Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 5,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Już pomijam ze 50% odpowiedzi na to co zapytałeś jest doslowanie na zdjęciach to RAZ.

Sprawdzenie SAFE w Google zajmuje doslownie 15 sekund.

Nie osłabiaj mnie człowieku.

Nie, na zdjęciach są dwa samoloty. Gówno mi to mówi. Ja rozumiem, że tobie mówi wiele, bo temat to twoje hobby. 

Tam są TRZY frazy, których każdą trzeba poznać, rozumiesz czy nie? TOBIE to coś mówi, dla mnie to są zbitki literek i cyferek. A330 to Airbus, wykorzystywany też w pasażerskich, tyle się domyślałem. Zostają nadal dwa. 

Tu wchodzę po info, bo ludzie często coś ciekawego wrzucają. Jak mam googlować sobie wszystko sam, (może jeszcze program z newsami poprowadzić) to po cholerę w ogóle tu wchodzić? Fuck logic :boink:

To już drugi raz jak się przyczepiasz, że czegoś nie googluję. Znowu bez sensu. Trzeci raz sobie daruj. Wstaw se emotkę jak ci ulży i nie zawracaj mi dupy.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Już pomijam ze 50% odpowiedzi na to co zapytałeś jest doslowanie na zdjęciach to RAZ.

Sprawdzenie SAFE w Google zajmuje doslownie 15 sekund.

Nie osłabiaj mnie człowieku.

Już tak nie przeżywaj, często szybciej dostanie się tu informacje od kogoś czy chata niż samodzielnie wyczyta techniczne szczegóły. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, nozownikzberlina napisał(a):

To fejk?

Przecież pierwsza taka akcja na Ukrainie = mamy ruskie drony ale już z ładunkami xD a NATO powie: "no sami zeście chcieli przecież" 

Dlaczego niby? Czym to się różni od wysyłania sprzętu na Ukrainę? Ruskie gówna jak będą chciały to sobie znajdą i tak pretekst z tzw. dupy 

Dodajmy do tego, że to pokłosie zmian legislacyjnych wprowadzonych przez pis. 

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, huudyy napisał(a):

Dlaczego niby? Czym to się różni od wysyłania sprzętu na Ukrainę? Ruskie gówna jak będą chciały to sobie znajdą i tak pretekst z tzw. dupy 

- Rosja może uznać to za akt agresji ze strony Polski, co mogłoby prowadzić do bezpośredniego zaangażowania Polski w wojnę

- Brak koordynacji z NATO oznacza, że Polska działa na własną rękę, bez gwarancji wsparcia sojuszu w razie odwetu

Opublikowano
2 minuty temu, VRman napisał(a):

Nie, na zdjęciach są dwa samoloty. Gówno mi to mówi. Ja rozumiem, że tobie mówi wiele, bo temat to twoje hobby. 

Tam są TRZY frazy, których każdą trzeba poznać, rozumiesz czy nie? TOBIE to coś mówi, dla mnie to są zbitki literek i cyferek. A330 to Airbus, wykorzystywany też w pasażerskich, tyle się domyślałem. Zostają nadal dwa. 

To już drugi raz jak się przyczepiasz, że czegoś nie googluję. Znowu bez sensu. Trzeci raz sobie daruj. Wstaw se emotkę jak ci ulży i nie zawracaj mi dupy.

A400 to juz nie Airbus ? A330, A400 :E

Serio ?

Tego SAFE to już szybciej bym zrozumiał ze nie znasz...

Już tak nie przeżywaj, często szybciej dostanie się tu informacje od kogoś czy chata niż samodzielnie wyczyta techniczne szczegóły. 

Ale jakie techniczne szczegóły, dwa samoloty które są na zdjęciu i to jest oczywiste ze to ich oznaczenia w ramach programu SAFE to już jakieś techniczne szczegóły ? :D

Czyli jak będzie zdjęcie F-16 odpalającego rakiety i ktoś napisze ze F-16 odpalił dwa pociski AMMRAM to tez będziemy wołać chataGPT? :D 

Opublikowano

No z tym wyrywaniem się poza NATO to już rok temu Skrzypczak, Lisowski i inni jednogłośnie przestrzegali, żeby Polska robiła jak najwięcej, ale tylko w ramach NATO, a nie sama. Oby to tylko takie gadanie pod publiczkę, bo bez dezycji NATO to zbyt ryzykowna zagrywka z wiecznie kombinującymi i próbującymi prowokować ruskimi.

Opublikowano
Teraz, nozownikzberlina napisał(a):

Rosja może uznać to za akt agresji ze strony Polski, co mogłoby prowadzić do bezpośredniego zaangażowania Polski w wojnę

Czy wysyłanie całego dostępnego inwentarza zbrojnego używanego do demolowania kacapów nie jest poniekąd dobrym casus belli dla nich? 

Inna sprawa, zobacz jak został zestrzelony ruski samolot nad Turcją - był postrzegany zanim nawet wleciał nad terytorium Turcji, czekali tylko aż przekroczy granicę by odpalić w niego co mogą - sama trajektoria lotu im wystarczyła.

3 minuty temu, nozownikzberlina napisał(a):

- Brak koordynacji z NATO oznacza, że Polska działa na własną rękę, bez gwarancji wsparcia sojuszu w razie odwetu

To można już teraz z nimi to dogadać, zanim zmiana wejdzie ¯\_(ツ)_/¯ przecież taka zmiana prawna to nie jest jeden dzień roboty. 

2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ale jakie techniczne szczegóły, dwa samoloty które są na zdjęciu i to jest oczywiste ze to ich oznaczenia w ramach programu SAFE to już jakieś techniczne szczegóły ? :D

Zadaj to pytanie mojej matce i co ona wie na ten temat - tak, suche nazwy tych samolotów to dane techniczne, sam na przykład nie wiedziałem co to SAFE i dobrze, że chat to dobrze rozpisał ¯\_(ツ)_/¯ 

3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Czyli jak będzie zdjęcie F-16 odpalającego rakiety i ktoś napisze ze F-16 odpalił dwa pociski AMMRAM to tez będziemy wołać chataGPT? :D 

Jak ktoś nie wie co to AMMRAM to dlaczego nie? Po to chyba to jest wrzucone na forum...

Opublikowano

Zadaj to pytanie mojej matce i co ona wie na ten temat - tak, suche nazwy tych samolotów to dane techniczne, sam na przykład nie wiedziałem co to SAFE i dobrze, że chat to dobrze rozpisał ¯\_(ツ)_/¯ 

Zabawne ze to napisałeś, bo ja dokładnie to zrobiłem i nie wiedziała tylko który samolot jest który i co to SAFE ;)

2 minuty temu, huudyy napisał(a):

Jak ktoś nie wie co to AMMRAM to dlaczego nie? Po to chyba to jest wrzucone na forum...

przynajmniej ustaliliśmy, że wiesz co to F-16, pytanie, czy VRman wie :lovin:

Ale tak na serio czasem naprawdę sprawdzenie czegoś to jest chwila moment i gwarantuje ze ta informacja dłużej w głowie nam zostanie jak ją sami odszukamy niż ktoś nam na forum to napisze i pod koniec dnia znowu nic nie będziesz wiedział.

I nie @VRman nie masz lecieć, sprawdzać wszystkiego na Google, ja rozumiem jakby tam zdjęcia nie było to faktycznie można by kompletnie nie wiedzieć, o co chodzi.

Gdybyś sobie zadał minimum tego trudu wiedziałbyś który samolot jest który, chociażby.

A tak nadal nie wiesz (chyba ze juz sam to sprawdziłeś po tej całej dyskusji, czyli warto było ;) )

Opublikowano
7 minut temu, huudyy napisał(a):

Czy wysyłanie całego dostępnego inwentarza zbrojnego używanego do demolowania kacapów nie jest poniekąd dobrym casus belli dla nich? 

Nie widzisz różnicy między zestrzeliwaniem obiektów latających bez koordynacji/zezwolenia z NATO, a boostowaniem zaplecza militarnego Ukrainy z koordynacją NATO?

8 minut temu, huudyy napisał(a):

Inna sprawa, zobacz jak został zestrzelony ruski samolot nad Turcją - był postrzegany zanim nawet wleciał nad terytorium Turcji, czekali tylko aż przekroczy granicę by odpalić w niego co mogą - sama trajektoria lotu im wystarczyła.

Fajnie, tylko to ma się nijak do zestrzeliwania obiektów nad innym państwem XD.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Kadajo napisał(a):

Zabawne ze to napisałeś, bo ja dokładnie to zrobiłem i nie wiedziała tylko który samolot jest który i co to SAFE ;)

Połowa mojej bliskiej rodziny to oficerowie WP, a mama ledwo rozróżnia MI-8 od MI-24 ¯\_(ツ)_/¯ 

przynajmniej ustaliliśmy, że wiesz co to F-16, pytanie, czy VRman wie :lovin:

Trochę głupio by było nabić tyle postów W temacie i nie wiedzieć co to F16 ( ͡° ͜ʖ ͡°) inna sprawa, że lotnictwo to totalnie nie moja broszka. 

Ale tak na serio czasem naprawdę sprawdzenie czegoś to jest chwila moment i gwarantuje ze ta informacja dłużej w głowie nam zostanie jak ją sami odszukamy niż ktoś nam na forum to napisze i pod koniec dnia znowu nic nie będziesz wiedział.

Z tym się zgodzę, warto samemu szukać informacji. Tyle, że w takim razie można zamknąć połowę sprzętowe go forum Jak ktoś wyżej słusznie zauważył, po co pytać który cpu kupić, jaki ram, jak włączyć XMP, skoro to wszystko jest na necie? 

Tak źle, tak niedobrze... 

5 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

Nie widzisz różnicy między zestrzeliwaniem obiektów latających bez koordynacji/zezwolenia z NATO, a boostowaniem zaplecza militarnego Ukrainy z koordynacją NATO?

Napisałem Ci przecież - zanim sama legislacje wejdzie w życie, można to z nimi ustalić. 

5 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

Fajnie, tylko to ma się nijak do zestrzeliwania obiektów nad innym państwem XD.

Sama trajektoria na nasz kraj i pewny bezpiecznik kilometrowy (np do 50 km od naszych granic) byłby rozsądnym wyjściem. Chyba nie sądzisz, że byśmy strącali rakiety nad Kijowem?

Edytowane przez huudyy
Opublikowano

Połowa mojej bliskiej rodziny to oficerowie WP, a mama ledwo rozróżnia MI8 od MI24 ¯\_(ツ)_/¯ 

Ważne żeby rozpoznawali brak szachownicy i wtedy alarm :E

Trochę głupio by było nabić tyle postów W temacie i nie wiedzieć co to F16 ( ͡° ͜ʖ ͡°) inna sprawa, że lotnictwo to totalnie nie moja broszka. 

Ale można się domyślić ze to samolot jakby był na zdjęciu co nie ? :D

Z tym się zgodzę, warto samemu szukać informacji. Tyle, że w takim razie można zamknąć połowę sprzętowe go forum Jak ktoś wyżej słusznie zauważył, po co pytać który cpu kupić, jaki ram, jak włączyć XMP, skoro to wszystko jest na necie? 

Nie przeginajmy w druga stronę, po prostu informacje na dużą część pytania dosłownie były na zdjęciu i wystarczyło tylko sprawdzić co to SAFE a wszytko byłoby oczywiste.

Kto wie może nawet wtedy sam z ciekawości by sprawdził dokładnie te samoloty.

Nie bójmy się sami szukać wiedzy.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, huudyy napisał(a):

Inna sprawa, zobacz jak został zestrzelony ruski samolot nad Turcją - był postrzegany zanim nawet wleciał nad terytorium Turcji, czekali tylko aż przekroczy granicę by odpalić w niego co mogą - sama trajektoria lotu im wystarczyła

Nie no, po pierwsze to w przypadku Turcji sytuacja była zupełnie inna - w aspekcie politycznym czytaj wojna w Syrii i konflikt interesów na tym terenie.

Poza tym nie porównujmy Polski do Turcji bo to jest niepoważne. Turcja to 2ga armia NATO, TOP 10 na świecie. Sami produkują samoloty i drony u siebie, inne uzbrojenie i amunicję też. Do tego jest spójność polityczna w kraju, mają własną gospodarkę i rolnictwo. Do tego kierują się własnym interesem i nie są zależni od swoich sąsiadów.

Nie ma nawet co porównywać do sytuacji Polski. 

Edytowane przez Fenrir_14
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

w aspekcie politycznym czytaj wojna w Syrii i konflikt interesów na tym terenie

A wojna na Ukrainie to nie jest nasz konflikt? Nie wpływa na nasz kraj? Ruskie to nie jest też niestety nasz sąsiad jak Ukraina? 

Bo ja tu widzę bardzo wiele wspólnych zależności. 

Poza tym nie porównujmy Polski do Turcji bo to jest niepoważne. Turcja to 2ga armia NATO, TOP 10 na świecie. Sami produkują samoloty u siebie, inne uzbrojenie i amunicję też.

Jesteśmy mniejszym krajem, ale sami należymy do NATO, produkujemy sprzęt (amunicja, karabiny, haubice, podwozia) ¯\_(ツ)_/¯ nakład procentowy na zbrojenie w stosunku do PKB jeden z najwyższych w NATO. 

Do tego jest spójność polityczna w kraju,

Protesty w Turcji sugerują chyba coś innego 

Do tego kierują się własnym interesem i nie są zależni od swoich sąsiadów

Z tym mogę się zgodzić. 

Nie ma nawet co porównywać do sytuacji Polski

Z tym już nie. 

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano

Dobra, kończąc offtop:

Spoiler

Wiem, że czasem trudno zrozumieć brak wiedzy podstawowej w czymś, w czym my sami się poruszamy od dekad. 

Ja też czasem zapominam, że ktoś może nie wiedzieć, że "finish" oznacza zakończyć. Potem do mnie babka dzwoni i mówi, że nie powiedziałem jej co dalej, a tu po angielsku jest i ona nie wie co wcisnąć. No może to śmieszne, ale moja wina, że zakładałem, że każdy podstawy angielskiego zna. 

Muszę więc wyjaśnić:

- nie, nie rozpoznaję na tym zdjęciu ani A330 ani niczego innego, bo aż tak się nie znam, że nie mam pojęcia jak one wyglądają i czym się różnią od innych samolotów. Ma kabinę, skrzydła. Lata. 

- nie, A400 nie wydedukuję, bo to równie dobrze mógł być typ rakiety, radaru, kij wie czego innego. Z naszego sprzętowego podwórka masz płyty B650 i B660. Z nazwy wygląda jak ta sama firma, a tu zonk

- nie, na obrazku nie wiem na co patrzę. Jakiś duet samolotów. Dla mnie wcale nie było z tego oczywiste, że tu chodzi o tankowanie. 

I nie zarzucaj mi, komputerowcowi, że nie wiem co to F16.

Od ponad 30 lat używam klawiatury do PC i dobrze wiem o istnieniu rzędu klawiszy na górze. Moje są tylko do F12, ale nie zagniesz mnie takim pytaniem. Pewnie jakaś klawiatura ergonomiczna czy coś.

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)

A wojna na Ukrainie to nie jest nasz konflikt? Nie wpływa na nasz kraj? Ruskie to nie jest też niestety nasz sąsiad jak Ukraina? 

Bo ja tu widzę bardzo wiele wspólnych zależności. 

Jesteśmy mniejszym krajem, ale sami należymy do NATO, produkujemy sprzęt (amunicja, karabiny, haubice, podwozia) ¯\_(ツ)_/¯ 

Protesty w Turcji sugerują chyba coś innego 

Z tym mogę się zgodzić. 

Z tym już nie. 

Turcja ma gdzies ponad 80 mln ludzi i w dodatku młode społeczeństwo. Rosja ma 140 mln ludzi. Wiadomo, że majac 85 mln ludzi da się bronic samemu. Zwłaszcza ,ze teren geograficzny turcji jest dosć dobry. Co innego estonia, ktora ma milion ludzi. Europa zachodnia malo wydaje na zbrojenia stąd słaba armia.

Edytowane przez łukasz850
Opublikowano
1 minutę temu, VRman napisał(a):

Dobra, kończąc offtop:

I nie zarzucaj mi, komputerowcowi, że nie wiem co to F16.

Od ponad 30 lat używam klawiatury do PC i dobrze wiem o istnieniu rzędu klawiszy na górze. Moje są tylko do F12, ale nie zagniesz mnie takim pytaniem. Pewnie jakaś klawiatura ergonomiczna czy coś.

thats-some-funny-shit-thats-funny.gif

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
28 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

To fejk?

Przecież pierwsza taka akcja na Ukrainie = mamy ruskie drony ale już z ładunkami xD a NATO powie: "no sami zeście chcieli przecież" 

Przespałeś ostatnie dni?

Od wlotu do nas kacapskich dronów zabiegamy o międzynarodowa misję z zestrzeliwaniem ruskich pocisków i dronów nad Ukrainą.

Niewiele słychać, więc pewnie idzie średnio. 

Dlatego przygotowujemy się by zacząć działać samodzielnie. 

To powinno działać od marca 2022 a nie dopiero być przygotowywane.

@adashi Nie ma takiej możliwości jak sugerowałeś. Nawet rosyjskie uderzenie pociskami manewrującymi z konwencjonalnymi głowicami w cele w państwach NATO spowoduje odwetowe uderzenie w cele rosyjskie.

Użycie broni atomowej spowodowałoby nasz zmasowany odwet konwencjonalny, lub mały atomowy.

I co oczywiste jeszcze większe wsparcie dla Ukrainy oraz pozwolenie na użycie zachodnich pocisków do ataków na cele w głębi Rosji.

Przy czym to całkowicie nierealne scenariusze. Ruskie wiedzą że NATO się nie cofnie. Przynajmniej nie Polska, Finlandia ani WB i Francja, niezależnie od tego co zrobią.

I co interesujące do tej pory nie odważyli się zacząć używać taktycznych głowic na Ukrainie, nawet przeciwko celom wojskowym. To zaskakujące. Bo spodziewano się tego już podczas jesiennej kontrofensywy z 2022, gdzie Rosja twierdziła że tereny okupowane to już Rosja i wtargnięcie tam sił ukraińskich, pozwoli Rosji zgodnie z ich doktryną, na użycie broni atomowej. Sami Ukriańcy byli prawie pewnie że nastąpią ataki głowicami taktycznymi, dlatego prowadzili kontrofensywę siłami bardzo rozproszonymi, by zminimalizować straty od "atomówek".

Podobnie spodziewano się gdy w tamtym roku weszli nieco głębiej w teren faktycznie rosyjski. I też kacapy sie nie odważyły na użycie atomu.

Czyli konsekwencje jakie wówczas ich spotkają muszą być nieakceptowalne dla reżimu moskiewskiego.

Opublikowano (edytowane)

@huudyy  Turcja jest mocarstwem w swoim regionie a Polska w obecnych realiach jest w najlepszym scenariuszu czasami partnerem przy negocjacyjnym stole dla swoich zachodnich sąsiadów. Więc co Ty chcesz porównywać ?

Turcja produkuje u siebie drony Bayraktary i Anka, samoloty eFy i myśliwce 5tej generacji, czołgi Altay, wozy bojowe, okręty i systemy rakietowe.

Mają teraz chyba 800 tysięcy żołnierzy i populację na poziomie 85 mln. 

Ale po prostu są niezależnym i autonomicznym krajem co z automatu stawia ich na zdecydowanie lepszej pozycji jeżeli chodzi o dyplomację. 

Inna sprawa że osobiście uważam że Trump jest poukładany z Putinem i w przypadku jakichś ruchów tutaj na wschodniej flance wykpi się z odpowiedzialności. Obym się mylił.

Edytowane przez Fenrir_14
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Zawsze można podjąć ruską retorykę i mówić, że to nie my zestrzelilim, tylko ukry :E a że rakieta wyleciała z naszego terytorium, to my nie wiemy jak. 

Jak było z dronami co nad Polskę wleciały? Kurwin przeciez pisał, że to niemożliwe żeby z Rosji przyleciały, tak więc możemy odpowiedzieć tym samym ( ͡° ͜ʖ ͡°) 

Nie mamy pańskiego płaszcza. 

Edytowane przez huudyy
  • Like 1