Skocz do zawartości

AMD ZEN 3 (SERIA RYZEN 5xxx / SOCKET AM4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Porownywanie dwoch cpu na inna podstawke jest idiotyczne Błazen ;) 

Ktos kto ma am5 nie spojrzy na ten cpu, a jak ktos ma am4 to bedzie mial problem, ze zmiana ze wzgledu na ceny pamieci,  wiec patrzac na to ze uzywki 5700xd schodzily z palcem w nosie za ponad tysiaka to ten cpu bedzie schodzil jak swieze buleczki w tej cenie nowka BOX z GW.

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
Opublikowano

Tak czy inaczej proc dla "koneserów", skoro taniej będzie można kupić 14600KF i płytę pod DDR4 ;)

17 minut temu, Phoenix. napisał(a):

ten cpu bedzie schodzil jak swieze buleczki w tej cenie nowka BOX z GW

Przecież na polskie wyjdzie 1600 zeta, to nie będą tanie rzeczy.

• Upvote 2
Opublikowano

No ja watpie ze ktos kto ma juz DDR4 i mozliwosci zmiany procka bedzie sie bawil w kolejna zamknieta pdostawke na tym samy ramie ;) Ty tak moze pomyslisz ale wiekszosc na to nie wpadnie. 

Cena wysoka ale jak wiemy szybko ceny leca sw dol a kazda zmora znajdzie swojego amatora ;) 

Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

No ja watpie ze ktos kto ma juz DDR4 i mozliwosci zmiany procka bedzie sie bawil w kolejna zamknieta pdostawke na tym samy ramie ;) Ty tak moze pomyslisz ale wiekszosc na to nie wpadnie.

Jesteśmy na forum dla entuzjastów :cool:

Opublikowano
34 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Plus dolicz jeszcze sporo osób które po prostu nie chcą Intelowskiego degradującego się, sypiącego bluescreenami szajsu.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ciekawe jak będzie u nas cena za niego , na spadek cen DDR5 się nie  zanosi wiec jest to jakaś możliwość upgradu , nie zmieniając podstawki.Czy racjonalna  to  juz każdy sam sobie musi odpowiedzieć

Edytowane przez nalewator
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Przejście z AM4 na AM5 kosztowało mnie 40pln. Miałem Ryzen 7 5700X3D, 32GB Goodram 3600 i Gigabyte Aurus Elite B450. Co prawda CPU jest o mniej więcej tej samej wydajności w grach (Ryzen 5 7500F), ale siedzę już na nowszej platformie. Do tego płyta główna ASUS TUF Gaming B650-E WiFi oraz Patriot 32GB (2x16GB) 6000MHz CL36 VIPER VENOM. Także ten tego 😉 A, oczywiście GPU nie wliczam, ale zmiana z RTX 3080 na RX 9700XT.

Edytowane przez Daryzda67
Opublikowano
4 godziny temu, Grolshek napisał(a):

Plus dolicz jeszcze sporo osób które po prostu nie chcą Intelowskiego degradującego się, sypiącego bluescreenami szajsu.

Takich problemów nie doświadczyłem z i5 13600KF, czy z i5 14600K. 

5 godzin temu, tomcug napisał(a):

Tak czy inaczej proc dla "koneserów", skoro taniej będzie można kupić 14600KF i płytę pod DDR4 ;)

Przecież na polskie wyjdzie 1600 zeta, to nie będą tanie rzeczy.

Znajdą się chętni, przecież AM4 pozwala na upgrade, nie to co LGA1700. :E

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Grolshek napisał(a):

A mnie nie przejechał samochód. Z tego wniosek że coś takiego nigdy się nie zdarzy?

Większe prawdopodobieństwo wypadku na drodze, niż uszkodzenie i5, których miałem sporo i żaden procesor nie był wadliwy. 

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
12 minut temu, Grolshek napisał(a):

A mnie nie przejechał samochód. Z tego wniosek że coś takiego nigdy się nie zdarzy?

i5 mają niskiego Boosta, więc szansa jest minimalna. i7 oraz i9 mają bardzo wysokie zegary, co sprzyja degradacji %-) Ale podobno nowe BIOS-y rozwiązują problem.

Opublikowano
5 godzin temu, Grolshek napisał(a):

Bez przesady, teraz są już poprawione biosy i produkcja. Ta cała degradacja to temat sprzed około 2 lat. To co teraz komuś zdechnie to starsze procki. Te wyprodukowane w końcówce 2024 i później już są raczej bez wad.

5 godzin temu, nalewator napisał(a):

Ciekawe jak będzie u nas cena za niego , na spadek cen DDR5 się nie  zanosi wiec jest to jakaś możliwość upgradu , nie zmieniając podstawki.Czy racjonalna  to  juz każdy sam sobie musi odpowiedzieć

Nowe 16 GB ramu takiego jak ja mam kosztuje 450 zł

Godzinę temu, Doamdor napisał(a):

Takich problemów nie doświadczyłem z i5 13600KF, czy z i5 14600K. 

Znajdą się chętni, przecież AM4 pozwala na upgrade, nie to co LGA1700. :E

z i5-14600K zawsze można przejść na 14900K i to jest jakiś upgrade. Można też przejść na płytę z DDR5 i zyskać trochę wydajności. Procka też łatwiej odsprzedać bo lata na D4 i D5. Na AM4 po 5800X3D nie ma już nic. 

47 minut temu, tomcug napisał(a):

i5 mają niskiego Boosta, więc szansa jest minimalna. i7 oraz i9 mają bardzo wysokie zegary, co sprzyja degradacji %-) Ale podobno nowe BIOS-y rozwiązują problem.

Najlepiej brać procka boxa z produkcji koniec 2024+ i co kogo obchodzi degradacja przez 5 lat

Opublikowano (edytowane)

W sumie nie rozumiem czemu ludzie tyle płacili i będą płacić za X3D na AM4... Gdy były tanie to rozumiem, ale teraz takiego i7 12700kf można tanio kupić lub innego intela.

Nawet kusi mnie porzucenie ITX i kupienie matx z drmos i PCIE 5.0 na ddr4 za ~480 zł i siedzenie na tym nawet do końca generacji PS6, Bo CPU dużo lepsze nie będzie, chyba. :E 
A z drugiej strony po co myślę nad tym, skoro ryzen 5500 nadal mi wystarcza.

image.png

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Nakręcam się tak od czasu gtx1660ti, bo starczał mi, a chciało mi się przetestować DLSS. :E Przynajmniej kręcenie ramu i efektywność energetyczna dalej trzyma mnie na cezzane, a gry które mnie obchodzą trzymają ~60FPS, a w okazjonalnym kodowaniu filmów jest nawet lepszy od i5 12400f.

W sumie dobry powód do zmiany to ram, bo jeśli moje BDIE padną to głupio będzie dokupować dla cezzane, a bez nich procesor traci sens. Inne procesory zadowolą się byle jakim ramem po lekkim poprawieniu w bios. 

Opublikowano
16 minut temu, musichunter1x napisał(a):

W sumie nie rozumiem czemu ludzie tyle płacili i będą płacić za X3D na AM4... Gdy były tanie to rozumiem, ale teraz takiego i7 12700kf można tanio kupić lub innego intela.

Bo ta doplata wynika tez z wygody czyli przekladasz proca i grasz, a nie zmieniasz platforme, ktos kto nadal siedzi na am4 i nie zmienil na am5 jak bylo w dolku cenowym to nie sa wlasnie ludzie, ktorzy mysla tak jak ty czy ja bo by juz dawno zweszyli okazje jak ram byl tani.

A zmieniac na 12700k to tez meh, a nie mziana ;) jak juz bawic sie w zmiane mobo to juz na calkiem nowy gen.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Eh, szkoda że machnąłem ręką na AM5... Przeszkadzał mi pobór prądu w idle i wolałem poczekać na ZEN6 lub AM6. :boink:
Było brać ram na zapas i dziś po taniości kupiłbym 8400f / 8700f lub olał ten pobór i celował w 9600x za 400 zł.

Pewnie wycisnę ostatnie soki z cezzane na niskim power limicie, kupując a520i ac oraz ryzena 5700, ale to kompletny bezsens, więc raczej zostanę na obecnym chińczyku.
Choć z drugiej strony jest to idealny sprzęcik do nzxt h1 v1, którą szkoda sprzedać za 70 zł. :E 

Dla ciekawskich - Gigabyte A520i AC jest kalką ich b550i
AORUS PRO AX, wycieli tylko lepsze układy, ale zostawili 8 warstw, miedź 2oz i drmos z funkcją wyłączania nadmiaru faz, gdy obciążenie jest niskie, aby zachować wysoką sprawność... O ile moje wyszukiwania są poprawne...
PBO i curve optimizer działa, ale niestety bez funkcji podkręcania... Dlatego ryzen 5700 jest tu idealny, bo ma wysokie zegary, a power limit i tak zmniejszę.