Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spoko, ale 3/4 zajebistości grania w 3D wymaga

- stałego zablokowanego framerate'u (60fps na małym ekraniku może być na chwilę, na większym 72-75Hz, Na dłużej to 90Hz by się przydało. Na większych to 90 jako minimum i na dużych lub przy graniu z bliska to dla niektórych nawet 90 może być mało

- a to dlatego, że oczywiście tylko i wyłącznie tryb low persistence. W sample-and-hold z 3D zostają jakieś ochłapy.

W takiej kulawej formie jak na video wyżej, to będzie popierdółka, która skończy jak ta w telewizorach dekadę temu.

Natomiast jeśli za dekadę czy dwie zobaczycie handhelda z jakimś MicroLEDem zo superjasności, to polecam potraktować to poważnie. Taki sprzęcik szczególnie z wyświetlaczem w formie okularów, to już będzie zupełnie inne 3D i się nie zdziwcie jak nagle w ciągu kilku lat nawet mainstream się w końcu do 3D przekona. Wielu ignorantów będzie wtedy na pewno drapać się po głowie i mówić/pisać "no ale jak to? Były trzy podejścia do tego wcześniej i nigdy się nie przyjęło. Czemu teraz?!" ;)

• Odpowiedzi 2,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, VRman napisał(a):

Jeśli chodzi o gry na PS2 to monitor CRT nie wystarczy. 

DMC1-3 na nawet na monitorze CRT będą wyglądać źle i nie będzie ukrywania tych braków, pod ukrywanie których developer celował robiąc grę na telewizory. 

Liczyłem na to, że do gier z ery 480i / 480p wystarczy, szczególnie że mój model ma optymalną rozdzielczość 800x600, a max to 1280x960 lub coś podobnego.
Nadal wygląda inaczej niż TV CRT, a próbowałem sprawdzić wodospad w Sonic i jest lepiej niż na LCD, a taki Resident Evil 2 jest spójniejszy, niż na obecnych ekranach. Na moim TV shadery lubią się partolić oraz wszystko mam na matrycy VA, więc tutaj pewnie małe smużenie + rozdzielczość w ruchu robią swoje. Rondo of Blood z przeglądarki wyglądało zdecydowanie lepiej na CRT.

Sprawdzę tego "shaderglass", może spisze się na moim TV.
Edit. Dobra to przenoszę się ;) 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
Spoiler

A na monitorze może spróbuj? 

Z wodospadem w Sonicu to inna sprawa, choć przyznam, że mnie trochę zaskoczyło że piszesz, że jest na monitorze CRT tak jak być powinno. Chodzi o tę pseudo-przezroczystość, tak?

Na TV z małą rozdzielczością nie da rady tego zrobić porządnie. Ludzie piszą, że przydaje się 4K, a minimum 1440p, ale to też ponoć wymaga niezłego sprzętu. 

Co do shaderglassa, to chyba filtry będę podobne. 

Mi chodzi o plastykę obrazu TV CRT i to, jak lekkie rozmycie przykrywało w naturalny sposób braki. Na monitorze CRT nawet w 800x600 możesz widzieć więcej niżbyś chciał.

Odpaliłem sobie na YT jak ta gra wygląda bez shadera w 4K i matko bosko częstochosko - tragedia po prostu. Z uroku gry jaką pamiętam na TV CRT nie zostało prawie nic. Wszystko wyglada jakoś tak sterylnie, po gałąch walą braki w geometrii, teksturach itp. 

Z shaderglassem wygląda lepiej, ale to jeszcze nie to, choć tu winny będzie raczej mój monitor który do tego się nie nadaje. 1440p by się bardzo przydało albo 4K i lepszy kontrast i jasność.

Dobra, bo robimy offtop w wątku offtop. Jak coś to przenieśmy do wątku retro, tamten też nie jest ogólnie o retro tylko o grach mających 18+, ale pytałem czy można i pozwolili. ;)

Opublikowano (edytowane)

Taka informacja. Niedawno temu EA wyłączyło usługi sieciowe w kilkunastoletnich grach Codemasters jak DiRT 3 czy GRID 2. Przyznam, że tutaj nie było zdziwienia, te gry mają swoje lata. Jednakże po cichaczu wyłączono również RaceNet dla DiRT 4 wydanego w 2017 r. Nigdzie nie było o tym wspominane. Sam się dziwiłem dlaczego nie działa, gdyż nadal gram i w miarę regularnie brałem udział w zawodach społecznościowych. Problem jest poruszony na forum Steam: KLIK. Szkoda Codemasters w łapach EA...

Edytowane przez Pawelek6
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Spoko, czyli wychodzi na to, że już od trzech lat gra miała nie działać.

P.S. Jednak nie zmienia to faktu, że gra nie jest na tyle stara aby już ją wyłączyć, 8 lat dopiero. 

Edytowane przez Pawelek6
Opublikowano
6 godzin temu, PaVLo napisał(a):

AI-bert Wokulski oraz Iza Łęcka to boty AI na ppe %-), dobrze mi to wyjaśniono 

Więc uważajcie na ich "newsy" :boink:

Screenshot_2025-11-25-12-11-21-922_com.opera.browser-edit.thumb.jpg.2fb0d8d09f0cc420f8f3c1009eb09bd2.jpg

Założyłem już dawno wątek do ciśnięcia beki z tego gównoportalu, a ten debil co udaje newsmana ostatnio w treści newsa całego prompta dla AI wpierdolił :lol2:

• Haha 2