Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Udostępniany materiał wizualny jest głównie z małych dronów.

Nie da się z niego nic wnioskować o całym konflikcie.

A i nawet tych widocznie zniszczonych rosyjskich czołgów Ukraińcy podają po kilkadziesiąt do nawet 100 miesięcznie w 2025 oraz 3-4 razy więcej wozów bojowych.

Nie ma w tym części strat od min oraz artylerii o większym zasięgu, bo część ruskich kolumn pancernych obrywa już ponad 30km od frontu z cesarów, krabów cz pzh2000. Nie ma też tego co obrywa podczas transportu na front, choć jak nie były załadowane amunicja i nie miały paliwa, to często są uszkodzone ale nie zniszczone.

Edycja: A to wszystko mowa o stratach a nie o używanym sprzęcie. Obie strony udoskonalają użycie ciężkiego sprzętu tak, by minimalizować straty od dronów.

Edytowane przez Badalamann
  • Odpowiedzi 5,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

Ale dlatego, że ich nie mają, czy ich przydatność okazała się wątpliwa? 

Jedno i drugie. Stare zapasy się kończą a nowo produkowane są chyba tylko T90.

BTW.

Ładnie nas pokarało z tą rakietą z F16. Tyle głosów, że Ukr specjalnie wystrzeliła rakietę na Polskę a tutaj myk - pierwsze bojowe odpalenie polskiej rakiety z F16 i walnęła w dom. Trzeba się na to szykować, że takich wydarzeń będzie więcej.

Edytowane przez trepek
  • Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, trepek napisał(a):

pierwsze bojowe odpalenie polskiej rakiety z F16 i walnęła w dom

Zdarza się, ale problem jest w tym, że nasze trepy (no offence, trepek ;)) z woja i bezmózgi z rządu myśleli, że w obecnych czasach uda się coś takiego ukryć niczym w jakiejś mrocznej epoce głębokiego PRLu / zimnej wojny.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Badalamann napisał(a):

Udostępniany materiał wizualny jest głównie z małych dronów.

Nie da się z niego nic wnioskować o całym konflikcie.

Czyli jak wcześniej było dużo udokumentowanych strat przez lata, to Rosja traci.

Teraz jak od połowy roku materiał dowodowy drastycznie spadł, to 'nie da się z tego wnioskować' :D 

Przez parę lat ciężki sprzęt był pomocny, bo był wykorzystywany, ale teraz już nie jest pomocny, bo tak. I nie mówcie, że drony itp. bo one są od lat :D 

Dla Rosji zostały ostatki użytecznego sprzętu w magazynach. Oprócz tego ma jeszcze od groma już odrestaurowanego. 

Ma, ale na zdrową logikę ograniczają jego użycie do minimum. Muszą coś mieć na potencjalny inny konflikt i ogółem aby nie świecić gołym tyłkiem.

image.thumb.png.4570f6143e1aa26f664f5ec359ad2a9a.png

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano

@MaxaM Nawet sugerując się tylko zniszczonymi wg Oryx, to przejrzyj sobie ich miesięczne tabelki z ostatniego roku. To nadal potężne ilości czołgów i wozów bojowych, szczególnie jak to porównać do zasobów Polskich i sojuszników. 

Nasze władze chwalą się zamówieniem 100 nowych wozów bojowych jako wielkim dozbrojeniem armii.

Ale nadal, mniej zniszczonych nie oznacza proporcjonalnie mniejszej ilości używanych, tylko mądrzej. Obie strony wdrożyły się już do walki z użyciem dronów. Gdzie najpierw były faktycznym "gamechangerem".

• Haha 1
Opublikowano
34 minuty temu, Badalamann napisał(a):

@MaxaM Nawet sugerując się tylko zniszczonymi wg Oryx, to przejrzyj sobie ich miesięczne tabelki z ostatniego roku. To nadal potężne ilości czołgów i wozów bojowych, szczególnie jak to porównać do zasobów Polskich i sojuszników. 

Nasze władze chwalą się zamówieniem 100 nowych wozów bojowych jako wielkim dozbrojeniem armii.

Ale nadal, mniej zniszczonych nie oznacza proporcjonalnie mniejszej ilości używanych, tylko mądrzej. Obie strony wdrożyły się już do walki z użyciem dronów. Gdzie najpierw były faktycznym "gamechangerem".

Ale co ma porównywać? Większość skorup jest nie do naprawienia, będą gnić dalej na poligonach i magazynach. Jak już mówiłem wcześniej i ciężko ci to zaakceptować, ciężki sprzęt praktycznie nie jest wykorzystywany. A ty dalej bajdurzysz o produkcji, i chomikowaniu sprzętu. Rosjanie nie wykorzystują ciężkiego sprzętu bo boją się kontry Ukraińców i muszą mieć rezerwę na ten wypadek. 

• Haha 1
Opublikowano

Przecież nawet dane Oryxa o wizualnie potwierdzonych zniszczeniach wskazują że używają i tracą tak czołgi jak opancerzone wozy bojowe. A potwierdzona wizualnie jest tylko część strat.

Nowy sprzęt tez gromadzą, ale raczej w pobliżu państw bałtyckich i Finlandii niż Ukrainy. I wywiady NATO, w tym mocno zainteresowanej Finlandii o tym ostrzegają od ponad roku.

Pod względem ciężkiego sprzętu mają armie co najemniej tak silną lub silniejszą jak tuż przed uderzeniem na Ukrainę.

Tak samo produkują duże ilości rakiet i pocisków manewrujących. Pewnie z wsparciem Chin. Ukraina ciągle tym obrywa.

Tyle bo nie widzę sensu pisać po raz kolejny tego samego.

• Haha 1
Opublikowano

Rozumiesz różnice między 400-600 czołgów traconych miesięcznie a 50-100 obecnie? Rozumiesz że Rosjanie atakują na dłuższym odcinku frontu niż 3 lata temu a wykorzystują mniej sprzętu? 
Rozumiesz że wiadomość od Finlandii to kapiszon na społeczność i wpływ ich przekonań? Nie ma potwierdzenia żadnego co do zwiększonej ilości sprzętu, tylko do rotacji. 
Pod względem ciężkiego sprzętu mają gorszej jakości sprzęt - zamiast z zachodnich komponentów to z Chin. Plus mają sprzętu mniej niż w 2022 roku. Jak po takich danych możesz dalej pisać ze mają silniejszą armię? 

Jedyne co więcej produkują to rakiety i drony. Koniec. Nawet FABow już nie zrzucają w takiej ilości jak kiedyś. 

Lepiej żebyś nie pisał. Bo nawet nie wiesz że metodyka prowadzenia wojny zmieniła się pół roku temu - małe grupy bojowe zamiast ciężkiego sprzętu - dlatego masz mniejsze straty osobowe dzienne. 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, FadedIntoNight napisał(a):

że nasze trepy (no offence, trepek ;))

Nie podaruję!!! :gordon:

.

.

.

Żartuję :pijaki:

z woja i bezmózgi z rządu myśleli, że w obecnych czasach uda się coś takiego ukryć niczym w jakiejś mrocznej epoce głębokiego PRLu / zimnej wojny.

Mega słabe to jest. Słabe jak rosół z jednego skrzydełka.

Teraz tak naprawdę nie wiadomo, kto zawalił: czy komunikacja od woja, czy MON kisił informację, czy faktycznie rząd. Aczkolwiek patrząc na wojskowy beton na wyższych stanowiskach i mentalność PRLowską... MON już wczoraj puścił parę, że rząd oraz prezydent/BBN dostają takie same informacje więc MON umywa ręce od wszystkiego.

• Upvote 1
Opublikowano

@TheMr. Użutkownik @MaxaM pisał że ruskie nie wykorzystują już ciężkiego sprzętu,w  tym czołgów, w walkach. Sprostowałem to.

Dane z Finlandii są zgodne z tymi z WB czy Francji i jak w efekcie tych danych europejska część NATO przyspieszyła przygotowania do wojny. Ale znowu, o tym niedawno pisałem. Szkoda robić z forum facebooka i codziennie pisać to samo.

Możesz żyć w swojej wizji świata, w której Rosja upada i już, już prawie padła. To piękna wizja i pewnie tak jest przyjemniej. A że nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością to inna sprawa ;) 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Zdarza się, ale problem jest w tym, że nasze trepy (no offence, trepek ;)) z woja i bezmózgi z rządu myśleli, że w obecnych czasach uda się coś takiego ukryć niczym w jakiejś mrocznej epoce głębokiego PRLu / zimnej wojny.

Bo komunistyczne i postkomunistyczne twory dalej operują według tych samych zasad - kontrola, dezinformacja, zamiatanie pod dywan. Tyle że dziś to już nie PRL, a internet (jak to szumnie nazywani konfederuscy, ruskie onuce i propaganda rosyjska) pamięta wszystko. 

Opublikowano
24 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Dane z Finlandii są zgodne z tymi z WB czy Francji i jak w efekcie tych danych europejska część NATO przyspieszyła przygotowania do wojny. Ale znowu, o tym niedawno pisałem. Szkoda robić z forum facebooka i codziennie pisać to samo.

To jak to się ma do tego? Rządy budzą panikę aby ludzie nie marudzili na wydatki wojskowe (i pewnie większe podatki) ;) 

https://pl.belsat.eu/79821606/rosja-zabrala-wojska-spod-granicy-z-finlandia-i-norwegia-panstwami-nato

Opublikowano
14 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

a internet (jak to szumnie nazywani konfederuscy, ruskie onuce i propaganda rosyjska) pamięta wszystko. 

Jakoś szybko te osoby zapomniały jak to pisały, że to ukraińskie drony były a nie rosyjskie :E Ale na szczęście internet pamięta.

• Upvote 7
Opublikowano
18 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

a internet (jak to szumnie nazywani konfederuscy, ruskie onuce i propaganda rosyjska)

Już mylisz, mieszasz, albo raczej świadomie rozmywasz odpowiedzialność. Typowe.

Ruskie onuce to ci, którzy się odpalili w pierwszych godzinach pisząc o "upadlinie", "ukraińskich dronach", "spisku 'kabareciarza'".

• Haha 1
  • Upvote 3
Opublikowano
7 minut temu, FadedIntoNight napisał(a):

Już mylisz, mieszasz, albo raczej świadomie rozmywasz odpowiedzialność. Typowe.

Ruskie onuce to ci, którzy się odpalili w pierwszych godzinach pisząc o "upadlinie", "ukraińskich dronach", "spisku 'kabareciarza'".

12 minut temu, trepek napisał(a):

Jakoś szybko te osoby zapomniały jak to pisały, że to ukraińskie drony były a nie rosyjskie :E Ale na szczęście internet pamięta.

Spokojnie. Nie zamierzam oceniać stopnia kłamstw czy propagandy. Dla mnie ci, którzy bez dowodów z góry obwiniają Ukrainę - zwłaszcza prorosyjscy komentatorzy - wpisują się w ten sam nurt, co przedstawiciele pisowskich i platformerskich technik komunistycznej dezinformacji.

Ot, ministrowie propagandy w "nowym" wydaniu.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, nozownikzberlina napisał(a):

Spokojnie. Nie zamierzam oceniać stopnia kłamstw czy propagandy. Dla mnie ci, którzy bez dowodów z góry obwiniają Ukrainę - zwłaszcza prorosyjscy komentatorzy - wpisują się w ten sam nurt, co przedstawiciele pisowskich i platformerskich technik komunistycznej dezinformacji.

Ot, ministrowie propagandy w "nowym" wydaniu.

2-3 godziny temu CI proruscy komentatorzy według Ciebie "podawali fakty". 

Cieszę się, że zmieniasz zdanie :thumbup:

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Badalamann napisał(a):

Jak nie? @nozownikzberlina przecież Ty sam, jak i inni forumowi fani konfederosji, wciskałeś tu wówczas tą ruską narrację, znaczy wklejałeś posty konfederuskich.

Stosujesz tutaj komunistyczną dezinformację. Wkleiłem post mentzena, a łącznie tych postów wkleiłem może kilka (edit: chyba nawet nie, przeleciałem na szybko przez moją aktywność i jakoś tego nie widzę) i to głównie w aferze z KPO. 

Edytowane przez nozownikzberlina
  • Confused 1
Opublikowano
5 minut temu, MaxaM napisał(a):

@nozownikzberlina

Pamięć złotej rybki? :P

Bardzo łatwo sprawdzić - wejdź na mój profil i oznacz posty w których wstawiam posty konfederuskich. Ja tego nie widzę, oprócz postu mentzena o którym wcześniej wspomniałem (i de facto w którym pisał prawdę), ale skoro jest inaczej niż mówię, to pewnie będzie relatywnie łatwo to obnażyć.

Czekam. 

Opublikowano
3 godziny temu, Badalamann napisał(a):

@TheMr. Użutkownik @MaxaM pisał że ruskie nie wykorzystują już ciężkiego sprzętu,w  tym czołgów, w walkach. Sprostowałem to.

Możesz żyć w swojej wizji świata, w której Rosja upada i już, już prawie padła. To piękna wizja i pewnie tak jest przyjemniej. A że nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością to inna sprawa ;) 

Przecież europejska część NATO nie przygotowuje się do wojny (to wręcz kremlowski przekaz) tylko aktywnie wspiera Ukrainę, a jedyne zwiększenie budżetów to w dalszym ciągu “deterrence“. Zbrojeniówka w Europie poszła do góry bo Ukraina wykorzystuje takie a nie inne ilości sprzętu, a rządy wielu państw zauważyły imperialne zachcianki Rosji, dlatego powiększają swoje zdolności (przy okazji wnioski z wojny na Ukrainie, że jakość nie wygra z ilością aż w takim stopniu jak myśleli). 

Nie, maxam nie pisał że nie wykorzystują, chodziło o ilość. “Praktycznie nie wykorzystują” to bardzo małe ilości, a jeśli już to ogień pośredni. 

To ty piszesz fanaberie o wojnie w niedalekiej przyszłości głównie przez wypowiedzi kilku generałów NATO którzy tak samo mówili że wojny nie będzie :E To że Rosja upada to fakt. 

Przy okazji Finlandii. Wypowiedź generałów to “po wojnie na Ukrainie” Rosjanie wrócą ze sprzętem dlatego robią remonty, przy okazji Finlandia dołączyła do NATO więc Rosja musiała to zrobić. Nie ma nawet słowa o wzmocnieniu w tym rejonie sił xD

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, VRman napisał(a):

Nie zalogował ci się ktoś na konto czasem?

Czy to próba odebrania Kwiatkom i Nożownikom cotygodniowej nagrody Bzdury Tygodnia?

Jakie niszczenie polskiego domu? :E

Jak zacznie ktoś na ulicy do ciebie strzelać, a policjant podbiegnie i ochroni tarczą, przez co pocisk strzelca się odbije i komuś rozwali telewizor, to powiesz, że policjant nieudolny i telewizor popsuł, cham jeden! ? :boink:

Ruscy zrobili test tym mini-nalotem. 

Nasi to zestrzeliwali. 

Coś przez to spadło i rozwaliło dom.

Jak chcesz to mogę rozrysować, jak nie rozumiesz kto tu jest winny.

Onuce together strong :D

On o tym wali nonstop, do porzygu. Najczęściej kompletnie nie na temat, byle o tym wspomnieć. Chyba ze 20-ty raz o tym wspomina. Nic nie sugeruję, ale takie wałkowanie na siłę tematu, który gówno ma do rzeczy w obecnej dyskusji to dokładne wykonywanie instrukcji jaką dostają ruskie trole. No ale ja oczywiście tu nikogo nie oskarżam. Kolega nożownik pewnie się zachowuje podobnie całkiem przypadkiem.

Po prostu należy się za spam nie na temat. To już nawet ja się tak nie powtarzam w działach o kartach, choć ja to w skali wielu miesięcy a nie kilku dni a czasem i 5x na dzień. 

Spam jest zabroniony w regulaminie. 

Jak policjant postrzeli cywila podczas interwencji to też odpowiada karnie za to. Problem ze zestrzeliwaniem dronów jest taki ,że odłamki pociskow leca na cywilów. Stąd na nowoczesnym polu bitwy drony są dużo groźniejsze niz f-35. F-35 sporo kosztuje a jeden dron jest niesamowcie tani.

Edytowane przez łukasz850