Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, Radziuwilk napisał(a):

Wiadomo. Jakosc i rosyjskie nie pisze sie w jednym zdania z jakiegos powodu i oni o tym doskonale wiedza.

Maja pewnie jakies 20 pewnych sztuk reszty bali by sie ruszac. Wystarczy jedna balistyczna rakieta co rozbila by sie przy starcie i watpie by zanazl sie jakis idiota operator co by mial odwage nuka odpalic. Ruskie o tym wiedza dlatego nie uzywaja tej broni.

W normalnym świecie  pewnie tak ...w rosji  NIE . Tam społeczeństwo  ma  głębokie przekonanie ze    walczą z nazizmem  im dalej w tereny wiejskie  im dalej od miast tym to przekonanie jest silniejsze i większe poparcie la putina i jego działań.A   ludzie z łapanek brani do wojska są niemal bohaterami i wybrańcami .

Jedynie duże miasta jak Moskwa ,Petersburg  trochę to inaczej widzą ,ale tam też wiekszy dostęp do   www i świata zewnętrznego ,ale i tam nie brakuje poparcia dla  putina .

A w wojsku mają G  dogadania ,za nie wykonanie rozkazu   w najlepszym wypadku kolonia karna za 10 lat ,albo  w dziwnych okolicznościach wypadasz z balkonu jak paliłeś fajkę czy potrąca cię  auto na przystanku autobusowym .

My sobie  nie zdajemy do konca jakim światem jest rosja ...bo tego nie widzimy na ,a to co jest pokazywane jest odpowiednio ubarione   sytuacji /potrzeb

Tak  samo z UA ... teraz kreuje się ją na naszego sojusznika ,braci .... jak to oni nas nie kochają ....

a fakty są takie ze  przed 24. lutego 2022 r  im bliżej Kijowa tym bardziej mówili o nas z pogardą ,a od kijowa na wschód  to jawnie nas nienawidzili  ....

Opublikowano

@MaxaM Dzieki za info.

@raiders dobrze miec na forum socjologa znajacego sie tak doglebnie na ruskim spoleczenstwie.

Kiedys byly 2 incydenty gdzie padl rozkaz do wystrzelenia ruskiego atomu i te oficery co maja G do gadania nie wykonaly rozkazu.

@TheMr. Czytalem o tej wypowiedzi angielskiego generala i wlasnie dlatego dochodze do wniosku (mam nadzieje), ze konczy sie etap gotowania zaby i wchodzimy w etam bye bye putin. Finowie tez jada ostro, Dunczycy zaraz abordaz zrobia :). Sikorski wiadomo. 

Ten wystrzal ruskiej rakiety to tragifarsa. Wystapienie putina tez. Spiety i zdenerwowany. UA rozwalila centrum dowodzenia, a on swoja "wielka" rakieta uszkodzil jakis dach.

Oby ten caly spektakl dobiegal konca i zeby wyszlo, ze NATO podazalo jakims planem zakonczonym sukcesem o ktorym dowiemy sie po zakonczeniu wojny.

• Like 1
Opublikowano
57 minut temu, Radziuwilk napisał(a):

Czytalem o tej wypowiedzi angielskiego generala i wlasnie dlatego dochodze do wniosku (mam nadzieje), ze konczy sie etap gotowania zaby i wchodzimy w etam bye bye putin. Finowie tez jada ostro, Dunczycy zaraz abordaz zrobia :).

Najpotężniejszą bronią jaką ma teraz zachód jest chyba powolne granie na odsunięcie tych co chcą to kontynuować.

Opublikowano
2 godziny temu, Radziuwilk napisał(a):

...

Kiedys byly 2 incydenty gdzie padl rozkaz do wystrzelenia ruskiego atomu i te oficery co maja G do gadania nie wykonaly rozkazu.

...
Pierwszy to na pewno masz na myśli ten z 1983 gdy system alarmowy ruskich dał sygnał, że USA wystrzeliły rakietę z atomem.
Nie kojarzę drugiego.

Opublikowano
9 godzin temu, TheMr. napisał(a):

Wróć do podstawówki na geografię :) Bo szydzenie Ci jak zwykle nie idzie. 

Nie ma możliwości by wszystkie ICBM Rosji były w dobrym stanie. Oni na konserwację wydawali 9 mld $. Amerykanie na 500 pocisków mniej niż posiadają Rosjanie, prawie 60$ mld. Francuzi 2 albo 3 razy więcej niż Rosjanie, posiadając zdecydowanie mniejszą ilość. 

Ciekawe jakie koszty i jak opłaca swoich specjalistów rosja a jak Zachód. Może się okazać, że ta różnica wcale nie jest przytłaczająca. Zresztą przy takiej ilości rakiet wystarczy że 10% jest w dobrym stanie.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Radziuwilk napisał(a):

Wiadomo. Jakosc i rosyjskie nie pisze sie w jednym zdania z jakiegos powodu i oni o tym doskonale wiedza.

Dla mnie ten argument to śmiech przez łzy, albo tak zwane racjonalizowanie. Ludzie tak mają. Jak pojawia się problem który ich przerasta, to tworzą sobie w głowie obraz rzeczywistości, w której ten problem to nie problem. To trochę tak jak mówić, że rosja przegrała wojnę, bo zajęła tylko 20% Ukrainy a przecież miała zająć całą w 3 dni. Albo że rosji już zaraz za chwilę skończą się zdolności ofensywne bo gospodarka czy kurczące się zapasy i wojna zaraz się skończy. No cóż, to do momentu aż tą wymyśloną wizję świata dogoni rzeczywistość jest ona prawdą i na poprawę nastroju jak najbardziej działa.

9 godzin temu, MaxaM napisał(a):

...

Nawet jeśli taka rakieta nawali i spadnie w połowie drogi, to nic wielkiego się nie stanie. Ładunek nuklearny sam się nie zdetonuje.

Wiesz, że w Europie też spadły atomówki? W Palomares w Hiszpanii spadły 4 takie w wyniku wypadku ;) USA też zgubiło chyba z 6 atomówek, w tym jedna do tej pory leży sobie na dnie morza obok Japonii ;)

...

Jest taki film sensacyjny z Christianem Slaterem i Johnem Travoltą, tytuł "Broken arrow". Całkiem niezły zresztą. Kiedy go oglądałem ten tytuł nic dla mnie nie znaczył. To były lata 90, nie każdy miał prosty dostęp do internetu a spytać nie było kogo. Zresztą domyślałem się że to jakiś kryptonim wojskowy, ale po prostu mnie to nie obchodziło. Dowiedziałem się 15-20 lat później przy okazji jakiejś dyskusji o atomówkach.

Godzinę temu, adashi napisał(a):

Z takiej ceny kartofli to się już rosyjska armia nie podniesie.

Właśnie w tym problem. Ziemniaki droższe o 64% przytłaczają Europejczyka. Bo dla Europejczyka NAJISTOTNIEJSZE jest ile dóbr będzie mógł sobie kupić. Rusek? Ten z Moskwy i Petersburga finansowo sobie poradzi. Ten z prowincji po prostu pójdzie po ziemniaki do piwnicy/kopca, albo do ogródka w odpowiedniej porze roku. Natomiast duma, to coś dla ruska niemal bezcenne, a dla Europejczyka niemal zupełnie bezwartościowe.

Poza tematem

Hej, czy mi się wydaje, czy posty łączą się nawet po czasie dłuższym niż 10 min?

Edytowane przez Suchy211
  • Like 1
Opublikowano

@ArctorDrugi to był na łodzi podwodnej z atomowymi torpedami. Mieli rozkaz użyć ich w przypadku utraty kontaktu, i takowy utracili. Cała awantura wybuchła tam między kapitanem i dwoma oficerami, z użyciem broni. Kapitan i jeden z oficerów byli za wystrzeleniem torped, a drugi oficer, który był notabene odpowiedzialny za broń atomową, przeciw wystrzeleniu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Vasily_Arkhipov#Involvement_in_the_Cuban_Missile_Crisis

• Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Ludzie tak mają. Jak pojawia się problem który ich przerasta, to tworzą sobie w głowie obraz rzeczywistości, w której ten problem to nie problem.

O i profesor psychologi sie znalazl na forum. To zaszczyt miec takie zacne grono tutaj.

Opublikowano
9 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Hej, czy mi się wydaje, czy posty łączą się nawet po czasie dłuższym niż 10 min?

Niestety to IMHO jest złe, wrzuciłem coś np 2 godziny wcześniej a nikt nie odpisał to teraz żeby coś wrzucić trzeba czekać aż ktoś odpiszę :E

• Upvote 1
Opublikowano

Na pół godziny przed wystrzeleniem tego balistyka na Dniepr, rosja przez gorącą linię poinformowała zachód o swoich zamiarach oraz jaka będzie głowica w tym pocisku. Mówi się że patrioty mają pewną szansę na strącenie tego typu pocisku, dlatego wybrano Dniepr na cel, bo tam nie ma patriotów.

Opublikowano
46 minut temu, TheMr. napisał(a):

No szkoda że Ukraina nie ma THAAD. Albo Arrow-3. 

to bez znaczenia, bo zeby taka broń miała realne znaczenie w walce z Rosją to musiałoby być jej bardzo dużo i to w nieprzerwanych stałych dostawach (a nie jednorazowy transport), a otrzymanie takiej ilosci  jest niemozliwe juz nie mówiąc o stałych dostawach. Ta wojna bardzo dobrze pokazuje ze samą technologią sie nie wygra (to mrzonki) gdy przeciwników kupa.

13 godzin temu, MaxaM napisał(a):

Jak to było? Rosja jest samowystarczalna? :) 

image.png.64d94a656d2bdf632d275948610a35c0.png

zaden kraj nie jest samowystarczalny , ale nie o to chodzi, tylko o to który kraj ma wieksze mozliwosci w czasie kryzysu i który moze pociągnąć dłużej. Rosja napier**la w Ukraine jak w bęben każdego dnia a wy wrzucacie artykuły i memy o ziemniakach "ku pokrzepieniu serc" :lol2:

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Camis napisał(a):

Niestety to IMHO jest złe, wrzuciłem coś np 2 godziny wcześniej a nikt nie odpisał to teraz żeby coś wrzucić trzeba czekać aż ktoś odpiszę :E

A moim zdaniem właśnie bardzo dobre. Choć wystarczyłoby na przykład pół godziny.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...