Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, kubikolos napisał(a):

Ale skoro w Syrii zapanowal pokoj to juz z czystym sumieniem mozna odsylac syryjskich uchodzcow z Europy ;)

Był filmik z celebracji ulicznych z racji wyzwolenia Syrii bodajże w Irlandii.

Typ chodził i pytał czy w przeciągu następnych kilku lat planują w związku z obaleniem Asada powrót.

Chyba nikt nie odpowiedział, że tak. :E

Edytowane przez crush
Opublikowano
38 minut temu, GordonLameman napisał(a):

@kubikolos

chodzi o to, że nie ma aktualnie reżimu który prześladował opozycję. 

to dobry powód, żeby nie wpuszczać. Nie sądzisz?

Jeśli mowa o odmowie przyjmowania nowych uchodźców z Syrii, to chodzi raczej o to, że będą teraz uciekać ludzie związani z reżimem Asada. Czyli proruscy lub proirańscy. W tym z służb bezpieczeństwa i dawni żołnierze.

Bo teraz to oni będą, pewnie już są tępieni.

• Upvote 1
Opublikowano
13 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Bo teraz to oni będą, pewnie już są tępieni.

Jest na twiterze wątek z setkami filmików gdzie ludzie powiązani z Assadem, przypadkowi ludzie podejrzani o współprace, albo chrześcijanie są mordowani na ulicach, obcinają głowy ludziom przed domem albo po prostu torturują. Masakra. 

Na szczęście Assad obalony to najwazniejsze

Opublikowano
Godzinę temu, Fatality napisał(a):

Na szczęście Assad obalony to najwazniejsze

Dokładnie tak. To był absolutnie priorytetowy cel.

No i odwet na członkach reżimu tez ok. Tam był niezwykle rozbudowany aparat służb i ogólnie represji wobec przeciwników reżimu.

Część uciekła, dlatego państwa UE wstrzymały rozpatrywanie wniosków azylowych z Syrii, by się tu nie dostali.

Ci którzy nie zdążą uciec myślę że zostaną w większości zabici.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, GordonLameman napisał(a):

jak Assad tak robił przeciwnikom to miałeś to gdzieś. Ty to lubisz narzekać, co? Na wszystko najlepiej :) 

Po prostu widziałem co się działo w przypadku obalania innych dyktatorów: zmieniło się tylko na gorsze. Te kraje potrzebują twardej ręki bo inaczej wszystko się sypie.

To racja, że przeciwnicy lądowli w więzieniach, nawet małe dzieci (byly filmiki)- ale teraz nie wygląda to lepiej. I do władzy dochodzi właściwie odłam al kaidy. Nie dość, że terroryści doszli do władzy to jeszcze czeka europę masowa imigracja chrześcijan i ludzi którzy czują się zagrożeni + oczywiście całą masę innych nierobów pośrod nich.

Bilans plusów i minusów jak na razie rysuje się negatywnie

Edytowane przez Fatality
  • Confused 1
Opublikowano

@Fatality Bilans jest niesamowicie na plus. Pokonano Asada, obecnie jego siły reżimowe są, jak sam zauważyłeś, dosłownie dożynane.

Tym samym Syria wypada z koalicji antyzachodniej opartej o Chiny, Rosję i Iran. I tu ważne jest także to, że pokonano kolejne już po Hamasie i Hezbollahu, siły proirańskie w regionie. To wszystko przygotowania do rozprawienia się z reżimem rządzącym Iranem.

Co do metod reżimu na utrzymanie sie przy władzy to właśnie masowe więzienie, torturowanie i mordowanie przeciwników reżimu.

Zresztą to taka "klasyka" reżimów. Nie maja poparcia w społeczeństwie, więc by utrzymać się przy władzy pozostaje im ciągły terror i mordowanie opozycji czy wszelkich działaczy antyreżimowych.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli HTS utrzyma zapowiedzi to szykuje się w końcu spokój. Wolny rynek, brak opresji innych wyzwań, pogodzenie Alewitów, brak represji wobec obioru kobiet itd. To na razie zapowiedzi, ale jednocześnie brak brutalnych filmów z obcinaniem głów podczas całej kampanii, oraz zachowanie konwencji genewskiej wśród poddanych i amnestia wojskowych sugeruje że HTS politycznie przygotował się do tego.

A nawet jakby HTS okazałby się ISIS 2.0 to szybko sobie Izrael z nimi poradzi. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano
14 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Wiesz ile tych chrześcijan tam jest? :)

Szacuje się że 10% populacji kraju. Mniej więcej tyle ile było gdy rządził Hussain w Iraku. Teraz w iraku nie ma chrzecijan - tzn stanowią pewnie mniej niż 1%.

1 minutę temu, Badalamann napisał(a):

Tym samym Syria wypada z koalicji antyzachodniej opartej o Chiny, Rosję i Iran

Jaką koalicję antyzachodnią? USA/Izrael regularnie ich bombardowało przez ich wydzimisie to do kogo mieli się zwrócić o wsparcie? Oni mieli zerowy wpływ na to co się dzieje na zachodzie. Ba, ruscy trzymali tam jakiś % sił, a teraz przerzucą to na ukrainę. Deal życia.

Teraz wejdą w kolalicję antychrzescijańską i będą wylęgarnią terrorystów robiących zamachy w Europie. Nie no super bilans :E

3 minuty temu, TheMr. napisał(a):

brak opresji innych wyzwań, pogodzenie Alewitów, brak represji wobec obioru kobiet itd. To na razie zapowiedzi, ale jednocześnie brak brutalnych filmów z obcinaniem głów podczas całej kampanii, oraz zachowanie konwencji genewskiej wśród poddanych i amnestia wojskowych sugeruje że HTS politycznie przygotował się do tego.

Wolność wyznania to mieli do tej pory. Aktualnie są filmiki w sieci masowych mordów na chrześcijanach. Do władzy doszła al kaida więc co to za bzdury. Już Badalaman gada bardziej z sensem i mogę zrozumieć jego tok rozumowania

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, TheMr. napisał(a):

A nawet jakby HTS okazałby się ISIS 2.0 to szybko sobie Izrael z nimi poradzi. 

Akurat to jest dużo poszlak od lat, że ISIS było pośrednio sponsorowane przez izrael aby destabilizować wszystkie kraje arabskie. Czy był (może był ale nie pamiętam) jakiś atak terrorystyczny w Izraelu gdzie potwierdzono, że było to ISIS? 

6 minut temu, Badalamann napisał(a):

Ta którą opisałem i sam zacytowałeś. Przygotowujemy się od kilku lat do wojny z nimi. Tzn do bezpośredniej wojny.

Syria to taki chłopiec do bicia przez wszystkich. Nikt nie chciał toczyć z nimi wojny (prócz USA), a oni także nie chcieli nikogo atakować. Assad po prostu stał się celem polityczym do wyeliminowania przez nie do końca znane motywy zachodu. W przypadku innych dyktatorów było bardziej jasne za co chcą się ich pozbyć

W przypadku Kaddafiego akurat było to bardzo oczywiste - nawet był leak dokumentów gdzie Francja poprosiła o wsparcie USA bo Libia chciała się kompletnie uniezależnić od zachodu poprzez odejście od dolara na rzecz złota.

Edytowane przez Fatality
Opublikowano (edytowane)

@Badalamann przecież ja go nie bronię i to prawda co mówisz. Tylko zachód po raz kolejny popełnia ten sam błąd i na miejsce zbrodniarza wchodzą inni zbrodniarze. Czy będzie lepiej? Na początku może tak (albo i nie). Porządzą tacy kilka lat, zrobi się jakaś opozycja i znowu koło się zamyka. A najbardziej cierpią cywile

W Syrii to akurat nie koniec wojny bo jeszcze są kurdowie i turcy + izrael, który chce więcej przestrzeni życiowej na wschodzie

Edytowane przez Fatality
Opublikowano

@Fatality Tłumaczyłem wyżej że tu nie ma żadnego błędu. Jest skuteczna i szybka realizacja planów osłabiania koalicji wrogich zachodowi państw.

Pisałem już jakiś czas temu, jeszcze na labie, że wygląda iż zdecydowaliśmy się w pierwszej kolejności zrobić porządek z Iranem. W ciągu niewiele ponad roku zmasakrowany został hamas i hezbollah a teraz reżim Asada.

Co ważne siły przejmujące władzę w Syrii są wrogie Iranowi, mogą rozwiązać nasz problem niechęci wysłania własnego kontyngentu wojsk lądowych do Iranu. Naloty izraelskie i USA pokazały że możemy zapewnić skuteczne wsparcie z powietrza, w tym tak ciężkie bombardowania wyprzedzające natarcie lądowe jak i bezpośrednie wsparcie piechoty na polu walki.

P.S. Zaczyna się też rozdzielanie gospodarek zachodnich od chińskiej. To przygotowania do konfrontacji militarnej. Jak Trump obejmie urząd to te tematy niesamowicie przyspieszą.

Opublikowano
56 minut temu, Fatality napisał(a):

Szacuje się że 10% populacji kraju. Mniej więcej tyle ile było gdy rządził Hussain w Iraku.

A skąd wziąłeś te 10%? Nawet wikipedia podaje wartość o połowę mniejszą gdzie i tak większość z tych 5% dawno temu uciekła z tego kraju.

Z resztą ja się dziwię po co Chrześcijanie siedzą w muzułmańskich krajach a nie wyemigrują do Europy?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, trepek napisał(a):

A skąd wziąłeś te 10%? Nawet wikipedia podaje wartość o połowę mniejszą gdzie i tak większość z tych 5% dawno temu uciekła z tego kraju.

Z resztą ja się dziwię po co Chrześcijanie siedzą w muzułmańskich krajach a nie wyemigrują do Europy?

Takie źródła podają osoby które są uważane bądź co bądź za jakiś tam ekspertów, albo np. bardziej rzetelne kanały na YT, które wydaje mi się, że dokładnie weryfikują takie liczby. 

Mieszkają się bo tam się urodzili i żyją od setek albo tysięcy lat. Dlaczego mieliby uciekać jeśli nie działa im się krzywda i żyli jak każdy inny obywatel? Poza tym nie każdy jest bogaty aby pozwolic sobie na wyjazd. Jak się zaczeła wojna to wiele z tych ludzi (|ale to juz ogólnie obywateli Syrii) uciekło z najbardzie zagrożonych terenów do Libanu (ISIS eliminował wszystkich nie islamistów bez wyjątku)

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
5 minut temu, Camis napisał(a):

Niby prawda, ale przecież Assad też miłośnikiem demokracji i chrześcijańskich wartości nie byl :D Tak na prawdę wszystko zalezy od tego na ile będą radykalni w tej nienawiści i na ile skupią sie na walce ze zgniłym zachodem, a na ile wygodnym nienawidzeniu na odległość, walkach z wewnętrznymi przeciwnikami i sąsiadami