Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czemu mam się zdziwić, dziś na gorszych bzdurach ludzie zarabiają kokosy. ;)

Po prostu nie widzę nic kosmicznego w wygenerowaniu kilkunastu klipów za pomocą AI i sklejeniu ich w teledysk.

Czy jak wygeneruje super fotki za pomocą AI to mam talent i jestem fotografem ? ;)

Opublikowano

Może faktycznie nie potrafię spojrzeć ponad to ze to są wygenerowane z halucynacji obrazki komputera a nie człowieka.

Nie ma nad nimi pełnej kontroli.

Jeśli ta kontrola się pojawi, wtedy wszytko się zmieni.

Jeśli będziemy mogli generować za każdym razem identyczne sceny i zmieniać w nich każdy detal nie zmieniając całej reszty.

Wtedy będzie to kosmos.

Opublikowano

Zrobione nieźle i wcale nie jest to takie trywialne jak 15s video ;)

To pewnie ten moment dla video co w programowaniu "wczorajszy" śmiech z pisania kodu za pomocą AI :D

Bardzo fajny news od Anthropic, wprowadzili 1M contextu oficjalnie poza betą.

https://claude.com/blog/1m-context-ga

Gemini ma już od dawna a GPT ledwo co wprowadził do bety.

Ale dopiero Claude robi to dobrze, GPT słabo sobie radzi z 1M a Gemini to prawie śmieciowo.

69b49c06e1c573f3ce50276b_image%20(3).png

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Ja w tym nie siedzę (...)

I to wiele tłumaczy.

Takich filmików jak ten w sieci dziennie pojawiają się setki.

Nie takich. Podobnych.

I właśnie dlatego, że pojawia się ich setki (bo świat zachłysnął się możliwościami), opaczyłeś się z nimi.

Co jest w tym takiego wyjadkowego mi napisz :E

W tym akurat clipie wyjątkowa jest (cwanie skonstruowana - owszem), ale spójność wizualna i zastosowanie najnowszego myku, czyli kluczowania postaci, chłopa / twarzy, w taki sposób, aby tworząc kolejne sceny, był to nadal ten sam chłop (nie podobny, nie troszkę inny) i abyś nie miał co do tego wątpliwości. Gdy bawisz się takimi zabawkami, banalnym jest stworzenie 10 sek. ujęcia. Ale już powtórzyć je z tym samym typem, twarzą, i bez halucynowania AI itd., to już nie jest hop siup. A stworzyć kilka scen (!), z różnym scenariuszem (!), różnym otoczeniem, światłem (wiadomo potem je sobie szatkował wedle potrzeby na kawałki po 10 sek. tworząc ułudę klipu wideo) - wcale nie jest łatwo. Dopiero najnowsze modele to potrafią i jeszcze trzeba trochę kumać, żeby to okiełznać z zamierzonym efektem.

I żeby była jasność. NIE KRĘCI MNIE TEN KLIP (choć jest już niezły) ani AI, bo coś tam kumam, ale... ZJAWISKO i galop postępu. Kręcą mnie możliwości i to, o czym napisałem wcześniej. Do niedawna, żeby nakręcić klip disco polo na trawniku, potrzebny był plener, cisza w eterze, sprzęt, ludzie, tancerki, catering, transport, czasami bieganie między kilkoma różnymi trawnikami, do tego oświetleniowcy, makeap'istki, baba od ciuchów, dźwiękowcy, później magicy od audio masteringu, video składacze. Najprostszy klip, to było w uj czasu, w uj ludzi - i jeżeli ktoś zebrał ekipę free i pro bono (co nie jest łatwe) - to zwykle też całkiem spory w uj mieszek dukatów, żeby to wszystko opłacić.

Tu widzisz typa, co zrobił to wszystko SAM, bijąc na łeb WSZYSTKIE clipy disco polo i nie tylko, jakie w życiu widziałem i zrobił to z zaciągniętym żaluzjami i w goralskich kapciach na nogach siedząc przed własnym kompem jedynie.
TO MNIE KRĘCI, niekoniecznie sam klip. ;)

Dopełnieniem tego co mówię, niech będzie ten filmik, który już tu zamieszczałem, jako linę do TT (mogłeś zlać).
Ten film, to jakieś wielkie aj waj ostatniego czasu, bo próbuje zrobić 5 minutową sekwencję, a'la film, w tej samej stylistyce itd. - ktoś próbouje robić film AI i... no widać w wielu miejscach, że coś dzieje się twarzą głównego bohatera i nie tylko, itd. Nie jest to doskonałe (choć nie zmienia faktu, że ponownie mamy "prawie film" plenerowy... bez wychodzenia w plener). To jest sztos!

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano

No i tym postem mnie przekonałeś.

Tylko ze brakuje w tym klipie jednego, ręki człowieka. To czuć i widać. A moim zdaniem to ważne.

Coś co właśnie byle teledysk disco polo nakręcony na trawniku w klasyczny sposób będzie miał wręcz z automatu.

Niby możliwości nieograniczone ale nadal to wszytko generowane przez komputer, bezdusznie i syntetycznie.

To tak jak sytuacja z The Volume stworzonym dzięki Unreal Engine który miał zrewolucjonizować tworzenie filmów i seriali i tez na początku się tym zachwycałem.

A jak się to skończyło ?

Wszytko sterylne i sztuczne mimo ze oświetlone niby idealnie z super efektami CGI, nie można pokazać szerokiego planu bo ten nie istnieje.

Znowu dochodzi do sytuacji gdzie zamiast umiejętnie wykorzystać narzędzie robimy z niego czarodziejska różdżkę.

Tak było z CGI, tak będzie z AI. A ze tutaj jest jeszcze taniej i jeszcze "szybciej" to podejrzewam ze uderzy to z o wiele większą silą niż poprzednie technologie.

Może właśnie nauczony doświadczeniem i tym ze mam dystans widzę od razu masę problemów, bo zalety są oczywiste i szybko można się nimi zachłysnąć.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Kadajo napisał(a):

No i tym postem mnie przekonałeś.

Tylko ze brakuje w tym klipie jednego, ręki człowieka. To czuć i widać. A moim zdaniem to ważne.

Ha! BARDZO WAŻNE! I ewidentnie jeszcze nadal POTRAFIMY odróżnić AI i DF od reala, ale... dużo gramy, mamy fiksa na CG, AI, IT itd. To nasz świat.
Puszczasz ten clip na TV i 50% ludzi łyka, a dziadów po 50'ce to 99%.

Niby możliwości nieograniczone ale nadal to wszytko generowane przez komputer, bezdusznie i syntetycznie.

Daj MATRIXowi... 2 lata. Doszlifują. To pędzi tak, że ja sram pod siebie, jak widzę co było dwa lata temu, a co jest dziś.

I znowu, jak w wielu wątkach (Unreal, RT, PT, itd. itd.) wracamy do punktu wyjścia. TO NARZĘDZIA.
Ten sam pędzel w rękach dwóch ludzi wymaluje, albo gniota (w ręce matoła lub rzemieślnika), albo arcydzieło (w rękach mistrza).
Odkąd pędzel, dłuto, kamera / taśma, klawesyn / keyboard, w rękach ludzi... mamy masę chłamu, i pojedyncze (ale jednak) rzeczy wybitne!

Ba! Tu można nowy wątek zakladać. ;)

Co to jest wybitność? No... wybitność. :)

Jak za 2 lata, albo 5, emocje, jakość i wszystko to, co dziś jeszcze kuleje w AI zostanie poprawione, i byle Kazio z 3p. będzie mógł zrobić IDEALNY film z AI, to... (?), będzie on zaledwie poprawny, akceptowalny, OK. Ale będzie musiałbyć ktoś, kto zrobi coś znów WOW, i będzie wybitny. A zrobi to tymi samymi narzędziami, które będzie miał w ręce każdy. Na tym polega sztuka, mistrzostwo, wyjątkowość, wybitność. ;)

tak było z CGI, tak będzie z AI. A ze tutaj jest jeszcze taniej i jeszcze "szybciej"

Kolejny temat akademicki. ;) Taniej? Dla kogo? Dla zabawy 10 min z chatem gpt - pozornie tak. Globalnie. Budują elektrownie atomowe, by to napędzić, wysychają jeziora by to schłodzić, a kurtka nam wali 5000$ dulars za nasze ulubione GPU.
Ha tfu! Z taką taniością! ;)

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano

To prawda, to dopiero początek tego wszystkiego i kwestia kiedy to będzie wyglądało realnie może być bliżej niż się wydaje. A może jednak diabeł tkwi w szczegółach które okażą się równie trudne do zrealizowania co dziś przeskoczenie krzemu.

Wreszcie skompilowanie tez rośnie geometrycznie.

A tutaj apropo tego czemu CGI zamiast stawać się lepsze staje się coraz gorsze...

Obawiam się ze AI jeszcze bardziej ten problem pogłębi.

I nie jest to jak zawsze wina samej technologii.

Opublikowano (edytowane)

Widziałem ten film jakiś czas temu i... zgadzam się.

I nadal... NARZĘDZIA często generują lenistwo, lenistwo - fuszerkę.
Kiedyś ktoś tydzień liczył żmudnie liczydlem i policzył dobrze, dziś znajdzie się leń / matoł, co w excela wbije źle formułę i spie...li koncertowo, mając takie narzędzie! ;)
Człowiek, człowiek, człowiek... na końcu narzędzie. ;)

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano (edytowane)

Dla mnie fajnym tematem jest też ANTYCHEAT-AI ;), jaki sobie ewolucyjnie wykształciliśmy!
Ile tam materiału źródłowego / wsadowego wlazło w banię na drodze ewolucji, że teraz potrafimy rozróżnić real od AI - a to spędza sen z powiek badaczom obu stron!
Co powoduje, że wiemy, widzimy, rozrózniamy? Czasami patrzymy i od czapy wiemy - "FAKE!". I celnie.
Ale jak pomyślisz, albo zapytasz kogoś - "ale dlaczego? po czym poznałeś?" - często usłyszy się... no nie wiem, widać, sztuczne.
No spoko. Kumam. Ale nazwij. Co jest sztuczne? Światło? Mimika? Plenery? Fizyka? - no nie wiem. Fake i tyle! :)

Nawiasem (full beka ;) ) z dedykacją dla @Kadajo.
Chyba wolę jednak ten AI clip, o który nam poszło, niż ten real poniżej. ;) 
Na każdym polu: audio, wideo, montaż, itd. ;)

Spoiler

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Jeśli będziemy mogli generować za każdym razem identyczne sceny i zmieniać w nich każdy detal nie zmieniając całej reszty.

To się kłóci ze sposobem działania niedeterministycznych algorytmów AI.

Edytowane przez Karister
Opublikowano
2 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a):

Teraz jest spora "moda" na takie produkcje.

Ukryj zawartość

O, głos z Groka. Nie gadajcie, że to Grokiem ktoś zrobił :E

A apropo. W GROK IMAGINE można teraz dać do 7 obrazków, z których się robi reference image do filmiku. 

Muszę się tym pobawić, działa ułomnie, ale i tak zapowiada się obiecująco.

Opublikowano

Zrobiłem sobie taki "eksperyment" że wygenerowałem losowy obrazek z "fikcyjnym miastem w Polsce" a następnie użyłem tego Googlowskiego żeby zeskanował ten image to za każdym razem jak zmieniałem lekko zaznaczenie to ciągle wymieniał inne miasto np. "te zdjęcie najprawdopodobniej pochodzi z Gdańska" a po zmianie zaznaczenia: "ta okolica znajduje się w Bydgoszczy" itp. Nawet porównałem te do rzeczywistych obrazków bo nawet podało ulicę gdzie to jest i nie były w ogóle podobne poza kolorami czy wysokościami budynków.

Opublikowano
W dniu 14.03.2026 o 19:16, galakty napisał(a):

Oj ale mi chodzi o osoby które używają prywatnie AI w pracy, a nie ze służbowego pakietu :E 

Sam tak robię, ale tylko do kodu i rozwiązywania problemów, żadnych danych. 

Od kiedy kod nie podlega ochronie jako tajemnica przedsiębiorstwa?

Ja nie miałbym odwagi puścić nawet fragmentów kodu w ogólnodostępnego bota. Nie wiadomo gdzie idzie, jak jest składowany, z jakimi dodatkowymi metadanymi, kto go może potem wyciągać, przeglądać wiązać z działalnością firmy.

Opublikowano

Ciekawe czy tym postem nie wdepnąłeś przypadkiem w temat cen elektroniki.

No bo jaki wniosek się wysnuwa z tego co napisałeś? Że AI do pisania kodu powinno być lokalne.

A tu cyk, karty  +400%, RAM +500%, a za chwilę w komputerach domowych będzie PCI-E 5.0 gdy w przemyśle 8.0.

Mam kolegę artystę i też by się chętnie pobawił Ajajami, ale rozsądnie uznał, że prędzej zje swoje kaktusy niż wyśle swoje prace do Ajaja online, gdzie mu te prace AI pięknie podpierd(zie)li.

Opublikowano
13 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Od kiedy kod nie podlega ochronie jako tajemnica przedsiębiorstwa?

Ja nie miałbym odwagi puścić nawet fragmentów kodu w ogólnodostępnego bota. Nie wiadomo gdzie idzie, jak jest składowany, z jakimi dodatkowymi metadanymi, kto go może potem wyciągać, przeglądać wiązać z działalnością firmy.

Ciekawe jak powiążesz kawałek kodu z daną firmą jeśli obrabia tabele dostępne publicznie :E 

Opublikowano
1 godzinę temu, VRman napisał(a):

Że AI do pisania kodu powinno być lokalne.

Biorąc pod uwagę bezpieczeństwo danych, informacji i tajemnice przedsiębiorstwa, to tak, w firmach AI powinno być lokalne lub dostarczone przez dostawcę z zagwarantowaniem bezpieczeństwa, wtedy w razie czego można wyciągać konsekwencje.