Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@TheMr. Jeśli Trump utrzyma cła i pójdzie w faktyczną wojnę celną, to i nas to zaboli.

Firmy przeniosą produkcję na rynek USA na teren USA, "zabierając" ją z terenu UE. To oznacza utratę miejsc pracy i dochodów z podatków.

Oczywiście odpowiemy kontrcłami, więc może też w ten sposób zyskamy miejsca pracy w innych sektorach.

Kolejne ryzyko jest takie, że jeśli wojna celna się rozkręci to UE nałoży cła na surowce z USA, w tym a być może głównie na gaz. Wiele osób o tym zapomniało, ale było blisko tego już za poprzedniej kadencji Trumpa. Wówczas wzrosną ceny gazu w państwach które go importują z USA. A jesteśmy takim państwem.

• Upvote 1
Opublikowano

Dojdzie do tego, że finalnie będziemy zmuszeni znów kupować ruski gaz tyle że od Chin albo Indii. Wtedy USA na tym nie zarobią, a ruskie zarobią minimalnie, bo Chińczyki i Hindusi kupują już za cenę szorującą po dnie więc to oni zarobią na swojej marży. Jedyny mankament, że wtedy rosja będzie miała większą sprzedaż to i też większy przychód.

To by było najgorsze zagranie amerykanów, ponieważ w sumie to o to chodziło amerykanom żeby europa brała surowce od nich.

Normalnie USA pcha nas w objęcia Azji...

Opublikowano
Godzinę temu, Norrberrto napisał(a):

Amerykanie mają większy w tym interes od rosjan żeby UE nic nie znaczyła i bała się rosji i żeby państwa EU były przydupasami USA na każde skinienie.

Serio w to wierzysz? I że ekipa Trumpa się kiedykolwiek będzie kierowała interesami USA, a nie swoimi własnymi?

Przecież i tak te umowy USA-UE i ogólna współpraca były najczęściej niekorzystne dla UE. Poza tym takie działania mają też swoje koszty pośrednie. 

Przecież Fiutin od conajmniej dekady pompuje dziesiątki miliardów, o ile nie więcej już łącznie, w to, żeby Unię rozmontować. O udziale ruskich propagandystów w Brexicie słyszałeś może? Spójrz też na naszych. Jestem bardzo anty-unijny i chciałbym móc posłuchać kogoś kto też jest, a kto nie jest przy okazji pro-ruski. I popatrz jaki przypadek... nie ma takich. 

Może i przyznałbym Ci rację, gdyby nie wszystko inne. To się tylko układa w całość. I żeby choć jeden z czynów Trumpa, żeby choć jeden kawałek puzzli nie pasował do całość "Trump jest sterowany z Kremla" to bym miał wątpliwości. Ale nie mam. 

O, dziś masz następną umowę. USA jest "negocjatorem". Znowu coś zabiorą Ukrainie.. za co? Widziałeś choć JEDNĄ rzecz, którą ten negocjator dał Ukrainie od Rosji w zamian tego co proponuje lub jej robi?

Godzinę temu, indexinfio napisał(a):

Nie przypominam sobie i nie widziałem takiej informacji w programach dokumentalnych żeby w ciągu ostatnich 50 lat była u władzy w USA taka banda szkodników.

Ekipa Bidena była rekordowo zła, ale teraz mamy ekipę zdrajców i debili nie mniejszych niż poprzednia ekipa. 

Ja w ogóle zaczynam się zastanawiać, że to nie może być przypadek, żeby takie niemoty były wybierane od tylu lat jako "rządzący". Wierzysz, że Biden był prezydentem, jak on często nie wiedział o czym mówi i gdzie jest? No nie. To było narzędzie. Kukiełka do pokazywania w telewizji. To kto w takim razie rządził? Trump nie czyta raportów jakie mu CIA i FBI dostarczają na biurko. Woli sobie obejrzeć Tuckera w telewizji. Jego mózg jest obecnie moim zdaniem już bardzo, bardzo blisko wydolności umysłowej mózgu Bidena sprzed wyborów w 2020r. To ma być niby prezydent?

Musi ktoś za tym stać i rządzić wielką kasą i terrorem. I niekoniecznie musi to być Fiutin czy ludzie którzy tworzą tą postać. Ale wcale bym się nie zdziwił, jakby to była jakaś większa akcja Chiny+Rosja, zapoczątkowana już dawno, dawno temu, bo tego rozwalania krajów wpuszczaniem nachodźców też kupuję jako "oj, przypadek, ludzie o dobrym sercu się pomylili, bo chcieli pomóć".

W każdym razie widać jak metody trzymania krócej za ryj obywateli postępują w Chinach i Rosji, a potem powoli są adoptowane w krajach zachodnich. 

To Chiny i Rosja mają aparaty terroru z długimi tradycjami. 

Nawet nie znając poszlak na nich wskazujących, jakie da się nazbierać przez ostatnią dekadę, i tak logicznie by było założyć, że szukanie "grupy trzymającej sznurki" należałoby zacząć od Rusków wyszkolonych w KGB i od Chińczyków, gdzie do dziś co chwilę ktoś "się gubi" jak tylko podpadnie mafii w rządzie. Metody mafijnego terroru to naturalny "mindset" tych ludzi. 

Godzinę temu, Norrberrto napisał(a):

Fakty

USA i rosja są za rozwaleniem globalizmu

Chiny i EU są za utrzymaniem

USA i rosja - mogą być samowystarczalne energetycznie i nie tylko

Chiny i EU - jeszcze nie

USA i rosja - mają zapędy imperialne i jak coś nie pasuje atakują i dorabiają do tego teorie

EU nie, Chiny też nie mają takich zapędów - jedynie może Tajwan, który Chiny podobnie traktują jak USA Alaskę.

Teraz sobie podsumuj kto z kim gra, przeciwko komu i dlaczeg

Nie jest to takie zerojedynkowe. W grę wchodzą miliarderzy i wielkie corpo. Oczywiście. Zresztą to jest główna metoda ruskiej propagandy, żeby dużo mówić o "corrupted and even American military industrial complex". Bo że te wielkie korpo nie zawahają się sprowadzić śmierci na tysiące ludzi dla swoich zysków to wiadomo. 

Te zostawienie broni w Afganistanie - ja nigdy nie uwierzę, że to nie było specjalnie, żeby dać zarobić na produkcji uzupełnienia tej wyrwy.

Są Blackrocki i tym podobne. Ale też ja do końca nie jestem przekonany że dziś są rządy. Może lepiej na to patrzeć jak na mafie. A lokalizacja i nazwa kraju się mniej liczy. Co do globalizacji to nie wiem czemu uważasz, że USA są przeciw. Może obywatele. Ale wielkie korpo bardzo wesoło śpiewa jednym głosem z Chinami. Zresztą Chiny dostawały ogromne benefity i przywileje w ostatnich 20 latach. Czemu? W czyim to było interesie? No właśnie. 

Jeśli już są jakieś grupy interesów, to wątpię, żeby się kierowały interesem państwa "Ameryka". Raczej mają w dupie, gdzie zarobią i na czym i Trump moim zdaniem w ogóle nigdy nie weźmie pod uwagę takich rzeczy jak potęga Ameryki, korzyści gospodarcze dla kraju. 

Zresztą pokazał to fikołkiem z Tiktokiem za poprzedniej kadencji i teraz. Najpierw się tak troszczy o młode umysły w Ameryce, a potem "no ale jak dadzą kasę to już spoko, mogą szkodzić dalej, już są cacy".

26 minut temu, Norrberrto napisał(a):

Normalnie USA pcha nas w objęcia Azji...

No właśnie. Ciekawe czy tylko przypadkiem, czy ktoś Trumpowi tłumaczy, że tak będzie DLA NIEGO bezpieczniej...

Opublikowano
1 godzinę temu, Norrberrto napisał(a):

Nie do końca Kreml! - przestań już za mocno jechać w druga stronę.

Ty mi tu TropiCiela nie hamuj, bo świetnie się go czyta. ;)

1 godzinę temu, indexinfio napisał(a):

Teraz, jeśli projekt umowy jest prawdziwy, jeszcze chcą okraść Ukrainę.

Mieli chrapkę na ukraińskie elektrownie jądrowe. Niestety Rosja też zgłosiła do nich akces i może być ciężko je przejąć. To sobie to próbują odbić inaczej.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, indexinfio napisał(a):

Swoją drogą rzadko się zdarza żeby ktoś mnie w...denerwował swoim wyglądem, a Vance to potrafi. Ma coś takiego w twarzy.

Brak szacunku do innych i egocentryzm. Też to widzę. On samą twarzą mówi "spieprzaj dziadu". Nawet Kaczyński mógłby się od niego uczyć.

Edytowane przez Suchy211
  • Haha 1
Opublikowano

Coś mi mignęło, że maluje oczy. Nie wiem czy prawda. Nie bardzo się znam na makijażach.

Może to to? Faceci  hetero mają taki podświadomy odruch wymiotny na widok umalowanej twarzy faceta.

A przynajmniej ja mam.

Opublikowano (edytowane)

BTW, widzę, że Trump z tym 350 miliardów dolarów przeszedł w tryb 1000 razy powtórzonego kłamstwa, aby zamienić je w prawdę. Ciekawe co za rok odpowie przeciętna osoba spotkana gdziekolwiek na zachodzie o to ile USA wydało na pomoc Ukrainie.

2 godziny temu, TheMr. napisał(a):

Kwestia 10 lat rysuje się jeszcze lepiej, bo Europa będzie w końcu w jakimś stopniu samowystarczalna energetycznie, więc szantaż ropowo-gazowy czy to z Arabii, Rosji czy USA nie będzie miał znaczenia. 

Moim zdaniem jesteś przesadnie entuzjastyczny biorąc pod uwagę bieżącą politykę UE, ale mam szczere nadzieje, że masz rację.

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, VRman napisał(a):

Coś mi mignęło, że maluje oczy. Nie wiem czy prawda. Nie bardzo się znam na makijażach.

Może to to? Faceci  hetero mają taki podświadomy odruch wymiotny na widok umalowanej twarzy faceta.

A przynajmniej ja mam.

Nie, on ma po prostu grube, czarne rzęsy. Sporo facetów takie ma, w ogóle wpisz sobie badania to zobaczysz że mężczyźni mają naturalnie grubsze rzęsy, a kobiety muszą malować by takie mieć i wyglądać ładniej. No i tak, odruch wymiotny ma większość do mężczyzn którzy w czymkolwiek babę przypominają (zachowanie, emocje, wygląd). I często dochodzi wtedy do sugerowania homoseksualizmu czy przemocy. Ale to taka dodatkowa wstawka jak to ludzie przypisują coś na podstawie skojarzeń, nie zawsze nawet trafnych.

Mężczyźni mają zazwyczaj wyższy poziom testosteronu niż kobiety, a ten hormon może prowadzić do dłuższych i grubszych rzęs. Stymuluje mieszki włosowe, promując bardziej znaczący wzrost włosów w różnych częściach ciała, w tym rzęs. Jednak ten wzrost długości rzęs nie jest jednolity u wszystkich osób. 20 wrz 2024

https://ublash.com/pl/dlaczego-rzęsy-u-mężczyzn-są-dłuższe---szczegółowe-wyjaśnienie/

A tu reakcje kobiet,zgoła inne 

Edytowane przez Keller
Opublikowano

Na przesłuchaniu w sprawie Signala pytali, czy Pete Hegseth był pijany :E

Dla kontekstu. Hegseth jest po terapii odwykowej. Przed objęciem stanowiska na przesłuchaniu obiecał być abstynentem. W ciągu 2 miesięcy chyba 2 razy został złapany na 'chwiejnej' postawie.

Trochę w głowie się nie mieści dopuszczać takie osoby na najwyższe stanowiska w Państwie.

https://x.com/EricLDaugh/status/1904931268472586352

• Upvote 1
Opublikowano

Porównujesz osoby, które zostały przyłapane i ogółem wypierające się z osobą, która jawnie ma ogromne problemy z alkoholem na tyle duże, że potrzebowała terapii i jest to fakt znany, a nie ukryty. 

Kompletnie dwie różne sytuacje. 

Opublikowano (edytowane)

@Norrberrto No z gazem może być problem. Natomiast co do produkcji, to firmy może będą przenosiły produkcję do USA, ale na pewno nie kosztem porzucenia jej w innych regionach. Dlatego istotne jest by dogadywać się bezpośrednio z producentami a nie z dystrybutorami. Produkty mogą płynąć czy lecieć z Chin czy skądkolwiek, bez pośrednictwa USA.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
3 godziny temu, indexinfio napisał(a):

Swoją drogą rzadko się zdarza żeby ktoś mnie w...denerwował swoim wyglądem, a Vance to potrafi. Ma coś takiego w twarzy.

Jakoś dziwnie podobny do laleczki Chacky.

Opublikowano (edytowane)

No grubo się robi. Afera za aferą.

Wygląda na to, że Sekretarz Obrony nie dość, że jest alkoholikiem, to jeszcze ma rosyjski numer i maila.

Zaraz znowu ktoś przyjdzie i powie, że to szachy 5d.

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, VRman napisał(a):

"(...)"

Ekipa Bidena była rekordowo zła, ale teraz mamy ekipę zdrajców i debili nie mniejszych niż poprzednia ekipa. 

Ja w ogóle zaczynam się zastanawiać, że to nie może być przypadek, żeby takie niemoty były wybierane od tylu lat jako "rządzący". Wierzysz, że Biden był prezydentem, jak on często nie wiedział o czym mówi i gdzie jest? No nie. To było narzędzie. Kukiełka do pokazywania w telewizji. To kto w takim razie rządził? Trump nie czyta raportów jakie mu CIA i FBI dostarczają na biurko. Woli sobie obejrzeć Tuckera w telewizji. Jego mózg jest obecnie moim zdaniem już bardzo, bardzo blisko wydolności umysłowej mózgu Bidena sprzed wyborów w 2020r. To ma być niby prezydent?

Musi ktoś za tym stać i rządzić wielką kasą i terrorem. I niekoniecznie musi to być Fiutin czy ludzie którzy tworzą tą postać. Ale wcale bym się nie zdziwił, jakby to była jakaś większa akcja Chiny+Rosja, zapoczątkowana już dawno, dawno temu, bo tego rozwalania krajów wpuszczaniem nachodźców też kupuję jako "oj, przypadek, ludzie o dobrym sercu się pomylili, bo chcieli pomóć".

W każdym razie widać jak metody trzymania krócej za ryj obywateli postępują w Chinach i Rosji, a potem powoli są adoptowane w krajach zachodnich. 

To Chiny i Rosja mają aparaty terroru z długimi tradycjami. 

Nawet nie znając poszlak na nich wskazujących, jakie da się nazbierać przez ostatnią dekadę, i tak logicznie by było założyć, że szukanie "grupy trzymającej sznurki" należałoby zacząć od Rusków wyszkolonych w KGB i od Chińczyków, gdzie do dziś co chwilę ktoś "się gubi" jak tylko podpadnie mafii w rządzie. Metody mafijnego terroru to naturalny "mindset" tych ludzi. 

(...)"

Można się zastanawiać dlaczego akurat Bidena i Trumpa promowali, dlaczego nie chcieli kogoś młodszego. Oczywiście teraz nam grozi Vance. Ponadto co robiły służby, czy nie mogły zapobiec powstaniu takiego prorosyjskiego kółka wzajemnej adoracji. Pewnie słaby Biden -> Wzrost rosyjskich wpływów > Trump reaktywacja.

Edytowane przez indexinfio
Opublikowano
28 minut temu, MaxaM napisał(a):

Wygląda na to, że Sekretarz Obrony nie dość, że jest alkoholikiem, to jeszcze ma rosyjski numer i maila.

Wina Tuska Bidena

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, MaxaM napisał(a):

Kolejne osiem taczek "przypadków", ale tu nadal niektórzy będą gadać, że opinia, że w Białym Domy jest ekipa zdrajców na ruskich sznurkach, jest przesadzona. 

Opublikowano
2 godziny temu, indexinfio napisał(a):

Można się zastanawiać dlaczego akurat Bidena i Trumpa promowali, dlaczego nie chcieli kogoś młodszego.

No przecież była Kamal Harris - przy nich niemal nastolatka :rotfl:

50 minut temu, indexinfio napisał(a):

To widzieliście?

Projekt umowy

Lepsza kolonia amerykańska niż ruska... :rotfl:

28 minut temu, adashi napisał(a):

Tak, widzieliśmy. Reakcja Ukrainy może być tylko jedna.

Oczywiście, że tak - powinni brać z pocałowaniem ręki bo to da im gwarancję, że rusek nie zaatakuje interesów USA, szczególnie, że będzie dogadany z Trumpem :) 

Opublikowano

To by całkowicie zakończyło ich historię. Nie mogą tego zaakceptować. Znaczy ratunku dla Ukrainy to nie ma tak czy inaczej, mogą jedynie podjąć próbę przeciągnięcia tego w czasie. Sensowniejszy byłby też podział pomiędzy Rosję a EU, a nie Rosję i USA.

Jak tam wejdzie USA, za jakiś czas ukraiński potencjał wojskowy i rolniczy może zacząć być używany przeciwko EU.

• Confused 1
  • Upvote 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...