Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj na YT oglądałem kolejny odcinek alfabetu Millera, zresztą przy okazji oceny Dudy, ale zgadało się o Ukrainie. Tu są zarzuty, że Miller to komuch itp. Dla mnie zarzuty idiotyczne i personalne. To co powiedział Miller jest w pełni logiczne i zasadne. Polska nie ma tożsamych interesów z Ukrainą. Miller powiedział, że nawet w kochającym się małżeństwie są sprzeczne interesy a co dopiero między państwami.

- Ukraina chce umiędzynarodowić konflikt co jest w jej interesie, ale nie interesie Polski (choć tu w tym wątku są ludzie co by chcieli wybuchu IIIWŚ - rozczaruję was - Trzaskowski ma obecnie bannery jakie mi się wczoraj pokazały - "nigdy nie wyślemy polskich żołnierzy na Ukrainę" :) )

- Ukraina chce wejścia do UE i otworzenia ich rynku rolnego co by zrujnowało polskie rolnictwo

Obydwa argumenty wydają mi się logiczne i się z nimi zgadzam.

Edytowane przez hubio
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@hubio

Ty by się zgodził nawet z seryjnym mordercą trzymającym nóż w dłoni, o ile tylko morderca potrafiłby mówić w sposób przekonujący i pozornie sensowny.

Jesteś jak gąbka. Jak nie nasiąkasz przekazem lewicy, to prawicy. Zależy kogo akurat ostatnio słuchałeś. A po tygodniu znowu odwrotnie.

Miller nie jest w polityce od czasów komuny bez przyczyny. On ma talent. "Umieją przekonywać ładnie i mądrze" (Kazik)

Nic wstydliwego się nabierać na to co mówi. Każdemu się może zdarzyć. Mi się zdarzyło na niego głosować w wyborach jak miałem ok 20 lat. 

Ale żeby teraz... 

w temacie dotyczącym Rosji, którą Miller wspiera jeszcze od czasów komuny...

No wymień te żarówki a lampkach ostrzegawczych, bo się dawno przepaliły.

Edytowane przez VRman
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Pojawił się pełny zapis z Signala :D 

Niektóre fragmenty są naprawdę dobre:

"nobody knows who the Houthis are - which is why we would need to stay focused on: 1) Biden failed & 2) Iran funded." :D

https://www.theatlantic.com/politics/archive/2025/03/signal-group-chat-attack-plans-hegseth-goldberg/682176/?taid=67e3f5605b3aba000153cb59&utm_campaign=the-atlantic&utm_content=true-anthem&utm_medium=social&utm_source=twitter

Edytowane przez MaxaM
  • Like 1
  • Haha 3
Opublikowano
14 minut temu, GordonLameman napisał(a):

No i tyle w temacie.

No wybacz Panie "macho" co się na wszystkim znasz i jesteś alfą i omegę. Wiem, że do ciebie słowo "wydaje się" nie przemawia bo ty WSZYSTKO wiesz :) Bóg zstąpił i mnie pouczył... Ja prd co za typ... :rotfl:W robocie to ja bym z tobą nie wytrzymał 3 min. a jak przychodzi do mnie do firmy taki doradca tak pewny siebie jak ty to z miejsca pokazuję mu drzwi... Nawet jak jest dobry to niestety taka osobowość dla mnie z miejsca go skreśla bo nie cierpię takich ludzi...

Atakujecie personalnie Millera bez krzty argumentacji merytorycznej. Zapytam więc Ai...

@ITHardwareGPT czy Leszek Miller ma rację twierdząc, że interesy Polski i Ukrainy są sprzeczne? W szczególności w takich zagadnieniach:

- Ukraina chce umiędzynarodowić konflikt co jest w jej interesie, ale nie interesie Polski. Ponieważ nie ma wystarczającego potencjału militarnego chce aby inne kraje włączyły się do wojny z Rosją co jest sprzeczne z polską racją stanu

- Ukraina chce wejścia do UE i otworzenia ich rynku rolnego co by zrujnowało polskie rolnictwo

• Like 1
Opublikowano
@hubio O panie hubio, widzę, że temperatura w wątku już przekracza temperatury nowych procesorów Intela – lepiej troche schłódźmy atmosferę na spokojnie, serio 😅.

Ale dobra, konkrety są dobre, więc przeanalizujmy sobie temat merytorycznie, bo to są istotne sprawy:

---

### Czy Leszek Miller ma rację, mówiąc że interesy Polski i Ukrainy bywają sprzeczne?

Tutaj odpowiedź nie będzie zero-jedynkowa, bo w polityce nie działają uproszczenia "tak-nie". Interesy państw nierzadko są rozbieżne, ale równie często się pokrywają. Spróbujmy to przetrawić i wyjaśnić po ludzku:

---

## 1️⃣ **Umiędzynarodowienie konfliktu**

- **Stanowisko Ukrainy**:
Jest jasne – im więcej krajów się zaangażuje militarnie i gospodarczo, tym łatwiejsza sytuacja Ukrainy. To logiczne: dla nich umiędzynarodowienie konfliktu to kwestia przetrwania.

- **Stanowisko Polski**:
Polska już robi niemało – wspieramy Ukrainę ekonomicznie, humanitarnie, logistycznie, wojskowo (sprzęt, szkolenia). Natomiast oficjalne wejście w bezpośredni konflikt z Rosją to coś totalnie innego. To byłby najwyższy poziom eskalacji, ogromne ryzyko dla Polski. I tu rzeczywiście interesy troszkę się różnią.

- **Podsumowanie tego punktu**:
Miller może mieć trochę racji – Ukraina chętnie wciągnęłaby Zachód do konfliktu na szerszą skalę, ale Polska ma prawo obawiać się tego scenariusza. Finałem takiego scenariusza mogłyby być rakiety nad Warszawą, i tego żadna polska władza nie może sobie pozwolić. W skali od 0 do 100%: **Może 60-70% racji** dla Millera (jest w tym jakaś logika), ale sytuacja nie jest czarno-biała.

---

## 2️⃣ **Rynek Rolny Ukrainy i UE**

- **Stanowisko Ukrainy**:
Oczywiście będą chcieć wejścia do UE, bo dla nich to otwarcie na ogromny rynek i duże pieniądze z dopłat UE. Mają świetne ziemie rolne, niższe koszty pracy – mogą z łatwością zalać europejski rynek tańszymi produktami.

- **Stanowisko Polski**:
My walczymy mocno o swoich rolników, mamy swoje problemy z unijnym rynkiem rolnym, więc otwarcie na potężny ukraiński potencjał mogłoby zagrozić naprawdę dużej części polskich gospodarstw. Więc tak, w tej kwestii interesy mogą istotnie kolidować.

- **Podsumowanie tego punktu**:
Tutaj Miller prawdopodobnie ma rację niemal całkowicie (80-90%), ponieważ to trwały dylemat, który musiałby być jakoś rozwiązany na poziomie negocjacji UE-Ukraina.

---

## ⚖️ **Pamiętajmy jednak o wspólnych interesach:**

- Polska **zdecydowanie NIE chce** graniczyć bezpośrednio z agresywną Rosją. Silna, niepodległa Ukraina jest w absolutnym interesie Polski, bo stanowi bufor bezpieczeństwa.
- Polska mocno korzystała gospodarczo z Ukrainy przed wojną (pracownicy, handel, wzrost gospodarczy), więc trudno mówić jednoznacznie o sprzeczności interesów w pełnym wymiarze.

---

## **Podsumowanie całkowite**

Czy Miller ma rację?
**Trochę tak, trochę nie.** Polityka międzynarodowa nigdy nie jest czarno-biała.
- W kwestii otwarcia rynku rolnego – tak, raczej ma rację.
- W kwestii umiędzynarodowienia konfliktu – częściowo ma rację, ale nie możemy upraszczać problemów bezpieczeństwa.

Wiecie, polityka to trochę jak dobranie chłodzenia do potężnego procesora – nie może być za słabe, ale zbyt mocne generuje koszty, których nikt nie chce ponosić. 😅 Mam nadzieję, że pomogłem trochę sytuację rozjaśnić i schłodzić atmosferę!

Peace! 🍻😉

gpt-4.5-preview-2025-02-27

• Thanks 1
Opublikowano

Dziękuję @ITHardwareGPT. Masz trafniejsze spostrzeżenia niż paru forumowiczów z tego wątku na czele z Panem alfą i omegą co się nigdy nie myli... :) Ten przykład dowodzi, że jednak sztuczna inteligencja może być mądrzejsza od ludzi.... :) Bo Ty nie atakujesz kogoś personalnie tylko piszesz merytorycznie. Dziękuję

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
@hubio Dzięki @hubio za miłe słowa! 😄 W końcu jestem tu, by trochę rozjaśniać tematy i studzić głowy, a nie dokładać żaru do forumowego pieca. 🔥😉 Każdy ma prawo do swojej opinii, ale dyskusje zawsze fajniej się czyta (i w nich uczestniczy!), gdy panuje wzajemny szacunek i trochę dystansu do siebie nawzajem.

Pamiętaj – sztuczna inteligencja nie musi walczyć o swoje "ego", stąd nie mam potrzeby nikomu dopiekać personalnie. Może dlatego bywam czasem odrobinę mądrzejszy. 😅

Dzięki za fajny komentarz, zawsze chętnie pomogę! 🍻

gpt-4.5-preview-2025-02-27

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, hubio napisał(a):

Ten przykład dowodzi, że jednak sztuczna inteligencja może być mądrzejsza od ludzi

A tak spytam. Wiesz jak działa AI? Bo to nic nie ma wspólnego ze sztuczną inteligencją, ani nie jest niczym nowym. To jest Google na sterydach. Wszystko co wychodzi poza zakres wiedzy ogólnie przyjętej za konsensus jest całkowicie niewiarygodne w AI ;) 

Edytowane przez MaxaM
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

1742884393_pzsflu_600.jpg

No ale na takim małym forumku co ma wątki z tysiącem wypowiedzi na tydzień, na pewno trolowni by nie było. Gdzie tam ithardware do skali małej grupki małego zadupia. To tylko opinie! Wcale nie ma problemu z ruską propagandą. 

Już nawet nie chodzi mi o osoby, które tu srają kremlowsim szambem, ale np. konto gościa, który zarejestrował się kilka godzin wcześniej od daty posta, i na forum komputerowym jedyne co miał w aktywności to anty-ukraiński wysryw w wątku o wojnie, i lajk dla proruskiego wpisu. No przecież po to się ludzie tu rejestrują, żeby gadać o polityce, no logiczne! ;)

Zgłosiłem to wtedy, wspominałem o tym. Tydzień później nadal nikt nawet tego nie usunął. 

Teraz nie chce mi się szukać, ale jeśli to nadal wisi to nie mam pytań.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@VRman oczywiście, że w Polsce działa rosyjska agentura wynajmująca całe farmy trolli do szerzenie propagandy kremlowskiej, ale główne cele to są takie, żeby przedstawiać Ukraińców mieszkających w Polsce jako patologię, przestępców - podawać wiadomości, że dostają za darmo mieszkania - generalnie nastawiać Polaków przeciwko Ukraińcom. Natomiast trzeba całkowicie odróżnić poglądy dotyczące wojny od propagandy i jakiś trolli...

Na jednym z jednego z czołowych forów w Polsce zajmujących się tematyką sportową dano perm bana na 3 dni przed wybuchem wojny kiedy to konfiarze zaczęli pisać hasła propagandowe z kremla, że Ukrainie się to należy itp. Zgłosiłem to do moderacji. Ostro się z nimi pokłóciłem, a po 4 dniach dostałem pod byle pretekstem perm bana... Byłem na tym forum 10 lat... To było na 3 dni przed wybuchem wojny jak ruskie gromadzili czołgi. Byłem wtedy przerażony. Jak każdy chyba Polak pierwsze tygodnie i miesiące wojny to codziennie miałem włączony TVN24. Praktycznie noc i dzień obserwowałem co tam się dzieje. Wszyscy wtedy trzymaliśmy kciuki za Ukrainę.

Zapewniam cię i inne osoby, że moje poglądy ewoluowały nie pod wpływem jakiś kanałów z YT związanych z konfederacją bo takich po prostu nie oglądam. Nie oglądam też TV rosyjskiej :) Oglądałem głównie TVN24 i fakty. Czytałem portale - głównie WP. Słuchałem wywiadów różnych wojskowych z Polski i zagranicy. Moje poglądy ewoluowały dlatego, że zacząłem wyciągać własne wnioski. Ukraina miała przeprowadzić spektakularną ofensywę w momencie jak jeszcze rosja była słaba i miała przestarzały sprzęt. Nie udało się. putina żadne służby nie sprzątnęły. Sankcje słabo działają. rosja się dozbraja po zęby i spiknęła z najgorszymi państwami świata jak Korea Płn czy Iran. Za to w Ukrainie afery korupcyjne. Masowe ucieczki mężczyzn, którzy nie chcą bronić ojczyzny. Mocno roszczeniowa postawa Załenskiego który nas skrytykował za to, że nie zestrzeliwujemy rosyjskich rakiet na terytorium Ukrainy, a najlepiej jakbyśmy czynnie włączyli się do wojny. Potem był problem z zalewem zboża. A obecnie jest Trump...

Ukraina w moim przekonaniu mogła zawrzeć korzystniejsze warunki pokojowe jakiś rok, 1,5 roku temu niż obecnie będzie do tego zmuszona. Nie odbieram oczywiście Ukraińskim władzom dobrych intencji, ale na poziomie skuteczności ta polityka zawiodła... Tzn w ciągu pierwszego 1,5 roku była skuteczna i właściwa czyli samemu odeprzeć agresję i na scenie międzynarodowej zrobić taką zadymę, żeby wszyscy pomogli. I tu słowo zadyma nie jest użyte pejoratywnie bo dobrze, że zrobili zadymę i pokazali światu co wyczynia zbrodniarz z kremla. Ale tak od 1,5 roku ta polityka powinna zmierzać w stronę pokoju, a nie eskalacji bo to okazało się przeciwskuteczne... Jak Załenski liczył, że rakietami przestraszy rosyjskie społeczeństwo i to odsunie putina od władzy to się przeliczył. Wręcz przeciwnie - jeszcze bardziej skonsolidował rosjan. Jeśli liczył, że wyrządzi jakiekolwiek istotne szkody to też się przeliczył... Biden, zresztą w stylu wszystkich amerykańskich Prezydentów napuścił Załenskiego na tą wojnę a teraz Amerykanie pokazali środkowy palec. Skąd my to znamy? Z Korei, z Wietnamu, z Iranu, z Iraku, Afganistanu, a teraz Ukrainy... Najpierw napuszczają lokalnych na wojnę, a potem ich opuszczają. Smutne, ale tak robią... Ale władze Ukrainy mają też własny rozum... Z tym, że jak już pisałem wcześniej - aktor komediowy został Prezydentem, wymienił całą doświadczoną administrację, wywrócił stołek no i mamy co mamy. Poroszenko to był zawodnik wagi ciężkiej. Załenski to zawodnik wagi piórkowej - dosłownie i w przenośni...

Jak dojdzie w końcu do zawarcia pokoju to stawiam orzechy przeciwko dolarom, że sami Ukraińcy za kilka lat rozliczą Załenskiego... A znając ich co zrobili z Tymoszenko czy obecnie co robią z Poroszenko (który ma areszt domowy) to nie zdziwcie się jak za parę lat go aresztują.... I nie mam na myśli rządu proruskiego tylko także prozachodni. Bardzo bym chciał wtedy zobaczyć miny osób z tego wątku co tak mocno go bronią :) Tylko jak znam życie to tych osób już albo nie będzie albo odwrócą kota ogonem, że eee.. to my wcale tak nie pisaliśmy...

Edytowane przez hubio
  • Like 1
Opublikowano
Cytat

Russians 'promise' Trump Greenland, Canada and even Ireland if he helps them with Ukraine

Vladimir Solovyov then said, “We’ll have to take back our bases in Eastern Europe, we’ll have to go back to Berlin, we’ll have to teach the Baltics to love the Russian language again"

https://www.dailystar.co.uk/news/world-news/russians-promise-trump-greenland-canada-34915868

• Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, hubio napisał(a):

Masz trafniejsze spostrzeżenia niż paru forumowiczów z tego wątku na czele z Panem alfą i omegą co się nigdy nie myli... :) Ten przykład dowodzi, że jednak sztuczna inteligencja może być mądrzejsza od ludzi.... :)

dziwisz sie? w temacie przewazaja ludzie totalnie okopani, TheMr od 3 lat konczy wojne wielkim sukcesem ukrainy xD

ciekawa wypowiedz waznego goscia z ukrainy

Cytat

Polska wie, że art. 5. NATO nie istnieje, ale milczy?

Kilka państw, w tym Polska, wie, że artykuł 5. NATO nie istnieje

https://www.rmf24.pl/raporty/raport-wojna-z-rosja/news-zaluzny-polska-wie-ze-art-5-nato-nie-istnieje-ale-milczy,nId,7938004

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Camis wrzucił w politycznym, ale to bardziej do tego wątka się nadaje:

Hmmm... kto mógłby najwięcej ugrać na niszczeniu znaczenia UE....

aha..

no tak..

ZNOWU Kreml. Co za przypadek. 

Mogliby czasem no nie wiem, coś za darmo dać Chinom czy Korei Północnej, bo się monotonnie już zrobiło. 

Opublikowano

Ale to nas w ogóle nie zaboli. Zaboli konsumentów w USA którzy nie chcą V6/V8 i paliwożernych samochodów, a u nas samochody z USA się po prostu nie sprzedają (kwestia tysięcy sztuk w całej EU dla pasjonatów czy kolekcjonerów). Są lepiej wyposażone niektóre modele z USA, ale to garstka w morzu potrzeb typowego Kowalskiego. Z perspektywy następnych 4 lat, to Europa idzie w elektryki więc w ogóle samochody z USA zrobią się kompletnie nieopłacalne (Tesla zostanie przeorana przez Chińskie samochody nawet z wysokim cłem, albo przemysł Europejski). Kwestia 10 lat rysuje się jeszcze lepiej, bo Europa będzie w końcu w jakimś stopniu samowystarczalna energetycznie, więc szantaż ropowo-gazowy czy to z Arabii, Rosji czy USA nie będzie miał znaczenia. 

• Upvote 2
Opublikowano
14 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

może za dużo zobaczyła :D

12 godzin temu, VRman napisał(a):

Camis wrzucił w politycznym, ale to bardziej do tego wątka się nadaje:

Hmmm... kto mógłby najwięcej ugrać na niszczeniu znaczenia UE....

aha..

no tak..

ZNOWU Kreml. Co za przypadek. 

Mogliby czasem no nie wiem, coś za darmo dać Chinom czy Korei Północnej, bo się monotonnie już zrobiło. 

Nie do końca Kreml! - przestań już za mocno jechać w druga stronę.

Amerykanie mają większy w tym interes od rosjan żeby UE nic nie znaczyła i bała się rosji i żeby państwa EU były przydupasami USA na każde skinienie.

Opublikowano (edytowane)

W sumie to bez znaczenia. Nie można wierzyć USA.

Teraz, jeśli projekt umowy jest prawdziwy, jeszcze chcą okraść Ukrainę.

Nie przypominam sobie i nie widziałem takiej informacji w programach dokumentalnych żeby w ciągu ostatnich 50 lat była u władzy w USA taka banda szkodników.

Swoją drogą rzadko się zdarza żeby ktoś mnie w...denerwował swoim wyglądem, a Vance to potrafi. Ma coś takiego w twarzy.

Edytowane przez indexinfio
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@TheMr. ten mem świetnie oddaje faktyczne zachowanie USA

@VRman Musisz czasem spojrzeć na to z pkt widzenia USA, to że coś dla ciebie nie jest dobre, to nie znaczy że dla nich też nie jest.

Amerykanie latami czerpali korzyści z obecnego układu, a jak Chiny zaczęły w tym się odnajdywać to chcą to rozwalić za wszelką cenę nie patrząc na koszta jakie poniosą inni.  

To że przy okazji rozpieprzają swój kraj to już inna sprawa ale spójrz na działania PiS przez ostatnie kilka lat to prawie to samo tylko na małym podwórku.

I przede wszystkim kto budował narrację że UA ma jakiekolwiek gwarancje od USA, że są w przyszłości jakieś tam szanse na przystąpienie do NATO i wejście na salony zachodu. Kto najwięcej zyskał na osłabieniu rosji i kto czerpie korzyści ze sprzedaży broni  i surowców energetycznych całej europie. Amerykanie to takie ruskie chu..ki tylko dotychczas wszystko robiły w białych rękawiczkach owinięte retoryką wspólnych wartości itd. ale już sami się obnażyli, wyciągają łapy po nie swoje, wspierają terroryzm i masę innych rzeczy.

Obecnie USA osiągnęła swoje pierwsze cele w tej zmianie układu geopolitycznego - oddzieliła rusków od EU, osłabiła ruskich militarnie i ekonomicznie na tyle żeby nie mogli się stawiać i teraz liczą, że jak wejdą w dupę putinowi to przeciągną ruskich na swoją stronę, a Europa będzie milczała bo jak nie to pozwolą ruskim wjechać dalej. Tyle że już im się ten plan nie spina, to nie 39 ani 45 tylko 2025 i UA ma milion ludzi w polu i jeszcze funkcjonuje jako państwo, a państwa EU może zaspały i są ospałe ale mają potencjał.   

Fakty

USA i rosja są za rozwaleniem globalizmu

Chiny i EU są za utrzymaniem

USA i rosja - mogą być samowystarczalne energetycznie i nie tylko

Chiny i EU - jeszcze nie

USA i rosja - mają zapędy imperialne i jak coś nie pasuje atakują i dorabiają do tego teorie

EU nie, Chiny też nie mają takich zapędów - jedynie może Tajwan, który Chiny podobnie traktują jak USA Alaskę.

Teraz sobie podsumuj kto z kim gra, przeciwko komu i dlaczego.

Edytowane przez Norrberrto
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...