Skocz do zawartości

Offtopic o grach

Pawelek6

Rekomendowane odpowiedzi

A idź Pan. ONZ nie ma się czym zajmować. Niech się odwalą od ostatniej ostoi (nie)normalności, czyli Japonii i Korei.

@Element Wojny serie Tales czy Yakuza nawet chwilę ograłem, ale teraz są odłożone na półeczkę na nie wiadomo kiedy:D

Ys też przez chwilę rozważałem, ale tam jest chyba kilkanaście części (chyba tylko kilka w języku angielskim) i nie wiadomo od czego zacząć na współczesnych systemach.

2 minuty temu, CajraX napisał(a):

A idź Pan. ONZ nie ma się czym zajmować. Niech się odwalą od ostatniej ostoi (nie)normalności, czyli Japonii i Korei.

@Element Wojny serie Tales czy Yakuza nawet chwilę ograłem, ale teraz są odłożone na półeczkę na nie wiadomo kiedy:D

Ys też przez chwilę rozważałem, ale tam jest chyba kilkanaście części (chyba tylko kilka w języku angielskim) i nie wiadomo od czego zacząć na współczesnych systemach.

Ys'y możesz grać jak chcesz, przykładowo ostatni Ys X (sprzed tygodnia) chronologicznie dzieje się między częściami 2 i 3, w sumie jedynie tylko części 7, 8 i 9 dzieją się jedna po drugiej. 

Co to jest za mieszanka :E ? Wskoczył mi klip z tym trailerem, a tutaj jest cały:
Nekcomgames chyba nie zrobiło nic porządnego, a przez chwilę myślałem że twórcy Yakuzy coś nowego wymyślili.
Cytat kogos z ich studia:

“All the scenes here are drawn entirely from the creators’ minds and memories, without a trace of factual accuracy. As some casual viewers might put it, this is a full-blown display of ‘pure stereotypes.’”
“If we can’t satisfy all the perfectionists, then let’s make sure none of them are satisfied.”

Edytowane przez musichunter1x

11 godzin temu, lukadd napisał(a):

Ładnie wywaliło 3060tkę w GPU. 7.46% :E

RTX 4090 pierwszy raz przebił 1% i ma obecnie 1.19% udziału.

To świetnie obrazuje pseudo inteligentów, którzy twierdzą, że wszyscy na PC grają w jakości 4090:E a to totalny margines graczy bo pomijając 4090 trzeba kupić jeszcze całą resztę bebechów do PC. Więc całość to już gigantyczny koszt jak dla przeciętnej osoby, która chce sobie pograć.

Rynek gier i preferencji graczy na PC jest szeroki. Wystarczy zerknąć na najpopularniejsze gry ogrywane na steam

https://store.steampowered.com/charts/mostplayed

Większość to mało lub relatywnie mało wymagające gry.

Grupy entuzjastów i graczy AAA raczej siedzą na mocniejszych sprzętach. Mając np. takiego 3060 na pokładzie to raczej ludzie nie kupują od tak gierek AAA premierowo po 300 zeta, gdzie takie 3 gry to wartość takiego GPU :E

Okej, nie powiem, zaintrygowało mnie to Banana na drugim miejscu. :E 

Temat wraca co jakiś czas, właśnie w postaci przypomnienia, że na PC nie królują zestawy z naszych sygnatur. ;) Tutaj wiadomo, same stare chłopy przy kasie. Nawet jeśli cisną na tym sprzęcie tylko w Herosy 3, klatki muszą się zgadzać. :E

6 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

Tacy najlepsi.Na Rtxy 4090 nie szkoda 10000zl a na gierkę 300 już tak:P

Ale wiesz, że to bez sensu myśl (?) 

7 godzin temu, Vulc napisał(a):

Tutaj wiadomo, same stare chłopy przy kasie. Nawet jeśli cisną na tym sprzęcie tylko w Herosy 3, klatki muszą się zgadzać. :E

Hehe. No coś w tym jest.
Komu i po co obecnie 50xx / 5090?
A jednak wąteczek całkiem tłuściutki. ;)

Edytowane przez JeRRyF3D

Też macie tak że coraz rzadziej podobają wam się soundtracki z gier? Nie wiem czy to kwestia wieku, czy po prostu w ostatnich latach zmieniła się moda na styl muzyczny w grach. Przykładowo Elden Ring według mnie zaliczył regres względem takiego DS3 czy Bloodborne. Przecież w obu tych grach przy prawie każdej walce była wyrazista, łatwa do zapamiętania muzyka, która nieraz powodowała ciarki. A w Eldenie spodobały mi się może 2, 3 utwory? To tylko jeden przykład, który akurat zauważyło znacznie więcej ludzi z tego co czytałem, bo Elden poszedł mocno w muzykę ambient. Ale to nie ambient jest problemem, bo nawet przy innych stylach trudno znaleźć mi coś dla siebie. W bardzo wielu grach trudno mi odróżnić utwory od siebie. Wszystko jest jakieś takie nijakie, jakby AI to generowało (ale to było już na długo przed boomem na AI jakby co! :E). Może po prostu nie znam się na muzyce. ;) 

Niby w Baldurze 3 było ok i znalazłem tam sporo dobrej muzyki, ale brakuje mi czegoś co budowałoby klimat tak mocno jak chociażby w starszych RPG. Pamiętacie soundtrack z Wiedźmina 1? On był przegenialny. Szkoda że coś takiego jest tak rzadkie w grach.

Edytowane przez Isharoth

W sumie, jakby się nad tym zastanowić, powiedziałbym tak - nadal regularnie trafiają się bardzo fajne utwory, ale coraz rzadziej całe soundtracki, które mają właśnie więcej niż 1-2 naprawdę mięsiste kawałki. Takie jak choćby OST do Shadow of the Colossus czy jedna z moich topek - soundtrack z Deus Ex: Human Revolution. Może częściowo wynika to z faktu, że gry z dobrą muzyką są rozrzucone w czasie i po prostu wydaje się nam, że kiedyś było lepiej, bo przez lata sporo się tego przewinęło. ALE... patrząc na ostatnie 2 lata, faktycznie nie ma rewelacji wśród gier, z którymi miałem styczność.

Co do BG3, bardziej podobał mi się soundtrack z Original Sin 2.

1 godzinę temu, Isharoth napisał(a):

Też macie tak że coraz rzadziej podobają wam się soundtracki z gier?

Nie. :P

Ostatnie gry, które ogrywałem bardzo podobają mi się muzycznie. Szczególnie Methaphor, nie ma kawałka z tej gry, którego bym nie lubił.

U mnie zazwyczaj - świetny OST = bardzo dobra gra. :)

8 godzin temu, Isharoth napisał(a):

Też macie tak że coraz rzadziej podobają wam się soundtracki z gier? Nie wiem czy to kwestia wieku, czy po prostu w ostatnich latach zmieniła się moda na styl muzyczny w grach. Przykładowo Elden Ring według mnie zaliczył regres względem takiego DS3 czy Bloodborne. Przecież w obu tych grach przy prawie każdej walce była wyrazista, łatwa do zapamiętania muzyka, która nieraz powodowała ciarki. A w Eldenie spodobały mi się może 2, 3 utwory? To tylko jeden przykład, który akurat zauważyło znacznie więcej ludzi z tego co czytałem, bo Elden poszedł mocno w muzykę ambient. Ale to nie ambient jest problemem, bo nawet przy innych stylach trudno znaleźć mi coś dla siebie. W bardzo wielu grach trudno mi odróżnić utwory od siebie. Wszystko jest jakieś takie nijakie, jakby AI to generowało (ale to było już na długo przed boomem na AI jakby co! :E). Może po prostu nie znam się na muzyce. ;) 

Niby w Baldurze 3 było ok i znalazłem tam sporo dobrej muzyki, ale brakuje mi czegoś co budowałoby klimat tak mocno jak chociażby w starszych RPG. Pamiętacie soundtrack z Wiedźmina 1? On był przegenialny. Szkoda że coś takiego jest tak rzadkie w grach.

Trudno ostatnio żeby jakiś soundtruck mnie zachwycił ale pojawił się czarny koń-Silemdt Hill 2. Ta otwierająca piosenka coś pięknego.