w trakcie gry. Trump nie liczy tego jakie korzyści USA już odniosły z powodu tej wojny. Niewiele się różni od putina biorąc pod uwagę inne jego pomysły.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Nie przypominasz sobie bo o tym się głośno nie mówi... Chyba, że ma się mordę niewyparzoną jak Trump. Co ma swoje plusy i minusy.

Mnie bardziej przeraża ta naiwna wiara niektórych w darmową solidarność.

Edytowane przez crush
Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Ja wiem, ale czemu on chce 500 miliardów skoro ich realna pomoc to ok. 100 miliardów? 

To już nie jest realpolitik, a debilizm. 

To niestety jest realpolityk. Tylko Ukraina przestaje być sojusznikiem a staje się Wasalem USA, jednocześnie przegrywając wojnę w której przyczyny USA jednak włożyła swoje palce. Potem obiecała pomoc, a teraz nie jest wstanie jej zapewnij na choćby wystarczającym poziomie.

Ukraina tą wojnę przegra, a cenę przegranej zapłaci wobec wszystkich zainteresowanych. 

Opublikowano
3 minuty temu, kalderon napisał(a):

Nie. Jedyną przyczyną wojny jest niedorozwój mózgowy Putina.

Jednocześnie się zgadzam i się nie zgadzam. Putin jest niedorozwinięty, no i co z tego.  Nie potrafił sobie załatwić dobrych stosunków z Ukrainą no i co z tego? Nadal ma średniowieczna mentalność, sąsiadów traktuje nie jak partnerów tylko jak podległych no i co z tego? Naprawdę nikt nie był wstanie przewidzieć, że nie pozwoli Ukrainie pójść swoją drogą? Naprawdę nikt nie był wstanie uświadomić Ukrainie, że nie może liczyć na nic co postawi ja w złych stosunkach z Rosją? Trzeba było wciskać Ukrainie że będzie wspierana do końca? Nie można było im dać do zrozumienia aby szybko szukali końca wojny, bo to bańka po naszej stronie pięknie pierwsza. 

Wiele zrobiliśmy my "zachód", w tym USA aby Ukraina zmierzała wprost do czarnej dupy.

4 minuty temu, crush napisał(a):

Jeżeli ruscy nas zaatakują to będziesz za poddaniem się bez walki?

To zależy. Ja co do zasady nie gram w przegrane gry, wliczają w to te z minimalną szansa na sukces. Jeśli okoliczności będą wskazywały, że właśnie taką gra nas czeka. To wolę przegrać tracąc część swojej wolności czy majątku niż przegrać i stracić wszystko, w tym jak będę miał szczęścia to także życie. 

Jak zobaczę że pomoc idzie na pełnym "zakręcie", będę widział determinację do zwycięstwa to co innego.

Opublikowano
Godzinę temu, kalderon napisał(a):

Nie. Jedyną przyczyną wojny jest niedorozwój mózgowy Putina.

Rozdający karty tak nie uważają. Gdyby tak uważali, w ciągu trzech lat trafiłaby się okazja i Putin już by nie żył. W skrajnym wypadku byłyby zamachy nieudane.

44 minuty temu, crush napisał(a):

ja nie powiem co ja robię z taką egzystencją.

Powiedz, powiedz.

Godzinę temu, Suchy211 napisał(a):

Trzeba było wciskać Ukrainie że będzie wspierana do końca? Nie można było im dać do zrozumienia aby szybko szukali końca wojny, bo to bańka po naszej stronie pięknie pierwsza. 

Wiele zrobiliśmy my "zachód", w tym USA aby Ukraina zmierzała wprost do czarnej dupy.

Łatwiej jest być mądrym po fakcie niż przed. Początkowo nie był znany poziom determinacji Rosji. Nie było pewne, że tak łatwo zdobędą licznych sojuszników. Wreszcie nie było jasne ile ta akcja potrwa. Gdyby to trwało krótko mogłaby nie nastąpić degeneracja sankcji, bo dość szybko zaczęłyby się jakieś negocjacje pokojowe. Realne a nie teatralne,jakie próbowano odstawić.

No i na koniec: nie podejrzewam aby ktokolwiek myślał o Ukrainie jako takiej. Każdy myślał przede wszystkim o sobie. No i była ta narracja o osłabianiu Rosji rękoma ukrów.

Opublikowano

@adashi

Prowadzenie wojny będzie miało sens tylko wtedy kiedy NATO zadziała zgodnie z przeznaczeniem. W innym wypadku przegrana wojna w żaden sposób nie poprawi naszej sytuacji tylko ja pogorszy. 

Rosja nie zdecyduje się na wojnę z nami jeśli nie będzie chciała sprawy daciągnąc do końca. Nauczka z Ukrainy. 

@crush a ty nie rób uników tylko odpowiedz.

Opublikowano

Wojnę zaczęła Rosja w 2014. Ukriana robi tylko to co musi - broni się. I robiliby to z pomocą USA jak i bez. Co mialo miejsce na początku intensywnej wojny w 2022.

Dużo osób dziś już o tym nie pamięta. Jednak walczyli tak na wschodzie jak w obronie Kijowa. Zarówno w małych starciach z ruskim desantem jak dużych bitwach z ich siłami zmechanizowanymi i zmotoryzowanymi.

Były to też czasy gdy Ukraina praktycznie nie miała artylerii w porówniau z tym co rzuciała do walki Rosja. Musieli wytrzymać ostrzał arty, a ci którzy przeżyli i nie byli poważnie ranni, chwilę potem odeprzeć szturmy piechoty zmechanizowanej. Również mającej wielokrotną przewagę czołgów i transporterów oraz wozów bojowych.

@Suchy211 NATO na pewno przyśle amunicję i broń. Żołnierzy też, ale niekoniecznie na "pierwszą linię". Może do walk manewrowych poślą swój zmech, ale do walki okopowej, takiej na wyniszczenie i tak bedziemy musieli wystawić swoje wojska oparte o rezerwę i z biegiem czasu nowomobilizowanych.

A i ten zmech jak dotrze, to mówi się o termienie 4-6 tygodni od podjęcia decyzji przez państwa sojusznicze z Europy, z USA znacznie dłużej. Te które zdecydują się pomóc. Bo taka Słowacja czy Węgry na pewno nie. Jak LePen wygra we Francji to oni też odpadną.

A w tym czasie będzemy musieli siły rosyjskie zatrzymać w oparciu o miasta na wschodzie kraju, poprzez tak zwaną uporczywą obronę. Czyli walki na wzajemne wyniszczenie sił. Nic fajnego, ale też nie mamy żadnych alternatyw. Stąd do tego się szykujemy.

Aczkolwiek jestem pewny że już o tym pisaliśmy.

Opublikowano

Trump zezwolił na stosowanie rosyjskich taktyk.

Dojdzie do tego, że wszyscy w koło zacisną zęby i wypną się na USA. A ci z czasem obudzą się z ręką w nocniku zaczynając rozumieć czym jest globalna gospodarka.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

UA/ruscy w ogóle jakiś jeńców bierze? Czy tam się już nie pierdzielą i pojedynczych ruskich/ukrów najpierw gonią a później wysadzają dronami w kosmos, bo tak wygodniej czy o co chodzi? Ci od sterowania tymi dronami to straszni psychopaci są... Bardziej by mi pasowało że to ruscy są takimi skurwielami, ale cyrlicy nie znam, więc może ktoś podpowie kto jest za to odpowiedzialny?

+18

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano
29 minut temu, MaxaM napisał(a):

Dojdzie do tego, że wszyscy w koło zacisną zęby i wypną się na USA. A ci z czasem obudzą się z ręką w nocniku zaczynając rozumieć czym jest globalna gospodarka.

Czyli ponownie robi głośno to co robione jest po cichu.

A gawiedź w szoku.

Opublikowano
17 minut temu, crush napisał(a):

A gawiedź w szoku.

Przeciez wiekszosc przewrotow inspiruje CIA. Ukrainski Majdan chocby.

Opublikowano
51 minut temu, crush napisał(a):

Przecież odpowiedziałem.

Za wulgaryzmy jest ban.

No nie odpowiedziałeś. Czy jak powiem, że chromolę putina to coś załatwię? Nie wystarczy chromolić rzeczywistości, trzeba się realnymi działaniami jakoś do niej ustawić. Jak zamierzasz się zachować, kiedy NATO okaże się wydmuszką a sama pomoc nie przewyższy tej dla Ukrainy a wojna będzie zmierzać do nieuchronnej klęski? A jak wtedy kiedy reakcja NATO będzie jak rodem z naszych mokrych snów i rosja dość szybko będzie musiał się zwijać do siebie?

@Badalamann Tak znam twoje zdanie na ten temat. Ja wyrażam swoje odnośnie tego jak preferuję się zachować jak skutecznie zareaguje NATO, oraz jak potencjalnie ta wojna miałaby się zakończyć.

Godzinę temu, MaxaM napisał(a):

Albo, mocarstwa się dogadają a mniejsi zaczną cienko piszczeć. Jeśli rosja i USA będą miały takie same problemy, to również może zacząć im być po drodze. Problem jest taki, że mocarstwa są no... fizycznie duże i mają na swoich terytoriach kluczowe zasoby. A jak nie mają, to są wstanie położyć na nich rękę tam gdzie one się znajdują.

Godzinę temu, AndrzejTrg napisał(a):

UA/ruscy w ogóle jakiś jeńców bierze? Czy tam się już nie pierdzielą i pojedynczych ruskich/ukrów najpierw gonią a później wysadzają dronami w kosmos, bo tak wygodniej czy o co chodzi? Ci od sterowania tymi dronami to straszni psychopaci są... Bardziej by mi pasowało że to ruscy są takimi skurwielami, ale cyrlicy nie znam, więc może ktoś podpowie kto jest za to odpowiedzialny?

+18

Tak, utrzymywanie jeńców jest kosztowne, zwłaszcza jak to jacyś szeregowi i nie ma ich za kogo wymienić. Jeńcy zwróceni przeciwnikowi jeszcze w trakcie trwania wojny wracają na front. Tak, gdyby to nas napadli i moralność przez to byłaby po naszej stronie i ponieważ jest to (ta moralność) waluta którą można sobie w buty wsadzić, płaciłbym nią za możliwość znęcania się nad przciei..., oj przepraszam, napastnikami.

Opublikowano
Godzinę temu, AndrzejTrg napisał(a):

+18

Filmu nie obejrzę, ja już mam dość tych filmików, ale widziałem wiele z obu stron barykady i były rzeczywiście paskudne. Dobijanie rannych, zrzucanie granatów na grupę żołnierzy transportujących rannego na noszach, itd. Nie mam pojęcia na ile te filmy są reprezentatywne wobec ogółu droniarzy, ale chyba coś w tym jednak jest. Już kilka razy słyszałem o przypadkach rozstrzeliwania operatorów dronów od razu po pojmaniu. Nienawiść do nich musi być ogromna.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, crush napisał(a):

A gawiedź w szoku.

Ta ustawa jest z 1977 roku i grozi ona 5 latami więzienia. Ktoś, kto chce wykorzystać łapówki zastanawiał się dwa razy co robi. Po zniesieniu tej ustawy nie będzie żadnych hamulców.

Trump mocno inspiruje się Putinem. Wygląda na to, że jego wymarzonym modelem rządzenia jest model rosyjski. Chciałby być panem, którego wszyscy się boją, wszyscy wchodzą w tyłek, robiącym co tylko chce i każdy ma się bać.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
6 minut temu, MaxaM napisał(a):

Ktoś, kto chce wykorzystać łapówki zastanawiał się dwa razy co robi.

Na tym poziomie? Multimiliardowych korporacji?

xD

28 minut temu, Suchy211 napisał(a):

No nie odpowiedziałeś. Czy jak powiem, że chromolę putina to coś załatwię? Nie wystarczy chromolić rzeczywistości, trzeba się realnymi działaniami jakoś do niej ustawić. Jak zamierzasz się zachować, kiedy NATO okaże się wydmuszką a sama pomoc nie przewyższy tej dla Ukrainy a wojna będzie zmierzać do nieuchronnej klęski? A jak wtedy kiedy reakcja NATO będzie jak rodem z naszych mokrych snów i rosja dość szybko będzie musiał się zwijać do siebie?

Jak mam żyć pod butem ruskich to wolę nie żyć wcale.

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Tak, utrzymywanie jeńców jest kosztowne, zwłaszcza jak to jacyś szeregowi i nie ma ich za kogo wymienić. Jeńcy zwróceni przeciwnikowi jeszcze w trakcie trwania wojny wracają na front. Tak, gdyby to nas napadli i moralność przez to byłaby po naszej stronie i ponieważ jest to (ta moralność) waluta którą można sobie w buty wsadzić, płaciłbym nią za możliwość znęcania się nad przciei..., oj przepraszam, napastnikami.

Oczywiście Ja Cie rozumiem, tylko tam to nie jest tak że jest kilka osób i się bronią, tam ewidentnie jest jedna osoba(niezdatna do walki) i zamiast ją pojmać to można powiedzieć że się pastwią nad nią...

25 minut temu, nemar napisał(a):

Filmu nie obejrzę, ja już mam dość tych filmików, ale widziałem wiele z obu stron barykady i były rzeczywiście paskudne. Dobijanie rannych, zrzucanie granatów na grupę żołnierzy transportujących rannego na noszach, itd. Nie mam pojęcia na ile te filmy są reprezentatywne wobec ogółu droniarzy, ale chyba coś w tym jednak jest. Już kilka razy słyszałem o przypadkach rozstrzeliwania operatorów dronów od razu po pojmaniu. Nienawiść do nich musi być ogromna.

Właśnie mi chodzi już o bestialstwo(wiem że to jest wojna) bo inaczej tego nazwać nie mogę, To wygląda tak że jeden borok(tutaj już nie ważne z której strony jest) jest po prostu zabawką do eliminacji...i nawet widać że nie chcą ukatrupić go za pierwszym razem... 

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano

Cóż poradzić, droniarze stali się takimi snajperami XXIw. i tak samo się ich traktuje.

Ja mam taką smutną konstatację, że zabijanie sprzed monitora zbyt bardzo przypomina grę i odbiera ludziom poczucie człowieczeństwa. Strach pomyśleć co będzie, gdy drony będą już w pełni autonomiczne.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, crush napisał(a):

Na tym poziomie? Multimiliardowych korporacji?

A co to za różnica? Pamiętaj, że tu mowa o zagranicznej korupcji urzędników. Jeśli jakieś państwo złapie za rękę, to ktoś musi beknąć, tak działają stosunki międzynarodowe.

Trump tłumaczy się, że 'nie są konkurencyjni, bo inne kraje tak robią, to my też chcemy'. Także USA, szeryf świata, równa się do krajów gorszego sortu :)   

Można już niemal założyć, że u nas 2 elektrownie będą made in USA, oczywiście teraz po jeszcze bardziej zawyżonej cenie :) 

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 3
Opublikowano

Jak ktoś kogoś złapie. Co i tak zazwyczaj kończy się teatrzykiem w stylu - zarobili 20 miliardów i dostali 3 miliardy kary.

To jest wszystko umowne i papierowe. A wielcy chłopcy bawią się w najlepsze.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• @tekkno nie należy brać informacji z 1 źródła, ale nie należy też odrzucać wszystkich i uważać się za jedynego najmadrzejszego.  Nie wiem jaki jest problem z transferem masy w tej grze, być może masz rację, być może on - Nie działa trailbraking? Nie chce mi się w to wierzyć, bo takie coś to fizyka NFSa i Burnouta, a nie simcade i sima.  Co do ludzi oglądających streamy to zjawisko znane od czasu wynalezienia pierwszego TV, ludzie oglądają, nic nowego. Jeżeli chcesz wiedzieć dlaczego poczytaj książki o psychologii. Dlaczego wolą oglądać, niż grać? Z tego samego powodu, dlaczego oglądają TV, a nie czytają książki - granie wymaga zaangażowania, umiejętności, minimum wysiłku - oglądanie żadnego z powyższych.   
    • ile komplet zimówek średniej klasy do tego audi kosztuje? 5k? 
    • Kiedy Aliexpress wjedzie za mocno   20251126_182210.mp4    
    • https://ithardware.pl/aktualnosci/rtx_60_premiera_karta_nvidia_amd-46890.html   Jak myślicie, jednak 5000 Super faktycznie może nie być jak, już chodzą plotki, że premiera następnej generacji może być opóźniona. 
    • Ustawiasz tak samo, ale 9800 nie specjalnie się skaluje z zegarem, poza oczywiście niektórymi przypadkami, jak załadowanie shaderów i siatki dużej mapy. Natomiast zyski z ustawienia są inne, szczególnie 7800. Tego faktycznie można nie ruszać. 14600k czy 9700 też można - specjalnie wolałbym tego nie rozciągać - jest to trochę marnotrastwo.  W moim przypadku jest miodzio przy 120, w innym może być i 100.  88 jest bezpieczne - absolutnie nie optymalne. Poza tym wystarczy otymizer dać na 30 i już masz po optymalnych ustawieniach AMD. Jak puścisz wszystko z płyty, to zobaczysz i 1.45v, co jest bezpieczne dla stabilności i znowu niekoniecznie optymalne. Tylko zegar zależy od napięcia i temperatury, temperatura od napięcia i optymalne sztywne ustawienie dla jednej sztuki będzie 1.25 dla drugiej 1.35. Co znowu ni jak się ma do AMD które stworzyło i ustawiło - ręczne ustawienia o ile są sensowne zawsze będą lepsze od fabrycznych, bo one muszą uwzględniać najgorsze kawałki krzemu i margines bezpieczeństwa, żeby zawsze było stabilnie… i nie wiedzą jakie włożysz chłodzenie.  88 W też pewnie ok, ale skoro domyślnie te procesory mają 65w, to 88 jest po to, żeby zrobić jakąś różnicę (w skrócie - wiadomo pbo itp). 120 vs 88 nie będzie w żaden sposób porównywalne do różnicy jaką masz 65 vs 88, ale będzie jeszcze sensowna i dla mnie widoczna przy dropach fps - dla wielu osób nie zrobi różnicy, tak jak dla mnie średni 250 - na monitorze 240hz nie widzę specjalnie różnicy czy to jest 180 czy 240, ale drop z 250 na 120 już tak. Moje ustawienia są o tyle fajne, że to właśnie minimalizują… i nie działa to tak samo na 88W. Na zdjęciu sprzed chwili masz 166w przy średnim 158 - maksymalnie widziałem 169, najczęściej jest to 164-168 w przy średnim 155-160. To jest bez sensu i właśnie coś mi się wydaje, że ustawianie ręczne limitów nic tu nie daje 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...