Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 27.08.2026 o 07:57, oldfashioned napisał(a):

Dlatego napisałem w moim poście - w takich sytuacjach. Takich, gdzie mimo braku jeszcze wyroku mamy bardzo prostą sprawę.

Nie ma prostych spraw, nigdy jako opinia publiczna nie możemy mieć 100% pewności co do winy.

Mało ci przypadków, gdzie kogoś niewinnego posadzili? Chcesz oddawać "karę" w ręce ludu, który jest bezmyślnym tłumem, sterowanym emocjami z mediów?

Nie trzeba być notorycznym piratem, żeby stać się "viralem" i ludzie wyciągali różne rzeczy z internetu, na ciebie, twoją rodzinę.

Jak będzie się pozwalać na takie wywlekanie danych osobowych, zdjęć, wpisów w sieci, przy "oczywistych" sprawach, to potem będzie problem z nieoczywistymi, z bardziej błahymi. Wystarczy spojrzeć jak się rozwinął problem z elektrycznymi wynalazkami, jak z pojedynczych sztuk przez zaniedbanie, robi się z tego masowy problem. Nie ma i nigdy nie powinno być zgody na lincz, a właśnie ty jest wyciąganie prywatnych rzeczy z internetu.

Tu trzeba konkretnie i skutecznie działać policją, sądami, żeby faktycznie wyłapywać tych najdurniejszych. No i edukacja i jeszcze raz edukacja, żebyśmy nabierali coraz sensowniejszej kultury drogowej.

W dniu 31.08.2026 o 10:06, Suchy211 napisał(a):

Natomiast, wypadałoby teraz zacząć też wymagać więcej od innych uczestników ruchu. Od pieszych przede wszystkim egzekwowania zatrzymania się przed przejściem i rozgladnięcia (równiez mandat za to powinien wzrosnąć kilkukrotnie). Rowerzyści jak dla mnie mogą przejeżdżać przez pasy pod warunkiem wcześniejszego zatrzymania się i rozgladnięcia. To na skrzyżowaniach/przejściach bez sygnalizacji. Na skrzyżowaniach ze światłami bezkolizyjnymi mają się chociaż rozejrzeć. Jak przy wydatku wyjdzie że się nie rozejrzeli powinna być penalta niezależnie od stanu zdrowia po wypadku. Żadnego tam w sumie to jest połamany więc już nie trzeba. Na siatłach kolizyjnych mają zwolnić (w sumie nie wiem to do ilu, powiedzmy że 10km/ha) i się oczywiście rozejrzeć. Dlaczego? Bo rowerzyscie, zwłaszcza ci elektrorowerzyści też potrafią pędzic i często wjeżdżają spoza pola widzenia. Co wynika między innymi z umiejscowienia ścieżek rowerowych. Chociaż przecież rowerzysta nie widzi czy to skrzyżowanie kolizyjne czy bezkolizyjne. On ma.przecież zielone światło i już.  W takiej sytuacji powinien musieć zwolnić.

Ładnie wymyślasz, szkoda, że nie wymagasz tego samego od kierowców, którzy codziennie zabijają i kaleczą, bo się nie rozglądają, nie zwalniają, nie zatrzymują.

18 godzin temu, Zas napisał(a):

I to nie są jakieś fejki AI? Kto to niby nagrywa z takiej dobrej pozycji i w takim momencie?

Kolega ściganego?

16 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Druga sprawa, że każde przecięcie się z droga powinno być tak przekonstruowane, aby było ono pod kątem 90 stopni.

Tylko nie to.

Już takie ekwilibrystyki ćwiczono z przejazdami rowerowymi, gdzie za wszelką cenę robili kąt prosty. Wychodziły z tego jeszcze gorsze koszmarki, zawijasy na kilku metrach byle to "prostopadłe" przecięcie uzyskać.

Opublikowano
33 minuty temu, huudyy napisał(a):

czasem szkoda, bo przez brak realnej możliwości zatrzymania uciekinierów na jednośladach, nasze drogi/chodniki wyglądają jak wyglądają.

przeciez to nie sa scigacze tylko supermoto. Wazą tyle ile gruby czlowiek + miej na uwadze rozstaw na 2 oddalonych oponach.

dziwne by sie z tym nie zgadzac:

41 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

Emocje i impuls nie moze byc wazniejsza od przemyslanych decyzji i dbaniu o dobro otoczenia. Policja ma byc wyszkolona i zdolna o zapewnienie bezpieczenstwa - nie moze eskalować niebezpiecznych sytuacji

a tu pierwsza lepsza szukajka od googlowskiego ai czemu lepiej pozwolic uciec niz probowac taranowac

image.png.27fd4d2156789156cd85694acc1f1426.png

Opublikowano

@Pan Mateoo Jak już wrzucamy AI, to paczaj to: 

W Anglii i Walii policja może stosować dość ostre taktyki wobec motocykli, quadów i nielegalnych szybkich e-bike'ów, ale nie ma zasady „ucieka = można go taranować”.

Kolczatki / urządzenia do przebijania opon — mogą być używane także wobec motocykli i quadów, jeśli jest to proporcjonalne i konieczne. College of Policing wprost wymienia tyre-deflation devices przy takich pościgach.

Tactical contact — wyszkolony i upoważniony policjant może celowo doprowadzić do kontaktu radiowozu z uciekającym jednośladem, żeby zakończyć pościg. Ta taktyka została szczególnie rozwinięta właśnie dla przestępczości z użyciem skuterów/motorowerów.

Taranowanie — istnieje jako skrajna możliwość, ale jest traktowane jako bardzo niebezpieczne i powinno być zarezerwowane dla sytuacji, w której dalsza jazda sprawcy stwarza poważne i bezpośrednie zagrożenie dla innych osób.

Przy motocyklach i quadach ryzyko jest oceniane szczególnie ostro, bo kierujący praktycznie nie ma ochrony. Dlatego policja musi uwzględniać możliwość ciężkiego urazu lub śmierci i stosować tylko odpowiednio przeszkolone jednostki.

Co ciekawe, brytyjskie wytyczne obejmują też nielegalne e-bike'i i elektryczne motocykle. Merseyside Police ma nawet specjalną operację przeciwko ich wykorzystywaniu do przestępczości.

Opublikowano
20 godzin temu, Camis napisał(a):

Jakis czas temu, jeszcze było takich szkoda, teraz juz nie jest, jeszcze tylko wylaczyc tego typu wypadki z pod ubezpieczenia zdrowotnego by rodzice bulili za akcje, i za leczenie z wlasnej kieszeni 100% i bedzie git 

Opublikowano
1 godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a):

W afryce jest inny klimat i wieksza przestepczosc wiec to normalne ze mają tam inne mocniejsze standardy.

*Kraje Wielkiej brytanii od paru lat są czescią potocznej afryki

Niby czym podpierasz swoje twierdzenie? 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Pan Mateoo napisał(a):

W afryce jest inny klimat i wieksza przestepczosc wiec to normalne ze mają tam inne mocniejsze standardy.

W sumie to prawda. :E 

Też mam mieszane uczucia co do "taranowania" (raczej w delikatnej formie) - z drugiej strony jakieś konsekwencje ucieczki przed policją powinny być, a ucieczki takich gnojków - o ile część to nie jest AI slop (ten z telefonem czy innym GoPro na hulajce nie ucieka razem z kolegą, tylko stoi i ładnie trzyma kadr, by pokazać jak kumpel odjeżdża w stronę zachodzącego słońca - czyt. z policją jest aż tak źle? :)) - wyglądają wyjątkowo żałośnie...

Ale co tam hulajki... :E (ostrzegam że mocny bait - fury nie "rozbił", no ale mimo wszystko LOL)

https://wiadomosci.onet.pl/poznan/luksusowy-maybach-rozbity-na-s11-za-kierownica-15-latek-bez-uprawnien/e61stne

Edytowane przez Zas
Opublikowano
Godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a):

jakiekolwiek jakie dane

https://www.numbeo.com/crime/compare_countries_result.jsp?country1=Poland&country2=United+Kingdom

polskie art tez byly ale fajne byly dane na rzadowej stronie gov uk 

Ja pytałem o dane dotyczące zatrzymań przez drogówkę według obywatelstwa lub miejsca urodzenia kierowcy. Numbeo pokazuje indeks postrzegania przestępczości, a nie statystyki takich zatrzymań. Masz źródło dotyczące dokładnie tego, o czym była mowa? Bo ciężko uwierzyć że 4% czarnoskórych którzy mieszkają w UK, robią Afrykę na drogach. 

Opublikowano
6 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

Ładnie wymyślasz, szkoda, że nie wymagasz tego samego od kierowców, którzy codziennie zabijają i kaleczą, bo się nie rozglądają, nie zwalniają, nie zatrzymują.

Jak to nie? Nie tylko się tego wymaga, ale faktycznie egzekwuje. 

Tylko nie to.

Już takie ekwilibrystyki ćwiczono z przejazdami rowerowymi, gdzie za wszelką cenę robili kąt prosty. Wychodziły z tego jeszcze gorsze koszmarki, zawijasy na kilku metrach byle to "prostopadłe" przecięcie uzyskać.

Tylko to, tylko to.

Ale skąd ty możesz wiedzieć w czym problem? Tu mówimy o torach kolejowych nie o ścieżkach rowerowych. Torów raczej nie przestawisz bo pociąg musi jechać w miarę prosto. Jeśli jednak można przerabiać klasyczne skrzyżowania na ronda, to przebudowę przejazdu też można zrobić. 

9 godzin temu, Camis napisał(a):

Upadonaryjką nie hulajnogą. No i chyba upadł na ten ryj. 

7 godzin temu, Camis napisał(a):

Bo się certolą z nimi. Zepchać, tazerem potraktować w trakcie jazdy. Tak oto mamy rzeczywistość w której bandyta, w tym przypadku drogowy, kiedy widzi policję, wie, że wszystko będzie w porządku. Ze to nastolatki nie ma tu najmniejszego znaczenia. 

Opublikowano (edytowane)

Panowie, co do tych przebudow tych przejazdów, niby moze i by to coś poprawiło, ale jest wiele filmikow na youtube, jak kierowcy, piesi, rowerzysci, omijaja szlabany, jak ktoś jest idiotą to i płot oddzielajacy tory od drogi przeskoczy, na takich nie ma lekarstwa niestety.

Edytowane przez T-Srcipt-36
Opublikowano
6 godzin temu, oldfashioned napisał(a):

W pełni się zgadzam, lepiej zapobiegać niż potem tłumaczyć kolejnemu dziecku, że straciło rodziców, bo jakiś chwast w nich wjechał.

To jest głupia filozofia, "bo nikogo nie zabił", "a skąd wiesz, że kogoś zabije?" Z jakiegoś chorego powodu wolimy aby bandyta zrobił co ma zrobić po to aby go po fakcie ukarać, a poszkodowani niech się idą "kochać", niż po prostu skasować chwasta zanim jego czyny przerodzą się w skutki. 

6 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

Policja taranujac moze doprowadzic do tego ze sytuacja eskaluje albo kierowca straci panowanie nad pojazdem i uderzy w niewinną rodzine. 

chain reaction agresywnego zachowania policji i powertripa mogacy miec skutki smiertelne w zamian za zlapanie kogos kto jezdzi na jednym kole lub nie ma blach?

spoko brzmi uczciwie

Oczywiście nie jak w zasięgu "rażenia" są ludzie. 

to sie mowi trudno i ponosi za to konsekwencje

Prawdziwe konsekwencje poniesiesz kiedy w ramach wyrównania rachunku zabiję członka twojej rodziny w zamian za mojego członka rodziny którego ty zabiłeś. A potem w ramach kary dostaniesz wyrok. To są prawdziwe konsekwencje. Tymczasem w realnej rzeczywistości ty narobisz szkód, ja się będę z nimi bujał do końca życia, a ty sobie wyjdziesz po 2 latach bo jeszcze młodociany jesteś. Chcesz prawdziwe konsekwencje? Dożywotnia renta dla poszkodowanego jeśli przeżył z twojej kieszeni jeśli przeżył (mówimy tu o trwałym uszczerbku), albo dla rodziny poszkodowanego. Za bardzo obecnie chronieni są sprawcy. Za bardzo. 

ak ktos sie decyduje postawic moto na kole na drodze publicznej to z zalozenia umie to robic i ma wiedze jak to robic wiec stanowi mniejsze niebezpieczenstwo niz 'opancerzony' woz policyjny ktory wyrzuca motocykliste z ruchliwej drogi.

trzeba pod każdym znakiem z ograniczeniem prędkości dodać tabliczkę "nie dotyczy kierowców rajdowych i wyścigowych" bo oni potrafią jeździć dużo szybciej z zachowaniem takiego samego poziomu bezpieczeństwa.

Nie ma i nigdy nie powinno być zgody na lincz

Nie powinno, ale z innego powodu niż myślisz. Lincz, zemsta, odwet, to NAJUCZCIWSZE istniejące metody dochodzenia sprawiedliwości. Bo wymierzenie kary jak, jej rodzaj i satysfakcję z jej wymierzenia odbiera sobie poszkodowany. A nie można ich stosować niemalże tylko i wyłącznie dlatego, że te metody są źródłem chaosu. Niemalże, bo jednak zdarzają się pomyłki/niesłuszne oskarżenia, i to też jest powód uzupełniający. 

6 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

Rosną kolejne majtczaki i golfiarze bo rodzice nie potrafią upilnować gnoja. 100% wina starych. 

Poczekajmy aż któryś z nich kogoś zabije. Wtedy będziemy się zastanawiać co poszło nie tak i czy musiało tak być. 

Opublikowano
8 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Jak to nie? Nie tylko się tego wymaga, ale faktycznie egzekwuje.

No tak to. Ciągle i z uporem piszesz o pieszych, rowerzystach, co muszą, co powinni, a kierowców praktycznie nie ganisz.

Nikt nie egzekwuje, mało kto poprawnie się rozgląda. Praktycznie codziennie ktoś zajeżdża mi drogę, bo nie raczy się rozejrzeć i bezmyślnie wjeżdża na przejazd i przejście, mimo że nie ma jak zjechać, bo przed nim już czeka inny na możliwość skrętu. Np. wczoraj wypisz wymaluj taka sama sytuacja https://maps.app.goo.gl/oU3HtB88x7C3D8A36 jeden już stał jak ten czarny, drugi na pełnej podjeżdżał jak i stanął jak biały.

Chyba się nagrało, to jak chcesz mogę coś wrzucić.

8 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Tylko to, tylko to.

Ale skąd ty możesz wiedzieć w czym problem? Tu mówimy o torach kolejowych nie o ścieżkach rowerowych. Torów raczej nie przestawisz bo pociąg musi jechać w miarę prosto. Jeśli jednak można przerabiać klasyczne skrzyżowania na ronda, to przebudowę przejazdu też można zrobić.

A dlaczego miałbym nie wiedzieć? Dlaczego znowu usilnie twierdzisz, że nie mam żadnego doświadczenia na drogach? Myślisz, że za miasto się nie wybieram, że żadnego przejazdu kolejowego nie przejeżdżam?

Torów nie przestawisz, tak samo jak nikt nie przestawia jezdni względem ddr. Pokręcona będzie jezdnia, tak jak teraz robią pokręcone ddr, byle było to 90°.

W większości przypadków normalne zachowanie na przejeździe wystarcza (w końcu się wymaga i egzekwuje :Up_to_s: ) i co najwyżej trzeba dopilnować wykoszenia krzaczorów. Odginanie dróg może jedynie w jakichś skrajnych przypadkach pomóc, a tak to tylko i wyłącznie problem kierowców, którym nie chce się zwolnić, którym się spieszy i mimo czerwonego jadą dalej. Wystarczy pooglądać na kanale PLK, czy po prostu zwrócić uwagę jak się jeździ na zachowanie innych.

To że zrobią przejazd pod kątem prostym, nie zapewni, że widoczność będzie dobra, to choćby przykład z Gdańska: jest kąt prosty - jest, widoczność - u*** https://maps.app.goo.gl/w3WA5cykz2BudpB57

Opublikowano (edytowane)

Tak jak przeczuwałem zero BHP, w Niemczech jak coś robią na drodze to "poduszka" jest nawet kilkaset metrów wcześniej a nie 10-20 metrów jak u nas %-)

Teraz będą masowe "kontrole", typowe w kraju z gówna.

Cytat

Odległość między zabezpieczeniami powinna wynosić 100 m. A było tylko 10 m

image.thumb.png.73c9d7b1fae6291593d2b34982d2bbae.png

https://www.onet.pl/motoryzacja/brd24pl/film-sprzed-tragedii-na-a1-miejsce-nie-bylo-odpowiednio-zabezpieczone/4t8b7tf,30bc1058

Edytowane przez Camis
Opublikowano
13 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Bo się certolą z nimi. Zepchać, tazerem potraktować w trakcie jazdy. Tak oto mamy rzeczywistość w której bandyta, w tym przypadku drogowy, kiedy widzi policję, wie, że wszystko będzie w porządku. Ze to nastolatki nie ma tu najmniejszego znaczenia. 

Prawo traktuje użycie siły w postaci kontaktu np. samochodem czy motocyklem na równi z użyciem środka w postaci broni palnej. 

Tak zwany kontakt taktyczny niestety nie jest dozwolony, gdy ściga się kogoś kto nie zatrzymał się do kontroli, bo przy znacznych prędkościach może skończyć się poważnym uszczerbkiem na zdrowiu lub śmiercią.

Dozwolony jest w skrajnych przypadkach, gdy np. ktoś ucieka z miejsca zbrodni, gdy dopuścił się lub zamierza wykonać atak terrorystyczny, gdy celowo wjeżdża np. w tłum ludzi traktując jednoślad jako broń, a i w tych przypadkach mogą być różne interpretacje i konsekwencje działań dla policjanta, który je wykona.

Niestety prawo w tym obszarze jest niezmienne, mimo iż jestem za tym, by był dozwolony tak zwany kontakt taktyczny jeżeli jest na drodze na to miejsce i nie zagraża bezpieczeństwu innych użytkowników drogi lub będzie miało mniejsze konsekwencje niż dalsza jazda ściganego.

Opublikowano
8 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

No tak to. Ciągle i z uporem piszesz o pieszych, rowerzystach, co muszą, co powinni, a kierowców praktycznie nie ganisz.

Musisz czytać uważniej to raz. Na razie oczekujesz ode mnie czegoś innego i ci to umyka. Po drugie kierowcy mają tu wystarczająco prokuratorów. Ja nie mam w zwyczaju być kolejna kaczką co kwacze to co wszyscy. Nie widzę zbyt wielu ludzi wymagających czegoś więcej od innych uczestników ruchu niż kierowcy, więc wymyśliłem sobie, że ja będę tym człowiekiem. 

8 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

Nikt nie egzekwuje, mało kto poprawnie się rozgląda. Praktycznie codziennie ktoś zajeżdża mi drogę, bo nie raczy się rozejrzeć i bezmyślnie wjeżdża na przejazd i przejście, mimo że nie ma jak zjechać, bo przed nim już czeka inny na możliwość skrętu.

Po części masz rację, ludzie są za mało uważni i za mało wywiązują się ze swoich obowiązków. Po części nie masz racji, a żeby to zrozumieć musisz pojeździć za kółkiem różnych typów samochodów. Najlepiej też motocyklem. Po prostu nie ma innej opcji jak usiąść na cudzym krześle i przekonać się co on widzi i dlaczego. Założę się że polatanie helikopterem i popatrzenie na ruch z góry też by swoje pomogło😉

Jednak słyszę ciągle to nowe sposoby egzekwowania tego czy tamtego od kierowców, może też od operatorów "upadonaryjek".  Nikt natomiast nie myśli o tych, którzy ze wszystkich uczestników ruchu są wstanie wnieść najwięcej bezpieczeństwa do ewentualnych sytuacji z ich udziałem,  to jest pieszych. Niech też po prostu starają się bardziej i niech też będą penalizowani za brak starań. Rowerzyści i elektrorowerzyści też mogliby jeździć trochę wolniej tymi swoimi ścieżkami jeśli są w bezpośrednim sąsiedztwie chodnika oraz w pobliżu skrzyżowań. A nie, idę sobie chodnikiem we Wrocławiu, a tu szur, coś 40+ mnie minęło, za chwilę szur, kolejny 40+. To elektrorowerzyści z cyklu Glovo. Za chwilę szur 30+. Tym razem rowerzysta. A tego sprzętu nie słychać. Wystarczy że któraś strona popełni błąd i wejdzie w stycznia balistyczną i nie ma nawet na to jak zareagować 

9 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

jeden już stał jak ten czarny, drugi na pełnej podjeżdżał jak i stanął jak biały.

Biały oczywisty błąd. Czarny też w tej konkretnej sytuacji bo miał miejsce za ścieżką rowerową. 

A czy w twojej sytuacji też było tam miejsce? 

Ścieżki rowerowe, zwłaszcza na skrzyżowaniu powinny być albo czerwone, albo mieć namalowane te rowerki. To bardzo pomaga. Kierowca jak jest rozkojarzony na przykład szukaniem miejsca do którego jedzie w obcym sobie miejscu wielu rzeczy nie dostrzega.

Opublikowano (edytowane)

Dziś debil kurier z DPD prawie mnie potracił na środku ciągu pieszo rowerowego. Na jego nieszczęście mam na rowerze kamerkę i nagrałem całą jego jazdę wzdłuż chodnika. Cwaniak chciał wyjechać po pasach ale z tylu dojrzał że jedzie straż miejska to wydygał i się wycofał na chodnik za samochód żeby go nie było widać %-)

Poinformowałem go że za to jest mandat 1500zł i będzie wzywany na komendę to wyleciał z tekstem że ma zezwolenie na jazdę po chodniku xD

Nie popuszczę, zgram materiał i wysyłam gdzie trzeba. 

Edytowane przez Camis
Opublikowano
@Suchy211 TL;DR: Tak — mandat dla kuriera leczy objaw, a nie model biznesowy. Ale 150 tys. nie za sam akord, tylko za udowodnione nierealne normy, polecenia albo tolerowanie seryjnych wykroczeń.

Spoiler

Kurierów pchają na chodniki głównie: presja czasu, płacenie od paczki, brak zatok dostawczych oraz nikła szansa na karę. Legalne zaparkowanie i przejście 150 metrów kosztuje pracownika czas, natomiast ryzyko rozjechania pieszego przerzucone jest na otoczenie — klasyczne „zysk prywatny, koszt społeczny”.

Rozwiązanie widziałbym tak:

1. Kurier odpowiada za konkretny manewr — mandat albo sąd, bo akord nie przejmuje kierownicy.
2. Powtarzające się wykroczenia aut jednego przewoźnika uruchamiają kontrolę tras, GPS, czasu na dostawy, wiadomości od dyspozytora i sposobu wynagradzania.
3. Firma lub podwykonawca dostaje karę, jeśli normy są praktycznie niewykonalne zgodnie z prawem albo przełożeni wiedzą o procederze i go tolerują. Odpowiadać powinien podmiot faktycznie ustawiający tempo, a nie zawsze pierwszy „szef” z papieru.
4. Kara lepiej proporcjonalna do obrotu i liczby naruszeń niż sztywne 150 tys. — dla małego podwykonawcy byłaby to egzekucja, dla dużej korporacji czasem drobne z kuwety.
5. Miasto musi równolegle zapewniać krótkoterminowe miejsca dostawcze, a firma uwzględniać dojście z paczką w harmonogramie. Do tego słupki i kamery tam, gdzie proceder jest stały.

Sam akord jest poszlaką, nie dowodem, bo równie dobrze można płacić godzinowo i cisnąć chorymi KPI. A rzekome „zezwolenie na jazdę po chodniku” trzeba zweryfikować: nawet prawdziwa zgoda na dojazd nie daje immunitetu na wymuszanie pierwszeństwa, stwarzanie zagrożenia czy wyjeżdżanie po przejściu.

gpt-5.6-sol-max